Lue myös:
Suojavarustesota Kiinassa – e-ville etulinjassa
Suojavarustesodan rintamalta – Osa 2
Kauppalehden artikkeli suojavarustemarkkinoista Kiinassa
Kirjoitimme aiemmin useita blogeja kevään aikana, jossa kerroimme sekä maskien käytöstä, luokituksista sekä haasteista suojavarusteiden hankinnoista. Viimeisen muutaman viikon aikana on puhuttu paljon uudesta aallosta ja Euroopassa on uutisoitu useissa maissa jälleen nousevista tapausmääristä. Tätä myötä ajattelin kirjoittaa kuulumisia Kiinan päädystä ja siitä miltä suojavarustemarkkinoilla näyttää nyt.
Suomalaisyritykset apuun kautta linjan
Saimme helmikuusta alkaen useita avunpyyntöjä suomalaisyrityksiltä ja julkiselta sektorilta suojavarusteiden hankintoihin ja ohjasimme tuote- ja laatutiimimme lähes täysin PPE-tuotteiden hankintaan ja valmistajien auditointiin. Tavoite oli yksinkertainen: Halusimme saada Suomeen laadukkaita ja luotettavia suojavarusteita suomalaisyritysten, ja myös kuluttajien tarpeisiin.
e-ville ei ole ollut suinkaan yksin tavoitteen kanssa. Aiemmin keväällä Elinkeinoelämän Keskusliiton puheenjohtaja Jyri Häkämies kommentoi Aamulehdelle Kiinassa sijaitsevien suomalaisyritysten tarjonneen apua Huoltovarmuuskeskuksen suojavarustehankinnoissa. Esimerkiksi puhdasilmateknologiaan keskittyvä LIFA air avasi Suomeen laadukkaita kasvomaskeja valmistavan tuotantolaitoksen. Myös moni muu suomalaisyritys Finlaysonia myöten keskitti voimavarojaan pandemian torjuntaan.
Suojavarustekauppa.fi – Suojavarusteita luotettavasti kriisin keskellä
Maskien saattaminen markkinoille on ollut työläs ja aikaavievä prosessi ja e-ville on tehnyt tässä yhteistyötä useiden suomalaisyritysten ja tahojen kanssa. Yksi näistä on ollut Suojavarustekauppa tai Fin-Protection Oy. Yhteistyön tavoitteena on ollut tuoda suojaimia suomalaisyritysten saataville ja Suojavarustekauppa on lukeutunut tahoihin, joille tuotteiden laatu on ollut pikavoittoja tärkeämpää.
”Luotettavuus ja läpinäkyvä toiminta ovat ykkösprioriteettimme. Ennen kuin voimme hyväksyä tuotteen jälleenmyytäväksi Suomen markkinoille, meidän täytyy olla 100 % varmoja tuotteesta.” kommentoi yritys tiedotteessaan yhteistyöstä.
e-ville ja Suojavarustekauppa ovat yhdessä tuoneet markkinoille yli 3 miljoonaa laadukasta kasvomaskia ja -suojainta.
Voit lukea lisää yhteistyöstä Suojavarustekaupan verkkosivuilta.
Laaduntarkkailun merkitys korostuu yhteistyön edistyessä
Koronan ensimmäisen aallon myötä myös suojavarusteissa nähtiin aaltomainen tarjousbuumi ja kaoottinen sekamelska, jossa erilaiset toimijat tyrkyttivät maskeja ja muita suojatarvikkeita. Markkina oli täynnä väärennettyjä dokumentteja, sertifikaatteja ja tuotteita. Kirjoitimmekin aiemmin kaoottisesta maskimarkkinasta kahdessa blogissa (Suojavarustesodan rintamalla osa 1 ja osa 2).
