Älykelloja ja aktiivisuusrannekkeita on tullut vastaan monenlaisia, mutta koskaan en ole päässyt käyttämään moista. Kaveripiirissäni olevat älykellon käyttäjät ovat poikkeuksetta kehuneet omaansa ja samalla vakuutelleet älykellon tuomaa lisähyötyä. Omalla kohdallani kynnys älykellon hankkimiselle on ollut suuri; onko taas yhdelle älylaitteelle tosiaan tarvetta? Entä eikös tuo ole nyt saatavaan hyötyynsä nähden turhan kallis ja monimutkainen käytettävä? Tässä blogissa käyn läpi älykellon ensikäyttäjän vaikutelmia Colmi Sport 3 älykellosta. Kääntyykö mielipide älykelloista ihastukseksi vai vihastukseksi?
Ensivaikutelmat
Jo heti pakettia avatessa kumotaan yksi ennakkoluuloistani. Älykellon ei ole pakko olla hintava näyttääkseen hyvältä! Colmi -älykello toimitetaan pienessä ja siistissä paketissa. Paketin läpinäkyvän kannen alla kiiltelee näyttävä mattamustainen kellotaulu. Kellon ottaessa käteen aivan yllättyy sen keveyttä, onko kellon pitkä ominaisuuslista mahdutettu kaikki tähän?
Pakettiin syvemmälle kaivautuessa, paljastuu vielä lisäksi kellon rannekkeet, USB-latauskaapeli sekä ohjekirja. Rannekkeet on varustettu jousiliittimellä, jotka on helppo kiinnittää paikalleen. Pikakiinnityksen ansiosta rannekkeen irroittaminenkin on vaivatonta. Kellolle onkin saatavilla vaihtorannekkeita, joilla kellon ulkoasun saa muutettua helposti mielialan tai asun mukaisesti. Testikappaleessa ranneke on väriltään musta ja rannekkeen ”hengitysaukot” on jätetty pois.
Käyttöönotto ja perusasetusten määritys
Kun hihnat on paikallaan päästään itse kellon käyttöönottoon. Sekä paketin takana, että ohjekirjan ensimmäisellä sivulla on QR-koodi, jonka skannaamalla puhelin hakee puhelimeen asennettavan sovelluksen. Mobiilisovellus löytyy myös netin kautta “Da Fit” hakusanalla. Älykello sopii Android- sekä iOS -käyttöjärjestelmien kanssa yhteen.
Sovellus opastaa kädestä pitäen läpi käyttöönoton. Kello yhdistetään puhelimeen Bluetoothin välityksellä. Sovellus pyytää täyttämään käyttäjän tiedot: ikä, pituus, paino ja pituus. Syötettujen tietojen avulla kello laskee sen päivän liikkeet ja näiden pohjalta määrittyyy mm. Askeleen mitta, päivän aikana kertyneet askeleet ja kuljettu matka.
Kello istuu nuoren miehen käteen (omaani) yllättävän hyvin sirosti, ehkä jopa Apple Watchia muistuttavasta olemuksesta huolimattaankin. Älykellon ohjaaminen tapahtuu 1.3” näytön alapuolella sijaitsevalta hipaisupinnalta. Itse näyttö ei siis ole kosketusnäyttö, vaan kellon käyttäminen hoituu tuon hipaisunäppäimen välityksellä. Oikeastaan parempi näin, sillä nyt näyttöä näppäillessä sitä pystyy samalla myös katselemaan, eikä näyttö pääse myöskään tuhriintumaan yhtä helposti. Kosketuspintaa kevyesti näpäyttämällä valikoissa pääsee eteenpäin ja pitkällä painalluksella saa valittua halutun valikon/toiminnon.
Ilmoitukset saapuvista viesteistä ja puheluista
Kun kellon ja puhelimen välinen yhteys on luotu onnistuneesti, kannattaa ensimmäiseksi käydä myöntämässä tarvittavat luvat Da Fit -sovellukselle. Antamalla luvat halutuille viestimille, kello ilmoittaa saapuvista viesteistä näpäkällä tärinällä ja näyttöön ilmestyvällä ilmoitusikkunalla. Pidemmästä viestistä ilmoitus näyttää vain viestin alkuosan, joten loppuosa täytyy käydä lukemassa puhelimen kautta. Kellon kautta kuitenkin näkee todella näppärästi kuka viestin on lähettänyt ja onko se tullut esim. Instagramin vai WhatsAppin kautta. Saapuvista puheluista saa samalla tavalla ilmoituksen ja nopealla vilkaisulla selviää onko soittaja äiskä vai puhelinmyyjä. Kokeilujakson aikana ei jäänyt yksikään soitto huomaamatta, kun kello pärräsi ranteessa aina puhelun saapuessa.
