Tänä päivänä on paljon merkkiuskollisia ihmisiä, kuten Apple-tyypit joilla on kaikki mahdolliset Omenan tuotteet, kuten Apple Watch, iPhone, MacBook & iPad. Sama Samsungin kanssa. Itse olen enemmänkin Xiaomi -tyyppi, koska en halua maksaa turhasta, mutta tykkään silti laadusta ja tyylikkäistä tuotteista. Kotona minulla on lähes kaikki Xiaomin älykotisysteemit ja mukana kulkevat vempeleet. Ja kun kaikki on synkattavissa keskenään, on se sitä niin kutsuttua nykyaikaa. Tässä blogissa jätämme muut Xiaomit sikseen, ja käyn läpi Xiaomin uusimman, suosituimman ja siisteimmän älykellon, Xiaomi Amazfit Stratosin käyttöä. 

Tyttöystävälläni kulkee ranteessa Xiaomi Amazfit Bip – älykello, johon hän ihastui heti. Itse olen testannut Amazfitin aikaisemman Pace -älykellon ja sekin oli maailmanluokkaa. Mutta nyt kun sain tämän Stratosin käteeni, meni hommat aivan uudelle tasolle! Vapise Apple ja muut älykellojen valmistajat!

Kuvassa kaikki Xiaomi Amazfitin älykellot. Edessä komeileva Stratos kantaa Amafzitin ärjyimmän kellon titteliä.

Ulkonäkö

Xiaomi Amazfit Stratos on voittanut Red Dot -palkinnon tuotteen suunnittelullaan. Ja kun kelloa katsoo, niin ei tarvitse yhtään ihmetellä, miksi. Kellon muotoilu, yksityiskohdat ja kokonaisuus on vertaansa vailla! Silmään pistää ehdottomasti iso 1.34″ kosketusnäyttö, hiilikuitukuvioinen runko & 3 erilaista komentonappia sivulla. 

Ulkonäköa on vaan pakko hehkuttaa ja sitä on kaikki kellon nähneet ollut samaa mieltä, että kyseessä on hienoin näkemänsä älykello! 

Viimeistellyt kontrollinäppäimet sivulla ovat näyttävät
Viimeistellyt kontrollinäppäimet sivulla ovat näyttävät
Hiilikuitukuvioinen runko, ei voi sanoa muuta kuin
Hiilikuitukuvioinen runko, ei voi sanoa muuta kuin "WOW"!
Iso pyöreä näyttö on komea!
Iso pyöreä näyttö on komea!
Kyllä tästä kelpaa katsoa ajan
Kyllä tästä kelpaa katsoa ajan

Ja hienoa Stratosissa, on ehdottomasti sen vaihdettavat rannekkeet, kellotaulujen määrä (15), joita voit ladata netistä lisää tai kännykkäsi kuvagalleriasta sekä käyttöliittymän kustomoitavuus juuri sinua varten. Kellossa valmiiksi olevia kellotauluja pystyy myös muokkaamaan. Saat muutettua ajan fonttia, mitä kellotaulussa näkyy, sekä niille sopivan taustakuvan. Todella kätevää! Kuvaesimerkkejä parista valmiiksi asennetusta kellotaulusta:

Taustavalo päällä kello näyttää hyvältä
Taustavalo päällä kello näyttää hyvältä
Teräsranneke, sininen kellotaulu ja kauluspaita käy hyvin yhteen
Teräsranneke, sininen kellotaulu ja kauluspaita käy hyvin yhteen
Hiilikuituinen runko & teräsranneke
Hiilikuituinen runko & teräsranneke
Kellotaulusta näet paljon olet kävellyt päivän aikana
Kellotaulusta näet paljon olet kävellyt päivän aikana
Yksiä siisteimmistä kellotauluista
Yksiä siisteimmistä kellotauluista
Musta kello ja valkoinen tausta?
Musta kello ja valkoinen tausta?

Kun käytän kelloa vapaa-ajalla tai töissä, niin mielestäni silikoniranneke ei kuulu silloin kuvaan. Stratos on todella tyylikäs kello, josta saat vielä makeamman vaihtamalla rannekkeen. Itse tilasin suoraan mustan teräsrannekkeen ja mustan nahkarannekkeen ja näin kello käy paljon paremmin töihin, arkeen sekä juhliin. Itse olen nyt ehkä hurahtanut vähän teräsrannekkeeseen. Katso rannekkeet verkkokaupastamme:

Silikoninen käy urheiluun
Silikoninen käy urheiluun
Teräsranneke käy juhliin
Teräsranneke käy juhliin
Nahkaranneke käy arkeen
Nahkaranneke käy arkeen

Vaihtele rannekkeita & kellotauluja päivän tyylin mukaan. Vaihtelu virkistää.

