Muutama viikko sitten vieralin Xiaomin Mi 8 -puhelimen julkaisuustilaisuudessa, jota pidettiin yhtenä vuoden 2018 merkittävämpänä tapahtumana älypuhelinmaailman markkinoilla. Vaan eipä kerennyt edes pöly laskeutua, kun Kiinassa kohistaan jälleen elektroniikan saralla. Shanghaissa nimittäin järjestettiin myös tänän vuonna vuotuisen Mobile World Congress mobiilialan messut.

Kuten arvata saattaa, enhän minä malttanut olla osallistumatta. Pakkasin laukkuun kynän sekä vihkon ja suuntasin nokkani kohti Shanghaita. Takaraivossani minulla loisti kirkkaana missio, tuoda suomalaisten tietoon viimeisimmät uutiset ja jännittävimmät vimpaimet Aasiasta. Ja parhaitenhan se onnistuu raportoimalla uutiset suoraan paikanpäältä!

Eli arvoisat lukijat, olen tiivistänyt tähän blogiin teille kaikki messujen tärkeimmät tapahtumat. Sulka hattuun ja menoksi!

Mobiilimaksaminen tulee – olemmeko valmiita?

Ennen itse messuille pääsyä minut yllätti ”mobiilimaksamisen shokki”, joka on auttamatta lähitulevaisuuden megatrendi.

Jos haluat hypätä suoraan Mobile World Congress -messuhin ja skipata tämän kappaleen yli, klikkaa tästä!

Kiinassa mobiilimaksaminen on melkoisesti edellä esimerkiksi Suomea, enkä itsekään ollut käyttänyt käteistä Shenzhenissä asuessani liki kuukauteen. Lähtiessäni Shanghaihin en tullut siis ottaneekseni vanhasta tottumuksesta ollenkaan käteistä mukaan. Tästä tulikin melkoisesti ongelmia matkaan. Mobiilimaksamisen kasvaessa myös teknologian toimintavarmuuteen liittyvät ongelmat kasvavat.

mobiilimaksaminen Kiinassa
Ei isolla kirkolla enää mummon markkoja huolita

Tiesin jo etukäteen, että Shanghaissa voisi maksaa metrolipun puhelimella, mutta yllättäen jokin yhteensopivuusongelma puhelimessani lopulta esti metrosovelluksen käytön. Lentokentällä ei vaikuttanut olevan myöskään raha-automaatteja ja, koska lippuautomaatit hyväksyvät vain käteistä, jouduin lopulta pyytämään eräältä ravintolalta käteistä mobiilirahasiirtoa vastaan, jotta voin maksaa tuon, noin 50 sentin hintaisen, metromatkan.

Myöhemmin nostaessani rahaa automaatilta pankkikorttini sulkeutui vahingossa ilmeisesti virheellisen PIN-koodin vuoksi (en ollut käyttänyt korttiani mobiilimaksamisen vuoksi kuukauteen). Näin löysin itseni tilanteesta, jossa minulla ei ollut käteistä, pankkikorttini ei toiminut, eikä mobiilimaksunikaan toiminut koska se oli linkitetty juuri lukittuun pankkikorttiini. Lisäksi puhelimeni akku alkoi loppua.

Maksukyvyttömyys suurkaupungissa sekä orastava nälkä tekivät filosofiseksi ja miettiessäni miten pääsen noin 10 kilometrin päässä olevalle hotellilleni ilman rahaa (edes sitä noin 50 senttiä minkä metrolippu maksaisi), mietiskelin myös sitä, miten suurkaupunkielämä on rakennettu täysin rahan ympärille. Oikeastaan kaupungit eivät voisi olla olemassa ilman rahaa.

Maaseudulla moni asiaa toimii sen varassa, että ihmiset tuntevat toisensa ja mikäli esimerkiksi rahaa ei satu olemaan, saa apua kyllä helposti. Sen sijaan suurkaupungissa kukaan ei tunne toistaan lähtökohtaisesti, jolloin raha toimii ihmisten välisen aidon luottamuksen korvikkeena.

Ennen puhelimen akun loppumista olin lähettänyt viestin kaupungissa asuvalle kaverilleni, että tarvitsisin hänen apuaan ja noin tunnin metroasemalla odottelun jälkeen, hän saapuikin ja sain ongelmani ratkaistua. Tästä lähtien päätin olla luottamatta mobiilimaksamiseen liikaa. Sedälläni oli muinoin tapana pitää aina tuhat markkaa käteistä lompakossaan ja aloin päästä jyvälle siitä, mistä tällainen tapa hänelle olisi voinut tulla.

Sitten itse messuihin!

Mobile World Congress -messut

Mobile World Congress (MWC) Barcelonassa on maailman suurimpia mobiilialan messuja, ja sen tytärtapahtumana myös MWC Shanghai kerää todella jännittäviä osallistujia ja startup-yrityksiä mobiilialalta ympäri maailman Shanghain yli 20 miljoonan ihmisen metropoliin.

