Konkari tuotetestaajallemme Jaakko Matikaiselle tuli alkukesästä uuden puhelimen hankinta ajankohtaiseksi. Hankintakriteereiksi nousi ennenkaikkea hinta sekä puhelimen kameran toimivuus. Lopulta Jaakko päätyi ostamaan Elephone M3 -älypuhelimen ja päättikin samalla kirjoittaa tästä kaikenkattavan arvostelun! Lue lisää alta.
Elephone M3 testissä
Elephone on suomalaisille vielä melko tuntematon matkapuhelinvalmistaja ja kieltämättä itsekään en ollut kuin ohimennen Internetin ihmeellisessä maailmassa nähnyt ja sivulauseessa kuullut. Itselläni ajankohtaiseksi oli tullut uuden matkapuhelimen hankinta, joten piti kartoittaa minkälainen puhelin, olisi itselle sopiva. Uutta puhelinta hommatessani pääfocukseni oli asetettu hyvän kameran ympärille, koska en todellakaan rupea kantamaan mukanani erillistä kameraa. Näytölle kriteerit olivat vähintään 5”, koska alle sen omassa käytössäni menee aivan liian pieneksi. Kolmas kriteeri oli vähintään 3000mAh akku ja viimeisenä vaikuttava tärkeä kriteeri oli järkevä hinta. Käytössä oleva Samsung Galaxy Note3 oli huippu puhelin, mutta oliko oikeasti n. 700 € hintalapun arvoinen, niin ei todellakaan. Nyt piti löytää korvaaja NoteKolmoselle.
Mitä löytyi?
e-villen verkkokaupasta löytyi montakin puhelinta, joissa hinta ei ollut todellakaan avaruustieteellinen, vaan jo parilla satasella sai valita. Valintani oli Elephone M3, jossa kaikki edellä mainitsemani kriteerit täyttyivät. Akun koko oli siinä hilkuilla ja saa nähdä onko se tämän puhelimen heikoin lenkki. Kamera on 21 megapikselin Sony IMX230 –kamera ja etukamerakin kiitettävät 8MP, joten luulisi onnistuvan valokuvat. Mainitsemani akku on 3000mAh eli juuri kriteerieni sisällä. Näytön koko ei hirveästi poikkea Note3:sta. M3 on 5,5” ja Note 3 5,7” Kädessä sen tajuaa, kun on kaksi vuotta käyttänyt, niin tuo 0,2” eron huomaa, mutta muuten ei suurta eroa. Puhelimen hinta on suoraan sanottuna edullinen. Normihinta liikkuu siinä 200 € molemmin puolin + ALV.
Puhelin saapui ja ruvetaanpas käymään ominaisuuksia läpi aihe kerrallaan.
Muotoilu
Tämän muotoilu –otsikon alle runoilen kaikkea mitä tulee mieleen laitteen ulkonäöstä, materiaaleista yms.
Puhelin on kooltaan optimaalisen kokoinen omaan käteeni. Näytön leveys on maksimoitu, eikä näyttöjen reunoille ole juurikaan turhaa jätetty (noin milli puolelleen). Ensimmäisenä silmääni tai oikeastaan käteeni pistää, että tämähän on aika ohut 7,7mm (Note3 8,3mm). Alumiininen puhelin on todella tyylikkään näköinen, mutta kädessä erittäin liukas. Elephonen nettisivuilla luki ” M3 has extra ordinary grip feeling in hand”, jota en suoraan sanottuna allekirjoita. Muutaman viikon käytön jälkeen on läheltäpiti -tilanteita sattunut monesti päivässä. Jonkinlainen suojakuori pitää kyllä hommata ennen kuin tulee testattua, kuinka kestää kosketuksen lattian kanssa. Suomen viileässä ilmastossa alumiininen puhelin on kuin saippua kädessä, mutta kyllähän se pito paranee lapasessa jos lämpötila hipoo trooppista. Nyt se vaan on ilman suojakuorta hemmetin liukas.
Muotoilun suurimpia plussia on sormenjälkitunnistimen sijoittaminen sellaiseen kohtaan, ettei vaadi käyttäjältä erityistä sorminäppäryyttä. Tästä sormenjälkitunnistimesta lisää myöhemmin tässä jutussa. M3:ssa on ainoastaan kaksi fyysistä painiketta, jotka sijaitsevat oikeassa kyljessä. Power –painike ja ns. volume –painike. Volume –painikkeesta se plussa, että kamera –tilassa kuvat voi räpsäyttää tällä painikkeella.
Näyttö on kyllä hyvä ja tottelee sormenliikkeitä mielettömällä tarkkuudella. Näyttö on yksi tämän puhelimen suuria plussia. Sen suuremmin en osaa kuvailla näyttöä teknisillä sanoilla, mutta silmään näyttää hemmetin hyvältä.
