Kotimaanmatkailu on kokenut uuden tulemisen ja viime vuosina on koettu aikoja, jolloin kotimaan matkailukohteet myydään loppuun ja retkeilyvarusteita ostetaan aiempaa enemmän. Suomi onkin loistava matkakohde juuri luontomatkailun ystäville ja sukulointireissun voikin helposti yhdistää mitä kauneimpiin järvi- tai tunturimaisemiin, sillä niitä meiltä löytyy.

Metsässä tai vaikkapa rannalla nukkuminen kuulostaa hyvin idylliseltä. Ja sitä se onkin, mikäli varusteet ovat kunnossa. Teltan kylmällä lattialla makoilun voi vaihtaa vaikkapa riippumatto- tai riipputelttayöpymiseen. Vaihtoehtoja on monia ja niistä voi olla vaikeaa löytää se itselle paras.

Lue tämä postaus ja kerromme kaiken, mitä riippumattoteltasta ja riipputeltasta tulee tietää!

Mikä on riipputeltta?

Riipputeltta on huikea keksintö, joka ratkaisee hyvin monia avoimia kysymyksiä. Se yhdistää riippumaton ja teltan ja on siis käytännössä teltta, joka kiinnitetään ilmaan, esimerkiksi puiden väliin. Siinä on tasainen pohja tai lattia, kuten teltassakin, mutta koska se roikkuu korkeuksissa, ei teltan pohjan epätasaisuuksia tai hohkaavaa kylmyyttä tarvitse sietää.

Riipputeltta eli siis puuteltta kiinnitetään yleensä kuormaliinoja käyttäen. Osa malleista on myös niin sanottuja yhden pisteen kiinnityksen malleja eli ne laitetaan roikkumaan vaikkapa katosta tai katoksesta suoraan alaspäin. Riipputeltta on painavampi ja massiivisempi kuin vaikkapa riippumatto, sillä se on teltta ja näin ollen se on varustettu esimerkiksi telttakepeillä ja telttakankaalla. Ultrakevyiden materiaalien yleistyminen on kuitenkin auttanut tekemään myös riipputeltoista kokoonsa nähden keveitä, eikä kyseessä ole mikään suuri laitos vaan tavallinen teltan kokoinen pakkaus.

Lainsäädännön kannalta riipputeltta ei ole teltta vaan riippumatto, joten sitä koskee hieman kevyempi sääntely. Usein riipputeltan voi pystyttää myös maahan, mikäli telttailupaikalla ei olekaan sopivia puita. Joten kyseessä on oikeastaan melko monikäyttöinen tuote, jonka käyttötarkoitusta voi muokata hieman tilanteen mukaan. Riipputeltta sopii myös monenlaisille matkaajille, sillä ne kantavat painoa mallista riippuen useita satoja kiloja.

Miten riipputeltta eroaa riippumattoteltasta?

Riipputeltta on siis simppelisti teltta, joka riippuu. Riippumattoteltta puolestaan on riippumatto, jolla on katto. Riippumattotelttaan mennään kuten riippumattoon ja siinä voi oleskella tai nukkua makoilemalla sen uumenissa. Riippumattoteltassa on usein sateenkestävä katos ja hyttysverkko, joten siinä voi nukkua myös Suomen haastavissa olosuhteissa.

Riippumattoteltta on todella kevyt ja pieni, eikä sen kokoamiseen tarvita telttakeppejä. Eikä sitä oikeastaan edes koota vaan se vain ripustetaan roikkumaan sopivien kahden puun väliin. Puuteltta vaatii usein kolmekin pistettä, joiden väliin se kasataan, sillä muuten sitä ei saa pysymään tasapainossa. Riippumaton pystyttäminen on helpompaa, sillä puita tarvitaan vain kaksi ja niiden etäisyyskin voi vaihdella, sillä narut ovat usein pitkät.

Riippumattoteltta on yleensä myös edullisempi vaihtoehto kuin riipputeltta, sillä riipputelttoja on markkinoilla vielä suhteellisen vähän. Ne ovat kuitenkin eri tuote, joille kummallekin on käyttäjäkuntansa, joten sinun tulisi valita sopiva tuote omaan käyttöösi!

Kumpi valita?

Riipputeltta on mukava tuote, sillä se on monikäyttöinen, koska sen voi pystyttää puiden väliin tai maahan. Se majoittaa tarvittaessa useampia ihmisiä ja yksin nukuttaessa tilaa on suorastaan ruhtinaallisesti. Puuteltassa voi majoittua oman patjan kanssa, eikä riippumaton puristavan ahdistavaa tunnetta tarvitse tuntea.

Katettu riippumatto on puolestaan erittäin kevyt ja menee pieneen tilaan. Sen kanssa ei tarvitse erillistä patjaa, jos ei välttämättä sellaista halua. Se on helppo ja nopea kiinnittää ja siinä voi riippua vaikka pitkin päivää kirjaa rauhallisesti lueskellen.

