Oletko sinäkin joskus törmännyt ongelmaan kaiuttimia hankkiessa, että valinta niiden välillä on äärimmäisen vaikeaa? Varsinkin kun paperilla olevat tekniset tiedot harvoin lopulta kertovat juuri mitään lopputuloksesta. Itselleni tämä on hyvin tuttu ongelma ja koekuuntelukin on usein hieman haastavaa, kun liike poikkeaa ympäristönä kodista huomattavasti.

Päätinkin ottaa valikoimastamme löytyvät Hifi-vermeet testiin tyypillisessä kodin käyttöympäristössä ja tuoda kokemukseni kaikkien luettavaksi.

Testissä Nobsoundin stereoputkivahvistin ja HiFi -kaiutinpari

Nobsound on Suomessa kohtalaisen tuntematon Hi-Fi valmistaja. Huomasin kuitenkin kaupassamme olevien Nobsoundin vermeiden keräävän erittäin positiivista palautetta asiakkailta ja tästä innostuneena ottaa laitteiston tarkempaan tarkasteluun. Testisettinä toimi Nobsound MS-10DMKII -stereoputkivahvistin yhdistettynä Nobsound NS-1900 -hyllykaiuttimiin.

Tässä blogissa tarkastelen, mitkä ominaisuudet piilevät kyseisen stereoputkivahvistimen ja Hifi-kaiutinparin suosion takana! Ja ennen kaikkea, millaiset soundit niillä saadaan yhdessä aikaseksi.

Putkiesivahvistin luo lämpimämmät soundit

MS-10DMKII tai Mark II on itseasiassa putkiesivahvistimesta ja puolijohdetehovahvistimesta koostuva hybridi, joka toimii kaksivaiheisesti. Ensimmäisessä vaiheessa signaali kulkeutuu laitteen putkivahvistimelle, joka hoitaa esivahvistuksen ja antaa ääneen lisää lämpöä ja pehmeyttä.

putkivahvistin

Tämän jälkeen äänen kimppuun käy puolijohdepiiriin pohjautuva tehovahvistin, joka nimensä mukaisesti tuo lisää raakaa voimaa ja antaa tehoja isompienkin kaiuttimien soittamiseen. Etupaneelin analogisen VU-mittarin kruunaaman vintagehenkisen ulkoasun ei myöskään kannata antaa hämätä, sillä tästä vahvarista löytyy herkkuja myös modernille musafanille.

Vahvistimen taka olevien RCA-sisääntulojen lisäksi etupuolella on USB-portti vaikka muistitikkua varten, eikä Bluetooth-yhteyttäkään ole unohdettu. Kaiutinten lisäksi vahvari toimii myös kuulokevahvistimena 3.5mm liitännän kautta.

Kaiuttimien tarkasti erottelevat ja tasapainoiset elementit

NS-1900 kaiuttimista löytyy 5.5″ midbassoelementit ja 1″ diskantit. Kaiuttimet ovat asennettu jykevään 14mm paksuiseen puukoteloon, joka on vielä viimeistelty 12 kerroksellisella pieno -mustalla maalilla. Lisäksi kotelo on sisältä täysin vaimennettu viimeistenkin kotelon aiheuttamien resonanssien eliminoimiseksi.

nobosound stereot

Enimmäistehokestoa kajareista löytyy reippaat 100W ja taajuusvastealue näissä on 80 – 20 000Hz. Laatukaiuttimilla on myös usein tapana olla kohtalaisen painavia kokoonsa nähden, eikä pari Nobsound NS-1900 kaiuttimia ole poikkeus.

Painoa kertyy reippaat 3.8kg per kaiutin.

Putkikaiuttimet ja -vahvistin yhdessä – Mikä soundi!

Kajarit ja vahvari oli helppo virittää käyttöön. Kaiuttimet kaapeleilla vahvariin ja vahvarista virtajohto seinään. Aloitin kokeilun käyttäen äänilähteenä puhelinta RCA-liitännän kautta. Musiikkikappaleet oli ladattu korkealaatuisina suoraan Asus -puhelimen muistiin. Puhelimessa on lisäksi sisäänrakennettu korkealaatuinen ja Hi-RES sertifioitu Qualcomm Aqstic 192-kHz/24-bit DAC.

Ei muuta kun kajarit ja vahvari tulille ja musat soimaan. Ja voi pojat mitkä soundit! Äänenlaatu oli todella hyvä ja erottelukyky kaiuttimissa suorastaan uskomaton hintaansa nähden! Olen kuullut monia paljon kalliimpia kaiuttimia jotka eivät pääse lähellekkään samaan.

Diskantit soivat kirkkaasti ja tarkasti ja myös bassoa löytyi muhkeasti. Äänimaailma oli puhdas, pehmeä ja muutoinkin erittäin miellyttävä, eikä minkäänlaista ylimääräistä resonointia esimerkiksi kaiutinten koteloista kuulunut korkeillakaan äänenvoimakkuuksilla.

 

Erityisen hyvältä kaiuttimet kuulostivat klassista musiikkia kuten jazzia toistettaessa. Elektronisen tekno- ja house-musiikin kuunteluun setti ei kuitenkaan aivan yhtä hyvin sovellu, sillä vaikka äänenlaatu edelleenkin oli todella hyvä on siihen tarkoitukseen myös parempia kokonaisuuksia.

