Talvitestissä Onetigris Backwoods Bungalow sekä Naturehike makuualusta ja -pussi

Meille e-villessä on tärkeää että testaamme tuotteita jatkuvasti. Tämä pätee etenkin tuotteisiin, joita käytetään vaativissa olosuhteissa kuten talvisessa maastossa. Laatumerkki Naturehike on retkeilytarvikkeisiin erikoistunut valmistaja, jolla on myös talviseen käyttöön tehtyjä tuotteita. Lähdin keväthangilla hiihtovaellukselle Kemijärvelle lappilaiseen aarnimetsään ja otin mukaan Naturehike CW300-makuupussin, Naturehike syysmakuualustan sekä Onetigris Backwoods Bungalow 2.0 -teltan.

Retken ajankohdalla huhtikuun puolivälissä lämpötila oli päivän +6 asteen ja yön noin -3 asteen välillä. Lue lisää niin tiedät miten yö meni!

Katsaus varustukseen

Yövarustuksena retkellä olivat kuvassa vasemmalta: Naturehike syysmakuualusta, Naturehike CW300 makuupussi, Onetigris Backwoods Bungalow 2.0 sekä lisäeristeeksi vanha makuualusta sekä Haltin makuupussi.

Naturehike syysmakuualustalla ei ole varsinaista talvieristystä, mutta se on keskimääräistä paksumpi, noin 7,5cm, joten ilmaeristys on jo kohtalainen. Koska tarkoitus oli nukkua lumen päällä otin varmuuden vuoksi erillisen alustan tuomaan lisäeristystä.

Makuualustassa on kätevä sisäänrakennettu täyttösieni, jota painelemalla alusta täyttyy noin 5 minuutissa. Näin et tarvitse mukaan erillistä täyttöpussia eikä alustaa tarvitse myöskään puhaltaa. Puhaltaessa makuualustan sisään menee kosteutta joka heikentää makuualustan eristävyyttä. Makuualusta painaa vain 677g yhden hengen koossa, joten se on oiva yhdistelmä paksuutta ja keveyttä retkeilyyn.

Naturehike CW300 on melko pieni mutta yllättävän lämmin makuupussi jonka Comfort-luokitus on +9 astetta. Koska lämpötila oli yön aikana odotettavissa nollan tienoille, otin toisen paksumman makuupussin varalle.

Tavarat menivät mukavasti ahkioon joka kulki keväthangilla sujuvasti.

Ahkion sai kätevästi reppuun kiinni. Ahkiota suositellaan kiinnitettäväksi siten, että sen paino jakautuu hartiolle ja lantiolle tasaisesti. Pelkälle lantiolle kiinnitettäessä voi ristiselän rasite olla liian kova.

Huhtikuussa Lapin hanget vielä kestää, mutta vesialueilla on syytä olla varovainen

Leiriytyminen

Hiihdimme veljeni kanssa illasta erääseen vanhaan ja koskemattomaan aarnimetsään ja kahdeksan tienoilla löytyikin jo mukava leiritymispaikka suon keskellä olevaan saarekkeeseen. Tamppasin lumen tasaiseksi ja pystytin Onetigris Backwoods Bungalow teltan.

Koska tuulta ei juuri ollut, päätin jättää teltasta useimmat kiinnitykset laittamatta. Helpoiten teltan saa pystyyn etsimällä kaksi puuta sopivalta etäisyydeltä ja kiinnittämällä teltan yläpäädyt niihin. Tämän lisäksi jokaisesta kulmasta on hyvä vetää kiinnitys telttakiilalla maahan. Talvella tämä voi olla hankalaa jos lunta on paljon. Nyt sain maata esille, joten kiilat sai kohtalaisen hyvin kiinni.

Onetigris Backwoods Bungalow 2.0 teltta 5 minuutin pystytyksen jälkeen, kun osa kiristyksistä vielä tekemättä

Pystytykseen ei tällaisessa minimiasetuksessa mennyt ensiyrittämälläkään kuin 5-10 minuuttia. Onetigris Backwoods Bungalow valikoitu testiin parista syystä. Ensinnäkin teltta ei tarvitse välttämättä pystytyskeppejä ja se on näin huomattavan kevyt, paino vain 1,5 kiloa. Teltta ei toki yllä ihan ultrakevyt-luokkaan, kuten esimerkiksi noin 700 grammaa painava 3F UL Lanshan Pro 1 (yhden hengen) tai reilu 900 grammaa painava Lanshan Pro 2 (kahden hengen) teltta.

