Mikä se on?
Raspberry Pi on pienikokoinen yhdelle piirilevylle rakennettu tietokone, josta on pyritty tekemään mahdollisimman edullinen ja monikäyttöinen ohjelmoitava laite. Raspberry Pi:n takana on brittiläinen Raspberry Pi säätiö ja sen tavoitteena on muun muassa ollut tehdä tietokoneohjelmoinnista helpommin lähestyttävää. Lue tästä tuote-esittely.

Raspberry Pi saa mielikuvituksen lentämään

Raspberry Pi:sta tai Raspista on tehty monta eri versiota. Tässä blogikirjoituksessa keskityn versioon Raspberry Pi 2 Model B, joka julkaistiin helmikuussa 2015. Siitä löytyy varsin mukavasti tehoa ja kytkentöjä moneen erilaiseen projektiin.

Raspberry Pi 2 Model B:ssa on 900Mhz neliydin prosessori, erillinen näytönohjain sekä 1GB RAM -muistia, jotka riittävät esimerkiksi 1080p videokuvan toistamiseen 30 hertsin taajuudella ilman pätkimistä.

Raspberry Pi ei vaadi välttämättä ohjelmointitaitoa, mutta ohjelmointikykyiset saavat siitä enemmän irti. Se on myös mainio alusta mikäli haluaa oppia ohjelmoinnin alkeita.

raspberry12
Raspperry Pi 2 Model B:n tärkeimmät liitännät.

Raspberry Pi:ssa ei itsessään ole kaikkia vaadittavia osia, jotta sitä voisi käyttää suoraan esimerkiksi tietokoneena, vaan osat on hankittava erikseen tarpeen mukaan. Esimerkiksi käyttöjärjestelmän voi ladata MicroSDHC -kortille, jonka voi kytkeä Raspin microSDHC-korttipaikkaan (ks. kuva). Raspberry Pi:lle on tehty useita käyttöjärjestelmiä, joista ehkä yleisin on Linuxiin perustuva Raspbian. Se on varsin helppokäyttöinen ja siihen on esiasennettu monia ohjelmistoja kuten internet-selain, videosoitin sekä Raspberrylle suunniteltu versio suositusta Minecraft-pelistä (ilmainen).

Tämän blogikirjoituksen lopussa käyn läpi yksinkertaisen Raspberry Pi projektin, jossa teen Raspista televisioon kytkettävän mediakeskuksen, jonka avulla voit helposti katsoa elokuvia tai sarjoja esimerkiksi netistä tai toiselta tietokoneelta. Sitä ennen esittelen hieman mitä kaikkea Raspilla voikaan tehdä. Raspberry Pi eroaa muista tietokoneista sekä hintansa, kokonsa että kytkentöjensä kautta. Erityisesti sen 40 GPIO pinniä mahdollistavat edistyneemmille käyttäjille mahdollisuuden yhdistää Raspberry Pi miltei mihin tahansa sähköiseen laitteeseen ja ohjelmoida siihen haluamiaan toimintoja.

Tässä muutama jännittävä projekti (englanniksi):
Nauhoittava valvontakamera:
Seinään kiinnitettävä Google-kalenteri
Valokuvakehys joka hakee vaihtuvia kuvia valitsemasta kuvapalvelusta (instagram, flickr, yms)
Herätyslamppu joka monitoroi myös unen vaiheita

Raspberry Pi ei vaadi välttämättä ohjelmointitaitoa, mutta ohjelmointikykyiset saavat siitä enemmän irti. Se on myös mainio alusta mikäli haluaa oppia ohjelmoinnin alkeita. Raspberry Pi on hyvin avoin alusta, joten se taipuu moneen eri tarpeeseen. Esimerkiksi kodin viihdekeskukseksi.

Tee-se-itse Raspberry Pi mediakeskus

=

HTPC eli kotiteatteri-tietokone

Näillä ohjeilla voit tehdä itse kotiisi elokuvia, sarjoja valokuvia ynnä muuta mediaa toistavan helppokäyttöisen mediakeskuksen, joka pyörii avoimen lähdekoodin Kodi-käyttöjärjestelmällä ja jota käytetään kännykkään asennettavan kaukosäädinsovelluksen avulla (saatavilla Androidille sekä iOS:lle). Kodi on Linux-pohjainen ja se perustuu avoimeen lähdekoodiin, joten se on ilmainen.

