Älypuhelinaikakaudella otettiin muutama vuosi sitten isot harppaukset, kun Oukitel ensimmäisenä puhelinvalmistajana toi markkinoille älypuhelimen erittäin isolla akulla. Tuolloin esitelty Oukitel K10000 -puhelin kätki sisälleen 10 000 mAh akun ja siinähän virta kesti kevyesti pari jahtiviikonloppua.
Nyt muutama vuosi tuosta ensimmäisestä akkuhirmukännykästä on päästy kehityksessä huimasti eteenpäin. Tuon ”kymppitonnin” jälkeen tuli Oukitel K10000 Max, joka mullisti markkinoita täydellisellä vedenpitävyydellään ja iskunkestävyydellään. Max valloitti Suomea nopeaan tahtiin, sillä koirapaikannuslaitteet ovat yleistyneet todella nopeasti ja koiraihmiset olivat vailla vedenpitävää, suuriakkuista puhelinta Oukitel K10000 perusmallin ilmestymisen jälkeen.
Jos Oukitel on sinulle jo entuudestaan tunnettu merkki ja sen suureen suosioon noussut malli K10000 Max, käy lukemassa vertailu – mitä uutta Oukitel WP2 tuo pöytään?
Maxin voittokulku oli niin vaikuttavaa, että tehdas ei pysynyt kysynnän mukana, ei edes lähituntumalla perässä. Kun vielä perus K10000:n ongelmat oli saatu selätettyä, koirapaikannuspuhelimien uusi aikakausi oli käynnistynyt.
Älypuhelimien käyttäjät ovat varsin vaativia tekniikan suhteen, laitteessa pitää olla uusinta tekniikkaa niin paljon, että normikäyttäjä on pihalla kuin heinäpaali. Toisaalta ymmärrämme, että kun puhelimen sisuskalut ovat viimeisintä tekniikkaa, luuri hengittää vapaasti ja vörkkii paremmin kuin vanhoilla tekniikoilla. Ja mikä tärkeintä, uusin tekniikka, hienot näytöt ja uudet käyttöjärjestelmät säästävät entisestään kookasta akkua ja käyttöaika vaan pitenee. Turhaan eivät tehtaiden tuotesuunnittelijat istu päätteidensä ääressä miettien, miten mielettömän pienen kotelon sisään saisi vielä jotain hienoa ja toimivaa.
Itse olen sitä käyttäjäkuntaa, jolle monet hienot tekniset termit ovat täysin hebreaa tai saamea. Oma kännykkäkokemus alkoi salkunkokoisen Mobira -matkapuhelimen kanssa touhutessa 1990 -luvun alussa. Sekin oli jo melkoinen ihmetys. Kun sitten siitä alkoi kehityksen nousukaari, se oli melkoisen mittava. Jos tuolloin puhuttiin vain, kuten tavallisella puhelimella puhutaan, nykyisin älypuhelin tuntuu monesti olevan kaikkea muuta kuin itse puhelin.
Kun koirapaikannus alkoi mennä perinteisestä piipparitutkasta karttapohjaisiin paikantimiin, alkoi puhelimiin tulla ominaisuuksia todella paljon. Tai sanotaanko näin, että kun puhelimet kehittyivät, sen mukana kehittyi koiratutkalaitteet. Sillä puhelimien ominaisuudet alkoivat olla sitä tasoa, että niihin pystyi sovittamaan toimivia koirapaikannusohjelmia.
Ensimmäisenä markkinoille tuli Benefon Esc -puhelin, johon saatiin koira kartalle. Se oli jotain aivan ihmeellistä. Sitten markkinoille tuli Tracker ja sen ohjelmisto mullisti oikeastaan koko koirapaikannuksen nykytilanteeseen. Ja puhelinvalmistajat seurasivat, kuka milläkin tavalla, tätä kehitystä.
Oukitel puhelinvalmistajana on Suomessa melkoisen nuori tuttavuus, mutta alusta lähtien heidän puhelimet ovat löytäneet tiensä koirapaikantimia käyttävien käsiin. Ehkä suurimpana tekijänä on ollut tuo suuri akkukapasiteetti ja sen lisäksi nyt IP68-vesitiiviys.
En aio mennä kovinkaan tekniseen jargoniin tässä plogissa, vaan ennemmin kirjailen käyttökokemuksia. Tätä kirjoittaessa seurailen sivusilmällä WP2:sen näyttöä ja siellä liikkuvaa koirankuvaketta. Hirvikoiramme Joensivun Amiraali on hirvitöissä ja samalla voin tutkia näytöntarkkuutta, akunkestoa sekä puhelimen käytettävyyttä. Tekijöitä, jotka varmasti vaikuttavat koirapaikannuspuhelimen hankinnassa.