Kellotaulu on myöskin vaihdettavissa omaa silmää miellyttäväksi kolmen eri vaihtoehdon joukosta. Valittavissa on peruskellotaulu, hieman sporttisempi lookki ja täysin kustomoitava kellotaulu. Viimeisin antaa käyttäjälle päätäntävaltaa enemmänkin: kellotaulun taustaksi voi vaihtaa halutun kuvan sekä mitä kaikkea muuta kello näyttää, esimerkiksi päivän aikana kertyneet askeleet, päivämäärän yms.
Kaveri urheiluun
Kellosta löytyy hintaansa nähden todella monipuoliset toiminnot. Kello soveltuu loistavasti urheilukäyttöön, sillä kellosta löytyy urheilutila, joka mittaa mm. kuljettua matkaa. Kellossa ei itsessään ole GPS:ää, mutta älykäs kun on, niin kello käyttää puhelimen omaa GPS:ää matkan mittaamiseen. Eli kun urheilusuorituksen aikana kelloon on luotu yhteys puhelimella, saat kaikki tarpeelliset tiedot suoraan ranteeseesi. Kellolla voi mitata myös sykkeen kellossa olevan optisen sensorin avulla.
Kelloa ei ole suoraan luokiteltu vedenpitäväksi, mutta testissä kello kyllä selvisi urheilusuorituksen hikikylvyn moitteetta. Kuntosalille kellosta saa loistavan kaverin kellottamaan vaikka alkulämpimien kestoa. Testiranneke tuntui yllättävän miellyttävältä ranteessa koko suorituksen ajan, eikä alkanut hiostamaan tai hiertämään. Reiällinen ranneke on varmasti tästä vielä mukavampi pitää kädessä, etenkin lämpimämmällä kelillä.
Kattavat ominaisuudet
Viestihälytysten ohella kellosta löytyy myös näpäkkä muistuttaja pitkiin koulu- tai työpäiviin. Tietyn aikavälein kellon saa päräyttämään rannetta ja muistuttamaan: muistahan liikkua välissä ja pyöritellä hartioita.
Ilman muuta kellosta löytyy myös unenlaadun seuraus, joka toimii kellon liikettä havaitsevan anturin avulla. Itse en kello kädessä yleensä nuku, mutta testimielellessä tätä tuli kokeiltua ja aamulla kellon ilmoittama uniaika ilmoitti 7h 30min unista. Joka piti noin 30 minuutin heitolla paikkansa. Näyttipä tämä unenseuranta aktivoituvan myös leffateatterissakin pitkän istuminen jälkeen. En kyllä omasta mielestäni nukahtanut leffan aikana, mutta niin vain kello ilmoitti juuri otetuista 30 minuutin mittaisista torkuista. Mutta ei voi valittaa, nukkuminenhan on kuin laittaisi rahaa pankkiin!
Colmi Sport 3 älykellon esittelyvideo
Kellon voi myös mykistää suoraan kellotaulusta näppäilemällä. Näinpä siis kun kellon mykistää vaikka oppitunnin ajaksi, ei kello anna häiritseviä ilmoituksia. Kun mykistyksen taas poistaa, antaa kello ilmoitukset puhelimiin saapuneista viesteistä ja puheluista.
Yhteenveto
Olen pitkään harkinnut tavallisen kellon hankkimista ranteeseeni, mutta toisaalta taas mietityttää tuleeko sitä käytettyä, koska näkeehän kellonajan puhelimestakin. Älyranneke taas tarjoaa kellonajan näyttämisen lisäksi paljon muuta, sekä helpottaa älylaitteiden kanssa elämistä. Enään ei olekaan pakko kaivaa puhelinta taskusta vain tarkistaakseen kuka nyt laittoi viestiä tai soittaa. Näin et myöskään missaa saapuvia yhteydenottoja! Myös viimeisin epäilykseni kumottiin, kun kuulin tämän kellon hinnan. Älykellon ei tosiaankaan ole pakko maksaa paljoa! Colmi Sport 3 on oiva älykello ensikäyttäjälle helppokäyttöisyydensä ja hintansa puolesta.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.