Kamera
Tässä puhelimessa on Sonyn IMX230 –kamera, joka ns. spekseiltään 21 megapikseliä. Tämä on aikaisempaan Note3:sen 13 megapikseliin hurja muutos, mutta kyllähän sen eron myös käytössä huomaa. Tietysti huomioitavaa on se, että Note3:sella olen räpsinyt kahden vuoden aikana n. 30 000 valokuvaa, niin kyllähän se rupeaa kamerakin siinä vähän ottamaan siipeensä.
Ensiksi käydään läpi käytettävyyttä. Valokuvan pystyy ottamaan, joko näytössä olevan näppäimen kautta tai sitten sivussa olevan fyysisen äänenvoimakkuus –painikkeen kautta. Eli zoomaaminen ei tyypilliseen tapaan tapahdu volume -napista, vaan näytöstä kahdella sormella venyttämällä. Fyysinen näppäin on hyvä ominaisuus, jos harrastaa paljon selfieita. Kuvan ottaminen on nopeaa ja voit iskeä monta kuvaa peräkkäin.
Kuvanlaatu:
Otin M3:sen kameran vertailuun Samsung Galaxy S5:sen kanssa, koska aikaisempi Note3 oli kokenut kovia muutaman kymmenentuhannen kuvan jälkeen, joten vertailuna toimisi paremmin puhelin, jolla oli otettu ainoastaan 10 valokuvaa. S5:ssa on myös Notea parempi kamera, joten haastekin on M3:selle kovempi. 16 megapikseliä ja HDR –tekniikka, joka löytyy myös M3:sta. Kaikki kuvat otin jalustimelta, niin ei käteni tärinät vaikuttaisi kuvanlaatuun.
Kuvattavana kohteena minulla on olutpullo ja tämä siksi, että kirjotan olutblogia, joten testaan kuinka toimii siinä tarpeessa johon kameraa käytän.
Kuvaaminen:
Ilman zoomia:
M3:n kuvasta tulee hieman S5:sen kuvaa tummempi. Muuten en nyt ainakaan omalla silmälläni erota, että kumpi olisi tarkempi. Hyvää työtä tekevät kumpikin kamera.
Zoom x2.0:
M3 kestää zoomausta hieman paremmin.
Sitten siirsin jalustaa hieman taaksepäin ja zoomasin x2.0 verran. Samalla myös olutkin oli kaatunut lasiin. Zoomatessa kuvanlaatu kärsii kummallakin melkoisesti, mutta M3:sen kuva on hieman parempi. Tarkempi ja paremmat värit.
HDR:
HDR –asetus päällä kuvien valoisuudet menevät taas toisinpäin, kuin normaalitilassa. M3:sen kuva on huomattavasti vaaleampi.
Kummankin matkapuhelimen kamerat toimivat mallikkaasti. Zoomatessa syntyy heti ongelmia ja kuvanlaatu kärsii. M3 kestää zoomausta hieman paremmin.
Sormenjälkitunnistus
Tämä on sellainen jota kohtaan olin hieman skeptinen. Samsung Galaxy S5:ssa esimerkiksi sormenjälkitunnistus toimi suoraan sanottuna paskasti. Se sijaitsee S5:ssa alhaalla keskipainikkeessa, joten sormi ei kunnolla taitu ja tunnistaminen ei kunnolla toiminut.
Sitten kun mennään M3:sen sormenjälkitunnistukseen, niin se toimii kuin teräväkin ajatus. Tallensin asetuksiin kummastakin kädestä etusormen sinne kahteen kertaan ja se näyttäisi riittävän hyvin. Tunnistimen sijainti on mitä mainioin. Takakannen keskellä, paikassa johon sopivasti etusormi osuu. Hienoa tässä tunnistuksessa on, että ei tarvitse mitään painiketta painaa, vaan se avaa puhelimen lukituksen aivan mustasta näytöstä. Tällä samalla tunnistuksella voi myös kirjautua esim. Nordean mobiilipankkiin ja tämäkin toimii moitteetta. Niin pitkään kun minulla on etusormet tallessa, niin pääsen käsiksi penneihini. Sormenjälkitunnistuksen lisäksi otin käyttöön myös kuviotunnistuksen ja tämä vain siksi, ettei vaimoni tarvitse repiä etusormeani irti, kun haluaa ottaa kuvia kännykällä. Miinuspuoli sormenjälkitunnistimessa on se, että jos sormi osuu siihen lukon ollessa auki, niin se hyppii välilehtien välillä. Tuo voi olla joku asetuskin, mutta en ole sitä ainakaan vielä löytänyt.
Lataus
Puhelimen 3000mAh akku latautuu tyhjästä täyteen hieman vajaassa parissa tunnissa, mutta kylläpä se tyhjeneekin melkoisella vauhdilla.
