Sain kesäkuussa lähetyksen e-villeltä, joka sisälsi muutamia tuttujen Kiinabrändien valmistamia kuulokkeita. Nyt useamman kuukauden käyttökokemuksen ja kovan testin jälkeen julkaisen tämän blogikirjoituksen muodossa arvioni saamistani nappikuulokkeista. Tämänpäiväisessä blogikirjoituksen vertailumielisessä arvostelussa vastakkain asettuvat parin kympin hintaluokan huipputuotteet – Xiaomin Piston 3- ja 1MORE Piston Pod -nappikuulokkeet.
Kiinalaisten valmistajien koodi on ainakin tuotepakkausten osalta edelleen sama. Aiemmin yhteistyönä useammatkin kuulokkeet valmistaneet 1MORE ja Xiaomi pukevat tuotteensa edelleen kätevään ja hauskaan nuudelilaatikon tapaisesti aukeavaan pieneen kartonkiboksiin. 1MORE:n Piston Pod -kuulokkeiden pakkaus on hieman isompi ja väriltään poikkeuksellisesti tummanharmaa. Xiaomi on pysytellyt siistissä valkoisessa linjassa. Molempien brändien paketteja koristaa oma logonsa paketin yläreunassa.
Maskuliinisen tummanharmaan paketin sisältä paljastuu suureksi yllätykseksi pinkki, hieman naisellinen ja kosmetiikkatuotteiden pakkaustakin muistuttava pyöreämuotoinen alumiinikotelo. Se vaikuttaa toki käytännölliseltä mutta Xiaomin linjasta radikaalisti poiketen mahtailevan tumma tuotepakkaus antoi odottaa kuljetuskotelonkin osalta hieman miehekkäämpää ratkaisua.
Xiaomin pakkauksen sisältä paljastuu puolestaan vanhaa tuttua designia noudattava läpinäkyvän kannen kuljetusrasia. Molempien rasioiden sisältä löytyy lisäsovitteiden lisäksi vielä erillinen ja edellämainittua rasiaakin kompaktimpi silikoninen kuljetussuoja johon johdot ja kuulokkeet voi kelata siististi välttäen solmut ja sotkut taskussa. Olipa kyse sitten silikonisuojasta tai kuljetusrasiasta, Xiaomin (Piston 3) linja on hieman kompaktimpi sekä helpompi ja vie täten voiton osa-alueella.
Kuukausien testijakson aikana en ole pelännyt Piston 3 -kuulokkeiden kestävyyden puolesta hetkeäkään.
Itse tuotteita vertaillessa on muistettava kyseessä olevan siltikin hieman erilaiset nappikuulokkeet. Xiaomin Piston 3 -kuulokkeet ovat in-ear (”tulppamalli”) -mallia, mutta 1MORE:n kuulokkeet ovat perinteiset ääntä vähemmän eristävät nappikuulokkeet. Tyyliltään Piston 3 on Xiaomin mallistolle jotain aivan uutta. Liekö Mi Band -rannekkeen kautta löytynyt sporttinen design välittynyt korvanappeihin: Piston 3 -nappikuulokkeet ovat tumma sekoitus metallia ja muovia. Käytetyt materiaalit ovat erittäin kovaa sekä kestävän ja laadukkaan oloista. Kuukausien testijakson aikana en ole pelännyt Piston 3 -kuulokkeiden kestävyyden puolesta hetkeäkään.
Aliarvioimatta yhtään Piston Pod -kuulokkeiden kestävyyttä on pakko myöntää Piston 3:n tuovan luotettavamman vaikutelman laadusta ja kestävyydestä.
1MORE:n Piston Pod -kuulokkeet ovat taas tyyliltään vanhaa tuttua ja blogissamme aiemminkin arvostusta saanutta kultaisen väristä kulmikkaasti muotoiltua metallia, joka erittäin tarkasti ja tiheästi uritetun pintansa ansiosta välttää rasvaiset sormenjäljet ja pysyy kömpelömmissäkin käsissä. (Lue blogijuttu Xiaomi Piston 2 nappikuulokkeista tästä ja Mi Headphones -kuulokkeista tästä.) Samaa uritusta löytyy toki myös Piston 3 -kuulokkeiden johto-osista (liitin, remote control jne.), mutta Piston Pod -kuulokkeiden pinta on myötäänsä uritettua. Aliarvioimatta yhtään Piston Pod -kuulokkeiden kestävyyttä on pakko myöntää Piston 3:n tuovan luotettavamman vaikutelman laadusta ja kestävyydestä.
