Markkinoilla on niin kattava määrä eri muistikorttibrändejä, kuten Sandisk, Transcend, Kingston ja Samsung muistikortteja, että korttia valitessa voi sormi mennä suuhun kokeneellakin käyttäjällä. Siispä ajattelin, että nyt olisi otollinen aika kirjoittaa blogikirjoitus kysymyksistä, joita meille saapuu asiakaspalveluun muistikortteja koskien. Tämän artikkelin lukiessa ymmärrät, mikä muistikortti sopii sinun kameraan tai puhelimeen. Vaikka muistikortit ovat olleet arkipäivää jo kahden vuosikymmenen ajan, aiheuttavat nämä usein silti harmaita hiuksia monimutkaisine luokituksineen. Pyrin tässä kirjoituksessa selventämään joitain muistikorttien ominaisuuksia ja vastaamaan mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin muistikorteista.

Mikäli haluat tietää nopeasti mikä muistikortti sopii juuri Sinulle, niin hyppää suoraan taulukkoon tästä!

Muistikortteja

SD, MicroSD vai Mini SD ja mikä ihmeen HC?

SD-korttiformaatti jakaantuu kolmeen eri kokoluokkaan. 2-3 senttiä kantiltaan oleva, suorakaiteen muotoinen SD-kortti on yleinen esimerkiksi digikameroissa ja lähes kaikista nykytietokoneista löytyy SD-korttipaikka. MiniSD-kortit ovat lähes neliön muotoisia, 2cm kantiltaan olevia kortteja ja nämä ovat huomattavasti harvinaisempia, enkä edes muista milloin olen viimeksi törmännyt laitteeseen, joka käyttää MiniSD-kortteja. MicroSD-kortit ovat puolestaan noin sormenkynnen kokoisia, aina hukassa olevia muistikortteja, jotka ovat yleisiä esimerkiksi kännyköissä, tableteissa, liikennekameroissa ja actionkameroissa.

SD-korttiformaatti jakaantuu kolmeen eri kokoluokkaan.

Muistikortin kyljessä on käytännössä poikkeuksetta myös formaattimerkintä. SDHC on lyhennys sanoista Secure Digital High Capacity, eli näin suomeksi kyseessä on suuremman muistikapasiteetin kortti kuin pelkkä SD. Käytännössä kaikki 4-32GB kortit ovat SDHC-luokiteltuja. Vuosikymmenen vaihteessa markkinoille tuli SDXC-formaatin kortteja, joiden myötä korttien siirtonopeudet sekä kokorajoitukset ottivat aimo harppauksen eteenpäin: Uudempi SDXC-formaatti (eXtended Capacity) eli laajennettu kapasiteetti tukee jopa kahden teratavun, eli 2048GB-kokoa, joskin suurin itse livenä näkemäni koko toistaiseksi on ollut 512GB. Mikäli laitteesi ilmoittaa tukevansa esimerkiksi 64gb tai 128gb muistikorttia, on tällöin se siis SDXC-yhteensopiva. 4-32gb kortit taas ovat SDHC yhteensopivia, ja sitä pienemmät ovat käyvät SD -luokituksen laitteisiin.

Mitä Class 10 ja muut muistikorttien nopeusluokat tarkoittavat?

Memorycardclasses

Muistikorteissa ja näiden myynti-ilmoituksissa on yleensä muutamia eri merkintöjä. Kortin koon ja SD/SDHC/SDXC-merkinnän lisäksi korteissa on tavallisesti ilmoitus kortin nopeusluokasta. Käytännössä tämä tarkoittaa kortin tallennusnopeutta ja saavuttaakseen tietyn nopeusluokan, kortin luku- ja kirjoitusnopeuden tulee ylittää tälle määrätty arvo. Esimerkiksi Class 4 kortin minimiarvo on 4 megatavua sekunnissa ja Class 10-muistikortin luku- ja kirjoitusnopeus tulee ylittää 10MB/s. UHS-luokitus tulee sanoista Ultra High Speed, ja ne ovat suunniteltu mahdollistamaan vielä korkeamman nopeuden. UHS-1 ja Class 10 ovat käytännössä samanlaisia nopeudeltaan (10MB/s). Näiden luokitusten kuningas on UHS-3 luokka, jonka kortit voivat yltää huomattavasti korkeampiin tallennusnopeuksiin ja nämä soveltuvat esimerkiksi 4K-videokuvaukseen ja muuhun korkeaa luku- ja kirjoitusnopeutta vaativaan tehtävään.

