Lisätessäni uusia kalastustarvikkeita kauppaan, päätin ottaa hetkeksi kynän kouraan ja kirjoittaa tämän blogin. Teille arvoista lukijat, joille olen entuudestaan tuntematon, tunnetaan minut nimellä Kala-Harri Matikainen. Verkkokauppa e-villen tuotepäällikkö, vastuualueina kalastus-, metsästys- ja erävarusteet.
Olen kalastanut yli 50 vuotta ja metsästänyt päälle 40 vuotta todella aktiivisesti. Viimeiset 26 vuotta em. harrastukset ovat olleet työtäni, eli ei passaa tämän ukon valittaa.
Erätoimittajana olen 26 vuoden aikana testannut kalastus-, metsästys ja erävarusteita todella runsaasti ja satojen artikkeleiden ja seitsemän kirjoitetun eräkirjan myötä kokemuksia on myös julkaistu käyttäjien iloksi.
Lopussa kerron myös teille oppaan muodossa, millä kalastustarvikkeilla pääset tämän intohimon pariin. Mikäli aikasi on kortilla ja haluat hypätä mehukkaan esittelyn yli suoraan itse kalastusoppaaseen, klikkaa tästä!
Verkkokauppa on nykypäivää ja luontoon liittyvät varusteet ja tarvikkeet on turvallista hankkia kun valikoima on asiantuntevasti laadittu. Olen laittanut oman ”pääni” likoon etsiessäni kuluttajille, juuri Teille, todella laadukkaita tuotteita, mutta e-villemäiseen hintaan. Ja mikä parasta, tulemme saamaan jo lähikuukausille myyntiin myös suomalaista huippuosaamista kalastuksen saralta.
Oma ajatukseni on, että tylsällä veitsellä ei lähdetä lihaa leikkaamaan. Siksi julkaisujeni on heti alkuun täytettävä vaativammankin erästelijän vaatimukset timantinterävänä. Hassisen Kone lauloi aikoinaan, että ”lohtakaan ei pyydystetä ahvenvieheellä”. Ei niin – ja siksi käytän asiantuntemustani kirjottaessani teille netin mehevimmät arvostelut, vinkit ja oppaat kalastukseen ja metsästykseen – Olkoon se kela, vapa, siima lohestukseen, ahvenpyyntiin tai vaikkapa Jäämeren turskajahtiin!
Tylsällä veitsellä ei lähdetä lihaa leikkaamaan – Kala-Harri
Kalastusopastoiminta Suomessa
Vanhoja kirjoja lukeneet kalastusharrastajat muistavat kuinka 1800 –luvulla englantilaiset lohilordit saapuivat Pohjois-Norjan kautta Tenojoelle ja palkkasivat paikallisia asukkaita kuljettamaan heitä joella ja samalla lohilordeille avautui mahdollisuus harjoittaa rakastamaansa heittokalastusta lohirikkaalla joella. Oli syntynyt kalastusoppaiden ryhmä. Palkkiona saattoi olla ruokatarvikkeita, alkoholia, tupakkaa, hyödykkeitä, joita ei syrjässä jokivarressa ollut tarjolla. Näin syntyi pitkäaikainen perinne Tenolle, joka elää jollakin tasolla siellä vieläkin.
Nykyisin kalastusopas tarjoaa asiakkaille soutupalvelua omilla kalastusvälineillä ja vastikkeena on yleisimmin raha. Tosin ei ollut pitkäkään aika, kun vielä osa soutajista kävi konjakilla, mutta nykyaikana ihmismoottori on alkanut polttaa enemmän ruisleipää ja sitähän saa rahalla kaupasta.
Kalastusopastoiminta on hyvin lyhyellä aikajanalla laajentunut kattamaan koko maan. Aina Nuorgamista Hankoniemeen löytyy kalastusoppaita, jotka rahaa vastaan tarjoavat kalastukseen liittyviä palveluita. Ja kysyntää kalastusoppaille tuntuu löytyvän. Mutta miksi näin on?
Itse aloitin kalastuksen 5 –vuotiaana itsenäisesti, eli mustavalkoisella 60 –luvulla. Kaiveltiin madot ja napattiin salaa isän upouusi rottinkivapa ja käveltiin jokivarteen. Kukaan ei neuvonut, miten mato pujotetaan koukkuun, mutta sinne se vaan sujahti. Eikä kukaan kertonut, mihin syötti heitetään.
Kuten nykyisin Suomessa ja maailmallakin toimivat kalastusoppaat tekevät. ”Sir, there is good spot – hei Rami, tuolla on sopiva paikka, heitä sinne”. Toki se onkin kalastusoppaan työtä, mutta onhan hekin joutuneet tilanteet ja paikat opettelemaan. Aivan kuten minä pikkupoikana, yksin ja alkuun oudoilla vesillä. Kalastusopas tekee siis arvokasta työtä opettelemalla ne kohteet ja jakamalla tietoutta asiakkaalle.
