Kun kevät alkaa pikkuhiljaa ottaa niskalenkkiä Suomen synkästä talvesta, on aika alkaa kylvö- ja kasvatuspuuhiin. Vanhan kansan mukaan menestyksekäs kasvukausi ennustetaan kuunkierrosta, kahvinporoista sekä pääskysten lennosta. Rehellisesti sanottuna amatööriviljely on pääasiassa tuuripeliä, johon on todella vaikea vaikuttaa, sillä kukapa kasvilta voisi sen vointia ja tarpeita kysellä. Tietysti merkittävillä investoinneilla voidaan hankkia avaruusajan laitteet kasvuympäristön tarkkailuun, mutta millaisella harrastelijalla on tähän varaa?

Sitten eräänä päivänä tuotepäällikkömme törmäsi tässä blogissa esittelemäämme tuotteeseen: Xiaomi langattomaan kasvivahtiin, jonka avulla jokainen viherpeukalo saa kotipuutarhaansa hiukan ammattimaisempaa otetta.

Muista katsoa esittelyvideo artikkelin lopussa!

Asennus

Unboxing-kokemus on Xiaomin tuotteita ennenkin käyttäneelle totutun minimalistinen; tyylikkään vaalea pakkaus sisältää kasvivahdin ja käyttöohjevihkosen, eikä muuta tarpeetonta sälää. Käyttöönotto tapahtuu poistamalla nappipariston suojamuoviliuska, skannaamalla QR-koodi Flower Care -sovelluksen asennusta varten ja lopuksi kasvivahdin paritus mobiililaitteen kanssa.

Kun englanninkielinen sovellus on asennettu, on aika asettaa kasvilajin mukaan säädettävät kastelu-, valaisu-, ravinne- sekä lämpötilaparametrit; tämä tapahtuu valitsemalla sovelluksen tuhansia lajeja käsittävästä tietokannasta oma kasvi joko englannin- tai latinankielisellä nimellä, tai visuaalista tunnistusominaisuutta käyttämällä.

Kasvilajikohtaisten ohjearvojen lisäksi monipuolinen sovellus pitää sisällään runsaasti ohjeita ja vinkkejä kasvatukseen, kuten esimerkiksi sopivan kasvatusmullan koostumuksen, lannoitus- ja kastelutiheyden sekä harvennusohjeet. ”Hoitoindeksi” näyttää kalenterin lisäksi keskiarvoprosentteina, kuinka hyvin olet pitänyt kasvistasi huolta.

Miten sitä käytetään?

Veimme laitteen toimiston parvekkeella sijaitsevaan puutarhaan, ja heti multaan tökkäämisen jälkeen puhelimesta pystyi saman tien tarkistamaan tarkat arvot. Lisäksi asia oli esitetty miellyttäviä visuaalisia elementtejä käyttäen.

Kasvukalenterin avulla voit tarkistaa jopa tunnin tarkkuudella esimerkiksi kasvin saaman valon määrän; näin käyttäjä voi samalla kartoittaa, kuinka pitkään esimerkiksi ilta-aurinko paistaa parvekkeelle tai kuistille. Auringonvalon, lämpötilan ja kosteuden tarkkailua voi käyttää kasvivahdin lisäksi tietenkin myös sään tarkkailuun; kuukausi-, päivä- ja tuntikohtaisesta raportista voit tarkistaa, millainen keli puutarhassasi vallitsee. Laitteen päässä oleva valomittari tulee suunnata esteettömästi aurinkoa tai kasvivaloa kohti; varmista että lehdet eivät varjosta mittaria.

Kokeilimme käytännössä, miten veden lisääminen vaikuttaa mittarin arvoihin; parvekkeen kuivimpaan ruukkuun isketty kasvivahti tunnisti multaan kaadetun lisäveden välittömästi muutamassa sekunnissa. Mittari on tietenkin IPX5-vedenpitävä, joten se ei hätkähdä, vaikka kastelisit sen läpikotaisin.

Maaperän ravinnepitoisuuden mittaaminen ei ole mahdollista täysin kuivasta mullasta, sillä mittari tarkkailee yksinkertaistettuna kasvualustan sähkönjohtavuutta ja siinä olevan nesteen typpi-ionien määrää. Täysin kuivasta mullasta tätä mittausta ei pystytä tekemään.

Valmistajan mukaan ravinnemittaus onnistuu myös vesiviljelykasveille; kastamalla kasvivahdin kärjen kasvatusliuokseen sovellus antaa tarkat ravintoarvot välittömästi. Laitetta ei saa kuitenkaan liuottaa vedessä.

Kasvivahti toimii vaihdettavalla CR2032-nappiparistolla, jonka vaihtoväli on noin 12 kuukautta.

Bluetoothin välityksellä tapahtuma kommunikointi kasvivahdin ja mobiililaitteen välillä tarkoittaa tietenkin sitä, että käyttäjä ei voi valvoa puutarhaansa reaaliajassa esimerkiksi työpaikalta. Kun puutarhuri palaa kasviensa läheisyyteen, voi hän kuitenkin tarkistaa kasvivahdin automaattisesti tallentamat tiedot jälkikäteen.

Tuomio

Kaiken kaikkiaan testaamamme kasvivahti on kaikin puolin toimiva laite ja oivallinen apuväline asiasta kiinnostuneelle viherpeukalolle. Totta kai tämä vaatii hieman teknistä osaamista, mutta jo alkeellistakin englantia osaava älypuhelimen peruskäyttäjä pääsee hyvin alkuun. Verorajan alle jäävä hintakaan ei varmasti vähennä kokeilunhalua. 🙂

Jos kasvivahti valittaa valon vähäisyyttä, voit tietysti aina hankkia e-villen puutarhakaupasta kaikenkokoisia kasvivaloja. Tämän lisäksi valikoimissamme on myöskin Xiaomin valmistama ja design-palkintoja voittanut älykukkaruukku!

Ideoita?

Kaipaatko kenties muita apuvälineitä kodin kasvien ja yrttitarhan hoitoon? Kerro ideasi kommenteissa tai ottamalla yhteyttä maailman parhaaseen asiakaspalveluumme. Parhaat ideat palkitaan asiakasrahapalkinnoilla.