Tervehdys blogin lukija! Mun nimi on Ari ja olin e-villessä Shenzhenissä työharjoittelussa vuoden 2014 alkupuolikkaan. Kerron tässä postauksessa hieman kokemuksiani ja ajatuksiani mitä työrupeamasta ja reissusta jäi käteen – näin kolmisen vuotta tapahtuneen jälkeen.

Tämä on siis lähinnä kirjoitettu sinulle, joka ehkä suoritat markkinointiin tai liiketalouteen suuntautuneita tradenomiopintoja ja sinua kiinnostaisi lähteä työharjoitteluun Kiinaan.

Miksi Kiinaan työharjoitteluun?

Sain itse ajatuksen lähteä Kiinaan työharjoitteluun joskus 2012-2013 paikkeilla, kun olin kiinnostunut verkkokaupan perustamisesta, yrittäjyydestä ja yleensäkin kiinalaisesta bisneksestä. Ajattelin, että olisi hyvä ”sijoitus” uralleni lähteä Kiinaan. Aloin googlaamaan suomalaisia yrityksiä Hongkongista ja silloin löysin e-villen.comin. Lähestyin itse Villeä ensin yleisellä kysymyksellä työtilanteesta ja sittemmin lähetin oikean hakemuksen. Pääsin Skype-haastatteluun ja lopulta sain paikan ja päädyin lähtemään Shenzheniin tammikuussa 2014.

Olin ollut aiemminkin vuosia töissä ulkomailla (josta olen muuten kirjoittanut tämän töihin ulkomaille -oppaan), mutta Kiina pääsi yllättämään. Kulttuuri oli niin erilainen kuin muissa maissa, joissa olin reissaillut/asunut. Paljon tajuntaa räjäyttäviä uusia asioita ja kulttuurieroja tuli nähtyä ja opittua. Tuntui, että Kiinassa oli niin älytön meininki, kun uutta pilvenpiirtäjää nousi koko ajan ja uusia metrolinjoja rakennettiin jatkuvasti. Hieman nopeampaa tehtiin sitä metrolinjaa kuin tässä kotimaisessa Länsimetro-projektissa.

Ammatillisesti sanottuna Kiina on todella mielenkiintoinen paikka, mikäli sattuu olemaan kiinnostunut liiketaloudesta, bisneksestä ja yrittäjyydestä.

Tällaista oli asua Kiinassa

Muutin Kiinaan juuri niihin aikoihin, kun e-ville oli siirtämässä lähes koko toimintaansa Hongkongista Shenzhenin puolelle.
Sain kämpän kerrostalon 24. kerroksesta aika keskeisiltä tonteilta Shenzhenistä. Vuokra maksoi muistaakseni noin 400 € kuussa kaikkinensa, sellaisesta about 30 neliön yksiöstä. Tuolla hinnalla siis sai modernin ja länsimaisin standardein varustetun asumuksen; istumavessa, suihkut, keittiöt, ilmastoinnit sun muut. Nykyisen e-villen toimiston lähellä pitäisi olla vielä halvempia kämppiä.

kiinassa-asuminen
High laiffii 24. kerroksen kämpässä. Paikallinen Ikea toimi tietokone/ruokailupöydän toimittajana.

Ulkona syöminen oli todella edullista. Läheisistä katuravintoloista sai hyvät nuudelit, kasviksineen ja lihoineen n. 1-2 euron hintaan. Ruokatarjontaa on valtavasti ja kaikenlaista eksoottista on tarjolla ruokahifistelijöille. Tällä reissulla tuli huomattua, että kiinalainen ruoka Euroopassa on aivan erilaista kuin itse Kiinassa.

Ruoan tilaaminen Kiinassa
Kielimuuri. Tyypillinen tapa laittaa itselleen muistiin mitä tuli syötyä. ”Se listan kolmas ylhäältä oli hyvä”

Tällaiselle amerikkalaisen pikaruoan ystävällekin löytyi ne tärkeimmät paikat, eli Subway, Burger King, McDonald’s ja Starbucks. 🙂 Mikäli siis ne nuudelit ja riisit alkaa tökkimään. Mäkkäristäkin sai hyvät aamukahvit työmatkalle. Kiinalaiset eivät muuten itse ole kovin isoja kahvinjuojia vaan enemmänkin tee on Kiinassa se juttu.

Kiinalaiset – ne jotka osaavat hieman englantia – ovat todella avoimia ja tulevat helposti juttusille. Olit sitten yöelämässä, kuntosalilla tai hississä, he kyllä avaavat suunsa ja haluavat treenata englannintaitojaan ja tehdä tuttavuutta. Vastapainoksi töissä saa puhua suomea ja työkavereista oli usein seuraa esimerkiksi syömään ja olusille. Kiinalaisten työkavereiden kanssa e-villessä voi myös treenata kiinaa.

Lisäksi oli maailman hienoimpiin kaupunkeihin kuuluva Hongkong siinä rajan toisella puolen. Sinne ajelee metroilla reilussa tunnissa passintarkastuksineen. Oli mielenkiintoista huomata kuinka erilainen “länsimaalais-kiinalainen” Hongkong on verrattuna Shenzheniin.

