Kännykkämaailmassa kohistiin, kun Xiaomi ilmoitti pitävänsä vuosittaisen julkaisutilaisuutensa 31. toukokuuta Kiinan Shenzhenissä. Ennakkoon valuneiden tietojen mukaan tilaisuudessa julkaistaisiin ainakin odotettu Xiaomi Band 3 -aktiivisuusranneke sekä uusi lippulaivapuhelin – Xiaomi Mi 8. Tapahtumaan varattu tila oli poikkeuksellisen suuri 5000 hengen areena, joten tapahtumasta oli odotettavissa merkittäviä julkaisuja.
Xiaomi on maailman suurimpia älypuhelinvalmistajia, jonka liikkeitä alan analyytikot seuraavat tarkasti ennustaakseen tulevia trendejä. e-villen älypuhelimista vastaava tuotepäällikkö kävi tietysti paikanpäällä haistelemassa kännykkämaailman uusia tuulia.
Blogin loppuun on myös lisätty video, jossa tuotepäällikkö kertoo päällimmäiset fiiliksensä tapahtumasta.
Tapahtuma oli myös eräänlainen Xiaomin syntymäpäiväjuhla, koska yritys täyttää tänä vuonna kahdeksan vuotta. Itse varsinaista tapahtumaa ennen valtavalta pää-screeniltä näytettiin videota Xiaomin vannoutuneista asiakkaista, “Mifaneista”, ympäri Kiinaa toivottamassa Xiaomille hyvää syntymäpäivää. Xiaomi tunnetaan laadukkaista, minimalistiseen tyyliin muotoilluista tuotteistaan, ja se onkin niittänyt mainetta eräänlaisena Kiinan Applena.
Harvalla yrityksellä on yhtä vannoutunutta fanikuntaa kuin Xiaomilla, ja se kertoo kovasta panostuksesta tuotteiden laatuun sekä niiden käyttäjien kokonaisvaltaiseen tyytyväisyyteen. Myös meillä e-villellä on huomattu, että Xiaomin tuotteet saavat lähes poikkeuksetta todella hyvät arvostelut asiakkailta, ja niistä tulevat takuuongelmat ovat huomattavan vähäisiä, joten jotain erityistä tässä yrityksessä selvästi on.
Xiaomi julkaisi alkuvuodesta uuden version Mix -sarjan älypuhelimiin. Ensimmäinen Mi Mix -älypuhelin oli valtavan mediahuomion saanut konseptipuhelin, joka näytti tietä muille valmistajille niin sanotun Bezelless- eli reunattoman muotoilunsa vuoksi. Mix -sarjan puhelimet ovat olleet koko etupuolen täyttävän näytön puhelinten pioneereja, ja ne tunnetaan muutenkin äärimmäisen huolellisesta viimeistelystään sekä epätavallisten materiaalien, kuten keraamisen lasin käytöstä.
Tämän tapahtuman päähuomio kiinnittyi perinteisempää muotoilua edustavaan Mi -sarjaan, jonka uusin edustaja, Mi 8 -älypuhelin, tullaan virallisesti julkaisemaan tapahtumassa. Ennakkoon arveltiin, että Mi 8:ssa tulee olemaan toisten rakastama – ja toisten vihaama ”notch” eli eturuudun yläosassa oleva notko, jossa sijaitsevat muun muassa etukamera. Mix -sarjassa notko vältettiin siirtämällä etukamera alas, jolloin puhelin on selfieitä otettaessa käännettävä ylösalaisin.
Xiaomin tunnuslause on “Amazing products at honest prices”, eli mahtavia tuotteita rehelliseen hintaan – Periaate, joka on tehnyt siitä valtavan suositun ympäri maailmaa. Myös e-villellä ollaan aina innoissaan, kun Xiaomi julkaisee uusia tuotteita, koska ne ovat poikkeuksetta viimeisen päälle tehtyjä ja aina loppukäyttäjän tyytyväisyys mielessä.
Heti alkuun Xiaomin edustaja ylpeänä esitteli, miten se on noussut nopeasti maailman neljänneksi suosituimmaksi älypuhelinvalmistajaksi. Myös Euroopassa Xiaomi on viimeisen vuoden aikana alkanut todella tekemään nousua suurten puhelinvalmistajien joukkoon.
Xiaomin älypuhelimet tunnetaan muun muassa yrityksen omasta MIUI-käyttöjärjestelmästä, joka on rakennettu Androidin pohjalta. Moni vannoutunut älypuhelinkäyttäjä suosii tavallista ”stockki” -Androidia, koska usein valmistajien omat muokkaukset käyttöjärjestelmään tarkoittavat vain muistia syöviä ja pohjimmiltaan turhia lisäsovelluksia. MIUI on kuitenkin ehkä poikkeus linjasta, koska Xiaomi on todella panostanut sen keveyteen ja hyvään toiminnallisuuteen.
