Rinkkaputki sai testiinsä e-villen NatureHike 70+5L rinkan.

NatureHike on hyvällä laadullaan vakuuttanut Kiinalainen retkeilyvälineiden valmistaja, jonka tuotteet ovat hiljattain alkaneet rantautua Suomen markkinoille.

Tästä blogista luet tiivistetysti, kuinka 100 euron hintaluokassa kilpaileva NatureHiken rinkka pärjäsi suhteessa kilpailuun eräbloggarin testissä.

NatureHike keskellä, kilpailevat Haglöfs oikealla ja PocoPlus vasemmalla.

Rinkkaputken Suvi testasi rinkkaa omassa käytössään ja käytti vertailukohteena omistamaansa Haglöfs OXO650 -rinkkaa, ystävänsä Fjällräven Kajka 65 -rinkkaa, sekä lisäksi säätöjen osalta Osprey PocoPlus -lapsenkantorinkkaa.

Testaus kohdistui etenkin materiaalin laatuun ja käytettävyyteen tosikäytössä.

Ulkoiselta olemukseltaan NatureHike muistuttaa etenkin Deuter Aircontact Pro -rinkkoja, jotka ovat hinnaltaan noin kaksi kertaa kalliimpia, sekä Ospreyn rinkkoja. NatureHike vaikuttaa siis ensivaikutelmaltaan samanlaiselta, kuin paljon kalliimmat rinkat.

Paino

Ensimmäisenä huomio keskittyi rinkan painoon. NatureHike painaa vain 1900g, joka on todella yllättävä lukema näin kookkaalle rinkalla. Haglöfsille painoa puolestaan kertyy peräti 3300g.

Yleisesti NatureHiken rinkka miellyttää ”grammanhinkkaajia”. Painoa on säästetty ainakin kilo, jopa puolitoista, monien kilpailevien valmistajien rinkkoihin verrattuna. Grammat kasvavat kiloiksi ja kilot kasvavat kivuksi rinkan kanssa retkeillessä, kuten retkeilijöillä on tapana sanoa, joten ero painossa on ehdottomasti merkittävä.

Materiaali ja kestävyys

Materiaali on hyvin kevyttä ja ohutta, joka myös herätti epäilyksiä kestävyydestä. Materiaali oli myös läpikuultavaa, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Paperilappu rinkan sisällä kuultaa selvästi läpi.

Kankaan todellinen vetolujuus ei tullut selville, sillä siihen ei repun pakkaamisen tai käytön aikana päässyt syntymään vahinkoa. Kankaan repeäminen vahingossa lienee siis hyvin epätodennäköistä, kunhan käyttö ei ole kohtuuttoman kovakouraista.

Kankaan kestävyys tulta ja kipinöitä kohtaan osoittautui kuitenkin Haglöfsin rinkkaa heikommaksi. Kankaaseen tuli nopeasti pieni reikä, kun sitä poltti tarkoituksella sytkärillä, Haglöfsin paksumpaan ja raskaampaan kankaaseen puolestaan ilmestyi vain tumma läikkä pidemmän käristyksen seurauksena.

Tulenkestävyys ei kuitenkaan Suvin mielestä välttämättä kerro kankaan lujuudesta, sillä kankaan käsittely vaikuttaa asiaan enemmän, kuin itse kankaan materiaalin kestävyys. Aivan nuotion viereen ei tätä rinkkaa kuitenkaan kannata asettaa.

Huomio kiinnittyi myös muovisiin klipseihin, joiden kestävyys äärimmäisessä kylmyydessä epäilytti. Klipsit olivat ensivaikutelmalta kevyemmät kuin Haglöfsin, mutta ne kiinnittyivät hyvin.

Rinkan muoviklipsit ovat kevyitä, mutta selvisi testistä moitteitta.

Suvi päätti testata muoviosia nerokkaalla tavalla, laittamalla rinkan arkkupakastimeen -22 asteeseen peräti kahdeksi vuorokaudeksi. Kun klipsejä testattiin pakastamisen jälkeen ne toimivat vielä virheettömästi rikkoutumatta.

Kahden päivän pakastuksen jälkeen muoviosat olivat toki kohmeiset, mutta toimivat lohkeamatta.

Myös säätöihin liittyvät alumiiniset osat rinkan selkäpuolella toimivat virheettömästi.

Rinkassa on runsaasti muoviosia.