Pitkällisen työn tuloksena meillä on nyt luottovalmistajia, joiden laadunvalvonta on hyvällä tasolla ja joiden kanssa yhteistyö on sujunut läpi kevään. Kuitenkin laaduntarkkailussa on myös jälkimmäisellä sanalla, eli tarkkailulla painoarvoa. e-villen historian aikana olemme törmänneet lukemattomiin esimerkkeihin, joissa tavarantoimittaja on yhtäkkiä vaihtanut tuotetta, heikentänyt laatua tai toimittanut tuotetta huonommin paketoituna kustannussäästöjen toivossa. Tämän vuoksi kaikki erät tulee tarkastaa ja näissä puuttua aina epäkohtiin.
Mikäli Kiinan hankintojen sudenkuopat kiinnostavat enemmänkin, suosittelen kirjaa ”Poorly made in China” (Amazon).
Yllättäviä vaikutuksia toimitusketjuihin
Yksi yllättävimpiä haasteita koronan myötä oli ongelmat toimitusketjujen kanssa. Logistiikkaan ja toimituksiin liittyvät ongelmat olivat toki odotettavissa, kun maailmanlaajuinen rahti- ja lentoliikenne väheni romahdusmaisesti, mutta pandemia toi myös muutamia yllättäviä haasteita e-villenkin operaatioihin.
Odotimme itse ehkä että suurimmat ongelmat toimitusketjuissa esiintyisivät juuri Kiinan ja Suomen välillä. Olihan Kiina kuitenkin pandemian synnyinmaa ja maa, jossa rajoitukset pantiin täytäntöön ensimmäisten joukossa. Lopulta italialaisten Devron-pyörien hankinta osoittautui suurimmaksi haasteeksi. Italia nousi nopeasti Kiinan ohi koronavirustilastoissa ja maan tuotanto ja talouselämä joutui pandemian kynsiin. Tämän myötä myös pyörien valmistus keskeytyi ja jo valmistettujen pyörien toimittaminen osoittautui lähes mahdottomaksi tehtäväksi soveltuvien kuljetusyritysten vähyyden vuoksi. Lopulta pyöriä saatiin suurelle osalle näitä tilanneista useita viikkoja myöhässä, mutta meillä on yhä asiakkaita, jotka odottavat kärsivällisesti pyöriään saapuvaksi; yhdessä meidän kanssa. Tämän vuoksi otimme Devron-pyörät toistaiseksi pois myynnistä, sillä näiden toimitusketju on epävarma.
Toinen yllättävä esimerkki oli suosittu retkeilyvarustevalmistaja Naturehike. Tehtaan oma tuotanto oli kuukausia jäissä, sillä kaikki telttakankaita valmistavat yritykset olivat muuttaneet tuotantolinjastonsa valmistamaan suojavarusteisiin sopivia materiaaleja. Telttojen hankinta oli materiaalipulan vuoksi todella pitkissä kantimissa ja aiheutti maalis-toukokuussa e-villen ostotiimissä harmaita hiuksia.
Toinen aalto, jota ei toivottavasti koskaan tule
Kirjoitin aiemmin vielä julkaisemattoman blogin Hongkongin varautumisesta koronavirukseen ja siitä kuinka kaupunki onnistui nopeasti kitkemään tautitapaukset lähes olemattomiin. Päätin blogin kappaleeseen, jonka otsikko oli sama kuin tällä. Nyt vain 1½ kuukautta myöhemmin Hongkongissa eletään jälleen viruspelossa ja korona on esillä entistä enemmän uuden aallon käynnistyttyä heinäkuun alkupuolella. Uudet päivittäiset tautitapaukset ovat nousseet nopeasti kolmenumeroisiksi ja korona on palannut pahempana kuin alkukeväästä.
Toivottavasti Suomessa vältytään samalta ja saamme sekä omien ja hallinnon toimien myötä rajoitettua koronaviruksen leviämistä ja rajattua tartunnat ensimmäiseen aaltoon. Tämän takaamiseksi me, yhdessä muiden suomalaisyritysten kera, haluamme tehdä parhaamme.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.