Mikäli tarpeen on tallentaa kuvia ja siirtää tiedostoja
tavallisella älypuhelimella, riittää Class 4 -kortti erinomaisesti.

Mitä tämä käytännössä sitten tarkoittaa? Järjestelmäkameroiden yleistyessä ja älypuhelinten kameroiden kehittyessä Full HD-videokuvaus ja korkearesoluutioinen valokuvaus on yleistynyt ja tällöin kortilta vaadittava nopeus myös kasvaa. Hitaammat Class 4 ja sitä alemmat kortit tallentavat kameralla otettuja otoksia luvattoman kauan ja HD-videokamera saattaa vaatia käyttämään huonompaa videon tarkkuutta tai aiheuttaa videoon pätkimistä. Mikäli tarpeen on tallentaa kuvia ja siirtää tiedostoja tavallisella älypuhelimella, riittää Class 4 -kortti erinomaisesti. Mikäli kuitenkin siirtää suuria määriä dataa tai haluaa ottaa korkearesoluutioista videota, suosittelisin hankkimaan joko Class 6, 8 tai Class 10 -muistikortin. Lisätessäni muistikortteja valikoimaamme en lisännyt käytännössä lainkaan Class 6-kortteja kauppaan, sillä hintaero Class 6 ja Class 10-korttien välillä laskettiin senteissä. UI ja U3-merkinnät viittaavat uudempaan Ultra High Speed-datasiirtoon, joka mahdollistaa huomattavasti korkeamman siirtonopeuden. Mikäli laite ei tue UHS-datasiirtoa, pätee tällöin tavallisen nopeusluokan ilmoittama nopeus.

Minkä kokoinen muistikortti kannattaa hankkia?

Minkä kokoinen muistikortti kannattaa hankkia?

Saamme ajoittain kysymyksiä asiakkailta, jotka haluavat neuvoja muistikortin koon valintaan. Mikä on paras muistikortti järjestelmäkameralle? Minkä kokoinen MicroSD-kortti älypuhelimelle? Nämä ovat molemmat suhteellisen yleisiä kysymyksiä ja tässä kannattaakin olla tarkkana.

Ensinnäkin kaikki muistikortit eivät sovi kaikille laitteille. Vanhemmat, vuosituhannen alun laitteet eivät usein tukeneet lainkaan SDHC (High Capacity)-luokitusta, joten kaikki 4GB kokoa suuremmat muistikortit olivat sopimattomia laitteisiin. Nykylaitteista lähes kaikki tukevat vähintään SDHC-luokitusta, mutta seuraava, 32GB suurempien korttien luokitus on SDXC (eXtended Capacity). Ennen muistikortin hankintaa, tarkista aina laitteesi tukema maksimikoko. Moni moderni älypuhelin esimerkiksi saattaa tukea SDXC-formaattia, mutta vain 64GB asti. Samaten jotkin laitteet saattavat tukea SDHC-kortteja, mutta vain 16GB asti. Perussääntönä voi nykylaitteiden kohdalla sanoa, että nämä tukevat vähintään 32GB SDHC-kortteja, mutta tämä kannattaa aina tarkistaa laitteen myynti-ilmoituksesta tai ohjekirjasta ennen muistikortin hankkimista.

Perussääntönä voi nykyään sanoa, että nämä
tukevat vähintään 32GB SDHC-kortteja, mutta
tämä
kannattaa aina tarkistaa laitteen myynti-
ilmoituksesta
tai ohjekirjasta ennen kortin hankkimista.

