Mihin tarvitsen valvontakameraa? Millainen valvontakamera sopii mihinkin käyttötarkoitukseen ja mitä seikkoja valvontakameraa tai valvontakamerajärjestelmää hankittaessa tulee huomioida? Mikä on paras valvontakamera kotiin?

Valvontakamera kotiin – onko se liioittelua?

Asunto- ja mökkimurrot ovat Suomessa harmillisen yleisiä. Varsinkin kesäaikaan murtoja tapahtuu paljon, kun ihmiset lähtevät pitemmäksi aikaa kesälomareissuilleen. On erittäin ikävää palata lomareissulta huomatakseen, että oma koti on joutunut murron kohteeksi. Omaisuuden turvaaminen valvontakameroilla ei ole vain vainoharhaisten ja pelokkaiden touhua, vaan usein järkevä ja looginen ratkaisu. Kun vielä huomioidaan naurettavan alhainen omaisuusrikosten selvittämisprosentti, ymmärtää jokainen, että oman kodin ja omaisuuden turvaaminen valvontakameroilla on fiksu ratkaisu.

kaksi kappaletta valkoisia valvontakameroita
Valvontakamera itsessään vähentää huomattavasti asuntomurron riskiä, toimien pelotteena voroille.

Kameravalvonta itsessään ehkäisee murtoja huomattavasti, sillä huomattuaan valvontakameran monet murtomiehet päättävät suosiolla vaihtaa toiseen taloon, jossa valvontakameroita ei ole. Jos käy niin, että joku murtautuu asuntoosi, tai tunkeutuu ilman lupaa tontillesi, voi valvontakameran asettaa lähettämään automaattisen hälytyksen puhelimeesi tai sähköpostiisi. Näin voit arvioida, onko tarvetta soittaa poliisille vai onko tilanne harmiton. Pelkkien liiketunnistimien ongelmana on, että kun liiketunnistimet lähettävät sinulle liikehälytyksen, et pysty arvioimaan olematta itse paikan päällä, onko tarpeen soittaa virkavalta paikalla vai onko kyse esim. eläimen tai postinkantajan aiheuttamasta hälytyksestä.

Millainen valvontakamera sopii minulle?

Valvontakameroita ja valvontakamerajärjestelmiä on monenlaisia ja laitteita löytyy eri hintaluokista alkaen kymmenistä euroista ulottuen aina tuhansien eurojen ammattilaistason valvontajärjestelmiin. Valvontakameran valinta aloitetaan kysymällä itseltään muutama yksinkertainen kysymys. Tärkeimmät kysymykset ovat: tuleeko valvontakamera kotiin ulko- vai sisäkäyttöön? Kuinka iso on valvottava alue? Halutaanko jatkuvasti tallentava kamera vai satunnaisesti esim. liikettä havaittaessa kuvaava kamera? Tuleeko kamera paikkaa, johon voidaan vetää ethernet -kaapeli tai onko alueella WiFi -verkko?

Valvontakameroita on saatavilla kaikissa hintaluokissa.
Valvontakameroita on saatavilla kaikissa hintaluokissa.

Lisäksi on mietittävä, halutaanko kameran toimivan verkkovirralla vai halutaanko langaton akullinen kamera, joka toimii täysin langattomasti. On myös hyvä jo aluksi miettiä, onko tarvetta etäohjattavalle tai kääntyvälle kameralle, vai riittääkö yhteen suuntaan jatkuvasti osoittava kamera (tai useampia kameroita). Samoin on hyvä pohtia, millainen valaistus valvottavalla alueella on öisin ja tarvitaanko infrapuna -valoja, jotta valvonta onnistuu myös täysin pimeässä.

Tuleeko kamera ulko- vai sisätiloihin?