Epäilen tässä tapauksessa suurimman syyn olevan putkivahvistin ja mielipide saattaisi olla eri mikäli vahvistin vaihtuisi perinteiseen ja hieman vahvempaan puolijohdevahvistimeen.

Sanoisinkin, että elektronisesta musiikista nauttivalle esimerkiksi Nobsound PM1 -vahvistin on todennäköisesti varmempi valinta.

Entäpä sitten Bluetooth?

Seuraavaksi vuorossa oli luonnollisesti Bluetooth, kun sellainenkin vahvistimesta löytyy – onhan langattomuus tätä päivää!

Jälleen testilaitteena toimi sama Asus puhelin, josta löytyy myös tuki Qualcommin AptX audio-koodekille, joka mahdollistaa huomattavan korkealaatuisen äänentoiston verrattuna Bluetooth-yhteyteen ilman AptX-tukea.

Ylensä esimerkiksi päivittäin käytössä oleviin FIIL IICON -kuulokkeisiin yhdistäessäni puhelin ilmoittaa, että AptX on aktivoitu. Tässä tapauksessa niin ei kuitenkaan tapahtunut, eikä toisaalta valmistajakaan mainosta AptX -tukea, mutta pitihän se nyt silti kokeilla!

FIIL IICON -kuulokkeetPuutteesta huolimatta äänenlaatu myös Bluetoothin yli oli varsin miellyttävä, eikä yhteys pätkinyt vähän pidemmälläkään etäisyydellä. Ero kaapeleiden välityksellä tapahtuneeseen äänentoistoon kuitenkin oli toki huomattava.

Suosittelen tuotteen hankintaa harkitseville langatonta äänentoistoa vaativille myös FX-Audion AptX-tuella varustetun vastaanottimen hankintaa, mikäli omasta äänilähteestä AptX-tuki löytyy ja haluaa hyödyntää kaiutinten ja vahvistimen äänenlaadun viimeistä pisaraa myöden.

 

Kehään astuu ESS Sabre DAC, kalpeneeko puhelin?

Päätin lopuksi kytkeä vielä äänilähteeksi (varmuuden vuoksi ja koska voin) MSI-tietokoneen, josta löytyy  32bit/384KHz ESS Sabre Hi-Fi DAC, jonka rinnalla ainakin paperilla puhelimen Qualcomm Aqstic DAC kalpenee.

Tietokoneen DAC on lisäksi varusteltu omalla erillisellä kullatulla äänilähdöllään. Testin perusteella huomasin pieniä eroja äänentoistossa lähinnä korkeammilla äänenvoimakkuuksilla. Mitään johtopäätelmiä, oliko ääni sitten parempaat tai huonompaa, ei ainakaan minun kuuloaistini osannut erotella.

nobsound stereot

Huomasin kuitenkin, että tietokoneesta lähti selkeästi enemmän voimaa kuin puhelimesta, joka sinällään ei ole yllätys. Tämän huomion tarpeellisuus lienee melko olematon, sillä vaikka kaiuttimista sai puhelimen tarjoamaa äänenvoimakkuutta reilusti enemmä ääntä irti, tuli raja melko nopasti vastaan – Sillä kaiuttimet alkoivat hieman sortamaan.

Stereoita ei siis varsinaiseen bileluukutukseen ole tarkoitettu. On myöskään vaikeaa sanoa johtuiko äänenlaadulliset erot lähinnä vahvistinten ominaisuuksista ja asetuksista vaiko oikeasti paremmasta äänenkäsittelystä.

Lopullinen tuomio, mitä jäi korvien väliin?

Kaikenkaikkiaan olen testin tuloksiin hyvin tyytyväinen. Huomasin näistä kuunnellessani pitäväni klassisesta musiikista enemmän kuin aiemmin kuvittelin. En voi liikaa korostaa, että nimenomaan klassinen musiikki kuulosti Nobsoundin kaiuttimista erittäin hyvältä ja olin suorastaan ällikällä lyöty.

Vahvistimen putkiesivahvistus antaa pehmeyttä ääneen ja kaiuttimien laadukkaat elementit tekevät erinomaista työtä erottelun suhteen. Pienen miinuksen joudun jakamaan AptX-tuen puutteesta, mutta tämänkin puutteen merkitys lopulta riippuu siitä tukeeko oma Bluetooth-äänilähde ylipäätään kyseistä koodekkia.

Tyylikkäästä ulkoasusta ja jykevästä korkeaa laatua huokuvasta rakenteestaan erityisesti NS-1900 kaiutinpari ansaitsee hehkutusta.

Eli hinta-laatusuhteeltaan todella iso peukku tälle aisaparille. Suosittelen ehdottomasti kaikille hifistelijöille ja musadiggareille!

Pääset tutustumaan laitteiden teknisiin ominaisuuksiin tarkemmin klikkaamalla alla olevia kuvalinkkejä:

Nobsound NS-1900 Hifi-kaiutinpari
Nobsound NS-1900 Hifi-kaiutinpari
Nobsound MS-10DMKII -putkivahvistin
Nobsound MS-10DMKII -putkivahvistin