Aika äijämäinen kello, vai sopiiko tämä mielestäsi naisen hentoon ranteeseen?

Pujotin Stratosin tyttöystäväni ranteeseen, eikä se mielestämme ollut hyvä. Liian iso kellotaulu ja muutenkin vähän liian ”äijämäinen” muotoilu. Mutta kukin tyylillään.

Todella vakuuttava akkukesto

Aloitin testaamaan kelloa heti kun sain paketin käsiini. Jo paketti kertoi, ettei kyseessä ole mikään lelu. Pujotin kellon ranteeseeni ja katsoin, että akkua oli jäljellä vielä melkein 50%. Kello on ollut kädessä hiplattavana nyt 6 päivän ajan ja akkua on jäljellä vielä 9%. Ja kun kyseessä on testiaika, olen räplännyt kelloa vähän väliä, joka kuluttaa akkua. Myöskin näyttänyt kaikille kavereille, ketkä huomasivat Stratosin. Normaali akkukesto on siis 7-11 päivää, riippuen käytöstä. Seuraavassa kappaleessa on kuva, jossa sovellus kertoo melkein 8 päivää käytössä ja vielä 13% akkua jäljellä!

Lataustelakan johto on lyhyt, mutta jos lataat virtapankista tai läppärin USB-portista, ei sen tarvitse ollakaan mikään Amazon.

Amazfit Stratos on helposti ladattavissa vaikka varavirtalähteestä. Mukana tulee pieni latausteline, jossa kello latautuu nopeasti. 15 minuutin aikana kello latautui 17% ja sillä saat kellolle käyttöaikaa parikin päivää! 

Älykellon akkukestoon vaikuttaa ehdottomasti kosketusnäytön kirkkaus. Xiaomi Amazfit Stratos -älykello on varustettu näytöllä, joka on aina valmiustilassa ja näet kellonajan aina. Kun nostat kelloa itseäsi kohti tai painat ylintä toimintonäppäintä, kellotaulun taustavalo syttyy. Ei ole yhtä kirkas kuin Samsung Gearin tai Apple Watchin näytöt, no mutta pitäisikö ollakaan? Ei ainakaan minun mielestäni, koska tällä ominaisuudella ollaan saatu kellolle, ronskisti laskettuna 10x pidempi akkukesto! Älypuhelimen kirkasta tulee tuijotettua jo aivan tarpeeksi päivän aikana, niin yksi lisä-ärsyke? Ei kiitos.

Ilman taustavaloa näet kellon selvästi
Ilman taustavaloa näet kellon selvästi
Taustavalo päällä kello näyttää hyvältä
Taustavalo päällä kello näyttää hyvältä

Kuvassa vasemmalla näyttö on valmiustilassa ja oikealla taustavalo syttyneenä, kun juuri heilautin kättä naamaani kohti.

Helppokäyttöinen mobiilisovellus & käytettävyys

Xiaomin valttikortteja on ehdottomasti ollut aina heidän helppokäyttöiset mobiilisovellukset ja itse laitteen käytettävyys. Xiaomin aktiivisuusrannekkeet tarvitsevat käyttöönsä Mi Fit -sovelluksen, mutta kun kyse on monipuolisemmasta laitteesta, Stratos vaatii käyttöönsä Amazfit Watch -sovelluksen. 

Kuvakaappauksia simppelistä mobiilisovelluksesta.

Vasemmalla kuvassa näet, kuinka kellon akku kesti hyvin koko Vietnamin loman ajan. Sovelluksesta saat myös selville hyvää dataa aktiivisuudestasi päivä-, viikko- & kuukausitasolla.

Mobiilisovellus on helppo käyttää, vaikka et osaisi englantiakaan kovin hyvin. Muutama napin painallus tai pyyhkäisy toiseen tilaan tekee applikaatiosta selkeän ja helppokäyttöisen. Voit valita ladata kellotauluja, valita sovelluksia joista kello hälyttää jne. Ei liikaa toimintoja, ettei sen käyttö mene monimutkaiseksi. 

Voit laittaa biisin pauselle, vaihtaa biisiä & säätää äänenvoimakkuutta kellon näytöltä!

Kuvassa on puhelimen Spotify, Bluetooth-kuulokkeet ja Stratos -älykello paritettuna toisiinsa. Tutustu kaverini Haamun tuotantoon Spotifyssä!

Tykkään urheilla ja tämä kello ajaa myös hyvän aktiivisuus- / urheilurannekkeen asian, sillä kellossa on 14 erilaista urheilutilaa ja sisäisen GPS:n ansiosta voit jättää älypuhelimen kotiisi. GPS träkkää missä olet pyörinyt ja voit myöhemmin tarkkailla reittiä sovelluksen kautta. Koska kellossa on sisäinen muisti, voit ladata siihen musiikkia ja kuunnella lenkillä musaa suoraan kellon kautta Bluetooth-kuulokkeilla.

14 urheilutilaa & monipuoliset analyysit

Urheilutilat ovat monipuolisia, sillä kellon mittarit ovat aivan viimeisen päälle ja saat suorituksesta paljon erilaista dataa irti. Kävin pyöräilemässä tyttöystäväni kanssa Thaimaan vanhassa pääkaupungissa, Ayutthayassa. Laitoin pyöräilytilan päälle ja lähdimme kiertämään kaupunkia. 

Tiedot näyttävät vielä nollaa, mutta kello onkin vasta 14.25.

Urheilusuorituksen aikana kello näyttää seuraavat tiedot kellotaulullaan:

  • Aika, kuinka pitkään olet urheillut
  • Kuljettu matka (km)
  • Hetkellinen syke
  • Nopeus (km/h)
  • Keskinopeus (km/h)
  • Korkeustaso
Kellotaulu on todella selkeälukuinen

Oli vaikea ottaa kuva, kun vauhtia oli kellon mukaan 6.61 km/h. Ainakin yksi kuva onnistui. Onneksi (Xiaomin) älypuhelimen kamerassa on burst shot -ominaisuus (ottaa montamonta kuvaa sekunnissa).

Tyttöystävälläni oli kädessä Xiaomi Amazfit Pace ja testattiin samalla sen urheiluominaisuus. Hän piti urheilutilaa kokoajan päällä, mutta itse pausetin aina kun hypättiin pyörän päältä pois.

Ylhäällä oleva Pace näyttää hyvältä myös naisen ranteessa. Stratos on enemmänkin miehen ranteeseen tarkoitettu.

Stratos näyttää, että pyöräilyaika oli reilu 1 tunti ja matkaa kertyi 11.68 km 10.6km keskinopeudella. Pace näyttää kokonaisuudessaan matkan kestoksi 3.5 tuntia, kuljettu matka 16.57km ja keskinopeus 4.74km/h, koska käytiin käppäilemässä ympäri 6 siistiä temppeliä.

Kun lopetat urheilutilan, saat siitä monipuolisen koonnin suoraan älykellon näytölle. Alla kuvia, kuinka monipuolisesti kello nauhoittaa dataa ja antaa sen ulos. 

Kuinka rankka treeni oli?
Kuinka rankka treeni oli?
Kello antaa treenin jälkeen vinkin palautumisaikaan
Kello antaa treenin jälkeen vinkin palautumisaikaan
Korkeusvaihtelua
Korkeusvaihtelua
Korkeusero
Korkeusero
Tuli pyöräiltyä 11.69km
Tuli pyöräiltyä 11.69km
Poltetut kalorit & keskimääräinen syke
Poltetut kalorit & keskimääräinen syke
Maksimi- & minimisyke
Maksimi- & minimisyke
Keskinopeus & maksiminopeus
Keskinopeus & maksiminopeus
GPS piirtää kellon näytölle kuljetun matkan
GPS piirtää kellon näytölle kuljetun matkan
Prosentuaalinen sykkeen mittaus
Prosentuaalinen sykkeen mittaus

Anteeksi hieman suttuiset kuvat. Oli aikamoinen tärinä, kun oli pyöräillyt 35-38C lämmössä 12 kilometriä.

Urheilusuorituksen jälkeen saat sovelluksesta vielä enemmän dataa irti. Kaverini ja itsekin yllätyin sovelluksen monipuolisuudesta, mitä kello mittaakaan ja mitä sillä saa aikaiseksi. Katso kuvakaappaukset alta:

Näyttää 2 sessiota, koska ensimmäinen oli testi. 4 minuuttia sekoilin sen kanssa ja sitten pääsin uuteen tilaan ja näin alkoi pyöräily. Keskimmäisessä kuvassa näet GPS:n luoman kartan, johon sovellus zoomaa tarkasti kuljetun reitin. Näet myös ajan, keskinopeuden ja poltetut kalorit. Oikealla kuvassa kilometrikohtainen suorituminen. Kartasta näet numeroidut taipaleet ja sovelluksen Trips -välilehdeltä näet, kuinka kukin kilometri sujui. 

