Ni hao! Nimeni on Tianyi, ja aloitin e-villellä tänä kesänä uutena tuotepäällikkönä ja välillä aikani riittäessä myös apuna markkinointitiimille (erityisesti videopuolella) sekä data-analyysissä koneoppimisen keinoin operaatio- ja talouspuolella. Olen erittäin innoissani päästäkseni antamaan panokseni näin monipuolisessa ja mielenkiintoisen historian (sekä työkavereiden 😉 ) täyttämässä firmassa. Mutta ensin lyhyt itse-esittely.
Oma taustani on myös vähintäänkin mielenkiintoinen, vaikka itse sanonkin. Kuten nimestäni voi ehkä päätellä, olen syntyjäni kiinalainen. Perheeni muutti tosin Suomeen jo kun olin päiväkoti-iässä, joten olen käytännössä kasvanut Suomessa. Olemme asuneet enimmäkseen pääkaupunkiseudulla, mutta välissä myös pari vuotta Turussa. Minunkaltaisiani suomenkiinalaisia näkee muuten entistä useammin nykyään.
Paluumuutto Kiinaan
Kahdenkymmenen vuoden Suomessa asuskelun sekä kauppakorkeasta valmistumisen jälkeen muutin takaisin Kiinaan vuonna 2012. Olin yksi peliyhtiö Rovion Shanghain-toimiston perustajista. Vaikka opiskelin kauppatieteitä, harrastukseni on yläkoululta asti ollut videoiden teko. Vielä opiskellessani Suomessa teimme kavereiden kanssa indie-elokuvia, joista ehkä kuuluisin oli Suomessakin elokuvateattereihin päätynyt Mitä meistä tuli.
Roviolla tästä harrastuksesta tuli työtä, kun pääsin animaatio-osastolle tekemään lyhyitä lintuanimaatioita sekä etsimään Kiinasta ja muualta Aasiasta yhteistyökumppaneita sekä lisenssipartnereita. Lähes viiden vuoden Rovio-pestin jälkeen vaihdoin kiinalaiseen animaatioyhtiöön ja jatkoin harrastukseni parissa työskentelyä.
Viihdeala Kiinassa oli kuitenkin muuttumassa, joten aloin itsekin miettiä, millaisia peliliikkeitä kannattaisi tehdä seuraavaksi. Otin loparit töistä ja tein jonkin aikaa konsultointia suomalaisille yrityksille, jotka olivat kiinnostuneita laajentumaan Kiinaan. Tässä vaiheessa aloin toden teolla kiinnostua tekoälystä ja koneoppimisesta. Olin aina ollut suuri scifi-fani, ja harrastanut myös pientä koodailua aina silloin tällöin, mutten kuitenkaan vienyt sitä niin pitkälle että olisin opiskellut ohjelmointia vakavasti. Tutustuin kuitenkin tekoälyyn YouTube-videoiden ja muutaman online-kurssin kautta ja harkitsin jopa paluuta johonkin yliopistoon aihetta opiskelemaan.
Uranvaihto e-villelle
Tässä vaiheessa törmäsin e-villen työpaikkailmoitukseen ja Villen sekä tuotejohtaja Lassen kanssa puhelimessa juteltuani lensin Shanghaista Shenzheniin porukkaa tapaamaan. Pääsimme yksityiskohdista sopuun, ja aloitin kesällä 2017 e-villen tuotepäällikkönä, Data Scientistinä sekä videospesialistina.
Ville on itse erittäin vaatimaton perustamastaan yrityksestä, ja aina yhtä vilpitön jakamaan kokemuksensa. Arvostin erittäin suuresti Villen uskallusta lähteä kanssani kokeilemaan ja oppimaan uutta.