Seuraavaksi syyniin pääsivät repun saumat. Saumoista ei löytynyt mitään virheitä tai hajoamisia, tosin tikin pituus olisi voinut olla pitempi. Jotkut saumat ”irvistivät” vähän kun repun pakkasi täyteen. Vetimien liitoskohdat on varustettu kaksinkertaisilla saumoilla.

Kiristyshihnat olivat NatureHikessä jälleen hieman totuttua ohuemmat. Sytkäriä kiristyshihnat kestivät Haglöfsin rinkkaa heikommin, sillä ne alkoivat sulaa nopeammin. Kiristyshihnojen kestävyys ei kuitenkaan liene käytännössä ongelma.

Vetoketjut herättivät hieman närää, sillä ne vaikuttivat hieman totuttua heiveröisemmältä ja kangas jäi välillä vetoketjun väliin. Vetoketjun vetimet olivat kevyet ja niihin oli helppo tarttua.

Säädöt ja ergonomia

Etenkin rinkan säädöt olivat positiivinen kokemus. Säädöt olivat toimivia ja helppoja käyttää.

Säädöt sai nopeasti kohdilleen ja selän tukiosa tuntui hyvältä. Säätöjä sai rinkan ollessa selässä helposti kiristeltyä vielä.

Lantiovyön, olkahihnojen ja viilekkeiden säätö sai kiitosta yksinkertaisuudesta. Myös selkää vasten olevat pehmusteet tuntuivat mukavilta. Viimeiseksi kiitosta sai hyvä ilmankierto selkäpuolella.

Säädettävät selkäpehmusteet.

Lannevyössä on runsaasti säätövaraa eikä se liukunut löysemmälle käytössä. Lannevyö on kriittinen painon jakamiseksi myös lantiolle, mutta usein halparinkoissa se on huonosti suunniteltu ja löystyy itsestään. Toimiva lannevyö onkin siis tärkeä ominaisuus.

Lannevyö on tukevaa tekoa.

Rintaremmissä ilmeni löystymistä käytön aikana, mutta muuten säädöistä ei löytynyt vikaa.

Pehmusteet lantiolla ja olkaimissa ovat melko paksua, jämäkkää tavaraa. Lannevyössä on lisäominaisuutena tasku toisella puolella ja rintaremmistä löytyy hätäpilli.

Rinkkaa ei saa auki sivuilta toisin kuin joitain retkirinkkoja, joten pakkaus tapahtuu vain ylä- ja alakautta. Ylä- ja alaosaa erottaa repun sisäinen kangas joka supistetaan tai avataan narulla.

Hyvää rinkassa oli ehdottomasti helpot säädöt, jotka tuntuivat kannettaessa hyviltä, eivät hiertäneet mistään. Yllättävän tukevaltakin rinkka tuntui kannettaessa.

Yleisesti ottaen ergonomiassa on siis onnistuttu. Mitä parempi on ergonomia, sitä vähemmän painoa käyttäjä kokee kantavansa ja sitä enemmän hauskaa hänellä on.

Ilma kiertää ja mukavalta tuntuu. Remmit ovat hyväntuntuiset.

Kantokahva olisi kaivannut Suvin mielestä muutosta, sillä se jäi helposti rinkan yläosan alle piiloon ja muovinen vahviste kahvan ympärille olisi ollut hyvä lisä.

Rinkan ulkopuoli

Myös lisätavaran kiinnittämiseen repun ulkopuolelle on hyvät mahdollisuudet. Repusta löytyy nimittäin hyvin lenkkejä ja remmejä klipseillä.

Ulkopinnoilla oli ylhäällä yhdet lisätavaran kiinnitykseen sopivat hakaset. Rinkan ulkopuolella kulkee useammat remmit klipseillä, joihin tavaraa saa lisää kiinnitettyä.

Taskut sivuilla olivat miellyttävän syvät ja vetivät helposti 1.5 litran pullon.

Rinkan tilava etutasku sai myöskin kiitosta, sillä siihen mahtui pari kirjaa ongelmitta.

Havainnollistava kuva kiinnitysmahdollisuuksista.

Tavaraa siis mahtuu pää-osaston ulkopuolelle mukavasti, joko kiinnittämällä tai etu- ja sivutaskuihin tunkemalla.

Sadesuoja

Rinkassa on sadesuoja, joka sijaitsee alhaalle selkää vasten olevaan taskuun. Sadesuoja on myöskin kiinnitetty reppuun narulla.

Sateen yllättäessä sadesuoja teki tehtävänsä ongelmitta.