Riippumattoteltta on riipputelttaa paljon edullisempi ja valikoimaa on saatavilla hyvin. Kuitenkin pelkän riippumaton kanssa matkaillessa retkeilijä ottaa pienen riskin, sillä esimerkiksi Lapissa puita ei useinkaan ole, eikä tällöin ole välttämättä mitään mihin kiinnittää matto. Riipputeltan voi kasata aina myös tasamaalle, joten kyseessä on monipuolisempi tuote. Se kuitenkin painaa enemmän ja on isompi, joten puolensa kummassakin.

Valitse tuote siis sen mukaan, missä yövyt ja kenen kanssa. Mikäli keveys ei ole ainoa kriteeri, harkitse riipputeltan ostoa, sillä se on teltta ja riippumatto samassa. Mikäli taas haluat matkustaa mahdollisimman keveästi ja olet matkalla yksin, voi riippumatto riittää, mikäli paikassa on varmasti puita. Ota huomioon myös se, että vaikka Suomen kesä on suhteellisen lämmin, voi alhaalta hohkaava kylmä jäykistää lihakset yön aikana. Investoi siis kunnollinen makuualusta huolimatta siitä, minkälaiseen tuotteeseen päädyt!

Talviretkelle riippumaton tai riipputeltan kanssa?

Jos verrataan riippumattoa ja riipputelttaa tavalliseen telttaan, on suurin etu se, että maan kylmyys ei pääse suoraan iholle. Tämä on iso etu etenkin silloin, kun majoitutaan kylmissä olosuhteissa. Kesälläkin eristyksellä on väliä, mutta juuri talvi- ja syysretkeilyssä ero on huikea.

Voit siis teoriassa mennä myös talviretkelle riipputeltan tai riippumaton kanssa. Riippumatto on talvella huono siksi, koska se ei itsessään eristä esimerkiksi tuulta. Tiukkaan pakattu retkeilijä saattaa tuntea olonsa kylmäksi, mikäli olosuhteet ovat huonot. Riipputeltta muistuttaa enemmän tavallista telttaa ja tekee osansa retkeilijän lämpimänä pitämisessä.

Talviretkeilyssä tulee kuitenkin ottaa erityisen hyvin huomioon hyvän makuualustan hankkiminen ja kunnolliseen makuupussiin investoiminen, sillä pahimmillaan huonosti varustautunut retkeilijä leikkii hengellään.

Riipputeltan ja riippumattoteltan hyviä puolia juuri talvella on myös se, että niitä ei tarvitse pystyttää lumiseen tai märkään maahan. Pystyttäminen on helpompaa kun täydellisen tasaista ja lumetonta kohtaa ei tarvitse etsiä ja valmistella vaan parin tai kolmen hyvän puun löytäminen riittää. Riippumattoteltan pystyttäminen käy nopeasti, kun taas riipputeltalla se ottaa hieman enemmän aikaa. Molemmissa tapauksissa prosessi on kuitenkin mukavampi kuin varsinaisen teltan kanssa.

Riipputeltta suojelee telttailijaa ulkoisia olosuhteita vastaan

Suomen luonnossa ei ole ihmiselle vaarallisia eläimiä tai muita uhkia kovinkaan paljon. Suurin retkeilijää uhkaava asia on huolimattomuus, sillä liian usein maastoon eksytään esimerkiksi kartan ja kompassin puuttumisen takia tai siksi, ettei kiinnitetä huomiota siihen, mitä ympärillä on.

Kylmyys, jano ja onnettomuudet ovat ne seikat, jotka uhkaavat retkeilijää eniten. Kuitenkin on mukava lähteä matkaan niin, että mukana on majoite, joka suojaa esimerkiksi sääskiltä ja muilta hyttysiltä, jotka pilaavat pahimmillaan koko yön. Riipputeltta ja riippumattoteltta on molemmat usein varustettu hyttysverkolla, joka estää hyttysten pääsyn lähelle.

Riipputeltta suojaa riippumattoa paremmin tuulelta ja sateelta, sekä lumelta. Toki riippumatossakin on sateenkestävä katto, mutta koska ihminen nukkuu niin tiiviisti sen reunoja myöten, pääsee kosteus iholle paljon riipputelttaa paremmin. Paras eriste kylmältä on ilma, jota jää riipputelttaan nukkujan ja seinien välille hyvin.

Riippumattoja ja riipputelttoja valmistetaan useista eri materiaaleista ja esimerkiksi UV-valolta suojaaminen ja kestävyysominaisuudet riippuvat materiaalista. Lähtökohtaisesti molemmissa on kuitenkin hyvä nukkua Suomen kesässä, sillä edes yöttömän yön aurinko ei ole liian kuuma. Riippumaton hyvä puoli on se, että siinä ollaan käytännössä ulkona, jolloin lämpötila ei pääse nousemaan ja nukkumista voi jatkaa hieman pidempään.

Yhteenvetona voidaankin sanoa, että molemmat majoitteet sopivat eri tilanteisiin ja eri vuodenaikoihin ja jos et osaa valita kumman haluat, ota molemmat!

Taktinen riippumatto-teltta hyttysverkolla ja sadesuojalla

93,95 tai 17€/kk

•2-in-1 teltta

•Hengaile coolisti riippumatossa

•Hyttyssuoja