Taulutietokoneet tai lyhyesti sanottuna tabletit toimivat loistavana joululahjana ja ne ovatkin nousseet jopa puhtaan käteisen ohi joululahjana. Tabletit ovat olleet ostetuin joululahja  mm. USA:ssa. Kovan kysynnän  takia myös valikoima on räjähtänyt ja oikean tabletin valitseminen on entistä vaikeampaa kuluttajalle. Tämän takia päätin avata teille asioita mitä tabletin valitsemissa kannattaa ottaa huomioon. Lopuksi kerron käyttökokemukseni e-villen reilu 50 euroa maksavasta Diel Scorpion -tabletista.

Apple toi tabletit markkinoille vuonna 2010 ja on pitänyt markkinajohtajan asemaa aina viime vuoteen asti. Nyt tilanne on kuitenkin kääntynyt päälaelleen ja selvän johtaja-aseman on ottanut Android-tabletit. Markkinaosuudet Q2/2013

markkinaosuudet
Lähde: IDC Worldwide Tablet Tracker, August 5, 2013

Esimerkkinä e-villen valikoimista löytyy tällä hetkellä yhteensä 15 eri Android-tablettia. Merkkeinä on Diel ja ONDA. Hinnat liikkuvat noin 50 – 220 euron välillä, joten oikean tabletin valintaan täytyy hieman perehtyä. Lähes kaikista näistä löytyy myös suomenkieli, joten käyttäminen helpottuu ja tablettia voi käyttää koko perhe.

Edullisimmat tabletit ovat loistava valinta jos sinulle riittää, että voit lukea esimerkiksi uutiset, sähköpostit ja katsella videoita. Yli sadan euron Android-tableteilla onnistuu jo pelaaminen ja elokuvien katselu. Kalliimman hinnan myötä myös näytön tarkkuus ja tehot paranevat ja päällekkäisten ohjelmien käyttäminen on sujuvampaa.

Hyvä tietää Android-tableteista:

Prosessori: Prosessori eli CPU (Central Processing Unit) tai tutummin suoritin, joka suorittaa tietokoneohjelman antamia käskyjä. Prosessorin nopeutta mitataan usein käskyinä sekunnissa, joita ohjelma suorittaa. Hyvänä lähtökohtana voi pitää kellotaajuutta, joka on ilmoitettu yleensä nykyisin Gigahertzeissä (GHz). Kellotaajuus yksin ei tosin vaikuta suorittimen nopeuteen ja esimerkiksi moniydinprosessorit ovat matalammillakin kellotaajuuksilla yleisesti nopeampia kuin yksiytimiset prosessorit.

RAM: Keskusmuisti on se muisti, johon käyttöjärjestelmän ja ohjelmien tarvitsemat tiedot tallentuvat. Tavallisesti muisti tyhjenee virrankatkaisun yhteydessä. Korkeampi RAM-määrä takaa jouhevamman toimivuuden esimerkiksi moniajossa, jolloin käytetään useampia ohjelmia yhtäaikaisesti.

Tallennustila: Tabletin sisäinen massamuisti, johon voi tallentaa tiedostoja. e-villen tableteissa sisäisen muistin määrä on usein joko 4GB tai 8GB, mutta tätä voi laajentaa Micro-SD muistikortilla.

Näyttö: Kosketusnäytöissä yleisimpiä ovat joko kapasitiiviset tai resistiiviset näytöt. Kapasitiivinen kosketusnäyttö reagoi sormen aiheuttamaan kapasitenssin muutokseen ja tunnistaa tästä kosketuksen. Resistiivisessä näytössä kosketus rekisteröityy kahden kalvon kohdatessa. Tämän vuoksi resistiivisen näytön kosketuksentunnistus perustuu näytön painamiseen. Yleisesti kapasitiivista näyttöä pidetään helppokäyttöisempänä herkkyytensä sekä monikosketusmahdollisuutensa vuoksi. Lue lisää kosketustusnäytöistä Wikipediasta.

Resoluutio: Näytön resoluutiolla tarkoitetaan tämän tarkkuutta. Kahdella luvulla, jotka on usein merkitty muotoon AAAxBBB, tarkoitetaan vaaka- ja pystyrivillä näkyvää pikselimäärää. Mitä korkeammat kaksi lukua ovat, sitä tarkempi näyttö on kyseessä.

 

Kokemukset Diel Scorpion Android -tabletista

Itsellä oli tuotetestissä viikon ajan meidän n. 50 euron Diel Scorpion tabletti. Luin sillä esimerkiksi uutiset, sähköpostit ja kuuntelin musiikkia Spotify musiikkipalvelusta ilman ongelmia. Itse omistan Applen iPad minin ja olin yllättänyt miten noinkin edullinen tabletti suorituu omissa tarpeissa. Täytyy myöntää, että kehitystä on tullut monessa suhteessa, sillä aikoinaan ostin saman hintaisen tabletin eikä sillä voinut tehdä oikeastaan mitään.

Diel Scorpion painaa siis vain vajaa 300 grammaa ja näytön koko on 7 tuumaa. Näiden ansiosta sitä on helppo kuljettaa mukana ja surffailla netissä yhdelläkin kädellä. Normaalissa käytössä akku kesti noin 3-4 tuntia mitä voidaan pitää hyvänä suorituksena näinkin pieneltä ja keyveltä tabletilta. Yksi asiakas olikin kiteyttänyt tuotekokemuksen melkein samalla tavalla mitä itse ajattelin:

Jokseenkin semmoinen kun odottaa pitikin. Lukukäyttöön sopii mainiosti ja kevyeen selaamiseen. Välillä nihkeästi tottelee sormia mutta yleensä kyllä ei moittimista.

Testin yhteydessä vertailin myös hintoja samanlaisten tablettien välillä. Yksi kauppa markkinoi tablettia sanoilla: ”naurettavan halpa”. Hinta heillä tosin oli 89 euroa, kun meillä saman tehoinen tabletti maksaa reilu 50 euroa. Tuo mielestäni naurettavaa vasta onkin. Yhteenvetona voisin sanoa, että Diel Scorpion on hyvä valinta jos tabletilta ei kaipaa huippu suoritustehoa eikä halua panostaa satoja euroja uuteen tablettiin.

Voit lukea tarkemmat tuotetiedot ja kaikki asiakkaiden kommentit tästä e-villen halvimmasta Android -tablet tietokoneesta täältä.Lisäsin samalla kauppaan tarvikkeita Diel Scorpioniin ja löydät ne täältä.

IMG_7429
Paketin sisältö. Laturi, käyttöohjeet, micro-USB kaapeli ja micro-USB jatkopala.
Diel Scorpionin aloitusnäyttö.
Diel Scorpionin aloitusnäyttö.
Diel Scorpion suojakotelossa.
Diel Scorpion suojakotelossa.
IMG_7441
Lisävarusteena saatavilla värikkäitä suojakuoria.
IMG_7448
Lisävarusteena myös suojakoteloita jalustalla.

Mistä tuotteesta haluaisit seuraavan arvostelun? Kommentoi alapuolelle tai lähetä sähköpostia osoitteeseen [email protected].

Viime viikkoisen blogikilpailun voitti Aleksi O, onneksi olkoon! Palkintona oli 50€ lahjakortti verkkokauppa e-ville.comiin.

– Jarkko

[email protected]

PS. Kirjoitamme blogiin arvosteluja ja kuulumisia kerran viikossa. Voit tilata ilmoituksen uusista postauksista sähköpostiisi sivun oikeasta alakulmasta tai kommentoinnin yhteydessä.