Älykoti ei ole enää pelkkä scifi-elokuvista tuttu itseohjautuva talo, joka suojautuu murtovarkailta ja ilmaisee mielipiteensä oma-aloitteisesti. Melko päinvastoin, sillä älykoti on tavallinen koti, jonka voi optimoida toimimaan mahdollisimman tehokkaasti uusinta teknologiaa hyödyntäen.
Älykoti on koti, joka helpottaa arkea, sillä esimerkiksi etäohjautuminen ja automatiikkaa hyödyntävät ratkaisut tuovat apua arkeen. Älykoti ei kuitenkaan ole jokin tietty älykäs talo, joka ostetaan pakettina vaan omasta kodista voi luoda DIY-älykodin pienelläkin budjetilla.
Kuinka älykoti rakennetaan ja mitä se vaatii? Lue tämä postaus ja rakenna itsellesi älykoti!
Mikä on älykoti?
Älykoti on koti, jonka valaistuksen määrää tai yleisilmettä voi helposti säädellä yhdellä hipaisulla. Se on koti, joka mukautuu ja muokkautuu tilanteen ja esimerkiksi ulkolämpötilan mukaan ja jota voi ohjata puhelimella etäyhteyden avulla.
Älykoti on turvallinen ja mukava asumisratkaisu, sillä samassa järjestelmässä ovat paitsi kodin turvasysteemit, kuin myös mukavuutta parantavat ratkaisut, kuten älyvalaistus. Älykodin järjestelmä saattaa pitää sisällään muun muassa lämmityksen, turvajärjestelmän, ilmanvaihdon ja kodin elektroniikan ja laitteet voi ajastaa tai ohjata toimimaan etänä silloin kun on vaikkapa vasta matkalla kohti kotia.
Älykodin ohjelmistojen avulla kodin voi pitää asutun näköisenä silloinkin kun siellä ei ole ketään paikalla, sillä esimerkiksi verhot voi automatisoida avautumaan ja sulkeutumaan itse ja muun muassa valaistusta voi säädellä lemmikeille tai vaikkapa huonekasveille sopivaksi myös silloin kun työpäivä venähtää yllättäen pitkäksi.
Älykodin yksi parhaita ominaisuuksia on kuitenkin noussut turvallisuustaso, sillä erilaiset hälyttimet, kuten vesivuotovaroitin ja ajastetut pistorasiat helpottavat ongelmien havaitsemista jo aikaisessa vaiheessa. Mikäli epäilet, että kahvinkeitin on jäänyt päälle, voit näppärästikin katkaista pistorasiasta sähköt vaikkapa töistä tai lomalta käsin. Etäohjatuilla sähkölaitteilla säästät myös sähkölaskuissa.
Hyödynnä älykkään kodin ratkaisut myös mökillä
Mökkeily on noussut suomalaisten uudeksi lempiharrastukseksi jälleen, sillä kotimaanmatkailun suosio on kasvanut erikoisvuosien aikana. Suomalainen mökki ei ole kuitenkaan enää pelkkä vedetön ja sähkötön mummonmökki vaan monipuolinen vapaa-ajan asunto, joka mahdollistaa myös etätyöskentelyn. Näin ollen esimerkiksi nettiyhteys ja aurinkopaneelit ovat tulleet osaksi suomalaista mökkimaisemaa.
Teknologian tuleminen mökeille tekee myös älykkäiden ominaisuuksien tuomisesta mökille helppoa. Älykodin ratkaisut voikin hyödyntää näppärästi myös mökillä ja lisätä näin vapaa-ajan asunnon turvallisuutta myös silloin kun siellä ei ole itse paikalla.
Sähkövirran ja nettiyhteyden mahdollistavan aurinkoenergian hinta on tullut alas huomattavasti ja aurinkopaneeleilla saakin sähköä mökin perustarpeisiin pitkään kesällä. Myös talvella ja etenkin keväällä aurinkoenergia voi riittää pitämään yllä perustarvikkeita, kuten vaikkapa sähköllä toimivia hiirenkarkottimia tai muita varoittimia ja antureita.
Mökillä kannattaakin hyödyntää älykodin ratkaisuista esimerkiksi liiketunnistimet ja valvontakamerat ja pystyttää paikalle vaikkapa hälytys ja valaistus, mikäli paikalla liikkuu joku. Systeemin voi yhdistää kameraan ja saada näin kuvaa kutsumattomasta vieraasta, sillä vaikkapa hirven tai karhun vuoksi poliisin soittaminen on turhaa. Lisäksi mökin lämmöt voi ajastaa tai etäohjata menemään päälle ennen kuin ehdit itse paikalle. Myös saunan voi laittaa lämpiämään jo hyvissä ajoin, mikäli kyseessä on sähkösauna.
Etäyhteydestä ei ole kuitenkaan hyötyä mikäli esimerkiksi tulipalo sattuu huolimattomuuden vuoksi syttymään, joten sähkölaitteisiin tulee yhä edelleen suhtautua huolella. Älykoti voi ilmoittaa tulipalosta tai esimerkiksi vesivahingosta, mutta ennaltaehkäisystä ja sammuttamisesta tulee silti huolehtia ihmisten. Näin ollen järki kannattaa pitää päässä myös älykotijärjestelmää suunnitellessa.
