Vesa K. päätti vaihtaa vanhan Infocuksen videotykin tilalle Diel Carbon HD LED-projektorin. Edullisuutensa vuoksi Diel Carbon on herättänyt paljon keskustelua niin asiakkaiden kuin e-villen työntekijöidenkin keskuudessa. Lue tästä Vesan tuotetesti.

Testissä Diel Carbon HD LED-projektori

Mielenkiintoni Diel Carbon HD LED-projektoriiin heräsi, koska itselläni on vanhahko käytettynä ostettu Infocus ScreenPlay 4805 dataprojektori. Se kuluttaa paljon virtaa, ja siinä ei ole HDMI, USB ja SD -liitäntöjä. Uuden polttimon vaihto maksaa tänä päivänä n. 150-220 EUR. Halusin itselleni projektorin, joka kuluttaa virtaa mahdollisimman vähän, jonka projektorilamppu kestää mahdollisimman kauan, ja joka olisi pienikokoinen, edullinen ja siistin näköinen. Diel Carbon HD LED-projektori on kaikkea tätä. Pienikokoinen, kevyt ja helppokäyttöinen projektori, jossa on suomenkieliset valikot.

Katso ensifiilikset projektorista


Asensin laitteen kiinnitystelineellä kattoon ja käänsin kuvan laitteen softalla ylösalaisin. Kuva piirtyy projektorikankaalle, joka on kooltaan 167x94cm. Projektorin etäisyyden kankaasta säädin mallaamalla projektorista piirtyvää kuvaa kankaan edessä, niin että kuva piirtyi mahdollisimman tarkasti kankaan reunoja myöten. HDMI-kaapelilla kytkin projektorin läppäriin, jossa nettiyhteys, USB digi-TV viritin ja DVD asema.

Nyt voin katsoa projektorista TV-ohjelmat ja itseasiassa kaiken viihteen mikä toimii netin kautta (esim. urheilu (formula), elokuvat ja nettikaraoke. Pystyn myös katsomaan DVD-aseman kautta DVD-elokuvia sekä USB-tikun ja SD-kortin kautta valokuvia ja videoita.

Projektori on miniprojektoriksi muotoilultaan normaalia muovikuorista miniprojektoria laadukkaamman näköinen ja oloinen. Itse olisin kuitenkin valinnut väriltään valkoisen, jos sellainen olisi ollut värivaihtoehtona. Projektorin hallintapainikkeet ovat selkeät ja sopivan kokoiset. Kuvan tarkennus liukusäätimet ovat mielestäni hieman liian herkkiä, mutta kuitenkin toimivia.

Kaukosäädin saisi olla kooltaan vähän isompi, mutta istuu kuitenkin hyvin käteen. Näppäimistö on selkeä ja näppäimet ovat ainakin omille sormilleni sopivan kokoiset.

Projektorissa valotehoa saisi olla tuplasti enemmän ja sen myötä kuvanlaatukin olisi varmasti parempi. Käytännössä valotehon puute näkyy siinä, että normaalissa päivänvalossa projektoria ei oikein jaksa katsoa, koska kuva jää niin himmeäksi. Itselläni ratkaisu tähän on ikkunoissa olevat sälekaihtimet. Niillä kun estää ikkunoista sisään tunkeutuvan päivänvalon on projektorin kuva jo siedettävä. Illalla, kun on pimeää projektorin kuvaa katsoo jo mielellään.

Laitteen tuulettimen ääni häiritsee jonkin verran valokuvia katsellessa. Muutoin kun katsotaan jotakin ohjelmaa, oma ääni kyllä peittää projektorin tuulettimesta tulevan äänen. Laitteen oma kovaääninen on kätevä, vaikka ei äänenlaatu erikoinen olekkaan. Suomenkieliset asennusohjeet ja laitteen suomenkieliset valikot helpottivat käyttöönottoa, vaikka ei laitteen käyttäminen muutenkaan vaikeaa ole.

Katso video! Projektorin kattoon kiinnitys ja kuvan testaus


Plussat:

– Pieni koko
– Kevyt
– Hyvä hinta-laatusuhde
– Pieni virrankulutus
– Riittävästi liitäntöjä
– USB-lataus
– Muotoilultaan tyylitelty, enemmän kuin pelkkä projektori, jossa on muovikuoret
– Hallintanäppäimet selkeät ja sopivan kokoiset
– Kaukosäädin pienehkö, mutta istuu käteen hyvin ja hallintanäppäimet ovat säätimen kokoon nähden sopivan kokoisia
– Helppokäyttöinen
– Laitteen oma kovaääninen kätevä lisä
– Suomenkieliset käyttöohjeet
– Suomenkieliset valikot

Miinukset:

– LED-polttimon heikko valoteho, jonka myötä kuvanlaatu ja muut kuvanlaatuun vaikuttavat ominaisuudet kärsivät
– Tuulettimen suhteellisen kova ääni
– Kovaäänisen heikohko äänen laatu
– Näyttökulman korjausta voisi olla enemmän