Elämme jännittäviä aikoja. Tästä varmasti jokainen on enemmän tai vähemmän samaa mieltä. Jokaikinen maailmankolkka on enemmän tai vähemmän solmussa alati kiristyvien tai höllentyvien COVID-19 -säädäntöjen vuoksi. Itse olen sekä Suomen, että Thaimaan kansalainen. Näin elän ikään kuin molempien maiden syklissä mukana. Haluaisin nopeasti esitellä teille itseni ja kertoa yleisestä, kuinka pandemia vaikuttaa yhä suomalaisten suosimassa lomakohteessa Thaimaassa ja Pattayalla.

Tosiaan, olen Suomesta/Thaimaasta kotoisin oleva 24-vuotias molempien maiden kansalllisuuden omaava hybridi. Vietin lapsuuteni Kanta-Hämeen alueella ja nuoruuteni Thaimaassa Pattayan ja Bangkokin alueilla. Kaksoiskansalaisuuden vuoksi tulee yhä reissattua jatkuvasti Suomen ja Thaimaan välillä. Varusmiespalveluksen ja muutaman vuoden pituisen työrupeaman jälkeen päätin muuttaa pysyvämmin Thaimaahan. Olen työskennellyt perheyrityksessämme Pattayalla aikaisemmin ja ollut viime vuosina Suomessa työelämässä markkinointi- ja myyntialalla, kunnes törmäsin e-villeen.

Voi noita hyviä aikoja. Minä edustamassa Suomea (keskellä). Nyt edustan kotona sohvaperunaa.

Lähetin e-villelle vuosi sitten helmikuussa avoimen työhakemuksen. Tällöin en voinut aloittaa töitä e-villellä vakituisesti, sillä asuinpaikkana oli vielä Suomi. Nyt kuitenkin asun Thaimaassa. Vastasin e-villen kutsuun myöntävästi ja aloitin työt huhtikuun puolessa välissä 2020. Nyt työskentelen e-villen markkinointiimiissä ja vastuualueeni on mm. vaikuttaja- ja sisältömarkkinointi.

Kuinka korona vaikuttaa Thaimaassa?

Viime maalis-joulukuussa alkoi koko maailmaa myöhemmin koskeva koronapandemia. Virallisesti COVID-19 -nimikkeellä tunnettu virus alkoi leviämään Kiinan Wuhanista. Voit lukea aiheesta lisää blogista COVID-19 maailmalla. Tällä hetkellä tartuntatapauksia on jo hurjat 2,737,866, mutta todellisuudessa luku voi olla jopa kymmenkertainen maailmalla.

Todellisuudessa luku voi olla jopa kymmenkertainen.

Muistan itseni suhtautuneen virukseen monen muun ihmisen tavoin aluksi hyvin varomattomasti ja välinpitämättömästi. Olin tuolloin juuri muuttanut Thaimaahan työskentelemään kiinteistönvälityksen pariin. Pandemia on tällä hetkellä aiheuttanut suuren kolauksen maailman talouteen ja on saanut monet ihmiset ja maat kohtaamaan erittäin haasteelliset ajat. Koronavirus Thaimaassa yllätti paikalliset ns. ”jälkijunassa”, sillä siihen reagointiin vasta maaliskuussa. Ennen tätä viralliset tartuntaluvut eivät liikkuneet suuntaan tai toiseen. Sitten niitä popsahteli kuin sieniä sateella, päivä toisensa jälkeen. Tästä huolimatta levinnäisyys on suhteessa Suomeen erittäin maltillista Thaimaassa (2 854 tartunatapausta) – ainakin mikäli virallisiin tilastoihin on uskominen. Täytynee muistaa, että Thaimaan asukasluku on lähemmäs 70 miljoonaa. Eli lyhyelläkin matikalla laskettuna suhdeluku on aika pieni.

Thaimaassa maskien käyttö on pakollista, kuten WHO myös on suositellut. Tämä tapa ei ole vielä levinnyt Suomeen.

