Käsittelen kirjoituksessa syitä älypuhelimen ostamiseen ja miten valita oikea älypuhelin itselleen. Puhelimen ostamiseen vaikuttaa moni eri asia.

Monesti kuulee ihmisten perustelevan syyksi miksi ei omista älypuhelinta, että puhelin on puhumista varten. Yhtälailla auto on ajamista varten, jolla on tarkoitus päästä pisteestä A pisteeseen B. Matkan voi tehdä varmasti myös ilman radiota, penkkiä tai valoja. Nämä lisävarusteet vain helpottavat elämää kummasti. Tuskin kukaan jättää autoa ostamatta, jos siinä tulee peruutuskamera mukana? Miksi siis olla ostamatta älypuhelinta, jos voit helpottaa sillä elämääsi? Ei älypuhelimen tarkoitus ole vain käyttää sosiaalisen median applikaatioita kuten Facebookia tai Twitteriä. Älypuhelimen ei tarvitse maksaa 600 euroa vaan pienemmälläkin summalla saat samat ominaisuudet.

logoja

Eikös kaikki pitänyt myös tavallisia puhelimia turhina niiden tullessaan markkinoille? Itse käytän puhelinta ensisijaisesti kommunikointivälineenä. Pidän yhteyttä ystäviin esimerkiksi Whatsappilla ja Skypellä. Sen lisäksi käytän Facebookkia ja opiskelen kiinankieltä eri ohjelmien avulla. Älypuhelimella voit siis kommunikoida monipuolisemmin (Whatsapp, Facebook, Skype), pitää kalenteria, ottaa valokuvia, tarkistaa juna/bussi-aikatauluja ja ostaa lippuja, maksaa laskuja, lukea sähköpostia, navigoida ja kuunnella musiikkia. Kauppalistankin muistaa ottaa mukaan, kun se on puhelimessa.

Kommunikointi tapahtuu netin yli, eikä sinun tarvitse maksaa tekstiviesteistä enää erikseen. Yhteydenpito esimerkiksi ulkomailta on ilmaista, kunhan roaming on pois päältä. Lomareissulle voi puhelimeen ladata matkakohteen kartan ja GPS:n avulla voit selvittää sijainnin myös ilman internet yhteyttä. Numerotiedustelukin onnistuu ilmaiseksi. Mobiilinetti sisältyy jo esimerkiksi Saunalahdella kaikkiin liittymiin, joten kalliin mobiilidatan ostamisellakaan ei voi perustella älypuhelimen ostamatta jättämistä.

Diel ST 5.7" Dual-SIM -puhelin
Diel ST 5.7″ Dual-SIM -puhelin

 

Halvan ja kalliin älypuhelimen erot

Edullisimmat alle sadan euron älypuhelimet sopivat hyvin ensimmäiseksi älypuhelimeksi tai niille, jotka tarvitsevat kännykkää pääsääntöisesti kommunikointiin, sähköpostin kirjoittamiseen, bussi/juna-aikataulujen tarkistamiseen ja satunnaiseen uutisten lukemiseen tai muuhun surffailuun.

Pieni summa hintalapussa tarkoittaa sitä, että teknisissä ominaisuuksissa ja puhelimen rakenteessa on tehty tarvittavia kompromisseja, jotta hintaa on saatu tiputettua. Näillä kompromisseilla ei kuitenkaan välttämättä ole mitään merkitystä, jos puhelin on ostettu pelkästään yllä kirjoittamiani asioita varten.  Halvemmallakin puhelimella onnistuu kommunikointi, surffaus sekä monien ohjelmien käyttö ongelmitta.

Jos puhelinta käyttää paljon ja siitä haluaa katsella videoita ja valokuvia on näyttö yksi tärkeimmistä asioista mitä kännykän ostamisen yhteydessä kannattaa huomioida. Kaikista halvimmat kännykät eivät ole välttämättä silloin tarpeeksi hyviä. Halvimmissa puhelimissa on myös usein hieman pienempi näyttö kuten 3-4 tuumaa. Resoluutio kalliimmissa puhelimissa on usein 1080p tai 720p tasoa. Mitä isompi näyttö niin sitä helpompaa kirjoittaminen, koska kaikki tapahtuu näyttöä koskettamalla.