Joten mennään itse luuriin ja jätetään tyhjänjauhaminen vähemmälle.
Oukitel WP2 älypuhelin tulille
Kuin pikkulapsi rapistelen uuden WP2 -luurin upeasta laatikosta esille. Joulu on tullut etuajassa. Huomaan heti, että yhtäläisyyksiä kuoren kanssa on entisen K10000 Maxin kanssa. Jämäkkä kuori, hieman ohuempi ja isompi kuin Maxissa. Muuten muotoilu on tuttua linjaa.
Käyttöohjetta en aio edes kaivella esille, puhelimen takakannessa on tarra, joka kertoo missä on sim-kortin paikka ja missä latauspistokkeen paikka. Tosin ne ovat samassa kohdassa kuin Maxissa, joten entisellä tuntumalla mennään.
Yllätyksen tuottaa kuitenkin sim-kortin suojausläppä. Uskon että varmasti on vesitiivis, sillä kumiläppää pitää oikeasti kaivaa irti. Kun sen saa auki, korttitelakka napsahtaa mukana tulevalla avaimella kivasti esille. Sim-kortti aloilleen ja telakka sujahtaa sujuvasti paikoilleen. Ja nyt tullaan vesitiiviyden kannalta ensimmäiseen ja tärkeään kohtaan. Se suojaläppä täytyy painaa tarkasti siihen koloon ja painella sormilla tasaiseksi reunan kanssa. Tämä kannattaa tehdä tarkasti, sillä pienikin kohouma läpässä tarkoittaa rakoa ja vesimolekyyli voi sujahtaa koneiston sisälle. On se semmoinen molekyyli juu…
No painelin suojaläpän todella huolella kiinni ja sitten piti uteliaisuutta tutkia latauspistokkeen suojaläppä. Sekin tuntuu todella timmiltä ja on tarkasti painettava kiinni. Sitä läppää pitää kuitenkin avata ja sulkea ainakin kerran viikossa. Kun WP2 -luurissa ei ole langatonta latausta, joka taas löytyy sarjan pikkuveljessä, WP1 -luurissa. Sanoisinkin, että tuo ominaisuus kun löytyisi, olisi paketti täydellinen.
Virtakytkin löytyi entisestä muistista ja luuri tulille. Tehtaalta tullessaan Oukitelin puhelimissa on akkuvaraus varsin hyvä, joten latausta ei tarvinnut. Pilvestä hain entisestä luurista napatut sovellukset ja kun ne olivat valmiina, puhelin oli valmis käyttöön. Tässä vaiheessa on mainittava ensimmäinen ja ainoa miinus. Virtakytkin on pahuksen verran koholla, joten siihen ottaa tasku tai sormi melkoisen helposti. Eihän siihen osuminen virtaa katkaise, mutta harmittavasti pienikin osuma pimentää tai avaa näytön silloin kun sitä ei tarvitsisi tehdä. Mutta vaiva on niin pieni, että miinuksesta voi ottaa miinuksen verran pois vielä.
Kaikki sovellukset rallattelivat kivasti puhelimeen ja pääsin heti testaamaan Trackerin koirapaikannusohjelmaani omalla koiralla viikonlopun hirvikokeissa.
Koemaastoksi arvottiin varsin syrjäinen kolkka, jossa tiesin entuudestaan olevan heikot puhelinkentät. Verrokkilaitteena oli Oukitel K10, Lenovon tabletti, Oukitel k10000 Max ja Huawei Y5. Jokainen laite seurasi koiran mukana olevaa Tracker Supra -paikanninta.
Koira työskenteli hirvien kanssa täyden päivätyön ja kiersimme autolla koko koealueen ympäri. Yksikään käytössä olleista laitteista ei tipahtanut puhelinkentistä. Joten kuuluvuus on täyden kympin luokkaa huonoissakin puhelinkentissä.
Tehokkaan prosessorin avulla WP2 selviytyi hienosti koirapaikannussovelluksen pyörittämisestä. Taustalla selailin ajankuluksi nettiä ja luin iltapäivälehtiä. Mitään takkuamista ei ollut havaittavissa.
Kun maastoon jalkauduttiin antamaan hirville karkkoa, pääsi WP2 kokemaan kosteutta ja selvisi siitäkin testistä täysin puhtaasti. Pieni sade ja vesipisarat eivät harhauta näyttöä, vaan näyttö tottelee edelleen sormea herkästi ja puhtaasti. Tästä suuri plussa, sillä harvoin koirapaikannuspuhelinta käytetään sisätiloissa, kuten nyt tässä toimistossa sitä teen.
