E-villen tilivuoden rekrytointikierros lähenee loppuaan. Heti, kun viisumianomukset hyväksytään, meillä aloittaa 2 täysiaikaista työntekijää Harri ja Anssi, sekä näillä näkymin myös 2 harjoittelijaa. Työntekijöiden palkkaus ja tiimien rakentaminen on yksi vaikeimpia työtehtäviä. Vaihtoehtoisia malleja työtehtävien järjestämiseen on tietenkin loputtomasti. Meilläkin on kymmenkunta firman sisäisiä tiimejä, mm. markkinointi-, laatu-, B2B-myynti-, hankinta-, taloushallinto-, varasto, ohjelmointi-, myymälä-, asiakaspalvelutiimi jne. Tiimien sisällä on vielä paljon erilaisia vastuutehtäviä kuten tuotteiden ideointi, tuotteiden poistaminen valikoimasta, hinnoittelu, kuvaaminen yms.
Työnhakijan kanssa kun avaa Skype-videohaastattelun pitää funtsia aika laajalla skaalalla mihin tarpeeseen tai kehitystehtävään henkilö voisi sopia.
Miten laatia hyvä työhakemus verkkokauppaan?
Kun kiinnostava työtehtävä osuu silmään ja työpaikan vaihtaminen tai töihin meneminen tuntuu ajankohtaiselta tulee laatia työhakemus. Siihen kannattaa panostaa päivittämällä oma CV ja tehdä taustatyötä firmasta ja toimenkuvasta. Ja sitten hakemusta vetämään!
- Starttaa otsikosta. E-villen viimeisellä rekrytointikierroksella meille tuli runsaasti hakemuksia. Ne tulivat sähköpostitse ja niistä n. 90% otsikko alkoi sanalla ”Työhakemus”. Äh, kuinka tylsää! Mikäli haku on markkinointi- tai sisällöntuotantotehtäviin olisi hyvä koittaa erottautua joukosta jo tässä vaiheessa. Mieleenpainuvimmat otsikot vuosien varrelta ovat tyyliin:
a) ”Kissa käveli näppäimistölle…”
b) ”1, 2, 3 fight”
c) ”…ilmoittautuu palvelukseen…” - Jos ei keksi mitään muuta, niin otsikkoon kannattaa kirjoittaa mitä työtehtävää on hakemassa ja ripaus persoonallisuutta, sekä käyttäen adjektiiveja, kuten esimerkiksi ”Pikkutarkka talousjohtaja Turusta etsii töitä”.
- Kirjoita sähköpostin viestikenttään saatekirje tai vähintään tiivistetysti kuka olet, ja mitä haet. Saatekirjeestä pitäisi käydä ilmi, että todella haluat tätä työpaikkaa / tähän firmaan töihin. Tuo esille myös mitkä olisivat keskeiset vahvuutesi ja osaaminen, josta kohdeverkkokaupalle olisi hyötyä. Jos varsinaista kokemusta tai koulutustakaan ei ole, kerro vaikka kokemuksistasi, harrastuksista tai intohimosta kuluttajana kohteena olevan firman toimialaan tai tuotteisiin. Tai jopa kaverin kertomuksista tai valtavasti kiinnostuksesta oppia.
- Tarkista, että hakemuksesta löytyvät pyydetyt tiedot ml. CV ja palkkatoivomus, sekä mahdolliset työnäytteet ja suosittelijat.
- Hakemus kannattaa luetuttaa myös vielä kertaalleen kaverilla ennen lähettämistä. Kirjoitusvirheet ja hankalat lauserakenteet eivät anna hakijasta skarppia kuvaa.
- Hakemuksia tulee paljon, kannattaa yrittää olla ytimekäs (nopeasti pääkohtiin menevä) ja koittaa tuoda esille itsestä myös vähän omaa persoonaa.
Yksi hakemus, joka jäi mieleen oli laadittu e-villen tuotekuvauksen formaattiin. Toinen puolestaan oli Youtube-video, jossa hakija kertoi lyhyesti itsestään. Digimedioissa on myös se hyvä puoli, että hakija pystyy seuraamaan onko työnantaja avannut ko. linkkiä tai katsonut materiaaleja.