Toinen kokovalintaan vaikuttava tekijä on luonnollisesti oma tarve. Henkilökohtaisesti esimerkiksi käytän kännykässäni 8GB muistikorttia, joka riittää omiin tarpeisiini erinomaisesti, sillä en hamstraa kännykkään eri applikaatioita, enkä tallenna yleensä videota. Kännykän 16GB tallennustilan lisäksi ylimäääräinen 8GB riittää vallan mainiosti. Tiedän kuitenkin henkilöitä, jotka vaativat kännykkäänsä itsessään jo vähintään 128GB tallennustilaa, sillä ”eihän vähempi riitä mihinkään”, joten kyseessä on täysin henkilökohtainen mieltymys. Suoraan tarvittavan tilan lisäksi voi miettiä käytännöllisyyttä. Moni valokuvaaja esimerkiksi saattaa käyttää pienempiä, 8GB muistikortteja ja ottaa erillisille korteille erillisiä kuvasarjoja tai videoklippejä, jolloin kuvat pysyvät aiheittain hyvässä järjestyksessä: Yhdellä kortilla voi esimerkiksi olla viime kesän Kreikan matka ja toisella veljen hääkuvat.

Harmittaa huomattavasti vähemmän menettää
6GB edestä valokuvia kuin kaikki viimeisen
vuoden aikana otetut valokuvat

Pienemmän kortin etuna mainittakoon mahdollinen datan menetys. Harmittaa huomattavasti vähemmän menettää 6GB edestä valokuvia kuin kaikki viimeisen vuoden aikana otetut valokuvat 32GB kortilta kortin hukkuessa tai vioittuessa. Toisaalta paljon kuvaavalle korttien jatkuva vekslaaminen voi olla rasittavaa ja esimerkiksi korkearesoluutioista videokuvaa otettaessa 8GB tulee erittäin äkkiä täyteen.

Miksi muistikorttini on hitaampi kuin on luvattu?

Hidas muistikortti?

Okei, sinulla on nyt upouusi 95MB/s Sandisk Extreme Pro -muistikortti ja napsautat sen kameraan ja rupeat näpsimään kuvia… Mutta mitä hittoa, eihän tämä ole yhtään nopeampi kuin se edellinen muistikorttini!

Mutta mitä hittoa, eihän tämä ole yhtään
nopeampi
kuin se edellinen muistikorttini!

Muistikortin koon lisäksi tallennus- ja lukunopeuteen vaikuttaa itse laite, jota tähän käytetään. Monessa tapauksessa muistinhallintamoduuli (en ole varma oikeasta nimityksestä) ei kykene hyödyntämään kortin täyttä nopeutta ja tämän vuoksi huippunopeasta kortista ei saakaan kaikkea irti. Tested.com-sivusto selittää artikkelissaan kuinka suositut ja kalliitkin laitteet voivat epäonnistua tässä ja he selvittivät esimerkiksi, että Canonin 5D Mark III ja Applen 2011 Macbook Pro kärsivät juurikin tästä ongelmasta ja Canonin muistinkäsittely rajoittaa tallennuksen noin 19MB/s ja 2011 MacBook Pro tallentaa ainoastaan 10MB/s ja kärsii muista yhteensopivuusongelmista, jolloin UHS-luokiteltu kortti ei pääse oikeuksiinsa.

Mikäli olet aikeissa hankkia järeän muistikortin, kannattaa tarkistaa, että kamera tai laite tukee uudehkoa UHS (Ultra High Speed)-datasiirtoa. Muussa tapauksessa kortti saattaa noudattaa Class 10-luokitusta ja toimia samalla nopeudella kuin viisi kertaa halvempi muistikortti.

Mikäli olet aikeissa hankkia järeän muistikortin,
kannattaa tarkistaa, että kamera tai laite 
tukee uudehkoa UHS (Ultra High Speed)-datasiirtoa

Muistikortti lukossa / unohdin muistikorttini salasanan, mitä nyt?

Unohditko salasanasi?