5G on pian täällä

Seuraavan eli viidennen sukupolven langattomat verkot ovat tulossa lähiaikoina laajaan kaupalliseen käyttöön, kuten asiasta uutisoi Aamulehti. Shanghaissa oli esillä paljon varsinkin teollisuudelle tehtyjä sovelluksia, jotka käyttävät hyväksi 5G:n mahdollisuuksia. Lyhyesti selitettynä 5G tarjoaa jopa 1000 kertaisia nopeuksia verrattuna 4G verkkoon, jonka varassa esimerkiksi valtaosa nykypäivän älypuhelimista ja langattomista mokkuloista yleisesti toimivat.

Suomessa verkkolaitteita valmistava Nokia on aallonharjalla 5G-teknologian kehittämisessä ja muun muassa ensimmäisen kaupallisen 5G puhelun soitti liikenne- ja viestintäministerimme Anne Berner Viron kollegalleen muutama viikko sitten.

Mobiilimessuilla vaikutti, että 5G:stä tulisi ensi alkuun olevan paljon apua teollisuuden tarpeisiin, esimerkiksi itseajaviin autoihin sekä teollisuuden etäohjaukseen tehokkaan ja luotettavan tiedonsiirtokykynsä takia. 5G:n suurimpia ongelmakohtia on, että lyhyen kantamansa vuoksi se vaatii hyvin tiheän tukiantenniverkoston, jolloin esimerkiksi haja-asutusalueella tullaan olemaan 3G:n ja 4G:n varassa vielä pitkään.

5G:n nopeaan tiedonsiirtoon perustuva etäohjattava robotti

Reunattomat puhelimet tulevat ryminällä

5G puhelimia tuskin tulee vielä markkinoille vähään aikaan. Suurempien teknisten innovaatioiden puutteessa tämän kesän isot uudet kehitysaskeleet ovatkin liittyneet puhelimen näytön pinta-alan kasvattamiseen, sekä tekoälyn hyödyntämiseen, etenkin kuvien ottamisessa.
 
Messuilla oli esitteillä Kiinalaisen Vivon uusi Nex -älypuhelin, jonka etupuolella ei ole oikeastaan mitään muuta, kuin näyttö. Puhelimessa on saavutettu hyvin korkea 91% näyttösuhde. Varsinkin äypuhelimvalmistajat Vivo ja Oppo uskovat reunattomuuteen.
 
Toisaalta, onhan yhä ohuemmat reunat älypuhelimissa olleet älypuhelinmaailman yksi kuumimpia juttuja jo pitkään. Xiaomi ratkaisi etukameran sijoittamisen Mix sarjassaan hauskasti sijoittamalla sen puhelimen alakulmaan.
 
Vivo Nex ja 6,6 tuuman SuperAmoled näyttö joka kattaa koko etunäytön
 
Vio Nexin korkean näyttöpinta-alasuhteen salaisuutena on etukameran ovela sijoittaminen laitteen sisään, sen noustessa esille mekaanisesti tarpeen vaatiessa. Puhelimessa on myös huippuluokan ominaisuudet, kuten 6,6 tuuman SuperAMOLED näyttö, ja viimeisin Snapdragon 845 -prosessori sekä 6-8 Gb RAM & 128 Gb tallennustilaa.
 
Puhelimen hinta lähtee Kiinassa noin 600 eurosta, eikä yrityksellä ollut asiasta kysyessäni ainakaan vielä julkisia suunnitelmia lähteä lännen markkinoille.
 
Vivo Nexin etukamera hyppää ylös vain kun etukameralla on käyttöä (vasen yläkulma)
Vivo on itseasiassa osa samaa yritysrypästä, jonka muita tunnettuja valmistajia ovat Oppo, sekä Suomessa erittäin suosittu Oneplus, ja niiden puhelimissa käytetään usein paljon samaa teknologiaa. Voi siis olla, että Vivo Nex näyttää suuntaa myös seuraavalle Oneplus puhelimelle, mikäli kuluttajien vastaanotto on suopea.
 
Myös Oppo julkaisi hiljattain oman versionsa, Oppo Find X:n, jossa etukamera, ja paljon muuta teknologiaa, on piilotettu puhelimen sisään:
Oppo Find X ja liikkuva kameramoduuli
Oppo Find X on jopa Vivo Nexiä kalliimpi puhelin (hinnat liikkuvat tuhannesta jopa 1700 euroon) ja selvästi suunnattu kilpailemaan muiden valmistajien lippulaivamallien kanssa. On varmaankin makuasia kummasta pitää. Blogin lopussa on kommenttiosio, jonne voit kommentoida oman näkemyksesi siitä, kumpi ratkaisu on parempi?
 