Kuinka valmistautua nettikaupan työhaastatteluun?
Kun kutsu käy ja kellonaika ja paikka on sovittu, alkaa valmistautuminen. Tässä vaiheessa viimeistään olisi hyvä käyttää aikaa firman ”tietoa meistä” ym. tyyppisten tekstien lukemiseen, selata verkkosivuja, sekä vähän kilpailijoidenkin kauppoja. Myös kohdeverkkokaupan uutiskirje olisi hyvä pistää tilaukseen ja katsoa Facebook-, Instagram- ja Twitter-päivitykset muutaman viikon ajalta. Youtube-tili tai blogikin voi löytyä tai artikkeleita lehdistä tai mediasta yritystä koskien. Hakijaa varmasti kiinnostaa myös yrityksen maine ja vakavaraisuus, sekä minkä kokoisesta ja ikäisestä firmasta on kysymys. Ja sitten action!
- Homma lähtee siististä pukeutumisesta ja hyvin levätystä yöstä, sekä pienestä välipalasta vaikka tuntia ennen haastattelua. Oma hakemus on hyvä printata esille muistin virkistämiseksi. 1-2 kysymystäkin voi olla valmiiksi mietittynä. Mikäli haastattelu on Skypen välityksellä, yhteydet, kuulokkeet ja valaistus on hyvä katsoa ja testata etukäteen, taustaa unohtamatta. On hieman noloa huomata Skype-puheluun vastattaessa ja omaa Skype-ikkunaa katsoessa, että selän takaa näkyy jotain, mitä ei siellä haluaisi näkyvän, kuten kovin sotkuinen huone. Noh, e-ville on nuorekas yritys, eikä homma tähän kaatuisi, mutta hakijana voi mennä tällaisista yllätyksistä itse lukkoon.
- Omaa esittelyä kannattaa vähän harjoitella ja miettiä mitkä 2-3 asiaa haluaa itsestä jäävän työhaastattelijalle mieleen. Mistä omasta, ehkä vähän erikoisemmastakin taidosta tai kokemuksesta voisi olla yritykselle hyötyä. Kokemuksia tai vahvuuksia on voinut kertyä myös harrastuksien, luottamustehtävien, perheen tai vaikka elämänkokemusten kautta. Vinkkejä voi kysyä myös ystäviltä, entisiltä työkavereilta tai esimiehiltä: Mitkä olisivat juuri itseä koskevat vahvuudet tai luonteenpiirteet. Miten lähipiiri kuvailisi sinua?
- Mikäli omaa kokemusta ei löydy juuri kyseiseltä toimialalta, voi tuttavapiiristä koittaa kysyä neuvoa, minkä tyyppisiä taitoja ko. alalla yleensä arvostetaan ja koittaa tuoda niitä esille sikäli, kun omista taidoista ja taustasta löytyy yhtymäkohtia.
- Haastatteluun on hyvä varata n. tunti aikaa, sekä mahdollisia työnäytteitä. Mikäli jotain ei ole käsillä tai tietoa ei muista, ei hätää, asioihin voi aina palata myöhemmin.
Verkkokauppiaan 5 + 1 työhaastattelukysymystä
E-villen työhaastattelussa pyrin varmistamaan tiettyjä asioita ja poissulkemaan potentiaalisia negatiivisia juttuja tai varoitusmerkkejä. Usean samankaltaisen työhakijan ollessa loppusuoralla, on pakko yrittää tehdä eroa vahvuuksien tai heikkouksien kautta näiden kandidaattien välillä. Tässä tyypissä olisi hyvää a ja b, mutta tässä toisessa b ja c. Ensimmäisellä tietty riski tai uhka, mutta myös jokin vaikka erikoistaito, josta saattaisi olla hyötyä. Tavallisten työkokemus- tai opiskelutaustakyselyjen (mitä olet tehnyt, mitä on jäänyt koulusta mieleen ym.) ohella minulla toistuu tietyt kysymykset.