Jos kamera tulee lämmitettyihin sisätiloihin, kuten kotiin, selvitään usein huomattavasti edullisemmalla ratkaisulla. Tällöin kameralta ei vaadita vedenkestoa eikä pakkasenkestoa. Jos taas valvontakamera tulee ulkotiloihin, jossa valvonnalle on yleensä huomattavasti enemmän käyttöä, on varmistettava, että valvontakamera on veden- ja pakkasenkestävä.

Suosittelemme ulkokäyttöön valittavaksi IP66- tai IP67 -suojausluokituksen omaava kamera, joka kestää pakkasta ainakin -10ºC saakka. Suomen ankarat talvet ja lumisateet laittavat toki kameran kuin kameran koville, mutta hyvin suojatut kamerat kestävät talviolosuhteet hyvin.

Ulkona käytettävän valvontakameran tulisi kestää erilaisia sääolosuhteita.
Ulkona käytettävän valvontakameran tulisi kestää erilaisia sääolosuhteita.

Kuinka suuri on valvottava alue?

Tämä kysymys määrittää yleensä, riittääkö yksittäinen valvontakamera vai onko tarpeen hankkia useista kameroista koostuva valvontakamerajärjestelmä. Tätä miettiessä on hyvä huomioida, että nykyisin tarjolla olevat kääntyvät ja etäohjattavat PTZ (pan-tilt-zoom) -valvontakamerat kykenevät yksin valvomaan käytännössä koko esteettömän näkökentän joka suuntaan. Pan-tilt-zoom tarkoittaa vapaasti suomennettuna kierrä-käännä-zoomaa. Etäohjattava valvontakamera voidaan usein myös ohjelmoida liikkumaan tiettyä rataa ja pysähtymään hetkeksi tiettyihin asentoihin, jotta tärkeät kohteet tulee valvottua mahdollisimman hyvin. Näin esim. etupihalle asennettu PTZ -valvontakamera kykenee valvomaan kätevästi koko piha-alueen, keskittyen erityisesti pihan sisäänkäyntiin, kotioveen ja esimerkiksi autotalliin tai autokatokseen. Jos kyseessä on rakennus, jonka jokaista sivua halutaan valvoa, tarvitaan luonnollisesti useita kameroita.

PTZ-kamerat pystyvät kuvaamaan lähes jokaiseen suuntaan.
PTZ-kamerat pystyvät kuvaamaan lähes jokaiseen suuntaan.

Jos päätyy hankkimaan useammasta kamerasta koostuvan valvontakamerajärjestelmän, on tärkeää miettiä halutaanko kamerat liittää verkkotallentimeen (NVR). Tämä on yleensä helpoin ratkaisu. Tällöin tulee varmistaa, että verkkotallennin ja kamerat ovat yhteensopivat. Lisäksi on mietittävä paljonko tarvitaan tallennustilaa. Tallennustilan tarve vaihtelee huomattavasti riippuen siitä, kuinka pitkältä ajanjaksolta tallenteita halutaan säilyttää, sekä kuinka tarkkaa ja millä formaatilla pakattua videokuva on. Parhaimmillaan tallenustila riittää useiksi kuukausiksi. Helpointa on yleensä hankkia saman valmistajan valvontakamerat ja niihin yhteensopiva verkkotallennin. Voi myös olla perusteltua hankkia esimerkiksi 8MP tarkkuutta tukeva 8-kanavainen verkkotallennin, vaikka aluksi olisi ostamassa vain neljä 2MP tarkkuudella kuvaavaa kameraa. Näin voidaan tulevaisuudessa helposti liittää järjestelmään lisäkameroita tai tarkemmalla resoluutiolla kuvaavia kameroita ilman, että koko järjestelmä on uusittava.

kaksi erilaista valvontakameraa kiinnitettynä rakennuksen kahteen eri seinään
Jos rakennusta on valvottava joka puolelta, on useasta kamerasta koostuva turvakamerajärjestelmä paras vaihtoehto.

WiFi, PoE, 4G? Langaton vai langallinen valvontakamera?