Diel Viva 5.7" Full-HD -puhelin
Diel Viva 5.7″ Full-HD -puhelin

Kameroissa on suuria eroja eri hintaisten laitteiden välillä. Edullisilla laitteilla voit ottaa kuvia ja jakaa niitä kavereiden kesken, mutta harvemmin ne ovat kuitenkaan tarpeeksi laadukkaita valokuvakopioksi. Hyvässä päivänvalossa kuvat ovat usein onnistuneita, mutta hieman hämärässä olosuhteissa kuvanlaatu heikkenee.

Muusikin kuuntelu onnistuu yhtälailla halvemmalla kuin kalliimmallakin laitteella. Edullinen puhelin on usein kevyempi ja pienempi, joten se kulkee kätevämmin mukana vaikkapa lenkillä. Kaikista raskaimpien 3D-pelien pelaaminen ei välttämättä onnistu halvimmilla puhelimilla, mutta laajasta pelivalikoimista löytyy varmasti myös edullisimmille puhelimille sopivia pelejä. Tuplaydinprosessorilla pitäisi pelien pelaaminen onnistua aivan varmasti.

diel sirus
Uutuus Diel Sirus – 89,95 € saatavilla kolmessa eri värissä.

Halpa älypuhelin (70-120 euroa)

Edullisimpien mallien kohdalla on karsittu usein esimerkiksi näyttötarkkuudessa, prosessoritehossa sekä kameran tarkkuudessa. Tämä ei silti haittaa peruskäyttöä, vaan surffaaminen, musiikin toisto, yksinkertaisten ohjelmien käyttö sekä videotoisto onnistuu kompromisseista huolimatta.

Sopivuus:

  • Nettiselaamiseen
  • Sähköposti
  • Musiikin kuuntelu
  • Pikaviestittelyyn
  • Sosiaalinen media

Ei sovellu:

  • Raskaiden 3D-pelien pelaaminen
  • Valokuvaaminen
  • Aktiivinen sähköpostin ja netin käyttö

Ostoehdotuksia:

 

Keskihinnan älypuhelin (150-220euroa)

Hieman enemmän puhelimeen sijoittamalla saa puhelimesta helposti huomattavasti enemmän irti. Neli- tai kahdeksanytimisen prosessorin myötä yleinen käyttö ja valikoiden selaaminen nopeutuu. Myös tehojen ja paremman grafiikkapiirin myötä monet ohjelmat ja etenkin 3D -grafiikkaa vaativat pelit ovat saatavilla. Näytön tarkkuus on parempi sekä kameroiden kennot ovat laadukkaampia, joten saat otettua parempia kuvia. Usein myös tallennustilaa on hieman edullisia malleja enemmän.

Sopivuus:

  • Valokuvaaminen oikeissa olosuhteissa
  • Nettiselaaminen
  • Videoiden katselu
  • Pikaviestittelyyn
  • Sosiaalinen media
  • Pelit

Parannettavaa:

  • Kamera
  • Rakenne

Ostoehdotuksia:

Octa-core puhelimet (200-300 €)

8 -ytimisten puhelinten tehot puhuvat puolestaan ja kilpailevat suoraan merkkipuhelinten, kuten Samsung Galaxy S4:n kanssa. Tehojen puolesta puhelin suoriutuu vaativistakin tehtävistä, eikä hidastele edes HD -videotoistossa. Tämän hintaluokan puhelinten prosessorit, grafiikkapiirit, kamerat sekä runko ovat yleensä jo huippuluokkaa, mutta hinta on silti vain puolet vastaavan Samsung, iPhone tai LG -puhelimen hinnasta.

Sopivuus:

  • Kaikkeen multimedia käyttöön
  • Nopeaan nettisurffailuun
  • Valokuvaamiseen

Heikkouksia:

  • Kalliimmissa usein iso näyttö korkean resoluution takia
  • Hinta

Ostoehdotuksia:

 

– Jarkko

[email protected]

Mihin sinä käytät puhelinta tai miksi et omista älypuhelinta?