Jaakko M. sai testattavakseen Xiaomi Mi Max Android 6.0 -älypuhelimen, jossa on peräti 6.44 tuuman Full HD -näyttö. Onko lähes pienen tabletin kokoinen laite jo liian iso puhelimeksi vai onko isompi aina parempi?  Lue Jaakon kattava testi. (Huom. Mi Max on nyt kampanjatarjouksessa.)

mimaxc

Minulla on ollut matkapuhelin käytössäni 15 vuotta ja sinä aikana olen nähnyt paljon. Erilaisia puhelimia minulla on tuona aikana ollut n. 30–40 kappaletta, joten siinä on ehtinyt vaikka sun minkälaisia kännyköitä käyttämään. Ensimmäiset kännykkäni olivat kooltaan isoja kuin tiiliskivet ja painoivatkin myös saman verran. Siitä vähitellen alettiin mennä pienempiä laitteita kohti. Ensiksi hävisi puhelimista antennit, sitten alkoi tulla värillisiä näyttöjä. Oli tarjolla vaikka minkälaisella läpällä ja systeemeillä varustettuja puhelimia ja jossain vaiheessa puhelimet olivatkin jo niin pieniä, että ei niissä ollut enää mitään järkeä. Sitten alkoi älypuhelinten aikakausi, joka toi mukanaan kosketusnäytöt ja kun puhelimen käyttö toteutettiin hipelöimällä näyttöä, niin luonnollisesti laitteet rupesivat myös kasvamaan. Tässä oli pieni alustus sille, että nyt olemme siinä vaiheessa, että taskussani on lähes 6,5 tuumaisella näytöllä varustettu puhelin, ja herätetään esiin otsikossakin näkyvä kysymys ”Voiko matkapuhelin olla liian iso?”

mimax

Xiaomi Mi Max on 6,44 tuumaisella näytöllä varustettu älypuhelin, jossa kaikki on suurta paitsi hinta. Puhelin täynnä tekniikkaa, joka Samsung tai muun merkin alla maksaisi vähintäänkin tuplahinnan. Mi Max irtoaa hintaan 269,95€ ja siihen sellaiset kuutisen kymppiä ALVeja päälle. Tätä puhelinta on saatavilla kahta eri versiota. Minulla testissä oleva versio on 32 Gigan tallennustilalla varustettu ja 40€ lisäpanostuksella saa 64 Gigaisen. Toinen ero näiden välillä on 32Gt:ssä on Snapdragon 650 –prosessori ja 64Gt:ssä on Snapdragon 652 –prosessori.
Alle olen jakanut puhelimen testauksen muutamien otsikoiden alle ja sinne sitten tarinoinut mietteitäni.

Koko

Jos puhelimessa on 6,44” näyttö, niin kyllähän se puhelinkin silloin on massiivisen kokoinen. Siltikin Mi Max on hemmetin ohut puhelin (7,5mm). Painoa tällä on 203 grammaa, mutta uskomattoman nopeasti siihen tottuu. Alussa tuntui, että onpas muuten painava puhelin, mutta parin päivän päästä sitä ei enää edes tajunnut. Itselläni puhelimen käyttötarkoitus ja tavat ovat muuttuneet paljon vuosien varrella. Puhelut hoidan pääasiassa handsfreen kautta. Puhelimella hallitsen sosiaalisen median sovelluksia, kirjoittelen pieniä juttuja ja katson tarvittaessa videoita. Iltaisin kun sohvalla istuu, niin on helppo ottaa puhelin taskusta ja ruveta katsomaan futista.

mimax1
Xiaomi Mi Max 6.44″ vs 5.0″ Huawei P9

Näyttö on valtavan kokoinen ja sen tajuaa sitten, kun vierelle laittaa jonkun muun puhelimen. Esimerkiksi vaimollani on käytössä minun vanha Samsung Galaxy Note 3 ja siinä on 5,7” näyttö. Nämä kun laittaa vierekkäin, niin siinäkin on jo melkoinen ero. Perusälypuhelinten näytöt ovat siinä viiden tuuman paikkeilla ja sellaiseen verrattuna ero on aivan valtava. Iso näyttö tuo mukanaan myös sen, että yhdellä kädellä käyttäminen on lähes mahdotonta.