Kymmenen vuotta Kiina-kauppaa tehneenä ja uuden, nopean kasvuvaiheen myötä e-ville hyötyisi monikielisestä ja -kulttuurisesta kauppatieteilijästä, joka oli vieläpä todistanut omin silmin Rovion nopean kasvun vuodet. Toisaalta, koska itse hain uutta vauhtia uralleni tekoälyn ja koneoppimisen puolelta, arvostin erittäin suuresti Villen uskallusta lähteä kanssani kokeilemaan ja oppimaan uusien työkalujen soveltamista bisnekseen.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=FVBtYeEv5pw[/embedyt]
Noin puolet ajastani meneekin firman sisäisissä koneoppimisprojekteissa, mutta teen toisen puolen ajastani sitä, mikä lopulta tuo edelleen elannon firmalle eli uusien tuotteiden metsästystä ja kategorioista huolehtimista. Vanhana filmimiehenä omat lempparikategoriat ovat tietenkin kuvauspuoli, eli kamerat ja dronet. Onpa tässä kesän ja alkaneen syksyn mittaan yritetty pistää e-villen videoantiakin uuteen uskoon. Lisäksi suomenkiinalaisuutestani on hyötyä myös kiinalaistyöntekijöidemme kanssa kommunikoinnissa, joten yritän myös välillä viettää heidän kanssaan aikaa.
Täytyy kyllä sanoa, että vaikka Rovion kasvutarina on aina viimeaikaiseen listautumiseen asti kuulostanut uskomattomalta, on e-villen meininki myös sykähdyttänyt meikäläistä, vaikka sille on ymmärrettävästi ollut tarjolla paljon vähemmän palstatilaa. Kymmenvuotisen taipaleen aikana firman läpi on kuitenkin ehtinyt kulkea satakunta työntekijää, ja meno on välillä ollut kuulemma melko villiä.
Tällä hetkellä porukkaa on kolmisenkymmentä, joista puolet paikallisia kiinalaisia, ja loput ulkomaalaisia, enimmäkseen suomalaisia. Ja kuin kirsikkana kakun päällä, juhlavuoden kunniaksi aiemmat myyntiennätykset pistetään jatkuvasti uuteen uskoon.
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=EVSkkaWz0bA[/embedyt]
Mutta olipa kyseessä sitten suomalainen tuotepäällikkö tai kiinalainen varastotyöntekijä, jokaisesta tiimiläisestä huokuu mahtava tekemisen meininki ja innostus työhön. Pitkästä ja kunnioitettavasta työstä sekä nousujohteisesta meiningistä huolimatta Ville on itse erittäin vaatimaton perustamastaan yrityksestä, ja aina yhtä vilpitön jakamaan kokemuksensa, erityisesti aiemmin tehdyt mokat. Koska ”virheistä oppii ja kokemusta karttuu”, kuten eräs nurmijärveläinen rap-artisti aikanaan totesi.
Tästä on siis tosi hyvä jatkaa. Tosin, kuvien perusteella vissiin pari e-villen paitaa voisi myös ottaa 😉
3 Comments
Vastaa Peruuta vastaus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Todella hienoa! Oma taustani on TKK:n sähköosaston puolelta jo vuodelta 1959, jolloin vastasin Tesvision lähetintoiminnoista vuoteen 1964. Silloin YLE ja MTV tappoivat yhtiön dumppaamalla mainoshintoja. Ehdin tosin kesällä 1960 olla myös rakentamassa YLE:n ykkösstudiota. Digi- ja videokameroita on ollut kinofilmin ja oman pimiön jälkeen lukuisia. Erikoisinta on se, että Canon HV30 -videokamera on edelleen hengissä ja sillä on kuvattu matkoja pari sataa miniDV-kasettia. Odotan kiinnostuksella e-Villen tuotteita näiltä alueilta.
Tosi pitkä ja upea historia sulla, Taisto 🙂 Mekin kuvasimme elokuvamme Canon HV20:lla, tuon 30:n lähes samanlaisella pikkuveljellä.
Moi Taisto,
Kannattaa seurata uutuuksiamme täältä:
https://www.e-ville.com/fi/1-home?filter=is_new?utm_source=CSFI&utm_medium=JT
Toivottavasti saamme valikoimiin sinua kiinnostavia tuotteita.
Terveisin
Jukka