9.0 Arvosana
Plussat
- Äärimmäisen mukava
- Sikamaisen halpa
- Ultrakevyt
- Todella kestävä
Miinukset
- Likaantuu herkästi
- Ei sovellu vesileikkeihin
- Vaikea täyttää ja pakata
Yhteenveto pähkinänkuoressa
Näin vuoden jälkeenkin sanoisin, että ilmasohva on nerokas keksintö. Lapsikin jaksaa siirtää kilon painoista sohvaa ja pakattuna se vie olemattoman vähän tilaa. Miinuksistaan huolimatta tämä saa silti minulta yhä arvosanaksi lähes täydet, eli 9. Erittäin mukava ja maailmanluokan hinta-laatusuhde.
Ilmasohvat tulivat ryminällä markkinoille toissa kesänä. Oli kyseessä sitten AirLounger, Laybag, Ilmatuuba, Baussi tai Röhnö, pääperiaatteeltaan kaikki ovat samoja: Pussin sisään kahmitaan ilmaa ja suu rullataan kiinni. e-villessä myynnissä ollut Airmate Chill -ilmasohva sai suuren suosion asiakkaiden keskuudessa ja viime kesäksi päätimme löytää paremman vaihtoehdon jo suositulle sohvalle – Flingi Air täytettävä ilmasohva.
Blogin lopusta löydät myös ilmasohvan käyttöönottovideon.
Ilmalla täytettävä rantasohva – Toimiiko se oikeasti?
Kuten mainitsinkin, ilmasohva toimii teoriassa kauhomalla ilmaa sisään, kunnes pussi on riittävän täysi. Tämän jälkeen pääty rullataan kiinni ja ilma pakkaantuu tiiviimmin. Sohvan ollessa riittävän täysi, suljetaan suuaukon klipsi ja sohva on valmis. Vedenpitävät pussit, joita näkee kesäisin rannalla, toimivat käytännössä samalla periaatteella.
Nyt kun perusteet ovat hallussa, hypätään itse asiaan: Toimiiko Flingi Air -ilmasohva ja jos kyllä, niin miten? Vastaako se Facebookissa ja Youtubessa näkyviä mainosvideoita ja kannattaako sitä ostaa? Pyrin vastaamaan näihin kysymyksiin tässä blogissa.
Miten Flingi Air -ilmasohva toimii oikeasti sitten käytännössä? Olen itse testannut kenties viittätoista erilaista ilmasohvaa ja näistä en ole saanut yhtäkään täyteen paikallani seisten. Voisi olettaa, että vika on tekijässä, mutta puolen tusinaa kollegaani on koittanut samaa. Käytännössä tämä vaatii pienen tuulen tai vaihtoehtoisesti sohvan kanssa kannattaa ottaa muutama rivakka juoksuaskel. Myös pussin suu tulee rullata nopeasti kiinni, ettei kauhottu ilma pakene sohvan sisältä ennen aikojaan.
Mitä eroa eri ilmasohvilla on?
Ilmasohvia on tosiaan eri nimillä myynnissä kymmeniä ja näistä osa näyttää ulkoisesti identtisiltä, mutta hinta vaihtelee aina parista kympistä jopa viiteen kymppiin. Mistä tämä ero sitten johtuu? Kerroinkin testanneeni yli kymmentä ilmasohvaa ja näissä on selkeitä laatueroja. Ensinnäkin halvimman mahdollisen materiaalin sohvat ovat hieman riskialttiita repeämille, mikäli haluaa leiriytyä hieman kivikkoisemmassa maastossa. Myös malli itsessään vaikuttaa sohvan hintaan. Kaksikerroksinen ilmasohva pitää sisällään erillisen pussin, jonka ansiosta pieni reikä sohvan ulkopinnassa ei tärvele sohvaa.
Valitsin tässä itse sohvalle materiaaliksi telttakankaana usein käytetyn 190T-polyesterin ja vielä vahvempaan versioon nailonin. Koin, että tämä on sopiva kompromissi laadun ja hinnan välillä. Malliksi puolestaan valitsin neliskulmaisella päädyllä varustetun version, joka on hieman tukevampi kuin toissavuotinen Airmate Chill -ilmasohva.
Materiaalin ja mallin lisäksi näkisin, että muuten hintaero selittyy brändilisällä. Mitä sliipatumpi ja brändätympi sohva on kyseessä, sitä enemmän hinta sisältää samaa kuin sohva itse: Ilmaa.
Mitä sliipatumpi ja brändätympi sohva on kyseessä, sitä enemmän hinta sisältää samaa kuin sohva itse: Ilmaa.
Mihin ilmasohva soveltuu?
Ilmasohva painaa pakattuna noin kilon ja vie tilaa saman verran kuin pieni makuupussi. Tämän myötä se on täydellinen mukaan festareille, vaellukselle, piknikille, mökille, rannalle tai vaikka kotipihalle. Itse näkisin sohvan myös hyvänä lisäistuimena pienessä asunnossa. Sohvalle mahtuu hyvin kaksi aikuista tai kolme lasta ja painoraja paukkuu rikki vasta 200kg kohdalla. Tästä huolimatta en suosittele tätä alastulopatjaksi tai pomppulinnaksi.
