Auto on monille tärkeä arjen kulkuneuvo, mutta kun sille käy jotain, muuttuu tilanne kinkkiseksi. Nykyajan autot on tehty erityisen monimutkaisiksi ja usein jo pelkästään ongelman diagnosointi saattaa vaatia käynnin ammattilaisella. Auto tallentaakin paljon tietoa elektroniseen muotoon ja muun muassa ongelmista voi saada tietoa lukemalla auton vikakoodit.
Mutta mitä auton vikakoodit ovat ja kuinka ne luetaan? Mikä on OBD2 lukija ja voiko auton diagnostiikan tehdä varmasti ja helposti itse? Lue tämä postaus ja kuulet vastauksen kaikkiin näihin kysymyksiin!
Mitä auton vikakoodit ovat?
Vikakoodit olivat autoalan vastaus monimutkaistuville auto-ongelmille. Vikakoodit eli englanniksi DTC (Diagnostic Trouble Code) ovat automekaanikkojen tapa löytää auton viat varmasti ja helposti lukemalla auton antama data elektronisesti. Vikakoodit tallentuvat auton moduulin muistiin heti vian syntyessä mikäli kyseessä on jokin vakava ongelma tai esimerkiksi vika auton päästöissä, tai tilanne, jossa vikailmaisimen merkkivalo syttyy.
Autoalan vikaoodit on standardisoitu ja hyväksynnästä ja valvonnasta vastaa USA:n autoinsinöörien järjestö SAE ja kansainvälinen standardoimiselin eli ISO. Vianmääritystä alettiin touhuta vuonna 1995 ja ensimmäinen vianmääritysjärjestelmä saatiin toimintaan vuoden 1996 aikana.
Vikakoodit ovat kansainvälisiä, mutta toisinaan eri mantereilla valmistettujen autojen eroavaisuudet tulevat ilmi mikäli auton tuo vaikkapa Amerikasta Eurooppaan. Vikakoodi ovat kuitenkin hyvä keino selvittää auton ongelmat vaikka toisinaan niiden tulkinta kannattaa jättääkin ammattilaisen harteille. Koodit on kuitenkin helppoa ja edullista lukea itse koteihin saatavilla lukijoilla ja näin olet selvillä autosi todellisesta kunnosta koko ajan.
Miten vikakoodit luetaan?
Autossa on 16-napainen liitin, johon liitetyllä vianmäärityslaitteella eli OBD2-lukijalla vikakoodit luetaan ja ongelman syytä päästään selvittämään auton tietokoneen datan perusteella saman tien. Vikakoodit voi lukea paikoillaan seisovasta autosta, mutta lukeminen ajon aikana on niin ikään mahdollista ja näin dataa saa myös silloin, kun ongelma ilmenee vaikkapa ainoastaan ajon aikana.
Kuten jo edellä totesimme, vikakoodien lukeminen mahdollistui 1990-luvulla, kun uusiin autoihin alettiin lisätä teknologiaa ja mahdollisuutta lukea koodit. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että 2002 vuoden jälkeen valmistetuissa autoissa on olemassa lukuominaisuus, kun taas sitä vanhemmissa se on harvassa. Vanhemmissa autoissa saattaa olla valmistajakohtaisia ratkaisuja koodien lukuun, mutta standardin mukainen pistoke löytyy vain viimeisten parinkymmenen vuoden aikana tehdyistä autoista.
OBD2-lukijan käyttäminen on äärimmäisen helppoa, mikäli vikakoodinlukumahdollisuus autosta löytyy ja tarvittava välineistö on saatavilla. Lue seuraavasta kappaleesta lisää siitä, miten koodinlukija toimii!
Mikä on OBD2 lukija?
OBD2 lukija on kone, joka yhdistetään auton porttiin vikakoodien lukemiseksi. Portti sijaitsee autossa malli- ja merkkikohtaisessa paikassa, joka selviää helpoiten lukemalla auton ohjekirjaa tai etsimällä oikean näköistä porttia. Yleensä portti löytyy ohjauspyörän läheisyydestä tai keskikonsolista.
OBD-lukija on joko yleismallinen tai merkkikohtainen. Yleismallinen lukija antaa kaikki standardin mukaiset tiedot, mutta merkkikohtainen osaa lisäksi lukea ja tulkita merkkikohtaisen datan. OBD2-lukija on joko anturi, joka lähettää tiedot vaikkapa puhelimeen tai tietokoneelle tai vastaavasti näytöllä varustettu lukija, joka paitsi hakee tiedot, myös esittää ne graafisessa ja numeraalisessa muodossa.
Edullisimmat lukijat, eli pelkät anturit on mahdollista saada kotiin muutamalla kympillä. Laitteissa on kuitenkin eroja, eikä halvimmalla hinnalla voi saada parasta. Kerromme lukijoiden eroista ja esittelemme muutamia tuotteita kuitenkin vielä myöhemmin tässä artikkelissa.