Mutta kuinka älykotijärjestelmä sitten rakennetaan? Miten sellainen saadaan aikaan DIY-henkisesti ja onko se kallista? Lue seuraavasta kappaleesta vinkit perustamistöihin!
Rakenna älykoti DIY-henkisesti
Älykotijärjestelmiä on saatavilla laidasta laitaan ja se näkyy markkinoiden monipuolisissa hinnoissa ja esimerkiksi tuotteistuksessa. Älykkäitä yksittäisiä ratkaisuja, kuten esimerkiksi älyvaloja tai –varoittimia voi saada edullisestikin, mutta älyjärjestelmää perustettaessa kannattaa ottaa laajempi näkökulma ja ajatella myös sitä, voiko samaan järjestelmään lisätä muita laitteita tulevaisuudessa.
Kokonaisvaltainen älyjärjestelmä on iso investointi, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö kodista voisi tehdä älykästä pienilläkin investoinneilla. Älykotijärjestelmä auttaa parhaimmillaan säästämään rahaa käyttämällä esimerkiksi edullisempaa yösähköä tai säästämällä vettä. Pitkällä aikavälillä älykoti tarjoaakin ennen kaikkea säästöjä eikä kuluja.
Esittelemme seuraavassa kappaleessa muutamia kodin älykkyyttä parantavia yksittäisiä tuotteita,joilla voit helposti aloittaa kodin muutoksen älykkäämmäksi. Älykodin rakentaminen lähtee siitä, että kartoittaa kaikki ne laitteet, joita omaan älykotiinsa nyt tai hieman myöhemmin haluaisi. Sen jälkeen kannattaa valita sellainen palveluntarjoaja, jonka sovellukseen kaikki edellä mainitut laitteet voi kustannustehokkaasti yhdistää. Kun sovelluksia on vain yksi, on älykodin hoitaminen jatkossa helpompaa.
Kun valmistaja tai tuoteperhe on valittu, alkaa hankintaosuus. Voit valita mieluisat älyvalot, hälyttimet ja varoittimet tai esimerkiksi etäohjautuvat pistorasiat. Kun ne on asennettu paikalleen, alkaa optimointi ja ajastus, jotka tehdään puhelimen sovelluksella. Kun ajastukset, hälytykset, ilmoitukset ja muut on saatu kohdilleen, voit nauttia kättesi tuotoksista. Älykoti on valmis ja se elää muuttuvien tarpeidesi mukana, joten voit aina lisätä saman tuoteperheen tuotteita kotiisi.
Älykotia ei siis tarvitse ostaa pakettina, eikä kertainvestoinnin tarvitse olla suuri. Hyödynnä juuri ne yksittäiset ratkaisut, jotka haluat ja tee kodistasi sinun näköisesi!
Vinkkejä älykodin tuotteistukseen
Kuten jo edellä kerroimme, älykoti ei ole pelkkä hifistelyväline vaan todella käytännöllinen arjen apuri. Älykoti helpottaa elämää, mutta tuo myös tiettyä turvaa, sillä älykotijärjestelmään voi yhdistää muun muassa valvontakameroita ja muita uhasta varoittavia toimintoja.
Yksi tällainen toiminto on TP-LINK Tapo P100 älypistorasia. Sen avulla voi etäohjausta hyödyntäen automatisoida sähkölaitteiden käynnistymisen ja poiskytkemisen. Pistorasian käyttö onnistuu sovelluksen avulla ja sen avulla pistorasian voi käynnistää ja sulkea, sekä muun muassa ajastaa. Voit tarkistaa myös onko pistorasia päällä, joten etäohjaus tuo tiettyä mielenrauhaa myös epävarmoissa tilanteissa.
Aqara lämpötila- ja kosteusanturi on niin ikään näppärä tuote, joka vahtii ja tunnistaa kosteuden ja lämpötilan. Näppärä esimerkiksi kosteusmittaamiseen niistä paikoista, joihin kosteuden ei kuuluisi päästä. Sovellus lähettää puhelimeesi ilmoituksen, jos se havaitsee vettä tai esimerkiksi lämpötila laskee liian alas. Laite on hyödyllinen vaikkapa vesijohdon lähellä, jonkin kodinkoneen välittömässä läheisyydessä, tai huoneessa jonka lämpötila ei saa laskea tietyn pisteen alapuolelle. Voit seurata muun muassa astianpesukoneen mahdollista vuotamista tai kellarin tilannetta etänä sensorin avulla. Sensori toimii akulla ja sen käyttöaika on jopa 2 vuotta ennen kuin virta käy vähiin.
TP-LINK Tapo T100 liiketunnistin on laite, joka vahtii kotiasi silloin kun et itse ole siellä. Laite toimii sovelluksen avulla ja saat tiedon, jos kotonasi tai mökillä on liikettä. Laite lähettää ilmoituksen liikkeestä puhelimeesi ja voit yhdistää sen muun muassa valaistukseen ja saada aikaan liiketunnistinvalon. Voit yhdistää tunnistimen myös vaikkapa valvontakameraan.
Älykoti on helppo rakentaa edullisilla ratkaisuilla juuri sellaiseksi kun itse haluat. Tutustu tuotteisiin ja muuta kodistasi tai mökistäsi älykäs jo tänään! Katso kaikki älykoti-tuotteet.
Markus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.