Näyttö: 6,44”
Mitat: 173x88x7.5mm
Paino: 203g

Muotoilu

Laadukkaan tuntuiset materiaalit tulevat ensimmäisenä mieleen, kun puhelimen ottaa käteensä. Takakuori ei ole samalla tavalla liukas, kuin yleensä puhelimilla tapana olla. Puhelimen takakuoresta löytyy ylälaidasta sormenjälkitunnistin, joka on asetettu sopivaksi etusormea varten. Oikeasta kyljestä löytyvät puhelimen ainoat fyysiset painikkeet (power ja volume).

mimax2

 

Dual-SIM

Puhelimesta löytyy Dual-SIM –mahdollisuus eli siihen voi laittaa kaksi eri SIM-korttia ja niitä voi käyttää samaan aikaan tai toisen voi sulkea halutessaan pois päältä. Kun ottaa käyttöön kaksi SIM-korttia, niin tällöin ei voi käyttää muistikorttia, koska SIM-kortti vie sen muistikortin paikan. Toinen SIM-kortti tulee olla Nano- ja toinen Micro-SIM. Minulla on puhelimessa käytössä henkilökohtainen ja työpaikan Simmi. Puhelun tullessa numeron edessä näkyy numero 1 tai 2, jolloin tiedän, että kummalle puhelinnumerolle puhelu on tulossa. Soittaessa puhelin antaa mahdollisuuden valita, että kummalla kortilla soitetaan. Minulla on Elisan Nano-SIM ja Soneran Micro-SIM. Muutaman kerran olen huomannut, että tästä Elisan Nano-SIMmistä on hävinnyt kokonaan kuuluvuus ja se rupeaa toimimaan vasta, kun puhelimen käynnistää uudestaan. Välillä aiheuttaa ongelmallisia tilanteita, kun ei heti huomaa toisen kortin olevan pimeänä.

Kamera

Valokuvien ottaminen on se yksi tärkeimpiä asioita mitä puhelimella teen ja tämän takia puhelimessa saisikin olla hyvä kamera. Mi Maxin Sony 16MP PDAF –kamera toimii moitteetta. Kuvanlaatu on erinomainen ja olemme lähellä entisen puhelimeni Elephone M3:sen laatua. Tässä aikaisempi testi M3 puhelimesta.

Etukamera eli ns. selfie-kamera on 5MP ja riittää siihen käyttöön aivan hyvin. Hämärässä heittää kuvan melko rakeiseksi, joten selfiet kannattaa hoitaa hyvässä valossa tai ottaa takakameralla. Kuvan ottamista helpottaa se, että kuvan voi näppästä myös volume-painikkeella.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä on MIUI V8, joka perustuu Android 6.0 Marshmallowhin. Hienoa tässä puhelimessa on, ettei siitä löydy mitään turhia ohjelmia, vaan itse voit latailla tarvittavat sovellukset Google Playn kautta. Käyttöjärjestelmän kielenä ei löydy Suomea, mutta Englanti löytyy ja sen valitsin myös itselleni, koska Kiina ym. eivät oikein taitu meikäläisellä.

Akkukesto

Lataus hoidetaan Micro-USB:n kautta, joka on suoraan sanottuna perseestä. Ikinä ei mene oikeinpäin ja pimeässä vielä vähemmän. Kun tottui Type-C –laturin käyttöön, niin tämä tuntuu taas hölmöltä. Iso näyttö tarvitsee kaverikseen ison akun ja sehän tästä löytyy. 4850 mAh –akku kestää nätisti pari päivää kovaa käyttöä. Kun otat käyttöön kaksi sim-korttia, niin itselläni kesti enää päivän. No siihen vaikuttaa, että toinen sim-kortti on työntekoa varten ja silloin tulee puhuttua paljon puhelimessa.