20€ hintaluokan nappikuulokkeiden voittajaa vaikeaa valita
Piston 3 tarjoaa sporttisen ja aktiivisen elämäntavan omaaville loistavan tyylikkään ratkaisun
Molemmat kuulokkeet sisältävät musiikin, puheluiden ja äänevoimakkuuden helppokäyttöiset ”kaukosäätimet” mikrofonin kera, ja laadun pientä eroavaisuutta lukuunottamatta design on molemmissa erittäin hyvin viimeisteltyä. Piston 3 tarjoaa sporttisen ja aktiivisen elämäntavan omaaville loistavan tyylikkään ratkaisun, kun Piston Pod on taas hieman luksustakin kullan väreissä hohkuva, toki sekin hyvin tyylikäs ratkaisu, joka sopii käyttöön mahdollisesti jopa puvunkin kanssa.
Piston 3 vie pikkuveljensä (lue: Piston 2 -arvostelu) äänenlaadun vielä korkeammalle tasolle. Äänet ovat hyvin puhtaat ja äänikäyrään ei sisälly juurikaan huomattavia puutteita. Äänet toistuvat erinomaisesti aina matalimmista korkeimpiin, ja erityisesti matalat äänet tuntuvat edeltäjäänsä puhtaammilta ja luovat todellisen vaikutelman suorasta yhteydestä ympäröiviin ääniin esim. elokuvia katsellessa. Piston 3:n in-ear design eristää hyvin suurimman osan ympäröivistä äänistä.
Piston 3 yltää hieman korkeammalle särkymättömänä äänenvoimakkuudessa, mutta suurin ero on matalissa äänissä, joita Piston 3 toistaa hieman paremmin johtuen huomattavasti paremmasta äänieristyksestä.
Piston Pod -kuulokkeet ovat taas klassisen mallin ympäröiviä ääniä eristämättömät korvakuulokkeet. Tästä huolimatta äänenlaadultaan Piston Pod -kuulokkeet yltävät hyvin lähelle, ellei lähes identtisiin tuloksiin koekuuntelussa Piston 3:n kanssa. Piston 3 yltää hieman korkeammalle särkymättömänä äänenvoimakkuudessa, mutta suurin ero on matalissa äänissä, joita Piston 3 toistaa hieman paremmin johtuen huomattavasti paremmasta äänieristyksestä. Tämä huomioon ottaen lienee oikeutettua sanoa, että kuulokkeet ovat äänenlaadultaan yhtä hyvät enkä sanoisi olevan mahdollista valita parempaa paria näistä kuulokkeista pelkästään äänenlaatuun katsomalla.
Matkalle lähtiessä Piston 3 on kätevämpi kokonsa ansiosta ja kulkeutuu vaikkapa taskussa. Piston Pod soveltuu eritoten tilanteisiin, joissa ulkoisia ärsykkeitä on kyettävä huomioimaan.
Molemmat kuulokkeet ovat suoriutuneet käytössäni kuukaudet täysin ilman ongelmia, ja pitävät edelleen paikkansa arkikäytössä. Kuulokkeita vaihdan tilanteesta riippuen. Matkalle lähtiessä Piston 3 on kätevämpi kokonsa ansiosta ja kulkeutuu vaikkapa taskussa. Piston Pod soveltuu eritoten tilanteisiin, joissa ulkoisia ärsykkeitä on kyettävä huomioimaan. Piston 3:n paketissa tuli kolmet erikokoiset lisäsovitteet (XS, S, L + vakio M) kun taas Piston Pod tarjoaa pehmennetyt ”tyynyt” sekä kahdet erikokoiset silikoniset sovitteet, jotka laajenevat korvalehden ja korvakäytävän väliin eristäen ympäröiviä ääniä hieman paremmin ja pitäen kuulokkeet erinomaisesti paikoillaan haastaen perinteisesti aktiivisesti elävien esim. lenkkikuulokkeina käytetyt in-ear kuulokkeet.
Näkemykseni mukaan vertailussa kuulokkeiden välillä on kyse enää kilpailusta designin, kuljetettavuuden ja äänieristyksen ja sen puutteen välillä. Itselläni tarpeet kuulokkeiden suhteen vaihtuvat hyvin paljon tilanteiden mukaan – joita on laidasta laitaan – joten on mahdoton kannaltani sanoa kummat kuulokkeista pitäisi ostaa. Mikäli valinta kohdaltasi ei ole vielä sen selvempi kuin minunkaan niin onneksemme omistaa voi molemmat – nämähän maksavat vain pari kymppiä kipale!
– Samuel K.
Alta tutkailemaan tuotteita verkkokaupan puolelle:
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.