e-villen tiimi lähetti minulle testattavaksi kahdet Bluedion langattomat kuulokkeet, joten pääsenkin ottamaan selvää miten Bluedion edulliset kuulokkeet tänä päivänä pärjäävät keskenäisessä kilpailussa – ja ennenkaikkea vertailussa länsimaissa pitkään suosittuihin brändeihin ja näiden tuotteisiin. Ennakkoasenteeni Bluetooth-audiolaitteisiin on parantunut ajan – ja etenkin kehityksen saatossa huimasti. Bluedion, joka on ottanut Bluetooth-teknologian omakseen hyvin varhaisessa vaiheessa, tuotteita lähden tutkimaan suurella mielenkiinnolla: onko pitkä kokemus kääntynyt nyt Kiinalaisen valmistajan eduksi?
Bluedio on itselleni ollut brändi, josta kuulee lähes joka kerralla selatessa audiolaitteiden arvosteluja ja verkkokauppoja. Olen vierastanut laitteita aiemmin siksi, että jo vuonna 2003 toimintansa aloittaneen yrityksen tuotteet eivät vakuuttaneet designinsa vuoksi, enkä tuolloin kokenut varhain omaksutun Bluetooth-teknologian olevan kypsä standardi laadukkaalle äänentoistolle. e-villen blogissa arvostelussa tänään langattomat kuulokkeet Bluediolta:
Mallit T+3 Turbine ja F800.
Pakkaukset ja niiden informatiiviset kääröt ovat hieman ottaneet siipeensä pitkähköstä reissusta useiden mutkien kautta. Muutoin kaikki vaikuttaa siistiltä – molempien tuotteiden paketointi ja sisältö noudattaa samaa perustyylikästä linjaa: mallista riippumatta mukaan saat MicroUSB-johdon latausta varten, 3,5mm audiojohdon, käyttöohjeet sekä varsin kätevän ja tyylikkään säilytyspussin. Itse kuulokkeet ovat välittömästi esillä pakkauksen avattua: ainakin tuotteiden nykyinen design näyttäytyy itselleni merkittävänä kasvojenkohotuksena verraten aiempaan ”mainstream-copy-paste” -suuntaiseen tyyliin. Nyt kuulokkeissa on enemmän valmistajan omaa kädenjälkeä, jota laitteissa aina pitääkin olla. Turbine-malli on selvästi suunniteltu hieman enemmän katutyyliseksi, kun taas aktiivisen äänieristyksen omaavien F800:n muotoilusta välittyy enemmän HiFi/Studio-fiilistä.
Paperilla kuulokkeet näyttäytyvät keskenään melko tasapaoinoisilta: molemmat hyödyntävät samaa, jo hyväksi todettua Bluetooth (V4.1 & A2DP jne..) -yhteyttä ja kuulokkeissa on täysin samat 57mm elementit. Yksi merkittävä ero muotoilun lisäksi lienee kuulokkeiden tarjoamat lisäominaisuudet: Turbine-mallin erikoisominaisuus on tilan tuntua luova 3D-äänentoisto, kun taas F800-mallia markkinoidaan aktiivisella melunsuodatuksella, jonka sanotaan eristävän ylimääräisen hälyn ja melun äänekkäissä ympäristöissä, esimerkiksi lentokoneessa.
Bluetoothin lisäksi kumpiakin kuulokkeita voi toki käyttää myös kuulokkeissa olevan 3,5mm ääniliitännän kautta, jos esimerkiksi akku pääsee loppumaan. Akusta puheen ollen: Bluedio lupaa täydellä akulla F800:lle 30 tuntia, ja T+3:lle 20 tuntia aikaa puheluille tai musiikin kuuntelulle.
Tarkkaan arviointiin akunkestosta en tällä kertaa lähtenyt, mutta eivät Bluedion lupaukset ainakaan kovin kaukana todellisuudesta ole: yhdellä latauksella T+3:ssa virtaa riitti helposti parin viikon koulupäiville ja –matkoille. 3,5mm audioliitännällä on molemmissa malleissa myös käänteinen ja erittäin kätevä funktio: sen kautta voit jakaa musiikin kaverisi kuulokkeisiin tai vaikkapa kodin stereojärjestelmään. Molemmat kuulokkeet siis toimivat tarvittaessa myös Bluetooth-audiovastaanottimena, ja erinomaisesti toimivatkin. Vastaavaan ominaisuuteen ei ole monesti tullut törmättyä etenkään langattomissa kuulokkeissa ja vieläpä tässä hintaluokassa. Tästä Bluediolle isoa plussaa!
Käytännön kokeilussa T+3:n 3D-äänentoisto-lisäefektille en käyttöä löytänyt arkikäytössä: ehkäpä tuo olisi mukava lisä elokuvien tai pelien kanssa. F800:n aktiiviäänensuodatus taas edustaa arkihyötyä parhaimmillaan. Sille kun löytyy käyttöä aina kun omalta asunnoltaan poistuu – ja joskus vaikka ei poistuisikaan 😉 Bluedion aktiiviäänensuodatus ei ole vielä esim. Logitech UE:n tasolla, vaan eristää n. Puolet vähemmän taustamelua. Bluediolla saa rahoilleen silti erinomaista vastinetta ottaen huomioon, että Logitechit maksaisivat noin kolme kertaa enemmän.
Samat elementit omaavat Bluediot eivät poikkea äänentoistoltaan paljoa. Molemmat soittavat matalat äänet mahtipontisesti – basson kajahtaessa kunnolla tuntuu kuin maa järisisi. Korkeimmissa taajuuksissa taas molemmat kuulokkeet hieman tangersivat: ne soivat paikoitellen epätasaisesti tai eivät aina ollenkaan. T+3 Turbine oli malleista hieman parempi korkeampien äänien kanssa.
Yhteenveto:
Yhteenvetona voin todeta testaamieni Bluedion kuulokkeiden laadun yllättäneen. Hinta-laatusuhde on erittäin kilpailukykyinen verraten yleisen tarjoaman kuulokkeisiin: samalla hinnalla saa saman äänenlaadun lisäksi langattomuuden ja paljon muuta kivaa, jolla kiinalaiset aina osaavat yllättää. Ainoa asia, josta olisin Bluediolta toivonut enemmän, on edelleen hieman tuotteiden muotoilu – mutta erityisesti siinä käytetyt materiaalit ja niiden tuoma laatuvaikutelma. Verrattaessa vaikkapa Beatsin kuulokkeisiin, on ensi tuntumalla selvää, kummat maksavat enemmän. Tästä huolimatta en siltikään koe, että Bluediot ”hajoaisivat” käsiini – ne vain tuntuvat ja näyttävät halvemmilta, mutta sitähän ne onkin. Etenkin jos Bluedion tyyli miellyttää, niin kannattaa muistaa, että edellä verrattujen kuulokkeiden hinnalla ostaa useammat Bluediot.
Iso käsi Samuel Kautolle tuotearvostelusta! Parin kuukauden päästä sama kaveri testaa e-villen pyssyimmät Bluetooth-kaiuttimet! 😉 Pysykää siis kanavalla!
Katso myös muut kauppamme audiolaitteet ja aloita vuosi 2017 rokaten!
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.