9.5
Arvosana

Plussat

  • Loistava AMOLED -näyttö
  • Huippuluokan kamera
  • Valtavasti suorituskykyä
  • Hinta

Miinukset

  • Muotoilu turhan lähellä iPhone X:ää
  • Ei 3,5mm kuulokeliitäntää
  • Keskitasoinen kaiutin ja mikrofoni
Suorituskyky
10
Takakamera
10
Muotoilu
8
Etukamera
9
Viimeistely
9

Yhteenveto pähkinänkuoressa

Xiaomi Mi 8 iskee todella hyvän tasapainon ominaisuuksien ja hinnan välille eikä siinä ole juuri tehty kompromisseja

Xiaomi on kiinalainen kuluttajaelektroniikan jättiläinen, joka valmistaa kaikenlaista jännittävää älykotivimpaimista huippuluokan älypuhelimiin. Xiaomia voisi luonnehtia tietyllä tapaa korealaisen Samsungin ja Yhdysvaltalaisen Applen fuusioksi, joka on onnistunut yhdistämään tuotteissaan toimivan tuotekehittely- sekä tuotantokapasiteetin erinomaiseen muotoiluun ja käyttäjälähtöisyyteen. Näin lopputuloksena on kauniita, toimivia ja edullisia laitteita.

Xiaomi julkisti kevään lopulla kymmenen vuotisen taipaleensa kunniaksi suosittuun Mi -alkuisten älypuhelinten sarjaan uudet mallit, ja allekirjoittanut oli myös julkaisutapahtumassa paikan päällä raportoimassa. Tapahtumassa julkaistut puhelimet olivat ainakin paperilla todella kovan hinta-laatusuhteen älypuhelimia.

Xiaomi Mi 8 ja edullisemman hintaluokan Xiaomi Mi 8 SE versio pitävät sisällään markkinoiden uusinta teknologiaa hämmentävän alhaiseen hintaan. Molemmat puhelimet kamppailevat erittäin kilpaillulla segmentillä, eli noin 300-500 euron hintaluokan perusälypuhelimissa, jossa vastaan tulevat muun muassa HMD Globalin Nokia 7 & 8 sekä Samsung Galaxy A8. Miten puhelimet pärjäävät suhteessa kilpailijoihinsa? Otetaan siitä selvää.

Xiaomi Mi 8 ja Mi 8 SE laatikoissaan

Yleisesti

Xiaomin älypuhelimet on luokiteltavissa karkeasti Mi -sarjaan sekä Redmi -sarjaan. Redmi -puhelimet on selkeästi budjettiluokan puhelimia jotka sijoittuvat yleisesti 100-250 euron hintaluokkaan, kun taas Mi -sarja jatkaa hintaluokassa 250 eurosta ylöspäin. Mi -sarjan kalleimmat puhelimet ovat Mi Mix puhelimet, joista uusin, Mi Mix 2S julkaistiin aiemmin tänä vuonna. Mix -puhelimet ovat aina olleet rohkeita konseptipuhelimia, mutta itse Mi -sarja on se jossa suuret panostukset koko yrityksen kannalta tehdään.

Xiaomi Mi 8:ssa on 6,21 tuuman AMOLED -näyttö

Xiaomi Mi 8 -älypuhelimessa on 6,21 tuuman AMOLED -näyttö, markkinoiden tehokkaimpiin kuuluva Snapdragon 845 -prosessori sekä 6Gb LPDDR4 -muistia. Halvempi Mi 8 SE eroaa pääosin pienemmällä 5,88 tuuman AMOLED -näytöllään sekä hieman edullisemmalla Snapdragon 710 -prosessorillaan. Snapdragon 845 -prosessori löytyy esimerkiksi Samsungin liki tuhannen euron hintaisesta S9+ puhelimesta, joten todella suorituskykyisestä komponentista on kyse.

Mi 8 SE:ssä on aavistuksen pienempi näyttö

Puhelimen prosessori on yllättävän tärkeä osa kokonaisuutta, ja se vaikuttaa moniin asioihin aina sovellusten käynnistysnopeudesta internet-yhteyksiin, kameran kuvien laatuun ja akun latausnopeuteen, joten ei ole ihme, että Xiaomi on valinnut kärkipuhelimeensa markkinoiden parhaisiin kuuluvan prosessorin.

Kamera

Mi 8 -puhelimen takakamerana toimii kahdella 12 megapikselin kameralla, josta toinen on melko tavallinen (f/1.8 aperture) ja optisella kuvanvakaajalla varustettu ja toinen telefotolinssi (f/2.4 aperture). Näitä säestää tekoälyominaisuus, joka tunnistaa erilaisia tilanteita, ja säätää tuplakameran asetukset aina oikeanlaiseksi, esimerkiksi valonmäärän ja kuvattavien objektien perusteella. Etukamerana taas on peräti 20 megapikselin kamera f/2.0 aperturella. Yleisesti sanottuna mitä pienempi aperture eli f-arvo on, sitä pienempi kameran linssin aukko on (huom. jakomerkki, eli f/2.0 on suurempi, kuin f/2.4). sen. Tämä vaikuttaa kuvien terävyyteen ja valoisuuteen. Kahden eri aperturella varustetun objektiivin yhdistäminen ja tekoälyn hyödyntäminen avaavat aivan uusia mahdollisuuksia kännykkäkuvaamiseen.

DxMark Mobile -testin kärkipuhelimet

Xiaomi ylpeili julkaisutilaisuudessa puhelimen kameran erinomaisella DxMark  -kamerareferenssisivuston yleisarvosanalla 99, joka on todellakin kovimpien kilpailijoiden tasolla, sijoittuen Samsung S9+ sekä Google Pixel 2 -puhelinten tasolle. Odotinkin jännityksellä miten kamera pärjää näin amatöörikuvaajan käsissä.

Hyvällä valolla Mi 8:n kamera tuottaa erinomaisen väritasapainon ja terävyyden kuvia
Rakennuksia kuvatessa Mi 8:n tekoälykamera säätää heti asetukset siten, että kaukanakin olevat rakennelmat näkyvät selkeästi

Hämärällä puhelimella otetut otokset olivat ajoittain ällistyttävän hyviä ottaen huomioon sen, ettei älypuhelimeen pysty sijoittamaan kovin isoja kennoja, joilla vähästä valosta pystyy ottamaan kaiken irti kuten järjestelmäkameroissa. Kaikesta päätellen puhelin tekee pinnan alla varsin paljon tekoälyyn perustuvaa prosessointia, jolla hämärässäkin kuvista saa tarkkoja ja valovoimaisia. Puhelimen takakameralla otettuihin kuviin tulee oletuksena ”Shot with Mi 8 AI Dual Camera” leima, jonka voi myös ottaa pois asetuksista. Leima kertoo siitä ylpeydestä, jolla yhtiö suhtautuu lippulaivapuhelimensa kameraan.

Shenzheniä iltahämärässä
Haastavasti vastavaloon kuvatessa kamera suoriutuu erinomaisesti, vaikka parannettavaa edelleen olisikin

Kamera myös tukee tehokkaan prosessorin ansiosta superhidasta 240 framerate slow-mo videokuvaa 1080 pikselin tarkkuudella. Näin hitaalla videokuvalla pystyy löytämään arjen tilanteista paljon yllättäviä ja hauskoja yksityiskohtia.

Puhelimen etukamera toimii epätavallisen korkealla 20 megapikselin tarkkuudella. Se on muutaman muun osan kanssa sijoitettu etupuolen yläosaan sijoitettuun ”notchiin” eli notkoon, joka löytyy nykyään melko monesta puhelimesta. Etukameran lisäksi notkoon on lisätty muitakin hyödyllisiä komponentteja:

Pakollisten etäisyyssensorin ja kaiuttimen lisäksi notkosta löytyy myös infrapunavalo sekä infrapunakamera kasvojentunnistinta varten. Tämän ansiosta kasvojen tunnistin toimii myös pimeällä. Testasin myös itse tätä ja oli varsin yllättävää, kuinka lukitus aukesi salamannopeasti ihan säkkipimeälläkin näytön kalpeassa valossa.