Tämä on yksi oleellisimpia asioita hankittaessa valvontakameraa tai kamerajärjestelmää. Pitää miettiä halutaanko kameroiden toimivan WiFi -verkon välityksellä, vai halutaanko jokaiseen kameraan vetää ethernet -kaapelit. Jos kamerat toimivat WiFin välityksellä, on silti huomioitava virtakaapelien tarve, ellei kyse ole akullisesta kamerasta. Jos valitaan WiFi -verkossa toimiva kamera, on hyvä varmistaa oman WiFi -verkon signaalin kantavuus esimerkiksi kotipihalla ja tarvittaessa hankkia WiFi -toistin / -vahvistin tai erillinen tukiasema ulkokäyttööön.

Nykyisin on saatavilla myös useita SIM-korttipaikalla varustettuja 4G -valvontakameroita, jotka puolestaan toimivat mobiiliverkon välityksellä. Jos halutaan toimia kokonaan ilman johtoja, on oikea vaihtoehto täysin langaton akullinen valvontakamera, joka toimii joko WiFi -verkon välityksellä tai vaihtoehtoisesti mobiiliverkossa. Jos valvontakamera toimii akkuvirralla, tarkoittaa se käytännössä sitä, että jatkuva nauhoitus on mahdotonta, sillä akku tyhjenisi vaikka kamerassa olisikin aurinkopaneelit. Tällainen kamera soveltuu erityisesti liikevalvontaan ja nauhoittamaan sekä lähettämään hälytyksen puhelimeesi aina kameran havaitessa liikettä. SIM-korttipaikalla ja 4G-yhteydellä varustettu kamera on oivallinen paikkoihin, joissa ei ole WiFi -yhteyttä, kuten vaikkapa mökeille ja vapaa-ajanasunnoille.

PoE -ratkaisulla vähemmän johtoja ja tarkka kuva!

PoE (Power-over-Ethernet) tarkoittaa, että kamera saa virran suoraan ethernet -kaapelista, jota pitkin videokuva siirtyy, jolloin ei tarvita ollenkaa erillistä virtakaapelia. Jos tarkoituksena on hankkia tarkkaa (1080p+) videokuvaa nauhoittavat kamerat, on PoE -ratkaisu ehdottomasti suositeltavin ja pitkäikäisin vaihtoehto. Tällöin selvitään yhdellä johdolla per kamera ja kyetään siirtämään erittäin korkeatasoista (jopa 8K) -videokuvaa ilman nykimistä tai viivettä. WiFi -verkossa tämä ei käytännössä onnistu, sillä kameroiden vaatimat tiedonsiirtonopeudet ylittävät yleensä WiFi -verkon nopeuden.

valkoinen PoE valvontakamera kiinnitettynä seinään
PoE -kamerassa ei tarvita erillistä virtajohtoa. Kamera saa virtansa suoraan ethernet -kaapelista.

Ulkokäyttöön tarkoitettu PoE -valvontakamerajärjestelmä vaatii PoE -teknologiaa tukevat kamerat, PoE -tuellisen verkkotallentimen, tai erillisen PoE-kytkimen, sekä tarkoitukseen soveltuvat kaapelit. Ethernet -kaapelille ei ole erityisiä vaatimuksia, vaan tavalliset (cat5/cat6/cat7) ethernet -kaapelit tukevat PoE -teknologiaa. Jos kaapeli asennetaan ulkotiloihin, on kuitenkin syytä hankkia erityisesti ulkokäyttöön tarkoitettu kaapeli, sillä tavallisten ethernet -kaapeleiden muovikuori haurastuu ja hajoaa ulkokäytössä.

Mitä saan kuvata ja mitä en?