Tavallisissa SD-korteissa on olemassa kirjoituslukitus, joka näkyy pienenä väkäsenä kortin kyljessä. Mikäli et pysty tallentamaan SD-kortille, tarkista ensin, että tämä väkänen ei ole ”LOCK”-asennossa.

Kortilla olevat tiedot on saatava talteen, mutta miten?

MicroSD-kortti on mahdollista salasanasuojata kännykän asetuksista. Kuukausia tai vuosia käytössä olleen kortin salasana saattaa kuitenkin äkistään unohtua ja tällöin voikin iskeä paniikki – Kortilla olevat tiedot on saatava talteen, mutta miten? En ole varsinainen ammattilainen asiassa, eikä itselläni tätä ole tapahtunut kertaakaan. Luin kuitenkin aiheesta ja ilmeisesti eräs konsti toimii useissa tapauksissa. Tästä liikkuu kahta versiota ja selitän tässä nyt molemmat

TAPA 1

  1. Mene puhelimesi tiedostojenhallintaan
  2. Valitse järjestelmätiedostot
  3. Etsi tiedosto nimeltä mmcstore
  4. Lähetä tiedosto tietokoneellesi Bluetoothin välityksellä
  5. Avaa tiedosto tietokoneellasi muistio-sovelluksessa (Notepad)
  6. Muistikorttisi salasana on tallennettuna kyseiseen tiedostoon

TAPA 2

  1. Kytke kortti kortinlukijan avulla tietokoneeseen
  2. Odota kunnes tietokone tunnistaa kortin
  3. Avaa kortin kansio ja avaa tiedostopolku C:\system
  4. Etsi tiedosto mmcstore.txt ja kopioi tiedosto tietokoneellesi
  5. Avaa tiedosto muistio-sovelluksessa (Notepad)
  6. Muistikorttisi salasana on tallennettuna kyseiseen tiedostoon

Mikä on sopiva muistikortti älypuhelimelle / tabletille / järjestelmäkameralle?

Varmista sopiva kortti

Tein oheisen taulukon selventämään muistikortin valintaprosessia, jotta tämä aiheuttaisi mahdollisimman vähän harmaita hiuksia. Listasin alle myös sopivia muistikorttivaihtoehtoja eri laitteille.

 

Kameralle soveltuva muistikortti

Älypuhelimelle sopivia muistikortteja (Micro SD):

Peruskäyttäjälle (Class 10)8GB
FullHD-videokuvaukseen ja vaativaan käyttöön (Class 10): 16GB  /  32GB  / 64GB SDXC
Nopeaan tiedonsiirtoon ja korkealaatuiseen videotallennukseen (Class 10 UHS-3): 64GB / 128GB / 256GB

Pokkarikameralle sopivia muistikortteja (SD):

Peruskäyttäjälle (Class 10): 16GB 
Full HD-videokuvaamiseen & nopeaan valokuvaukseen (Class 10): 32GB  /  64GBSDXC

Parhaat muistikortit järkkärille (SD):

Full HD-videoiden tallentamiseen, nopeaan automaattikuvaukseen (Class 10): 16GB  /  32GB  /  64GBSDXC
Vaativaan kuvaamiseen ja 4K-videokuvaukseen (Class 10 UHS-3): 64GB SDXC  /  128GB SDXC  

Kaikki e-villen muistikortit löydät täältä

Henkilökohtainen suositukseni on hankkia aina vähintään Class 10-kortti.

Henkilökohtainen suositukseni on hankkia aina vähintään Class 10-kortti. Vaikka tämänhetkinen kamerasi ei välttämättä tätä vaatisi, niin seuraava kamera tai kännykkä saattaa tämän vaatia.

Jäikö jokin asia askarruttamaan mieltäsi? Kysy tai kommentoi alla!

Mikäli aihe kiinnostaa, lukaise myös muut kuvaukseen liittyvät artikkelit: Haastaako puolet halvempi SJCAM  SJ7 Star -actionkamera GoPron? tai arvostelu Xiaomi Yi M1 -minijärjestelmäkamerasta.

Xiaomi Yi M1 -minijärkkäri