Käyttöjärjestelmän odotettu uusin päivitys, Anrdoid 8:aan perustuva MIUI 10, on ensimmäisenä esittelyvuorossa. Tällä kertaa Xiaomi on panostanut älypuhelimen näytön pinta-alan hyödyntämiseen maksimaalisesti. Kuten tunnettua, puhelimissa on varsin rajallisesti näyttöalaa, joten pienetkin parannukset tällä aluella parantavat käyttömukavuutta huomattavasti.
MIUI 10:ssä on myös Xiaomin itse kehittelemä tekoälytoiminto, jonka avulla käyttäjä voi etsiä internetistä tietoa puheen avulla. Tämän demonstraatio videolta sai yleisöltä suuret aplodit, mutta kysymykseksi jää, miten se toimii muilla kielillä kuin Kiinaksi. Luultavasti puheentunnistavaa tekoälyä haluavat ihmiset saavat tyytyä toistaiseksi Google Assistanttiin tai Applen Siriin.
Suomalaista kuluttajaa uuden MIUI:n tekoälytoiminnoista varmasti enemmän kiinnostava on sen tuomat parannukset kameran kuvien prosessointiin ja älykkääseen kuvausympäristön tunnistamiseen. Tämän ansiosta puhelin osaa säätää kameran asetukset entistä älykkäämmin kuvausympäristölle sopivaksi. Myös sovellusten käynnistysnopeuteen saadaan etua AI:n älykkäästä ennakoivasta toiminnosta, jonka avulla sovellukset avautuvat paljon tavallista nopeammin.
Viimeisenä Xiaomi esitteli käyttöjärjestelmän ulkonäköön ja äänimaailmaan luonnosta saatua inspiraatiota. Metsien kahina, veden liplatus ja hiekan rahina esiintyvät käyttöjärjestelmän audiovisuaalisessa ilmeessä muun muassa viestejä vastaanottaessa ja näyttöä pyyhkäistäessä. MIUI 10:n voi ladata useimpiin Xiaomi puhelimiin OTA-päivityksenä kesäkuun alusta alkaen. Luultavasti lippulaivamallit, kuten Mi Mix 2S -älypuhelimet tulevat olemaan ensimmäisiä päivityksen saajia.
Tämän jälkeen tulikin itse tapahtuman kohokohta, Xiaomin uudet Mi 8 -sarjan puhelinmallit. Ensimmäisenä näytetään se kenties tärkein yksittäinen osa puhelimesta käytön kannalta, eli näyttö. Mi 8:aan tulee peräti 6,21 tuuman AMOLED-näyttö, jossa on 18,7:9 kuvasuhde. Mielenkiintoisesti tämä on hyvin samankaltainen vastikään julkaistun Oneplus 6:sen näytön kanssa.
Puhelimessa on myös tuo paljon kohua aiheuttanut notko eli ”notch”, mutta toimitusjohtaja Lei Jun lupasi, että sen voi myös piilottaa asetuksista. Puhelimessa on myös uusin Snapdragon 845, jonka avulla puhelimen kerrottiin saavuttaneen huikeat 301 472 pistettä Antutu benchmark -testeissä. Tällä luvulla puhelin nousisi tehokkuudessaan älypuhelinten kärkikahinoihin.
Xiaomi Mi -sarjan puhelinten edellinen malli oli järjestyksessään ja viralliselta nimeltään Mi 6, joten mihin Xiaomin Mi 7 oikein jäi? No, numero kahdeksan on Kiinassa onnen luku ja Xiaomi halusi samalla juhlistaa kahdeksanvuotista taivaltaan, joten yritys päätti hypätä yhden numeron yli.
Tätä on kännykkämaailmassa harrastettu aiemminkin, muun muassa Xiaomin suuresti ihaileman Applen toimesta. Mi 6 oli, ja on edelleen, todella vaikuttava älypuhelin, ja siinä oli kaikki Xiaomin tavaramerkit infrapunalähettimestä viimeisteltyyn ulkomuotoon, huikeaan kameraan ja viimeisimpään Snapdragon -prosessoriin. Joten innostus puhelinta kohtaan oli tapahtumassa käsinkosketeltavaa.
Erityistä huomiota Xiaomin toimitusjohtaja Lei Jun antoi puhelimen kameralle, jonka testejä ja kuvia esiteltiin pitkä tovi. Takakamerana puhelimessa oli kaksi 12 megapikselin kameraa, joiden avulla puhelimella otettujen kuvien tasoa kehuttiin jopa paremmaksi kuin iPhone X tai Huawei P20 -puhelimilla. Tämän väitteen tueksi esiteltiin DXmark testaustandardin pistemäärä, jonka perusteella puhelin voitti molemmat 105 pisteellään (iPhone X 101 pistettä). Kameran apuna on perusteelliset tekoälyoptimoinnit, joilla erityisesti pimeällä kuvaamisesta saatiin varsin kelvollisen näköisiä kuvia.
Kuten usein ennenkin, Xiaomi mielellään vertailee laitteitaan Applen vastaaviin, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. iPhone X:llä otetut kuvat toimivat vertailukohtana, ja vaikka hieman epäilenkin testausasetelman suosineen Xiaomia, oli Mi 8:lla otetut kuvat kyllä varsin vakuuttavan näköisiä jopa pimeällä, jolloin kännyköissä olevien kameroiden pienet kennot perinteisesti tuskailevat vähäisen valon suhteen.
Kamerassa oleva tekoäly tunnistaa Xiaomin mukaan noin 200 eri kuvaustilannetta (esimerkiksi selfie, ryhmäselfie, maisemakuva, lähikuva, kasvikuva) ja säätää asetukset sen mukaiseksi.
Puhelimen etukamera on epätavallisen isolla 20 megapikselillä varustettu, ja lisäksi se käyttää kehittynyttä 3D-kuvausta apunaan kuvattavien objektien tunnistamiseen, esimerkiksi kasvolukituksessa. Esittelyvideolla näytettiinkin, miten kaksiulotteiset tulostetut kuvat kasvoista eivät kyenneet laitetta avaamaan.
Puhelin osaa käyttää 3D-mallinnusta myös selfie-kuvien parantamiseen muokkaamalla kasvojen muotoja kuviin paremmin sopiviksi.
Puhelimessa on tietysti myös NFC-toiminto erityisesti lähimaksua helpottamaan. Lopuksi Xiaomi esitteli läpimurtoteknologiaansa GPS-paikannuksen parantamiseen, johon he lupasivat huikean parannuksen suhteessa kilpailijoiden lippulaivamalleihin. Itselleni jäi vielä vajavaisen kiinankielen taidon vuoksi hieman epäselväksi, onko tämä ominaisuus tulossa kaikkiin Mi 8 -sarjan puhelimiin, Mi 8, Mi 8SE sekä lopuksi esiteltyyn Mi 8 -erikoiseditioon, jossa oli muun muassa läpinäkyvä takakuori, vai vain tuohon kalleimpaan läpinäkyvään versioon.
Puhelimen hinta oli tietysti yksi odotettu tieto, ja Xiaomin toimitusjohtaja vahvisti sen olevan ainakin laitteen kiinalaisissa versioissa 2699 yuania edullisimmassa ja 3299 yuania kalleimmassa mallissa. Käytännössä tämä tarkoittanee Suomessa verojen ja muiden kulujen jälkeen 500-600 euron hintahaarukkaa. Ottaen huomioon puhelimen varustelun, joka ei juuri kalpene esimerkiksi hiljattain julkaistun Oneplus 6:sen rinnalla, on hinta todella kilpailukykyinen.
Mi 8:n jälkeen esiteltiin sen edullisempi editio, Mi 8SE. Tässä versiossa on pienempi 5,88 tuuman Amoled-näyttö sekä 710 Snapdragon -prosessori. Hinnaksi lupailtiin Kiinan markkinoille 1799 yuania. Odotan puhelimesta jopa pieniasteista myyntimenestyjää, koska kohtuu edullisia AMOLED-näytöllä varustettuja puhelimia ei markkinoilla vielä hirveästi ole. Mi 8 SE on muotoilultaan kulmikkaampi, ja myös siinä on notko.
Lopuksi vieraat päästettiin vielä kokeilemaan puhelimia ulos kasattuihin Xiaomi-pyhättöihin. Pitkähkön jonotuksen jälkeen olikin hienoa saada ensituntumaa aivan ensimmäisten ihmisten joukossa koko maailmassa näihin jännittäviin uutuuksiin.
Lopuksi tapahtumassa esiteltiin vielä Xiaomin uusi 75 tuuman televisio, Xiaomi VR-lasit, ja kirsikkana kakun päälle – Odotettu Mi Band 3 aktiivisuusranneke. Mi Band 3:sen suurimmat uudistukset aiempaan Mi Band 2:een verrattuna on suurempi OLED-näyttö sekä täysi vedenkestävyys – jopa 50 metriin asti (ATM5).
Xiaomi Mi 8 -julkaisutilaisuuden jälkipuinti
Mitä tuotepäällikölle jäi päällimäiseksi mieleen tästä mahtipontisesta tapahtumasta? Katso video!
Katso e-villen viimeisimmät Xiaomi-tuotteet tästä.
4 Comments
Vastaa Peruuta vastaus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
3400mAh akku (yhden kuvan mukaan?) ei juuri säväytä, vaikka specsit on huippuluokkaa
Ei SGS9:ssäkään ole kuin 3000mAh:n akku. Luulen, että tämä riittää paremmin kuin Sampan akku vaikka miten oltaisiin optimoitu.
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=9065&idPhone2=8966
Näitä voinee kutsua vielä puhelimeksi , niin pitkässä selostuksessa ei mainita mitään puhe/ääni ominaisuudesta ym . Saako näihin sen mukaan edes lisävarusteena? 🙂 🙂
Moi Kari! Kyllä tällä puhelimella voi edelleen myös soittaa. Siinä on mukana normaalit puhelinten antenniominaisuudet (3G & 4G), mikrofoni sekä kaiutin joten puhelut onnistuu kyllä.