Yksinkertaisimmillaan sanottuna jokainen on oikeutettu kuvaamaan oman kotirauhan piiriin kuuluvia alueita. Kotirauha määritellään Suomen perustuslaissa ja sen suojaamia paikkoja ovat oman kodin sisätilat sekä oma kotipiha ja tontti. Omalle tontilleen ja kotiinsa voi siis huoletta asentaa valvontakameroita, mutta on pidettävä huoli siitä, ettei syyllisty salakatseluun kuvaamalla samalla myös naapurin tonttia. Hyvä lähtökohta on varmistaa, ettei mistään kamerasta näy osaksikaan naapurin tonttia, vaan kuva pysyy kokonaan omalla pihalla. Kameroiden sijoittelussa tulee olla tarkka, emmehän me kukaan halua syyllistyä salakatseluun emmekä varsinkaan polttaa välejä naapureihin.

Julkisella paikalla kameravalvonnasta on lain mukaan ilmoitettava kyltillä, kun taas omaa tonttia ja kotia saa kuvata ilman kylttiä tai tarraa. Käytännössä kuitenkin ilmoitustarra tai kyltti kannattaa olla pelkästään jo karkoittamaan varkaat tiehensä. Samoin pitää muistaa, että niin perheenjäsenet kuin vieraatkin pitää saattaa tietoisiksi kameravalvonnasta, joten tämä hoituu myös kätevästi ”Alueella kameravalvonta” -tarralla.

kameravalvonnasta kertova ilmoituskyltti
Jos kuvaat julkisia alueita, tulee kameravalvonnasta lain mukaan ilmoittaa kyltillä tai tarralla. Kotipihaasi saat kuvata ilman kylttiä.

On myös hyvä huomioida, että vaikka oman kodin ohi kulkevan jalkakäytävän kuvaaminen ei itsessään ole laitonta, tekee se kuvaajasta lain edessä rekisterinpitäjän, jos ihmiset ovat tunnistettavissa tallenteilta. Jotta välttää lain vaatimat rekisterinpitäjän velvollisuudet, kuten rekisteriselosteen laatimisen, on parasta varmistaa, että kamerat eivät kuvaa oman pihan ulkopuolisia alueita ollenkaan. Talonyhtiöissä puolestaan valvontakameran asentaminen esim. porraskäytävään vaaditaan osakkaiden suostumuksen.

Saanko jakaa tallenteita netissä, jotta varkaat jäävät kiinni?

Siitä huolimatta, että omalla tontilla tai asunnossa saakin kuvata siellä liikkuvia ihmisiä, valitettavasti kuvien julkaisu ei ole sallittua. Vaikka kuinka tekisikin mieli saada kaikkien tietoisuuteen, kuka kulmilla häröilee. On siis parasta ottaa yhteyttä poliisiin ja välittää kameratallenteet poliisin tutkittavaksi, eikä ottaa oikeutta omiin käsiin.

Suosituimmat valvontakamerat

Jotta kokisit olosi turvalliseksi, hanki tarpeisiisi parhaiten sopiva valvontakamera kotiin ja ryökäleet pysyvät loitolla. Tässä muutama poiminta valikoiman suosituimmista valvontakameroista!

Opticam OX valvontakamera

159,95 tai 55 € / kk (Klarna-osamaksu)

•2K-resoluutio 2304 x 1536

•Kaksisuuntainen ääni

•Ihmisen havaitseminen

TP-LINK Tapo C310 -valvontakamera ulkokäyttöön

69,95

• Tarkkuus 2304 x 1296

• Wifi, ethernet, muistikorttipaikka

• Kaksisuuntainen ääni

Reolink RLC-810A PoE -valvontakamera

119,95 tai 21 € / kk (Klarna-osamaksu)

•Sisä- ja ulkokäyttöön (IP66)

•4K-resoluutio 3840 x 2160

•Power over Ethernet – PoE

e-villen valikoimasta löydät perinteiset mallit, IP-mallit ja täysin langattomat WiFi-ulkovalvontakamerat kodin, mökin tai toimiston turvaksi. Vertaa kokemuksia, lue arvostelut ja löydä käyttöösi paras valvontakamera omaisuutesi tai kiinteistön suojaksi!