Suomen ja Thaimaan välillä tuntuu olevan paljon suuria eroja käytännöissä, kuinka maat pyrkivät suojelemaan kansalaisiansa tartunnoilta tai rajoittamaan liikunnanvapautta. Korona Thaimaassa on tuonut paljon uusia noudatettavia valmiuslakeja viime kuukausien aikana:

  • Hengityssuojaa tai kasvomaskia on pakko käyttää ulkoillessa
  • Totaalinen ulkonaliikkumiskielto klo 22:00 – 04:00
  • Monet provinssit (maakunnat) ovat laitettu täysin eristyksiin. Tämän lisäksi poikkeuksena Pattayan ja Phuketin kaupungit ovat karanteenissa
  • Moottoriteillä ja kadunvarsilla komistavat viranomaisten tarkastuspisteet, joissa jokainen testataan COVID-19 -tartunnan varalta
  • Virkavallalla on oikeus rangaista näitä ihmisiä, jotka rikkovat lakia, sakoin tai vankilatuomiolla – sakko on 40 000 THB (1 140€)
Tuttu näky. Ratsioita on jokaisen korttelin kulmalla. Siellä testataan ”koronaa”.

Korona Thaimaassa on ollut kova kolaus myös turismille. Edelliskauteen verraten Thaimaassa oli käynyt 39 miljoonaa turistia, joista 10 miljoonaa oli jo kiinalaisia. Tämän vuoksi ensimmäiset toimenpiteet olivat lentojen perumiset Kiinasta Thaimaahan. Pienyrittäjät ajautuivat yksitellen konkurssiin. Työttömien ja kodittomien luvut lähtivät radikaaliin nousuun koko maassa. Tämä on todellinen ongelma maassa, jossa ei ole yleinen terveydenhuolto samalla tasolla kuin Suomessa tai saatika työntekijän perusturva. Ihmiset pakkolomautettiin ilman palkkaa. Kotona on tällä hetkellä pysyttävä, jos sellainen on vielä.

Noh, Thaimaan Pääministeri lupasi 5000 bahtin arvoisen rahallisen avustustuen kuukaudessa Thaimaan kansalaisille seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Tuen hakemisesta on kuitenkin tehty paikallisille niin hankalaa, että se on jäänyt suuremmalta osalta saamatta. Viime aikaisten tietojen mukaan myös tämä linjaus on muuttunut ja rahallista tukea on entistä vaikempi saada. Talous on polvillaan.

 

Työttömien ja kodittomien luvut lähtivät radikaaliin nousuun koko maassa.

Edesmennyt turistikausi Thaimaassa

Pattaya on myös suomalaisten suosima lomakohde Thaimaassa. Nyt rannat ovat tyhjillään.

Thaimaa kärsi viime turistikautena turismin laskusta hurjat 40%. Toisin sanoen tämän talven turistikauden saldo edelliseen turistikauteen verrattuna laski n. 15 miljoonalla turistilla. Arvata saattaa, kuinka tämä vaikuttaa Thaimaan kaltaiseen valtioon, jonka viidenneksi suurin tulolähde on turismi. Ja kuinka tämän kaltainen kriisi tuhoaa miljoonien paikallisten elannon. Tämä vaikutti myös omaan työelämääni suomalaisessa kiinteistönvälistysyrityksessä Pattayalla. Asiakkaiden määrä romahti ja asiakkaita ei juuri ollut kuin vain piikkisesongilla.

Ensin Thaimaasta katosivat tammi-helmikuussa kiinalaiset turistit ja potentiaaliset ostaja-asiakkaat. Sen jälkeen maaliskuussa loput ulkomaalaiset turistit / ostaja-asiakkaat. Monet yritykset ovat joutuneet lopettamaan liiketoimintansa ja viimeistään maaliskuussa useimmissa Thaimaan provinsseissa tuli kielto jatkaa tietyillä aloilla yritysten liiketoimintaa ylipäänsä.

Alla olevalta videolta näet Bangkokin autioituneet kadut, jotka ovat  normaalisti täynnä kellon ympäri 24/7.

Mikä eritoten kauhistuttaa meitä suomalaisia; alkoholinmyyntikielto astui voimaan pari viikkoa sitten. Tämä tehtiin thaimaalaisen uuden vuoden (vesijuhlan) Songkranin ajaksi koko maahan. Songran on thaimaalaisten keskuudessa vuoden odotetuin juhla, jolloin monilla on yleisten pyhien lisäksi otettu lomaa töistä. Paikallisille juhla merkitsee uuden vuoden juhlaa, mutta turismin takia juhla on muokkautunut maailman suurimmaksi vesisodaksi.

Songkran 2019 vs. 2020. Aikamoista.