Urheilusuorituksen jälkeen näet sovelluksesta monipuoliset pylväsdiagrammit nopeudesta, sykkeestä ja korkeudesta. Details -välilehdeltä näet samoja asioita, lukuina. Urheilutiloissa mobiilisovellus on vakuuttava ja mutta Xiaomin tyyliin on se tehty myös helppokäyttöiseksi.

Käyttöliittymä on helppo. Vastaavanlainen käytettävyys on myös Pace -älykellossa. Oletusnäkymästä pääset sivuille pyyhkäisemällä eri tiloihin. Oikealle:

  • Säätiedot – Näet 5 päivän säätiedot ja paikkakunnan.
  • Sykemittari – Näet viimeisimmät sykemittauksen tulokset. Kun mittaat sykkeen, paina ”Analyze” ja kellon mittarit antavat tarkemman analyysin parin kysymyksen jälkeen. Voit myös asettaa jatkuvan sykemittauksen päälle, jolloin kello mittaa säännöllisesti sykettäsi. Tässä tilassa kello syö enemmän alkua. Musiikkisoitin,
  • Hälytys – Voit asettaa kelloon ainakin 10 herätystä / hälytystä sekä asettaa, mikä päivä viikossa se hälyttää. Vain kerran, joka maanantai, joka päivä vai joka päivä samaan aikaan.
  • Kompassi – Kalibroi kompassi pyöräyttämällä kelloa ympäri ja näin saat makean digitaalisen kompassin ranteeseesi. Kompassia joutuu kalibroimaan silloin tällöin, mutta se kestää vain pari sekuntia.
Kello oli mukana Vietnamin lomalla ja kuten näet oikeasta kompassista, kyllä Stratosin kompassi näyttää oikein
  • Sekuntikello – Ota aikaa joko yhteen putkeen tai kierroksia.
  • Unilukkari – Mittaa unesi laatua sisäisen kiihtyvyysanturin yhteistyössä sykemittarin kanssa. Kello on kuitenkin se verran iso, ettei se kädessä ole miellyttävä nukkua. Jos haluat mitata kuinka nukut, pidä vaan kelloa kädessä ja katso mitä sovellus sanoo. Itse kyllä ainakin tiedän aamulla herätessäni, olenko aivan kohmelossa vai tuliko vietettyä yö nukkumatin pilven reunalla. Ei ole siis ehkä se paras vaihtoehto unenlaadun mittaamiseen.
Kollega soittaa – Ring off!
  • Hälytys saapuvista puheluista ja viesteistä – Yksi syy, miksi tykkään äkykelloista, on ehdottomasti sen hälytysominaisuudet. Saan ranteeseen suoraan tärinän, kun puhelimeen saapuu puhelu tai viesti. Voin myös hylätä puhelun ja viestit ovat luettavissa suoraan kello näytöltä. Asun Bangkokissa ja käyn työmatkoilla ympäri Kiinaa, niin häslinkiä riittää ympärillä (vähän ehkä liikaakin). Äänisaasteen läpi ei aina kuule puhelimen soittoääntä / liikkeessä tunne tärinää. Ranteessa sen tuntee! Aina ei myöskään ole mahdollista vastata puhelimeen, mutta jos odotan tärkeää puhelua tai viestejä kesken palaverin. Kurkistamalla ranteeseeni tiedän, milloin pitää vastata ja milloin voin jättää puhelimen taskuun.
Oletusnäkymä
Oletusnäkymä
Sykemittari
Sykemittari
Säätiedot 5 päivälle Bangkokiin
Säätiedot 5 päivälle Bangkokiin
Sekuntikello
Sekuntikello

Jos et esimerkiksi tarvitse sekuntikelloa, saat sen poistettua valikosta. Muokattavuus on hyvä extra näin monipuolisessa kellossa.

Mainitsin alussa kahdesta muustakin Xiaomi Amazfitin älykellosta. Tuli Pace ja Bip esille siellä ja tässä artikkelissa enemmänkin Stratos. Jos tämä ”äijämäinen” Stratos ei ollut mieleesi, niin kannattaa lukea näistä kaikista kolmesta kellosta värjätty kirjoitus: ”Testissä 3 suosittua Xiaomi Amazfit -älykelloa”

Mitä tulevaisuudessa tapahtuu, tiedätkö sinä?

Mielestäni Stratos on nyt jo monipuolinen älykello. Mitä toivot tulevista älykelloista ja mitä luulet, mikä on seuraava iso juttu älykellorintamalla? Itse veikkaisin vielä pienempiä reunoja, kuten Xiaomin uudessa lippulaivapuhelimessa Mi 8:ssa.