Olen myös nähnyt videoita, joissa ilmasohvaa suositellaan kelluntapatjaksi veteen, mutta tätä välttäisin itse: Mikäli sohva tyhjenee äkisti vedessä, on ympärilläsi yhtäkkiä 200x100cm kokoinen kangasriekale ja tämä voi olla vaarallista. Rantavedessä tämä lienee turvallista, mutta järki käteen, mikäli haluat läträtä vedessä. Yleisestikin antaisin tämän ohjeen sohvan käyttöön: Älä hölmöile, niin kaikilla on kivaa. 😀
Kannattaako ilmasohvaa ostaa?
Vaikka olenkin lisännyt sohvan kauppaan itse, niin haluan olla arvostelussani puolueeton. Kaikissa hittituotteissa on omat miinuksensa, eikä ilmasohva ole tässä poikkeus, vaikka markkinointiväki muuta väittääkin.
Sohvan ehdoton valtti on sen keveys ja pieni olemus. Kilon painoisena se kulkee missä tahansa repussa mukana, enkä tiedä miten muuten saisi mukavan istuimen kahdelle aikuiselle alle kilon painoisena. Sohva on äärimmäisen mukava ja siihen on kiva kellahtaa kesätuulen hyväillessä kasvoja. Viime vuotisesta sohvasta poiketen sohva ei ole yhtä kiikkerä kuin edeltäjänsä. Kuitenkin suurimmat risut sohva saa täytön ja pakkaamisen haasteista. Täyttö vaatii joitain juoksuaskelia ja usein muutaman yrityksen ja purkaminen puolestaan on hieman pitkäjänteistä hommaa, sillä suojapussi on suhteellisen nafti.
Kehtaisin melkeinpä väittää kilpailijoihin verrattuna, että hinta-laatusuhteessa Flingi Air -ilmasohva on lyömätön, vaikken kaikkia kilpailijoita olekaan testannut.
+ Äärimmäisen mukava (Kollegani Jukka nukahti sohvalle minuuteissa)
+ Sikamaisen halpa
+ Mahtuu pieneen tilaan
+ Kevyt (kilon painoinen sohva!?!)
+ Yllättävän kestävä
– Likaantuu herkästi
– Ei sovellu vesileikkeihin
– Ei yhtä helppo kuin videot antavat ymmärtää
– Vaikea pakata
LOPPUARVOSANA: Näin vuoden jälkeenkin sanoisin, että ilmasohva on nerokas keksintö. Lapsikin jaksaa siirtää kilon painoista sohvaa ja pakattuna se vie olemattoman vähän tilaa. Miinuksistaan huolimatta tämä saa silti minulta yhä arvosanaksi lähes täydet, eli 4 / 5. Erittäin hyvä ja maailmanluokan hinta-laatusuhde.
PSST: Katso tuote e-villen kaupassa tästä.
Ja kuten jo alussa lupasimme, tässä esimerkki ilmasohvan nopeasta käyttöönotosta videon muodossa:
6 Comments
Vastaa Peruuta vastaus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Siis painaa kilon ja tuulipintaa 4 m²
Tuli ensimmäisenä mieleen että keveyden takia on tuuliongelma. Esim meren rannalla on ongelma että siitä tulee helposti tyhjänä (siis kukaan ei istu siinä) lentosohva. Merellähän tuulee usein tosi rankasti
Voisko olla alareunassa esim lipareet joiden päälle voi laittaa vaikka kiviä painoksi tai vaikka lipareiden reikiin telttapuikkoja joilla teltat pysyvät koossa. Ei karkailis niin helposti
Käytännössä keskiöön on mahdollista asettaa jonkinlainen paino. Tämä on kyllä hyvä pointti, että jonkinlainen vaarnajärjestelmä voisi olla näppärä 🙂
Onkohan näissä kokoeroja? Itse ostin Röhnön ja näin aikuisesta se tuntuu lasten mallilta, ei puhettakaan, että mahtuisin pötkölleen läheskään kokonaan..harmittaa tietenkin, kuvia katsonut niin monet aikuiset makaavat pitkin pituuttaan näissä.
Ainakin tuossa meidän Flingin tuotekuvissa näkyy, kun yli 190cm hongakolistaja nimeltään Antti vetää pitkällään varsin mukavan näköisesti 🙂
Ostin joskus LazyTube.Eu:n ja maksoi 50e pyöreästi ainakin ja ostin myös lahjaksikin pari…
En tiä muiden käyttäneen…
Mutta artikkelia nyt vilkaistessani mulla on hieman voittajafiilis, sillä onnistuin ekoja kertaa täytellessä täyttämään sen ahtaassa yksiössä käyttökuntoon… joten ILMAVIRTA…. ei sitä ole pakko saada tuulesta. 😀
Taitaa olla säkä- tai taitolaji sen täyttely.. Tosin kuinka isoksi saa täytettyä pituuden suhteen on sitten toinen juttu. Mutta sellaiseksi jossa 167,5cm pitkä tyyppi voi nauttia olostaan, niiin sellaisen ainakin onnistuu tekeen. 🙂
Myös tuulettimella sen saa täytettyä