Toimiva sadesuoja on kätevä myös, jos rinkka heitetään lentokoneen ruumaan, jolloin reppu ei pääse jäämään kiinni remmeistään, tai naarmuuntumaan.

Käyttökokemus

Rinkkaan sai vihdoin todellista tuntumaa käytössä, kun Suvi pakkasi sen 20kg painoiseksi ja suuntasi maastoon.

Rinkka tositoimissa.

Rinkan käytössä korvessa ei herännyt ongelmia, paitsi mitä sen pakkaamiseen tulee. Pääosastoon ei pääse käsiksi sivuilta, joten pakatessa tulee miettiä, mikä tavara on tärkeintä saada esille ja pakata se muiden esineiden päälle. Pääsy tavaroihin alataskun kautta oli hieman hankalaa, koska vetoketju tapasi jumittua välillä. Etenkin pakkasella tavaroiden purkaminen rinkasta voisi olla hieman muita rinkkoja vaivalloisempaa.

Yleiset kilpailevat laaturinkat ovatkin 2-4 kertaa NatureHiken hintaisia, joten ominaisuuksia niistä pitäisi löytyä paljon enemmän hinnan oikeuttamiseksi. Laatuerot muodostuvat Suvin näkemyksen mukaan etenkin yksityiskohdista ja käytännöllisyydestä, sekä mahdollisesti rinkkojen eliniästä. NatureHiken elinikää ei päästy testauksen aikana kunnolla haastamaan ja vikoja ei kerennyt esiintyä.

Rinkka tauolla ja hyvältä näyttää.

Lisäksi kalliimmilla valmistajilla on erillaisia ekologisuus- ja kierrätystavoitteita, joista NatureHiken sivustolla ei puhuta mitään. Jos ekologisuus kiinnostaa, niin se myös lisää tuotteen kustannuksia. Ominaisuuksiltaan vastaavat mutta ekologisena markkinoidut rinkat ovat tietenkin kalliimpia.

Noin satasen hintaluokassa tämä NatureHiken rinkka on varmaan oikeassa hinta-laatusuhteessa, verrattuna tässäkin testissä mainittuihin muihin rinkkoihin.

Yhteenveto

Loppuvaikutelmana rinkkaa voisi Suvin mielestä pitää parhaiten soveltuvana kevyempään retkeilyyn ja ”outdoor camping” -henkiseen käyttöön. Kaikista kovimpaan eräpatikointiin rinkka ei olisi ensimmäinen valinta. Rinkka on kuitenkin omassa hintaluokassaan verrattuna vaihtoehtoihin joihin sitä vertailtiin, esimerkiksi Haglöfs jota käytettiin vertailukohtana, maksaa lähes tuplasti verrattuna NatureHiken rinkkaan.

Epäilys materiaalin kestävyydestä jäi selvästi kalvaamaan tuotetestaajan mieltä, vaikka maastoretkien aikana mitään ei hajonnutkaan. NatureHiken rinkalla on ehdottomasti paikkansa etenkin kaikille, jotka eivät pidä itseään vaativina käyttäjinä varusteiden keston suhteen.

Rinkka loistaa kuitenkin selvästi kolmella osa-aluella: painossa, ergonomiassa (eli käyttäjän tuntemassa painossa sekä säädettävyydessä erillaisille käyttäjille) sekä tietenkin hinnassa verrattuna kilpailijoihin.

NatureHike on täynnä ominaisuuksia hintaisekseen ja siten loistava valinta kelle tahansa, joka toivoo pääsevänsä kohtuuhinnalla retkeilyn tai vaikkapa reppureissaamisen maailmaan!

Oman NatureHike -rinkan voit hankkia tästä

Alkuperäisen artikkelin luet tästä.

Tässä vielä tekniset tiedot:

  • Tilavuus: 70+5 litraa
  • Alumiiniset kiskot
  • Pehmeä lannevyö
    • 1 x Pikkutasku
  • Monipuoliset taskut
    • Verkkosivutaskut
    • Pohjatasku – Saa erikseen päätaskusta
  • Säädettävät ja hengittävät hihnat & selkäosa
  • Pohjassa kokoonmenevä sadesuoja
  • Rintavyö hätäpillillä
  • Materiaali: Vettähylkivä nailon & Polyesteri
  • Mitat:
    • Korkeus: 75cm
    • Leveys: 37cm
    • Syvyys: 27cm
  • Paino: 1.8kg

Hyviä retkeilyhetkiä!