Pieni yritys vs. iso yritys työharjoittelupaikkana

Olen ollut töissä niin isoissa kansainvälisissä yrityksissä kuin myös pienemmissä muutaman ihmisen pajoissa. Tämä on tietty makuasia, mutta itse olen ehdottomasti pienten firmojen fani. Tämä ajatus on tässä vahvistunut ihan viime aikoina kun olen muistellut e-villen työrupeamaa.
Esimerkiksi e-villessä oli koko firman porukka ympärillä samoissa toimitiloissa ja siinä pääsi kyselemään ja näkemään vähän kaikkea.

Isossa korporaatiossa on yleensä nätit toimitilat, kahviautomaatit ja välipalat, kaikki viimeisen päälle. Mutta itse työtehtävät, kuten itse olen hieman kokenut, ovat olleet aika tarkasti määriteltyjä. Ikään kuin suoritetaan sitä yhtä tehtävää konemaisesti, eikä muiden osastojen toimintaa pääse näkemään ollenkaan.

Pääajatus minulla on lähinnä se, että e-villessä pääsin näkemään kaikkea mikä liittyy verkkokaupan pyörittämiseen. Mielestäni aika hyvä diili, että 5 kk työharjoittelussa pääsee näkemään monipuolisesti vähän kaikkea.

Nämä jutut opin e-villen työharjoittelussa

Koska e-villen työporukka on sen verran tiivis ja esim. itse Ville Majasen kanssa kommunikoitiin lähes päivittäin, niin minulle muodostui hyvä yleiskäsitys koko yrityksen toiminnasta. Tämä oli erittäinkin opettavaista. Huomattavasti opettavaisempaa kuin olla siellä isossa korporaatiossa töissä, jossa toimitusjohtajan toimisto saattaa jopa olla eri maassa ja jossa itse keskittyy vain siihen omaan pikku tehtävään.

Tyypillisesti puolet mun työpäivästä vietin tehden asiakaspalvelua, eli sähköpostien kirjoittelua. Siinä tuli asiakkaiden tarpeet tutuksi sekä myös oppi tuntemaan kaupan tuotteita. Lisäksi päiviteltiin ja luotiin tuotetekstejä uusille ja vanhoille tuotteille.

Sain myös yleiskäsityksen verkkokaupan markkinoinnista; hakukoneoptimoinnista, Facebook- ja Google-markkinoinnista, sähköpostimarkkinoinnista ja sitten vielä pääsin itse tekemään Youtubeen Unboxing-videoita esim. e-villen älypuhelimista.

Pääsin myös näkemään sitä valtavaa tuotevalikoimaa, joka Kiinassa on tarjolla. Shenzhen on varsinkin elektroniikasta kiinnostuneelle todella mielenkiintoinen paikka. Pääsin hypistelemään tuotteita niin työpaikalla kuin silloin tällöin paikallisilla tavarantoimittajillakin.

e-villen ja Kiinan työharjoittelun jälkeen – mitä jäi käteen?

Nyt 3 vuotta Shenzheniin lähdöstä voi aika hyvin pohtia mitä jäi käteen e-villen työharjoittelusta. Ensinnäkin, henkilökohtaiset kokemukset taas uudesta maasta ja kulttuurista olivat unohtumattomia ja ammatilliset hyödyt niin ikään loistavat.

Ihan konkreettinen esimerkki: sain Berliinistä, Saksasta yhden markkinointialan työpaikan, jonka haastattelussa muistan puhuneemme tekemistäni Youtube-videoista e-villessä ja siihen liittyvästä hakukoneoptimoinnista. Uskon, että sillä oli iso vaikutus kyseisen paikan saamiseen. Ja kyseisen työpaikan ansiosta opin taas uusia taitoja, joiden avulla osasin perustaa esimerkiksi roinanen.com -blogin, joka on erityisesti miehille suunnattu tuote- ja lifestyle-blogi.

Eli jälkikäteen sanottuna olen tyytyväinen, että pääsin työharjoitteluun yritykseen, jossa pääsin tekemään ns. oikeita töitä. Ne käytännön taidot on yleensä se, joka ratkaisee työelämässä tämän alan työpaikkoja hakiessa tai vaikka omaa yritystä perustettaessa.

Yhteenvetona sanottakoon sinulle, joka mietit mihin hakea ja lähteä työharjoitteluun:

Voin suositella Kiinaan työharjoitteluun lähtemistä ja etenkin e-villeen hakemista. Jos ei tärppää, niin suosittelen mihin tahansa ulkomaille lähtöä suorittamaan työharjoittelua (matkailuhan tunnetusti avartaa mieltä). Ja AMK kun yleensä vielä maksaa tukea ulkomaille lähtöön, niin kannattaa ehdottomasti käyttää tilaisuus hyväkseen.

PS. sori kuvien niukka määrä, olis pitänyt silloin räpsiä enemmän!


PSST!

Verkkokauppa e-villellä on 2-3 työharjoittelupaikkaa auki. Työharjoittelujakson aloitusajankohta on toukokuu, syyskuu tai tammikuu. Lähetä avoin hakemus osoitteella [email protected]. Harjoittelijoille maksetaan pientä palkkaa, hankimme viisumin sekä autamme asunnon hankinnassa ja muissa käytännön asioissa. Harjoittelun jälkeen on mahdollista jäädä vakituiseksi työntekijäksi graafikoksi, koodariksi, tuotepäälliköksi, asiakaspalveluagentiksi tai muihin tehtäviin.

Haemme myös uusia kovia tekijöitä organisaatiotamme vahvistamaan monilla eri alueilla. Voit siis avoimella hakemuksella hakea myös suoraan töihin.