Mitä eroa OBD2 lukijoilla on?
OBD-lukijoita voi löytää useimmista autoalan tarvikkeita myyvistä liikkeistä. Monella eri automerkillä on myös oma lukijansa, jonka voi ostaa usein jo auton mukana ja helpottaa näin diagnosointia silloinkin, kun korjaamolle menemiseen ei olisi aikaa.
Kuluttajille suunnatuista vikakoodinlukijoista iso osa on alle 150 euron hintaluokan tuotteita. Halvimmillaan laitteen voi löytää jopa alle parilla kympillä. Langaton anturi, joka toimittaa tiedot bluetoothin avulla puhelimen tai tabletin näytölle on parhaimmillaan hyvä ja luotettava laite, sillä 1990-luvun teknologian ansiosta OBD2-koodien lukeminen on teknisesti varsin näppärää.
Vikakoodien lisäksi voit ottaa käyttöön vaikkapa jonkin sovelluksen, joka osaa tulkita koodit käyttäjälle ja joka voi jopa etsiä sopivat varaosat ja lähellä sijaitsevan korjaamon. Yksinkertaisinkin lukija toimii siis kuluttajakäytössä varsin hyvin.
Edullisimmatkin lukijat lukevat periaatteessa yleisimpien mallien ja merkkien koodit, mutta tuotekohtaisesti kannattaa lukea vielä tuotearvostelut ja varmistaa, että kokemukset oman merkin kanssa ovat lähtökohtaisesti positiivisia.
Kalliimmat laitteet, eli vaikkapa ne, joita automekaanikot käyttävät, saattavat olla monipuolisimpia ja tulla näytöllä varustettuna. Kalliimpi laite saattaa antaa yksityiskohtaisempaa tietoa ja esimerkiksi juuri merkkikohtaista dataa, mutta kotikäytössä edullisempi näytöllinen laite tai pelkkä anturi on aivan yhtä hyvä. Tärkeintä ei ole koodien ulos saaminen vaan niiden tulkitseminen oikein, sillä se säästä aikaa ja rahaa!
Vikakoodinlukijat esittelyssä
Auton vikakoodinlukijoita on erilaisia ja eri hintaisia. Parhaan mahdollisen mallin omistaminen ei välttämättä tuo lisähyötyä kotona omaa autoa tutkivalle harrastusautoilijalle. Toisaalta taas edullisin lukija ei välttämättä anna kaikkea sitä tietoa, mitä ammattimekaanikko tarvitsee. Vikakoodinlukija tuleekin valita aina käyttötilanteen ja –tarpeen mukaan.
Nexas NL100 suomenkielinen OBD2-vikakoodinlukija on edullinen OBD2 –testeri, joka pystyy nollaamaan ja lukemaan vikakoodit suomeksi. Vikakoodinlukija on helppokäyttöinen, sillä sen voi kiinnittää auton OBD-porttiin ja se toimii kaikilla yleisimmillä automerkeillä. Lukija mahdollistaa myös live-datan seurannan, joten lukijalla voi selvittää auton toiminnan myös ajon aikana. Lukijan parhain ominaisuus on kuitenkin selkeästi sen suomenkielinen käyttöjärjestelmä, joka löytyy todella harvasta vikakoodinlukijasta ja varsinkin tässä hintaluokassa.
ELM327 Bluetooth-vikakoodinlukija on tarkoitettu auton datan siirtämiseen OBD2 portista tietokoneeseen. Laite ei siis toimi yksinään vaan vaatii tietokoneen, johon se yhdistetään langattomasti. Laite on todella edullinen ja mahdollistaa datan katselun numeroina ja graafisesti. Myös live-datan lukeminen on mahdollista. Laitteen heikkous on se, että se ei tue iOS-käyttöjärjestelmää, joten mobiilikäytössä se sopii ainoastaan Android-puhelimille.
Ancel X6 OBD2 vikakoodinlukija ja tabletti on loistava paketti auton korjaamiseen ja ongelman diagnosointiin. Laite nolla vikakoodit ja sopii loistavaksi yleisimpien automerkkien malleissa käyttämiseen. Laite lähettää tiedon suoraan paketissa olevaan tablettiin, joten mitään muuta laitetta ei tarvita. Kaikki tieto on näppärästi selattavissa tabletin kosketusnäytöltä.
Kun auton ongelman saa diagnosoitua kotoa käsin, on varaosien ja korjauksen tilaaminen vaikkapa netin kautta helppoa. Voitkin säästää huomattavia summia sillä, että menet autokorjaamolle valmiin ongelman kanssa, etkä jätä diagnosointia korjaamon huoleksi. Ja jos olet näppärä käsistäsi, niin vikakoodinlukijan avulla voit myös itse vaihtaa vialliset osat uusiin. Pystyt muutenkin huomaamaan auton ongelmat ajoissa ja ennaltaehkäisy saattaa säästää pitkän pennin!
Markus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.