Laturi eli Type-C-USB on parhaita keksintöjä sitten vanhojen Nokian pyöreiden latureiden. Melkein kaikista puhelimista löytyvä perus-MicroUSB on suoraan sanottuna todella epäkäytännöllinen. Se sopii vain yhdellä tavalla ja kun laitat pimeässä puhelimen lataukseen, niin ikinä se ei vaan mene ensimmäisellä kerralla, vaan se vaatii perinteiset kolme yritystä. Tuo on asia, johon olen sulattanut hermoni jo vuosikausia. Tämä Type-C sopii kumminkin päin, joten tältä osalta ei tarvitse enää päästä katkoa verisuonia. Nyt vaan ongelmana on se, että kotoa löytyy kymmenkunta Micro-USB –laturia ja vain yksi Type-C laturi.
Käyttöjärjestelmä:
Käyttöjärjestelmänä on Android 6.0 ja mikä hyvää Samppareihin nähden on se, ettei luuria ole tungettu täyteen kaiken maailman taustaohjelmia, joita et voi poistaa ja ovat koko ajan päällä. Käyttis toimii mallikkaasti, eikä missään vaiheessa jumita. Taustalla voi olla useita ohjelmia käynnissä ja niiden välillä hyppiminen toimii nopeasti. Käyttökieleksi voi valita Suomen, joten ei tarvitse opetella Kiinan kieltä.
Ongelmat
Kuumeneminen:
Puhelin kuumenee erittäin voimakkaasti jo kymmenen minuutin käytön jälkeen sormenjälkitunnistimen kohdalta. Kuumenemista tapahtuu myös latauksen aikana ja kun puhelin kuumenee, niin sormenjälkitunnistus ei toimi kunnolla. Latauksen aikana tapahtuva puhelimen kuumeneminen lähes polttaa sormia. Pari kertaa huomasin myös, että kuumenemista tapahtuu myös puhelimen ollessa taskussa, vaikka sillä ei mitään tehnytkään.
Akunkesto:
Valitettavaa on se, että 3000mAh akku on tämän puhelimen suurin ongelma. Akku tyhjenee erittäin nopeasti, vaikka puhelinta ei juurikaan käytä. Yhtenä iltana katsoin, että akkua oli jäljellä 73% ja ajattelin etten laita yöksi laturiin. Aamulla akku oli tyhjä. Suljin kaikki sovellukset, Wifit, Bluetoothit yms, ettei se ainakaan niistä voinut johtua. Tämä yöllinen akun tyhjentyminen tapahtui parinakin eri yönä. Sen jälkeen olen pitänyt puhelimen yön ajan laturissa. Aikaisemmassa puhelimessani oli myös suuri akunkulutus, mutta siitä pystyi vaihtamaan akun, jolloin laitoin aina vaan uuden akun tilalle. M3:sta ei saa akkua irti, joten vähän väliä joutuu pitämään piuhassa kiinni.
Sim-kortti:
Otin puhelimen käyttöön ja sim-kortin lisäämisen jälkeen puhelimen näyttö rupesi vilkkumaan, eikä toiminut. Kokeilin kolmen eri operaattorin sim-kortteja ja myöskin Micro-SIM –kortteja, joissa oli erikokoisia siruja. Mikään näistä ei toiminut, kunnes huomasin, että vika piilee siinä, että SIM-kortissa ei saa olla pin-koodi kysely päällä. Pin-koodin kyselyn, kun otti pois päältä, niin puhelin toimii aivan normaalisti.
Tähän liittyen puhelinvalmistaja lupasi valmistaa päivityksen, jolla asia korjaantuu.
—
Plussat:
- Hyvä kamera
- Hyvä näyttö
- Laturijohto menee kumminkin päin sisään (Type-C)
- Nopea ja selkeä käyttöjärjestelmä
- Ei mitään turhia sovelluksia tai ominaisuuksia
- Sormenjälkitunnistus moitteeton
Miinukset:
- Heikko akunkesto
- Kuumeneminen
- Liukas kädessä
Loppuyhteenveto:
Elephone M3 on järkihintainen huippuhyvällä kameralla varustettu puhelin, joka tottelee käyttäjäänsä kuin ajatus. Sormenjälkitunnistin ja Type-C laturi tekevät käytön entistä mutkattomaksi. Puhelimen kuumeneminen ja akun huono kesto pudottavat sen kuitenkin aivan huippupuhelinten sarjasta. Hintalaatusuhteeltaan järkevä ja toimiva puhelin.
Tutustu puhelimeen tarkemmin tästä ja koko e-villen älypuhelin -kategoriaan tästä! (Huom. Puhelimen hintaan ei sisälly ALV-osuutta.)
Alla vielä muutama Elephone M3 -älypuhelimella otettu testikuva, nauttikaa!
1 Comments
Vastaa Peruuta vastaus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Minulla on myöskin Puhelin Elephone M3 . Kuitenkin akun kesto on suurin ongelma . Ostin e-villestä varavirtalaiteen joka kätevä ja hyvin virta riittää . Myös ostin näyttöön karkaistun lasin joka erittäin hyvä , ei tule sormenjälkiä mäyttöön enää .