Itse kutsun Songkrania viikon mittaiseksi juhannukseksi Thaimaassa, koska silloin myös ihmisiä menehtyy eniten vuodessa, kuten Suomessa juhannuksen aikaan. Silloin tapahtuu kaikenlaisia onnettomuuksia, koska ihmiset saattavat juhlia päihtyneenä useamman päivän ja jokaisen ohikulkijan päälle heitetään vettä. Hyvää Songkrania toivottaakseen myös toisten ihmisten kasvoja sivellään ”talkkivesitaikinalla”. Valitettavasti Korona estää tänä vuonna Songkranin juhlimisen Thaimaassa perinteisenä ajankohtana, mutta sitä saatetaan juhlia uutena ajankohtana kesällä.

 

Mikä eritoten kauhistuttaa meitä suomalaisia; alkoholinmyyntikielto astui voimaan pari viikkoa sitten.

Arkielämä Pattayalla

Arkielämä Thaimaassa Pattayalla on tällä hetkellä hyvin rajoittautunutta. Päivisin voi käydä ruokakaupassa tai hakemassa ravintolasta ruokaa mukaan, mutta ravintolaan ei saa jäädä syömään ja kaikki hoituu hengityssuojain naamalla. Kauppoihin sisään mentäessä jokaiselta mitataan kuume ja desinfioidaan kädet. Suurimmat ostoskeskukset ovat suljettuina. Rannoilla ei yleisesti ottaen saa oleskella ja suurempien ihmisjoukkojen kokoontumisia ei suositella. Poliisin toimesta on myös tehty suuria ratsioita laittomasti auki oleviin ravintola-alan yrityksiin sekä ihmisten järjestämiin kotibileisiin ympäri maata.

Mikäli et törmää poliisiin, törmäät muihin virkailijoihin. Joka paikassa mitataan kuume. Myös maskia on käytettävä.

Kuten jo aikasemmin mainitsin, sanktioina on ollut 1-2 vuoden vankilatuomioita ja sakkoja 20 000 – 40 000 bahtin väliltä (570 – 1150€). Virkavalta on halunnut osoittaa tällä, että poikkeuksellisesti asettetuja uusia lainsäädäntöjä on nyt tärkeä noudattaa. Moottoriteiden varsilla on ratsioita, missä sinulta saatetaan mitata kuume tai ottaa koronavirustesti. Pattayan kaupunki on myös tällä hetkellä eristäytyneenä. Kaupunkiin ei pääse enää muuten vaan käymään ja kaupunkia ympäröi tällä hetkellä 8 eri tarkastuspistettä joissa tarkastetaan, millä asialla ollaan kaupunkiin pyrkimässä. Pattayan kaupungin eristetyltä alueelta pääsee kyllä pois, mutta palaaminen on tällä hetkellä haastavampaa. Näillä näkymin Pattayan kaupungin eristys päättyy touko-kesäkuuhun mennessä.

Kotona eristäytyneenä

Olen itse ollut nyt eristäytyneenä kotona melkein kohta kuukauden työtehtävien vähennettyä ja uusien rajoituksien myötä. Pyrin välttämään kaikenlaista turhaa liikkumista Pattayan kaupungilla ja olen ollut pääosin vain Phratumnakin alueella, missä asun. Ruokakaupassa on tietysti välillä käytävä, mutta olen yrittänyt nekin käynnit vähentää yhteen kertaan viikossa. Järjissä pysyäkseni olen käynyt aamuisin tunnin mittaisilla lenkeillä kuntoilemassa, ettei kuntoni heikentyisi niin paljoa ja saisin pidettyä mielen virkeänä. Pääosin arkeni tällä hetkellä kuluu kotona tietokoneella työtehtävien ja Netflixin parissa. Toivottavasti tilanteeseen tulee muutosta pian ja pääsemme takaisin normaalin elämän pariin.

Luulen, että näillä nykyisillä valmiuslakisäädöksillä joudumme jatkamaan arkeamme Thaimaassa ainakin pari kuukautta, mutta sen jälkeen tilanne helpottuu. Joka tapauksessa Korona Thaimaassa tulee vaikuttamaan vielä pitkänkin aikaa ja tämä aikajakso elämästä tulee kyllä hyvin jäämään paikallisten ja ulkomaalaisten mieleen.

Toivottasti pidit blogitekstistäni ja heittäkää kommenttia, jos haluatte lisätietoa Thaimaan koronatilanteesta tai jos olet jostain kenties eri mieltä kanssani. Muuten toivotan hyvää huhtikuun loppua kaikille lukijoille.

Ja etteikö tulisi liian tylsää kotona tai muuttuisi mökkihöperöksi, niin e-villen verkkokaupasta löydät varmasti jotain mielenkiintoista kotiisi, mitä sinulla ei ole jo entuudestaan. 🙂

Lue lisää COVID-19 -aiheesta: