Jospa vaikka suurta huutoa olevien versojen kasvatus onnistuisi kotioloissa tällä 50W kasvivalalaisimella?
Näin talven pimeimpinä hetkinä ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen taimien kasvatus kotioloissa. Käytännössä se on kuitenkin mahdollista, ja on tänä päivänä jopa helppoa ja edullistakin led kasvivalaisimella. Olen nuoruudessa harjoittanut puutarhurin ammattia ja omassa kasvihuoneessani oli 1970 ja 1980 lukujen vaihteessa taimien alkukasvatuksessa käytössä isokokoisia ja painavia 400 W koteloituja monimetallivalaisimia.Kiinnostukseni led kasvivalaisimeen heräsi, kun näin e-villen verkkokaupassa myynnissä olevan 50W LED-kasvivalovalaisimen. Jospa vaikka suurta huutoa olevien versojen kasvatus onnistuisi kotioloissa tällä 50W kasvivalalaisimella?
Ei pelkkä lamppu, vaan valaisinkokonaisuus
Nyt jo runsaan kuukauden mittaisen oman kokemukseni perusteella voin sanoa, että e-villen verkkokaupassa myynnissä oleva 50W LED-kasvivalovalaisin on loistava ratkaisu kotitalouksien kasvuvalolampuksi, ainakin versojen kasvatukseen.Se ei ole pelkkä lamppu, vaan valaisinkokonaisuus.Led-kasvivalaisin soveltuu kasvien valonlähteeksi niin idätys-, kasvatus-, kukinto-, kuin satovaiheessakin.Valaisin on valmis käytettäväksi heti paketista otettaessa, asetat vain paketissa mukana tulevalla kiinnikkeellä lampun sopivalle korkeudelle taimien yläpuolelle, työnnät virtajohdon kiinni sekä lamppuun että sähköpistorasiaan ja kasvit ovat valaistuksessa.Valaisee halkaisijaltaan noin 2 metrin alueen niin, että valosta on selvästi hyötyä kasvatettaessa sisätiloissa normaali luonnonvaloon nähden. Mitä alempana lamppu on sitä tehokkaampi valaistus. Tietenkin myös valaistualue pienenee, mitä alempana lamppu on kasveihin nähden.
Mitä alempana lamppu on sitä tehokkaampi valaistus
Olen yrittänyt kerätä tähän artikkeliin kaiken saatavilla olevan, mikä auttaisi harrastelijaa
Asennuskorkeus kasveihin nähden:
0,5 – 1.5m.
Optimaalinen etäisyys kasveista:
0,5-1,2m
Valoteho:
480 Luxia/0.5m korkeudelta
145 Lux/1m korkeudelta
108 Lux/1.5m korkeudelta
Valotusaika:
Itse olen käyttänyt valoa 12 tunnin ajan/vuorokausi yhtäjaksoisesti. Varmasti muitakin vaihtoehtoja valotusajaksi on.
Kasvivalaisimen Hyvät puolet :
- Tehoon nähden hyvin pieni virrankulutus sillä LED-kasvivalaisin käyttää n. 80% vähemmän sähköä SpNa/monimetallivalaisimiin verrattuna. LED-valaisin maksaa siis itsensä takaisin parissa vuodessa pelkästään pienentyneenä sähkölaskuna.
- Minimaalinen lämmöntuotto eli valaisinta voi käyttää myös kohtuullisen pienissä suljetuissa tiloissa ja sen voi sijoittaa hyvin lähelle kasveja.
- Ympäristöystävällisyys ja turvallisuus, LED-kasvivalaisin ei sisällä myrkyllistä elohopeaa eikä se tuota kasveille ja ihmisille vaarallista ultraviolettisäteilyä.
- Hyvin pitkä, yli 25000 tunnin käyttöikä
- Helppo asentaa.
- Lamppu on muotoilultaan jämäkkä ja korkealaatuinen, kevyt, jopa ”kaunis”, joten se sopii vaikkapa olohuoneeseen.
- Lampun tuuletin on hiljainen.
- Lampun kiinnikkeet eivät häirise, koska ovat ohutta vaijeria, kuitenkin tarpeeksi vahvat.
- Valaisimen takakannessa olevat kiinnityskohdat vaijeriin ovat vahvat.
- Vaijerin kiinnikkeet ovat jämäkät, jopa tiukat.
- Virtajohdon kiinnitys on helppo, mutta kuitenkin jämäkkä. Käytännössä sama johto, jota käytetään pöytätietokoneiden virtalähteen liittämiseen pistorasiaan.
- Virtajohdon pituudesta, (1,5 m),voidaan tietenkin olla montaa mieltä.
- Itselleni se oli riittävä, kun vedin jatko johdon pistorasiasta ikkunan yläpuolelle, samaan kohtaan mihin lamppu tuli 45cm:n etäisyydelle ikkunasta.
- Valon oikeasta väristä kasvien kasvuun nähden, ei itselläni ole sen enempää tietoa, mutta uskon kyllä tutkimustuloksiin ja lampun tiedoissa ilmoitetut värit erottaa silmällä. Valon väri kokonaisuudessaan näyttää lilan/violetin sävyiseltä.
Kasvivalaisimen Huonot puolet:
- Ohjeita lampun käytöstä vielä vaikea saada. (Olen yrittänyt kerätä tähän artikkeliin kaiken saatavilla olevan, mikä auttaisi harrastelijaa).
- Virtajohdon väri, musta. Itse vaihdoin johdon vaaleanharmaaseen (vanha pöytätietokoneen virtajohto), koska väri miellytti silmää enemmän.
- Vaijeri kiinnikkeen pituus 40cm. Vaijerin jatkoksi hankin itse messinkisen ketjun, jonka kiinnitin kattoon ruuvaamaani koukkuun. Kun varaa ketjuun tarpeeksi pituutta voi lampun korkeutta kätevästi säätää laskemalla tai nostamalla ketjua seuraaviin tai edellisiin lenkkeihin, kunhan virtajohto riittää. Tässäkin avuksi tuli vanhan pöytätietokoneen jatkovirtajohto. Käytännössä oma säätövaihtelu on alaspäin 30cm ja ylöspäin 50cm nykyisestä 80cm:n asennus korkeudesta.
- Sisätiloihin sijoittaminen. Olohuoneeseen tulee ”outo” värimaailma. Lilassa valossa kaikki värit vääristyvät. Myöskin omissa tiloissani valon voimakkuus häiritsee jonkin verran, esim. television katselua. Lamppu on vain n.1,2 m etäisyydellä televisiosta ja 1,6m korkeudellä lattiasta.
LED-kasvivalaisimen tekniset tiedot:
AC 85V-265V; 0.55/0.18A
Teho: 50W
Käyttötaajuudet: 50/60Hz
Valovoima: 1800Lumenea
50x1W LEDiä. 45kpl Punaista lediä, 5kpl Sinistä.
Aallonpituus: Punainen 630nm, Sininen, 460nm, Oranssi, 610nm
Loistokulma: 120astetta
Mitat: 175x60mm
Käyttöikä: 50 000 tuntia
Aktiivijäähdytys
Käyttöikä yli 25000 tuntia
Koko 180mm x 60mm
Ripustusvaijeri mukana
Paketin tiedot:
1 x LED kasvatusvalo
1 x Virtakaapeli
1 x Kiinnike
Ei sovellu ulkokäyttöön. Ei vedenpitävä.
Kiinnostiko tuote? Käy tutustumassa tuotteeseen e-villen verkkokaupasta
Tuotteen arvosteli
-Vesa Kultalahti
3 Comments
Vastaa Peruuta vastaus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
[…] Lue 50W kasvivalaisimen arvostelu täältä […]
Tuo 80% energiasäästö verrattuna spNa-lamppuihin tuskin pitää paikkaansa. SpNa-lamput tuottaa 70-150 lumen/W, tämän tuotteen lupaus on vajaa 40..
Toisaalta 50W on pienin spNa-lampun koko, kasvin kannalta varmaan aika tasapeli, paitsi että tästä tulee myös tarpeellista sinistä valoa. Joku 400W Na-valo ei ole kotikäyttöön sopiva, ja 50W Na-valo ei ole wattia kohden halvempi. Ostajan kannalta tämä taitaa olla se edullisempi ja helpompi vaihtoehto, värisävyn suhteen kummatkin ovat kamalia. SpNa on oranssi. Lumen-arvot ei kerro kaikkea, tässä oleva punainen ja sininen valo on silmälle ”hämärää”, mutta kasvit käyttää juuri kasviled-valojen värit parhaiten hyödyksi. Eli led-kasvivalot ovat reippaasti lumen-lukujaan parempia. Led-valojen etu on pieni teho, usein fiksumpaa laittaa monta pientä lamppua kuin yksi iso Na-valo.
Moi Jouni
Kiitos kommentistasi!
Terveisin
Anni