Olen itse ollut rakentamassa e-villen Black Friday -kampanjoita alusta lähtien ja Black Fridaysta on muodostunut yhdessä Villenpäivien ja e-villen syntymäpäivien kanssa vuoden suurin myyntitapahtuma. Kampanjan valmistelu alkaa jo loppukesästä. Tänäkin vuonna valmistelu alkoi jo elokuussa ja yli 400 tunnin työpanosta myöhemmin kampanja on käynnissä.

Jokaiselle päivälle on oma teema.
Jokaiselle päivälle on oma teema.

Kampanjamainontaa on ollut sorvaamassa e-villen markkinointipäällikön, Ollin johdolla uutiskirje- ja Facebook-spesialistimme Julia, markkinointitiimiin kesällä siirtynyt, pitkän linjan tuotevelho Antti ja Ruotsin myynnistä vastaava Johan sekä koodia toisena kielenään puhuva Joni. Tavalla tai toisella kampanjaa on lisäksi ollut rakentamassa lähes kymmenen muuta henkilöä tuotepäälliköistä ostajiin. Haluan tässä blogissa hieman avata millä tavoin Black Fridayn kaltainen kampanja e-villessä rakentuu ja mitä kaupan kulisseissa tapahtuu.

Suunnittelu alkaa kuukausia etukäteen

Kun puhutaan tämän volyymin kampanjasta, alkaa suunnittelu meillä jo kuukausia etukäteen. Mäntsälän varastolta myytävät painavammat tuotteet, kuten pelituolit ja polkupyörät täytyy lähettää merirahditse Mäntsälään, jolloin matka-aika yksistään on noin 40 vuorokautta. Mikäli valmistajalla ei ole tuotteita varastossa, valmistetaan nämä varta vasten kampanjaa varten ja tämä lisää yhdestä kolmeen viikkoa jälleen toimitukseen.

Olli ja Antti markkinointipalaverissa Thaimaasta Skypen välityksellä Suomeen ja Kiinaan.

Ostotiimimme neuvottelee valmistajien kanssa tuotteille kampanjahintoja, jotta voimme tarjota tuotteita tavallistakin edullisemmin kampanja-aikana. Erän valmistuessa tarkastamme laadun ja testaamme, että tuotteet ovat sitä, mitä pitääkin ja pakkaamme nämä valmiiksi merimatkaa varten.

Printtiä ja postilakkoja

Haluamme joka vuosi parantaa itse kampanjointia ja miettiä Black Fridaylle kilpailuita ja hyviä tarjouksia. Kampanjaan valitaan nk. kärkituotteet, joiden uskomme kiinnostavan sekä uusia ja vanhoja asiakkaita eniten ja pyrimme näissä etenkin jumppaamaan houkuttelevan hinnan.

Kärkituotteet saavat kampanjassa eniten näkyvyyttä ja nämä sisällytettiin mm. Black Friday -katalogiin. Printtasimme kymmeniä tuhansia erillisiä Black Friday -katalogeja valmiiksi lähetystä varten, kerrankin ajoissa ennen kampanjaa. Kuitenkin lokakuun lopun lähetyessä Postin lakko laittoi hieman kapuloita rattaisiin ja näiden jakelu uhkasi mennä kokonaan sivu suun. Nyt kuitenkin vaikuttaa, että saamme nämä jaettua huomenna, lauantaina, mutta tiukalle tämä meni. Kirjoitin myös aiemmin blogin lakon vaikutuksista tilausten toimituksissa.

Koodausta ja kilpailujen mietintää

Itse tuotteiden lisäksi tärkeässä roolissa on luonnollisesti, että miten nämä esitetään kaupassa. Kampanjakategoriat rakentuvat tavallisesti Ollin ja Jonin yhteistyönä ja Black Fridayn kaltaiset kampanjat innoittavat meitä aina miettimään uusia ominaisuuksia kauppaan ja nyt meillä on ollut rakenteilla toivelista-ominaisuus, joka saadaan mahdollisesti kauppaan vielä kampanjan aikana.

Pientä osviittaa, miltä toivelista tulee näyttämään mobiilikäyttäjille. Monipuolinen ominaisuus on tehty simppelikäyttöiseksi ja selkeäksi.

Tätä myötä voit lisätä tuotteita toivelistalle ja saat halutessasi näistä ilmoituksia, mikäli tuotteeseen tulee arvostelu tai hinta laskee!

Thaimaassa markkinointia hoitaa Antti, Olli ja Johan. Kuva otettu Black Friday -iltana 29.11. Alkaa jo hymyilyttämään, kun kampanjan eteen tehty iso työ on jo melkein paketissa.

Kampanjasivun lisäksi tykkäämme rakentaa promoihin kilpailuita ja arvontoja. Nytkin meillä on Facebookissa menossa kilpailu, jossa voit valita kampanjatuotteista sopivan lahjan ja kommentoimalla kuvaan olet mukana arvonnassa (käyhän tonkimassa postaus ja kommentoi). Lisäksi arvomme kaikkien kampanja-aikana tilanneiden kesken polkupyörän.

Kelpaisi varmaan sinullekin? Käy tekemässä tilaus ennen 2.12. keskiyötä ja olet mukana arvonnassa!

Vaikka tuotteet olisi valittu huolella ja näihin mietitty houkuttelevat hinnat ja kauppa itsessään olisi kunnossa, ei kampanja onnistu ilman toimivaa mainontaa. Black Friday -mainontaa tulee kuluttajalle joka tuutista pitkin marraskuuta ja tässä samalla haluamme välttää liiallista mainosviestin työntämistä asiakkaalle, mutta kuitenkin tavoittaa kampanjalla e-villen asiakkaat.

Kenties raskain osa kampanjarakennusta on itse mainonnan työstäminen. Suoraan itse mainonnan rakentaminen vei tänä vuonna noin 250 tuntia työaikaa. Työsarkaa on siis riittämiin näin joulun alla ja samaan aikaan toteutimme myös uuden lahjakoneen ja 11-päiväisen Singles’ day -kampanjan. Pitää rakentaa videoita, Facebookmainoksia, bannerimainoksia ja Googlen mainoksia, jotta viesti tavoittaa oikeat ihmiset ja oikeaan aikaan. Mainosten rakentamista varten e-villen markkinapumpulla on käytössä erillinen projektisuunnitelma, jossa on ylhäällä kuka tekee, mitä tekee, milloin ja mikä kunkin osa-alueen tilanne on.

Bugikorjauksia ja kampanjajännitystä

Nyt kampanja on saatu onnistuneesti käyntiin ja e-villen toimistoilla seurataan jännittyneinä myynnin edistymistä. 3 minuuttia yli keskiyön huomasimme kuitenkin jo ensimmäisen bugin, jonka Joni korjasi muutamassa minuutissa ja puoleen päivään mennessä pieniä bugeja ja häiriöitä oli korjattu kaupasta lähemmäs kymmenen, eli kaikesta suunnittelusta ja tekemisestä huolimatta myös itse kampanjan ajalle jää seurattavaa ja tehtävää.

Toivon omasta ja e-villen tiimin puolesta, että Black Friday vs Cyber Monday -kampanja on täynnä kiinnostavia tarjouksia ja jännittäviä kilpailuita ja haluan kiittää vielä kaikkia kampanjan rakennukseen osallistuneita.

Tutustu Black Friday vs Cyber Monday -tarjouksiin!