Näyttö

Sekä Xiaomi Mi 8, että Mi 8 SE -puhelimissa on loistava 2248 x 1080 pikselin AMOLED-näyttö jollaisia on aiemmin totuttu näkemään vain joissain Samsungin lippulaivapuhelimissa. AMOLED-teknologia eroaa perinteisestä LCD -näytöstä erityisesti siinä, miten yksittäiset pikselit valaistaan. Tavalliset LCD -näytöt saavat valonsa yhtenäisestä taustavalosta, kun taas AMOLED -näytössä orgaanista materiaalia sisältävät pikselit valaistuvat jokainen itsenäisesti.

Mi 8 SE:ssä on kulmikkaammat reunat

Lopputuloksena on sekä parempi kontrasti, että värintoisto kuin myös alhaisempi energiankulutus. Kontrasti paranee, koska täysmustat pikselit eivät saa taustavaloa ollenkaan, jolloin ne pysyvät täysin mustana – näin myös energiankulutus pienenee ja akku kestää pitempään. Tavallisesta LCD -näytöllisestä älypuhelimesta siirryttyäni Mi 8 -puhelimen käyttöön, näytön uskomattoman kylläiset värit tuntuvat suorastaan epätodellisilta. Kuin silmät olisivat alkaneet yhtäkkiä näkemään värejä, joita ei aiemmin tiennyt olevan olemassakaan. Myös elokuvien katselukokemus parani kertaheitolla.

Muotoilu ja viimeistely

Puhelimessa on toisten rakastama, toisten vihaama ”notch”, eli näytön yläkulmassa oleva notko johon on sijoitettu kamera, kaiutin sekä muita komponentteja. Toisille tämä on ehdoton este puhelimen hankkimiselle, mutta itse pidän ratkaisua muutaman viikon käytön jälkeen varsin eleganttina ja huomaamattomana. Sen voi myös piilottaa asetuksista, jolloin se ei juuri vaikuta esimerkiksi videoiden katseluun.

Muotoilu puhelimeen on otettu suoraan Apple iPhone X:stä. Olisin toivonut omintakeisempaa muotoilua, mutta lopulta Applemaisuudella ei juuri ole itselleni merkitystä. Puhelin myös erottuu iPhone X:stä isomman näyttönsä ansiosta ja jos todella haluaa erottua, niin puhelimen saa esimerkiksi sinisenä.

Yleensä puhelin tuntuu erittäin laadukkaalta kädessä ja vaikka se on varsin ohut, on sillä kuitenkin painoa normaalin älypuhelimen verran. Puhelimen pinnoite on lasimainen ja se kerää helposti sormenjälkiä. Tässä olisin toivonut jotain yllättävää ratkaisua Xiaomilta.

Xiaomi Mi 8 on sangen ohut puhelin

Lopuksi on vielä mainittava Xiaomin Dual GPS -ominaisuus, jonka ansiosta Mi 8:n GPS paikannuksen pitäisi olla huomattavasti nopeampi ja tarkempi. Tätä parempaa paikannusta en itse ehtinyt vielä tarkemmin testaamaan, mutta nopeammasta ja tarkemmasta GPS:stä pitäisi kyllä olla paljon iloa kun oma sijainti pitää löytää nopeasti vaikka autolla ajaessa.

Kumpi sopii juuri minulle? Xiaomi Mi 8 vai Mi 8 SE?

Mi 8 SE on edullisempi versio, jossa on aivan vastikään julkaistu Snapdragon 710 -prosessori, joka ei suorituskyvyssään aivan yllä Snapdragon 845:n tasolle. SE -versiossa on myös lähtökohtaisesti pienempi 4Gb RAM -muisti, ja sen näyttö on pienempi, 5,88 tuumainen sekä muotoilu Mi 8:aa kulmikkaampi.

Mikäli hakusessa on budjettipuhelin loistavalla kameralla ja näytöllä on Mi 8 SE erinomainen valinta, mutta jos noin satasen lisähinta ei tunnu mahdottomalta älypuhelimeen laitettuna, on mielestäni todella suositeltavaa hankkia suoraan Mi 8. Isompi näyttö todella tekee puhelimesta loistavan viihdekeskuksen, jolla myös surffaaminen ja viestien kirjoittelu sujuu leikiten. Joka tapauksessa, ei kumpaakaan puhelinta voi olla suosittelematta, mikäli haluaa edullisen puhelimen loistavalla näytöllä ja kameralla.

Xiaomi Mi 8 on nyt myynnissä e-villen verkkokaupassa hintaan 489.95 (sis. alv).