Tästä tullaankin siihen tärkeimpään, kalastusoppaan työhön. Nykyaikana ihmiset ovat alkaneet osittain vieraantua luonnosta ja kalastuksesta. ”Kun sieltä kaupasta saa jo valmiiksi ruodotonta ahvenfilettä”. Niinpä, miksi sitä itse pitäisi lähteä onkimaan, jos sitä verenvetoa ei ole kalastukseen kovinkaan paljoa. Kuitenkin kun tämmöiselle ”vähäveriselle” tarjotaan mahdollisuus lähteä kalareissulle, jossa opas tekee kaiken muun paitsi sen kalan väsyttämisen, voidaan koettaa jotain pelastaa ihmisen luontovieteistä.
Kalastusopas tekee tärkeää työtä ja todella usein se työ palkitaan monella tavalla. Asiakas saa kalaa, kalastusopas saa palkan ja kenties asiakkaasta saadaan kasvamaan vielä intohimoinen kalastusharrastaja.
Kalastusopas vasta-alkajille – Mistä lähteä liikkeelle?
Verkkokauppa e-ville on omalta kohdaltaan lähtenyt madaltamaan kynnystä tarttua kalastusharrastukseen rakentamalla uudistetun kalastuskaupan. Minä, paremmin Kala-Harrina tunnettu äijä, olen toiminut kalastusoppaana ja kalastusalan toimittajana eri medioissa vuosikymmenien ajan (kuten jo alussa pikaisesti mainitsin). Ja tuolta 60 –luvulta alkanut omatoiminen kalastusharrastus on jatkunut ja jatkunut sekä jatkuu vielä kauan.
Näitä opittuja tapoja ja asiantuntemusta kalastusvälineisiin Kala-Harri tarjoaa ikään kuin ”kalastusoppaana” e-villen asiakkaille. Lähtökohtana on etsiä monipuoliseen kalastukseen tarvikkeita ja välineitä. Ennen kaikkea aktiivikalastuspuolelle.
Vapakalastus on nykyisin Suomessa jonkin verran rajoitettua erilaisin säännöksin, mutta paljon on vesistöjä joihin saa kalastusluvan hyvinkin helposti ja pienellä rahalla. Siitä pienestä rahasta voi osan sijoittaa e-villen verkkokaupan kalastuskauppaan, hankkimalla vaikkapa avokelan ja vavan, rullan siimaa ja jonkun vieheen.
Näillähän sitä alkuun pääsee ja kun harrastus etenee kohti seuraavaa leveliä (suom. tasoa), niin sitten tarttuu mukaan viehepakkia, kalastusliiviä, asusteita ja astetta järeämpiä kalastusvälineitä. Helposti ja nopeasti, sillä jatkossa toimitamme tuotteita suoraan Mäntsälän Suomi-varastolta.
Kalastusoppaana minun tulee myös opastaa teitä lukijoita, millä tähän elämäntapaan pääsee helposti ja nopeasti jyvälle. Intohimon lisäksi, tarvitaan kaupasta kalastustarvikkeet – ellet ole harjaantunut kepilläkalastaja.
Olen listannut alapuolelle kaikki tarpeelliset kalastustarvikkeet, joilla pääset loistavasti tämän harrastuksen pariin!
Edullinen ja helppokäyttöinen avokelasetti
Nyt kun kesä on tullut, vedet auki kalastukselle, niin heittokalastuksen alkeisiin voi päästä tällä 24,95 euron DK3000 teleskooppi-avokelasetillä. Teleskooppivapa, DK 3000 -sarjan kelalla ja siimalla on edullinen ja hyvä liikkuvan kalamiehen varma valinta. Viehe kiinni ja kalaan!
Yleisesti myynnissä olevat teleskooppivapa & -kelasetit ovat lyhyitä ja hentoja, eivätkä kovinkaan varmoja kavereita matkailevalle kalastajalle. Mikään ei harmita enempää kuin alkumatkasta katkennut vapa tai särkynyt kela.
Sen sijaan helppokäyttöisellä DK3000 teleskooppi -avokelasetillä kalastuksen aloittaminen on todella helppoa. Omia alle kouluikäisiä lapsenlapsiani opetin muutaman tunnin ja heitot pitenivät kerta toisensa jälkeen. Nuorilla motoriikka toimii hyvin ja oppi menee perille. Vanhemmat ensikertalaiset oppivat helppokäyttöisen avokelasetin käytön uskoakseni lähes samalla tavalla.
Vain 43cm pitkä teleskooppivapa on kalastuspituudessaan 2.7 metriä, eli 9 jalkaa. Melkoinen huiska merenrannoilla, metsäjärvillä tai vaikka taimenjoella. Vavassa on kaikkiaan 10 osaa, mutta painoa vain 210g. Vavan hiilikuituinen, erikoisluja aihio on voimakas isoillekin kaloille.
Avokela ja –vapa ovat kalastuksessa myös helppoja käyttää. Kelaus on helppoa ja kätisyydet saa keloista vaihdettua oikeakätiselle tai vasenkätiselle sopivaksi. Kelassa säädettäviä asioita kalastuksen aikana on vain yksi, puolan edessä oleva jarru. Sitä on helppo käsitellä jos tarve vaatii.