Akkukestosta näin alkuun voin muutaman sanan kertoa. Annoin mennä akun punaiselle koepäivän jälkeen ja sunnuntaina latasin akun täyteen. Nyt mennään käyttöpäivissä torstaita, eli takana on kolme täysin täyttä vuorokautta puhelin päällä. Seurailen päivittäin töiden ohessa koiria kulkua metsässä Trackerin ohjelman kautta. Jonkin verran soittoja, valokuvia ja netin selailua. Testimielessä enemmänkin. Nyt akkua on vielä jäljellä 42%. Nythän on muistettava, että näissä älypuhelimissa kannattaa antaa akun tyhjentyä punaiselle, sitten ladata täyteen ja ottaa laturista heti pois. Kun tämä ruljanssi on tehty kolme-neljä kertaa, vasta silloin akku alkaa olla täysissä voimissaan.
Puhelin on tehty myös soittamista varten. WP2 luurissa on hyvä kuuloke, joten näin myös puhelimen oikea tarkoitus täyttyy, eli kuullaan mitä soittaja/vastaaja puhelee.
Mitä voisimme puhelimen koosta ja käytöstä vielä jorista. Jotkut sanovat, että Max oli liian iso ja painava. No olihan se, jos verrataan takavuosien Nokia Zippoon, joka katosi jopa rintataskuun. No Max ei kadonnut, eikä katoa tämä WP2 myöskään rintataskuun, eikä takataskuun. Lähtökohta on kuitenkin se, että kun puhutaan 10000 mAh akusta, on vielä vaikea rakentaa kohtuullisella hinnalla akkua, joka mahtuisi rintataskuun laitettavaan puhelimeen. Ja paino on voimaa ja ylipaino on ylivoimaa, sanoi mulle punttisalilla eräs erittäin iso mies. Ja sitä lienee uskominen.
Oukitel WP2 -puhelimessa on monenlaisia toimintoja, joista varmaan kamera puhuttaa aina. Nykyisin kännykkäkamerat ovat yleisin kuvauslaite, harva kuljettaa mukanaan mitään järjestelmäkameroita tai edes digipokkareita. Niin videot kuin tavalliset kuvatkin kuvataan kännyköillä.
Testasin WP2:n 13 MPX kameraa ja kuvanlaatu on aivan riittävä. Mikäli tahtoo parantaa kuvanlaatua, Play kaupasta saa hankittua kamerasovelluksia, joiden sanotaan parantavan alkuperäistä kuvalaatua. Kannattaa kokeilla. Itse latasin Open Camera -sovelluksen, joka kyllä on toimiva sovellus Oukitelin puhelimeen.
Mitä enemmän tuota luuri räpeltää, sitä vakuuttuneempi on, että käsissä on varsinainen tehotykki. Ja kun aamulla syö yhden ruisleipäpalasen enemmän kuin aiemmin, jaksaa tätä, kuitenkin vain, 350 grammaista luuria kantaa kyllä pitkänkin päivän.
Tuossa lopussa on vielä tekniikkaintoisille tekniset tiedot esillä. Tutkikaa ja hutkikaa, mutta ei minua. Minä vaan käytän näitä luureja, en valmista. Uskallan kuitenkin suositella tätä puhelinta metsien kulkijoille, ihmisille, jotka eivät pysty jatkuvasti olemaan latauspiuhojen äärellä. Koirapaikannukseen tästä Oukitel WP2 puhelimesta on paljon iloa.
WP2-puhelimen löydät täältä.
Tekniset tiedot:
- Käyttöjärjestelmä: Android 8.0
- Näyttö: 6.0″ Full HD+ 2160×1080, 18:9 kuvasuhde
- Prosessori: 8-ydin, Mediatek MTK6750
- GPU: Mali T860-MP2
- RAM: 4GB
- Sisäinen tallennustila: 64GB
- Muistikorttipaikka: Micro-SD Max 256GB (vie toisen sim-korttipaikan)
- Kamera: 13MP+3MP tuplakamera
- Etukamera: 8MP
- Videokuvaus: Full HD
- Taajuudet:
- GSM: 850/900/1800/1900MHz
- 3G: 850/900/1900/2100MHz
- 4G: 800/1800/2100/2600MHz
- Dual 4G Nano-SIM
- WiFi 802.11 a/b/g/n/
- Bluetooth 4.0
- GPS/AGPS/GLONASS
- OTG
- NFC
- FM-radio
- Sormenjälkitunnistin, takana
- Gyroskooppi, geomagneettinen anturi
- IP68: Vesitiivis, iskunkestävä runko (näyttö ei ole iskunkestävä), pölynkestävä
- Play-kauppa: Kyllä
- Kielet: englanti, suomi, ruotsi jne.
- Liitännät: USB Type-C, Micro-SD-muistikortti, Dual SIM
- Akku: 10 000mAh, integroitu, 9V/2A nopea lataus
- Mitat: 176,6 x 85,3 x 16,5mm
- Paino: 350g
Unboxing -video
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.