Siihen myös mahtuu tarvittaessa kaksikin henkeä, joten teltta soveltuu myös kahden hengen vaellukseen. Sivusta avattava sisääntuloaukko on mielestäni mukavampi kun haluaa teltan, jossa voi myös oleilla sateen suojassa mukavasti. Teltan silmiinpistävin ominaisuus on kätevä katos, jonka alla voi vaikka kokkailla ruokaa sateen sattuessa. Katos taittuu helposti yön ajaksi teltan suuaukon suojaksi. Teltassa on myös luonnollisesti hyttysverkko sekä tuuletusaukko takana joka auttaa hieman kondensaatiokosteuden ja tuuletuksen kanssa.

Ensivaikutelma Onetigris Backwoods Bungalowista on varsin positiivinen. Luulen että kesällä teltta pääsee todella oikeuksiinsa, kun sen pystyttää näköalapaikalle ja katoksen alla pääsee kokkailemaan naposteltavaa sateen ropistessa tunnelmallisesti katokselle.

Naturehike taitettava makuualusta toimii myös erinomaisena istuimena.

 

Yöpyminen

Illan hämärtyessä alkoi lämpötilakin laskemaan joten päätin jo valmiiksi ottaa käyttöön varalle otetun teltta-alustan sekä ylimääräisen makuupussin. Lisäksi jätin merinovillaiset vaatteet sekä villapaidan päälle ja pipon tietysti päähän. Mikäli kylmä silti pääsisi läpi, olimme lämmittäneet vettä termospulloon jonka voisi tarvittaessa ottaa makuupussin sisälle. Nukkuessa kehon lämmöntuotanto tippuu huomattavasti ja vaikka nukkumaan mentäessä ei vielä kylmä olisikaan voi yön kylminä tunteina kylmä yllättää ikävästi.

Sääennustusten perusteella lämpötilan piti mennä alimmillaan hieman yli nollaan asteeseen, mutta ilma meni selvästi pakkasen puolelle jo ennen puoltayötä. Samalla myös revontulet nousivat pohjoisesta ja onneksi teltan suuaukko oli asennettu pohjoisen suuntaan, joten niitä oli mukava katsella ennen nukahtamista. Heräsin parin tunnin yöunien jälkeen kylmään. Olo ei kuitenkaan ollut niin kylmä että unisena olisin jaksanut tehdä asialle paljoa.

Laskin hyttysverkon alas jotta saisin pientä eristettä, olin kuullut, että hyttysverkolla saa parin asteen nosteen teltan sisälämpötilaan. En tosin jaksanut sulkea vetoketjua mutta verkko tuntui suojaavan yön aikana nousseelta pieneltä tuulenvireeltä.

Aamunkoi

Aamun sarastaessa aurinko alkoi lämmittämään siihen malliin että sain nukuttua hyvin eikä lopulta olo ollut kovin väsynyt vaikka pariin otteeseen olin herännytkin.

Aamukahvi kuksasta maistui.

Talvella ulkosalla yöpymisessä on oma tunnelmansa. Lisäksi uni tuntuu olevan sikeämpää viileässä.

Onnistunut ulkona yöpyminen talvisessa metsässä jätti voimaantuneen olon kun huomaa, ettei olekaan niin riippuvainen talon suojasta ja lämmityksestä edes pienellä pakkasella. Suosittelen jokaista erähenkistä ihmistä kokeilemaan, kunhan pitää huolen että makuupussi ja makuualusta eristävät riittävästi. Makuualustan eristävyys kannattaa olla hyvä, koska jäisestä tai lumisesta maasta hohkaa kylmyyttä kyllä yön aikana, jonka tulin itsekin huomanneeksi.

Ensi talveksi voisin harkita testata saman makuualustan Thermolite-eristettyä versiota, jolle valmistaja lupaa jopa -10 tai peräti -15 asteen minimikäyttölämpötiloja. Lisäksi lisäeristystä voi makuualustalle saada suositulla Naturehike taitettavalla solumuovisella makuualustalla.

Ps. Makuualustojen R-arvoja kysellään meiltä melko usein. Valitettavasti emme ole näitä tietoja oikein valmistajilta saaneet. Asiaa on laitettu kyllä virallisen yhteistyökumppanimme Naturehiken suuntaan joten ehkä tilanne korjaantuu.