Käytettävyys

Käytettävyyttä olenkin yllä jo käsitellyt monella tavalla, mutta tässä vielä jotain siihen liittyen. Laskeskelin tuossa, että käytän puhelimella n. 30 eri sovellusta. Noin montaa sovellusta käyttäessä on tärkeää, että sovellusten välillä on helppoa liikkua. Siirtyminen sovelluksesta toiseen toimii viiveettä ja yhdellä napin painalluksella. Kotonani käytössä on ainoastaan puhelimessani käytössä oleva Soneran 4G mobiililaajakaista ja tämän kautta tulee Internetyhteys kaikkiin laitteisiini. Kerran kun liittää laitepariksi, niin tässäkin yhdellä painikkeella tulee yhteys langattomiin kaiuttimiin, videotykkiin, kannettaviin tietokoneisiin jne… En sano, että toimii kuin ajatus, vaan jopa nopeammin. Käytän matkapuhelinta paljon, joten mikään ei syö miestä niin paljon kuin, että puhelin ei pysy käyttäjän mukana. Mi Maxin kanssa ei tämän kanssa ole ongelmaa.

Ongelmat

Dual-SIM: Niin kuin yllä jo mainitsin, niin toisesta SIM-kortista häviää välillä kuuluvuus eli kortti lakkaa toimimasta. Välillä sattuu muutaman kerran päivässä ja sitten voi olla ettei satu moneen päivään. Käynnistyy itsestään: Puolentoista kuukauden aikana puhelin on kolme kertaa käynnistänyt itse itsensä kesken käytön. Tuon enempää ongelmia ei olekaan puolentoista kuukauden aikana ilmaantunut.

Plussat:
• Suuri näyttö
• Akkukesto
• Hyvä kamera
• Käytettävyys

Miinukset:
• Kuljettaminen
• Micro-USB (Ei vaan mee oikein päin)
• Kengännauhojen sitominen ei onnistu jos puhelin taskussa.

Yhteenveto

Vastauksena otsikon kysymykseen, niin voi sanoa, että tämä riippuu täysin siitä kuinka käyttää puhelintaan. Minä vastaan, että EI. Suuri näyttö toimii omassa käytössäni moitteettomasti ja saan sen myötä kaiken irti matkapuhelimestani. Suuri näyttö luo enemmän mahdollisuuksia käyttää matkapuhelintaan, eikä tarvitse tihrustaa pientä näyttöä. Suuri puhelin tietysti muokkaa myös toimintatapojasi. Esim. yllä näkyy miinuksissa ettei kengännauhoja pysty sitomaan jos puhelin housujen taskussa. Kyseessä on pieni seikka ja ehkä jo enemmän huumorin puolelle menevä ongelma. Puhelimen suuri koko tuo mukanaan ongelman, että kuinka sitä kuljettaa mukanaan. Housuntasku on liian pieni, mutta kun itsekään en mitään käsilaukkua kantele, niin sinne housuntaskuunhan sen survon.
Olen käyttänyt tätä puhelinta nyt puolitoista kuukautta ja olen edelleen haltioissani siitä kuinka hyvin tämä toimii. Ei tämä ole täydellinen puhelin, mutta lähellä ollaan. Pohdiskelin pitkään, että voisiko tässä olla paras puhelin mitä olen käyttänyt. Pohdiskelun tuloksena tulin siihen päätökseen, että kyllä tämä on paras puhelin mitä olen käyttänyt.
Tässä on puhelin, joka tekee tabletista tarpeettoman. Jos on tarvetta isolla näytöllä varustettuun puhelimeen, niin n. 300 euron hinnalla tämä on aivan ylivoimainen. Ominaisuuksiltaan verrattavissa jopa tuplasti kalliimpiin puhelimiin. Voisihan tätä kehua vaikka loputtomiin, mutta kyllä vahvasti suosittelen tämän puhelimen käyttöä.

Täältä tutustumaan tuotteeseen verkkokaupan puolelle, josta löytyy myös samalla tekniset tiedot. 

Jaakko M.