- Hakijan validointi ulkopuolisten standardien kautta: Äidinkielen YO-kirjoitusten arvosana, sertifikaatit tai mahdollinen sotilasarvo. Mikäli armeija on käymättä tai sotilasarvo on syystä tai toisesta jääkäri ei tämä ole toki ongelma, mutta mikäli on vetänyt intin täysillä ja saanut Puolustusvoimien testeistä sen verran pisteitä, että on yltänyt johtajatehtäviin lisää se ilman muuta luottamusta hakijaan. Armeijan johtajatestit ovat varmasti kattavemmat, kuin e-villen. YO-kirjoitusten äidinkielen arvosana taas kertoo jotain kirjoitustaidoista ja että kielioppi- ja oikeinkirjoitussäännöt ovat olleet ainakin parikymppisenä hallussa.
- Markkinointitöihin hakijoilta, ja usein muiltakin, pyydän haastattelussa nimeämään ja perustelemaan firmoja, jotka tekevät markkinointia, brandityötä tai mainontaa erityisen hyvin. Pyydän myös kuvaamaan mainoksia, jotka ovat jostain syystä jääneet mieleen (”Ihanan halpaa”, ”Probably the best beer in the world”, ”Illaksi kotiin” jne.). Mikäli markkinointi ei ole lähellä sydäntä, ei mainoksiin tule juuri kiinnitettyä huomiota ja sellaisissa töissä on vaikea olla hyvä, jotka eivät henkilökohtaisella tasolla kiinnosta.
- Koti-ikävä vieraassa kulttuurissa tulee selvitettyä. Kysyn usein matkustushistoriasta. Onko ollut esimerkiksi vaihto-opiskelijana tai muuten reissannut maailmalla ja pärjännyt omillaan. Miten luulisi selviävän ja viihtyvän vieraalla maalla, etenkin jos kyseessä on eksoottinen Kiina.
- Kuvan- ja videonkäsittelytaidot on tärkeitä tänä päivänä vähän työssä kuin työssä. Samoin Excel tulee osata sujuvasti (VLOOKUP / Pivot-taulukot). WordPress- tai HTML-perusteista ja vähäisistäkin ohjelmointitaidoista saa plussaa.
- E-villen ollessa hyvin elektroniikkapainoitteinen kauppa on meillä vaikea suoriutua oikein mistään hommasta kirjanpitoa ja varastotöitä lukuunottamatta, ellei tunne ja ole kiinnostunut e-villemäisistä vimpaimista, autotuotteista ja työkaluista. Asiakaspalvelussa tulee kyetä neuvomaan asiakkaita vaikkapa valvontakameran tai kännykän tyypillisissä käyttöönotto-ongelmissa. Näistä tulee siis kysyttyä myös työhaastattelussa.
Ei siis mitään rakettitiedettä e-villen työhaastattelut. Leikillään työkaverin kanssa juteltiin, että minä annan pisteitä työnhakijoille siitä, että ovat Keravalta kotoisin, käyneet RUKin ja etunimi on Ville. Näistä yksi kohta siis pitää paikkansa :). Mutta mikä on viimeinen, bravuurikysymys?
- ”Oletko nopea vai huolellinen?” Tai ”jos 1 on huolellinen ja tarkka ja 10 on aikaansaava ja nopea, mihin sijoittaisit itsesi?” Mahdollisesti terästettynä esimerkein (kerro tilanne, missä olet ollut erityisen huolellinen / nopea). Tämä tulee usein haastattelun loppuvaiheessa, etenkin, mikäli asia vielä siinä vaiheessa askarruttaa mieltä. Kumpikaan pääty ei siis ole väärin, mutta on huono, jos tiimissä kaikki ovat nopeita (mutta huolimattomia) tai toisaalta hirmu analyyttisiä ja tarkkoja (mutta hitaanpuoleisia).
Erilaisista ihmisistä ja vahvuuksista syntyy yhdistettynä parhaat tiimit ja siten lopputulos. Onneksi ei olla kaikki Villejä. 🙂
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.