VR ja AR – mitä ja miksi?

Yksi iso painopiste messuilla oli virtuaalitodellisuuteen (VR) ja lisättyyn todellisuuteen (AR) liittyvä tulevaisuuden teknologia. Esimerkiksi urheiluun ja kunnonkohotukseen oli tarjolla paljon mielenkiintoisia virtuaalisovelluksia.
 
Esittelyssä Senso Glove -hanskat jolla voi siirtää ruumiin liikkeet virtuaalitodellisuuteen
Hauska esimerkki tästä oli virtuaalilaseilla toteutettu ratsastuskilpailu, jossa messukävijät saivat polkea virtuaalilasit päässä kilpaa keskenään kuntopyörillä virtuaalilasien taikoessa heidät keskellä villin lännen ratsastuskisaa.
 
 
Myös erilaisia asiakaspalveluun tehtyjä robotteja sekä hologrammitarjoilija oli näytteillä. Kun tekoäly kehittyy, tulee yhä useammassa asiakaspalveluun liittyvässä tilanteessa tekoäly ensimmäisenä vastaan, ja vasta vaikeammissa ongelmissa kutsutaan paikalle ihminen.
 
Ujo hologrammitarjoilija keräsi paljon mielenkiintoa messuvierailta
Jo muinaisista ajoista asti ihmiskunta on unelmoinut pääsevänsä fyysisen työn ikeestä. Täysin itsenäisten robotteja ei vielä ole, mutta mobiilimessuilla oli nähtävissä erinäisiä rajatun toimintakyvyn omaavia laitteita, kuten tarjoilijarobotti, joka osasi lähinnä kiertää pöytää ympäri.
 
Tarjoilijarobotti kiersi pöytää uskollisesti ympäri.
 

VR kodin sisustamiseen – Ikean virtuaalisisustaja

Myös kodin sisustamiseen oli näytteillä jännittäviä virtuaalisen todellisuuden sovelluksia. Ikea on esimerkiksi ottanut käyttöön VR-kameroilla toimivan sisustussovelluksen, jolla eri tavaroita ja niiden sopivuutta vaikka omaan olohuoneeseen voi testata virtuaalilasien avulla. Tällaisesta on suuri apu, kun miettii monenko tuuman televisio olisi esimerkiksi paras omaan olohuoneeseen.
 
VR-laseilla voi katsoa kolmiulotteisessa ympäristössä eri huonekalujen sopivuutta asuntoon
 
Palikoita asettelemalla voi kokeilla, miten eri sisustuselementit sopivat vaikka omaan olohuoneeseen.
VR-teknologian yleistyessä joka kotiin, tulee varmasti sisustamisestakin helpompaa ja hauskempaa suoraan omalta kotisohvalta.

Muita messuhuomioita

Kaiken muun hulinan keskellä mieleeni jäivät myös SD-korttien tulevat trendit sekä puhelinten automaattinen kierrätys.

SD-korttien tulevaisuus

SD-muistiteknologian standardeja ylläpitävä SD Association julkaisi vastikään seuraavan sukupolven muistikorttistandardit jotka mahdollistavat korkeamman tietokapasiteetin sekä luku- ja kirjoitusnopeuden. Tällä hetkellä esimerkiksi puhelimiin laitettavat microSD-kortit kykenevät parhaimmillaan 400Gb – 2000Gb kapasiteettiin.
 
SD muistikorttiyhdistyksen edustaja kertoi uusien standardien mahdollistavan jopa 128 teratavun eli 128 000 gigabitin muistikorttikapasiteetin.
 

Puhelinten automaattista kierrätystä – Huishoubao

Shenzheniläinen Huishoubao esitteli messuilla kehittämäänsä puhelinten kierrätysautomaattia. Lyhyesti laite toimi siten, että vanhaan puhelimeensa kyllästynyt syöttää puhelimensa automaattiin, joka laskee laitteelle automaattisesti hinnan perustuen sen malliin ja kuntoon. Tämän jälkeen käyttäjä saa hinnan ilmoittamalleen tilille, mikäli sen hyväksyy.
 
Huishoubao sitten kierrättää puhelimen osat tai myy sen käytettynä edelleen. Näin kuluttajan ei itse tarvitse käydä läpi hankalaa prosessia käytetyn puhelimen jälleenmyynnissä, vaan saa puhelimesta hyvityksen parin minuutin prosessin jälkeen.
 
Nyt vielä blogin kevennykseksi voidaan jokainen pällistellä, miltä tuo ihmeellinen puhelimia nielevä masiina tulevaisuudesta näyttää.
 
Puhelinten kierrätysautomaatti – Huishoubao

Mikäli jonkin jäi askarruttamaan mieltäsi, laitathan kommenttikenttään mietteesi ja poristaan yhdessä lisää!