Mitä tarvitset:
Raspberry Pi 2 Model B
HDMI-kaapeli (ja HDMI-liiitäntäinen televisio)
Ethernet-kaapeli tai WiFI-dongle (sekä internet-yhteys)
8GB MicroSDHC-kortti (mielellään Class 10 nopeus)
MicroSD-kortinlukija (löytyy valmiiksi monista läppäreistä)
microUSB-laturi 5V 2A
MicroUSB -kaapeli

Valinnainen:
Suojakotelo Raspberry Pi:lle
USB-Näppäimistö (ja/tai hiiri)

Asennus:

  • Kytke ensimmäiseksi microSD-kortti tietokoneeseesi kytkettyyn kortinlukijaan, jotta pääset siihen käsiksi tietokoneelta. Formatoi kortti ja mene sitten tänne.
  • Valitse käyttöjärjestelmäsi (tässä ohjeessa käytän Windows-versiota). Tämän jälkeen voit seurata asennusohjeita: Valitse käyttöjärjestelmän versioksi viimeisin (alin valikossa) ja tämän jälkeen valitse asennusalustaksi kytkemäsi microSD-kortti (installation on an SD card). Seuraavaksi valitse käyttämäsi nettiyhteys eli langaton (mikäli käytät WiFi-palikkaa) tai langallinen mikäli kytket laitteen ethernet-kaapelilla verkkoon. Kun Kodi on asennettu MicroSD-kortille, voit ottaa sen irti. Tämän jälkeen voit kytkeä Raspberry Pi:n televisioosi HDMI-kaapelilla.
  • Kytke ensin ethernet-kaapeli (tai WiFi-palikka), MicroSD-kortti jolle Kodi asennettiin, USB-näppäimistö sekä HDMI-kaapeli Raspberry Pi:hin. Tämän jälkeen voit kytkeä MicroUSB-johdon, jolloin Raspi käynnistyy. Seuraa asennusohjeita ja odota että Kodi asentaa itsensä. Samaan aikaan voit ladata kännykkääsi kaukosäädinohjelmiston. Vaihtoehtoina on virallinen Kore, jonka voi ladata joko Androidin Playstoresta tai Appstoresta, tai vaihtoehtoisesti epävirallinen Yatse.
  • Kännykkä saa yhteyden Kodiin kunhan molemmat ovat samassa lähiverkossa. Yhdistäminen tapahtuu käden käänteessä. Kun Kodi on asentunut voit valita siihen käyttökieleksi englannin tai suomen. Suomen kielinen versio on hieman keskeneräinen eikä kaikkea ole ehditty kääntää, mutta pääsääntöisesti se toimii moitteetta.

Kodin käyttäminen:

  • Kun laite on kytketty on käyttäjällä useita eri vaihtoehtoja median katseluun. Helpoin tapa on kytkeä Raspin USB-porttiin elokuvia sisältävä ulkoinen kovalevy tai USB-muistitikku. Tässä esimerkkivideo miten kytkin Raspberry Pi:n tietokoneen näyttöön:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=X80hJkMOBfs[/embedyt]

  • Voit myös muodostaa yhteyden kotiverkossa sijaitsevaan toiseen tietokoneeseen ja katsoa sillä olevia elokuvia tai voit esimerkiksi yhdistää Raspin Dropbox-pilvipalveluun josta voit katsoa sinne ladattua mediaa käyttämällä Raspiin tehtyä lisäohjelmaa.

Kodin suurin vahvuus onkin juuri siihen asennettavissa laajennuksissa, joilla siihen saa paljon erilaisia ominaisuuksia. Lisäosilla voi saada Kodin toistamaan esimerkiksi Netflix-ohjelmia tai uusimpien elokuvien trailereita Youtubesta. 

Rajattomien käyttömahdollisuuksiensa vuoksi Raspberry Pi  saa mielikuvituksen lentämään.

Raspberry Pi on häkellyttävän monikäyttöinen laite. Sille on helppo asentaa eri käyttöjärjestelmiä eri käyttöön ja pienen kokonsa ansiosta se liikkuu helposti paikasta toiseen. Voit asentaa esimerkiksi yhdelle SD-kortille Kodin ja toiselle esimerkiksi Windows 10:n tai Raspbianin ja vaihdella hetkessä. Näin yhdestä pienestä ja edullisesta laitteesta voi riittää iloa vuosiksi! Mielestäni Raspberry Pi on loistava laite. Rajattomien käyttömahdollisuuksiensa vuoksi Raspberry Pi  saa mielikuvituksen lentämään.

– Arttu