Joustava ja monipuolinen siima kalastukseen
Kun kela ja vapa maksavat alle 30 euroa, voi siihen ottaa siimaksi Trulinoya Speedriver -nailonsiiman.
300m keloissa toimitettava Trulinoya SpeeDriver on joustava ja monipuoliseen käyttöön soveltuva monofilamenttisiima. 300m kelasta riittää reippaasti useammallekin kelalle.
Siima on tärkein lenkki kalan ja kalastajan välillä. Ei auta vaikka olisi maailman parhaat kelat ja vavat, jos siima ei olekaan samassa suhteessa niiden kanssa. Jokaisessa kalastusluokassa pitää välineiden olla toisiinsa sopivat. Pienessä kelassa ylipaksusiima tekee koko kalastustapahtuman vaikeaksi. Heitot ovat lyhyitä, vieheet eivät ui hyvin eli kokonaisuus kärsii. Ja sama toisinpäin.
Järeässä kelassa liian ohut siima ei kestä kalastuksen rasituksia ja taas ei ole kivaa. Nykyisin keloissa ja kauppiailla on keloihin siimasuositukset, minkä paksuista siimaa kuhunkin kelaa suositellaan laitettavaksi. Näin aloittava kalastaja saa jo ensimmäisiä oppeja siinäkin.
Ilman vieheitä on vaikea kalastaa
Viehevalikoima on semmoinen, että usein niitä on liikaa, mutta silti liian vähän. Kalat ovat vedessä se henkilökunta, joka lopulta valitsee sen oikean vieheen. Et sinä, etkä sinä. Vaikka fyysisesti te juurikin sen vieheen siimaan kiinnitätte. Kala kuitenkin päättää, onko se valinta ollut oikea.
Kokeneilta kalastajilta ja kalastusalan lehdistä löytyy vinkkejä, mitä millekin kalalajille kannattaa tarjota. Monen kalastajan ensi saalis on se ahven tai hauki. Ne ovat molemmat aktiivisina ollessaan melkoisia ahmatteja ja tykkäävät lusikkaruoasta. Vaikkapa tästä kymmenen eri lusikkauistimen 10-in-1 kalastuspakista ensi alkuun.
Kymmenen eri lusikkauistimen pakissa tulee mukana lisäksi lukkoja sekä teräsrenkaita, joten kyseessä on siimaa vaille valmis setti mökille tai muuhun kalastukseen. Setissä on sekä hopean, että kullan värisiä eri kokoisia lusikkauistimia.
Kalastustarvikkeiden tilaaminen netistä
Vielä sananen verkkokaupasta ostamisesta. Kalastustarvikeliikkeitä Suomessa oli vielä 20 vuotta sitten jokaisessa kirkonkylässä ja isommissa kaksi. Maaseudut autioituivat ja kansa vaelsi kaupunkeihin. Ensimmäisinä saivat laittaa luukun kiinni erikoisliikkeet. Kirkonkylästä loppui kalastustarvikeliike ja nyt ne kalastusvälineet ostettiin kun käytiin isommassa kaupungissa.
Kun ne isommat kaupungit menettivät ostovoimaa vieläkin suurempiin kaupunkeihin ja niiden marketteihin, lopettivat taas erikoisliikkeet ensimmäisenä. Ja sitä rataa vaan koko ajan. Ei jostain Inarin Kaamasesta lähdetä hakemaan niin vain uutta siimaa satojen kilometrien päähän.
Kun nykyisin on langatonta internet-yhteyttä, mennään nettiin ja etsitään kalastusvälinekauppa verkosta. Olkaa siis tervetulleita uudistuneeseen e-villen verkkokaupan kalastustiskille. Metsästystarvikepuotimme avataan vielä ennen jahtikauden alkua. Tehdään tilaus e-villen verkkokaupasta ja muutaman päivän päästä se uusi siimarulla, ehkä täydennettynä tuolla ja tällä tuotteella putkahtaa postimiehen kyydillä kotiovelle. No tai ainakin siihen parin kilometrin päässä olevalle laatikolle.
Kun kalastuskärpänen tällä aloitussetillä on saatu puraisemaan, sitten pääsetkin etsimään lisää mielenkiintoisia tuotteita tästä. Rullaa hiirellä ja valikoi. Niin minäkin olen tehnyt ja odotan innolla paketteja postiin!
Niin ja loppuun vielä mainittakoon ystävät hyvät, että mikäli jokin jäi lukemisen jälkeen askarruttamaan mieltä tai muuten vain risomaan, niin käykää kommentoimassa alla olevaan komenttikentään. Vastailen teille sitä mukaan, jos kysymyksiä sinne siunaantuu.
Pssst. loppuun vielä yksi kalajuttu lisää
Innokkaimille kalastajille halusin jakaa tämän videon, kun Tenojoelta nousee iso vonkale – nimittäin 22,57kg kojamo!
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.