Tässä blogissa on viime viikkoina ollut tuotearvosteluissa Xiaomin Mi4 ja Mi3 älypuhelimet. e-villen älypuhelinvalikoimaan on lisätty viimeisen kuukauden aikana Elephone p5000 ja Elephone p6000 sekä viimeisimpänä uutuutena Doogee TURBO-mini F1 4G. Nyt on kuitenkin aika esitellä e-villen työntekijöiden suosikki: OnePlus One 5.5″ 4G-älypuhelin.

OnePlus One on hintaluokkansa ehdotonta parhaimmistoa

Päätin kiinalaisen uudenvuoden jälkeen pistää elämän ranttaliksi, ja ostaa uuden älypuhelimen. Toimistolla hehkutettiin uutta OnePlus Onea, joka oli juuri saatu meille myyntiin. Tutkailin netistä speksejä ja arvosteluita. Törmäsin lauseisiin kuten ”It doesn’t make sense that the OnePlus One should be this inexpensive. It looks elegant, feels solid and performs smoothly, and it doesn’t show any signs that it’s a first-generation product from an unknown company.” (Vapaasti käännettynä: ei ole mitään järkeä, miksi OnePlus Onen pitäisi olla näin edullinen. Se näyttää elegantilta, tuntuu jämäkältä, toimii sujuvasti, eikä näytä merkkiäkään siitä, että kyseessä on tuntemattoman valmistajan ensimmäinen puhelin.) OnePlus One on myös luokiteltu vuoden kuuden parhaan puhelimen joukkoon, ja hintaluokassaan tämä vaikutti olevan vertaansa vailla. Pakkohan tätä oli siis kokeilla.

Valtaisaan suosioon noussut huippupuhelin hämmästyttää laadullaan, teknisillä ominaisuuksillaan sekä edullisella hinnallaan.
Valtaisaan suosioon noussut huippupuhelin hämmästyttää laadullaan, teknisillä ominaisuuksillaan sekä edullisella hinnallaan.

Käyttöjärjestelmän vaihto

Puhelimen käyttöönotto ei varsinaisesti sujunut ongelmitta. Olemme Kiinassa, joten kaikki Googlen palvelut ovat täällä järjestäen blokattu. Tämä tarkoittaa, että en saanut ladattua laitteeseen Google Playta, ja sen takia erilaisten sovellusten lataaminen kännykkään ei onnistunut. No, nämä ovat niitä kulttuurieroja, jota tänne tultiin myös oppimaan. Jatkoin siis kärsivällisesti vanhalla puhelimellani, kunnes pääsin sensuurista vapautettuun Hongkongiin. Vasta Hongkongin puolella hoksasin, että puhelimessa on Kiinan markkinoille suunniteltu ColorOS-käyttöjärjestelmä, joka esti esimerkiksi Facebookiin pääsyn. Konsultoin tietokoneneroamme Ollia, jonka kanssa vaihdoimme käyttöjärjestelmän kansainväliseksi CyanogenMODiksi. Operaatiota tehdessä tunsin itseni varsin nörtiksi, vaikka Ollin osaavassa ohjauksessa eteenpäin mentiinkin. Kirjoitin samalla ohjeet järjestelmän vaihtamisen vaihe vaiheelta selkokielellä, jotta muiden ei tarvitse raapia päätään operaatiota tehdessä. Tässä ohjeet! Tämän jälkeen pääsinkin lempi vaiheeseeni, eli itse puhelimesta nauttimiseen!

Mustassa mallissa on tyylikäs rosoinen takakuori.
Mustassa mallissa on tyylikäs rosoinen takakuori.

Sujuva Android 4.4.

Kun sain puhelimen vihdoin toimimaan, tuntui, kuin maailma olisi auennut. Sain toimivan VPN:n, joten nyt myös Kiinan puolella pääsee sosiaaliseen mediaan ja esimerkiksi lukemaan Hesaria! Tämän länsimaalaisen autuuden lisäksi itse puhelin toimii kuin unelma. Minulla oli aiemmin Lumia 920 ja sitä ennen Samsung Galaxy S plus, jossa oli Android 2.3 -käyttöjärjestelmä. Tämä uusi OnePlussassa oleva Android 4.4. on kyllä ottanut ison harppauksen eteenpäin! Androidin ollessa niin jättimäisen suosittu käyttöjärjestelmä, kutakuinkin jokainen sovellus, jonka ikinä keksin, on saatavilla puhelimeeni. Vaikka olen onnessani ladannut kaiken maailman sovelluksia, toimii puhelin yhä nopeammin kuin ajatus. Yläpaneelin vetovalikosta saa esille kaikki tärkeimmät, eniten käytetyt ominaisuudet kuten käynnistää tai sammuttaa Wifin ja mobiilidatan, bluetoothin ja GPS:n, ja säätää näytön kirkkautta tai jatkaa suoraan asetuksiin. Pisteitä OnePlus ja Andoid 4.4. saavat myös näytön yläpuolella olevista valoista, jotka kertovat, mitä puhelimessa tapahtuu: vilkkuva vihreä valo tarkoittaa WeChat-viestin tai tekstarin saapumista, vilkkuva valkoinen WhatsApp-viestiä tai vastaamatonta puhelua, ja punainen valo matalaa akunvarausta. Näin ollen puhelinta ei tarvitse koko ajan napauttaa päälle, vaan yhdellä vilkaisulla näkee, pitääkö se kahmaista kouraan ja lukaista viimeisimmät kuulumiset.

OnePlus One puhelimessa on Sonyn 13 megapikselin Exmor IMX 214 huippuluokan kamera.
OnePlus One -puhelimessa on Sonyn 13 megapikselin Exmor IMX 214 huippuluokan kamera.

Upeita kuvia vakuuttavalla kameralla

Tarvitsen nimenomaan puhelimen, jossa on niin hyvä kamera, ettei erillistä kameraa tarvitse raahata mukana. OnePlussan 13 MP takakamera ja 5 MP etukamera ovat vastaus toiveisiini.

OnePlus One saa käytettävyydestään ja sujuvuudestaan jo paljon pisteitä, mutta kulkevana mimminä ja ysärin somelapsena tärkein ominaisuus puhelimessa ovat sen hyvät kamerat. Tarvitsen nimenomaan puhelimen, jossa on niin hyvä kamera, ettei erillistä kameraa tarvitse raahata mukana. OnePlussan 13 MP takakamera ja 5 MP etukamera ovat vastaus toiveisiini. Saan hetket terävinä talteen, oli kyseessä kaveri-, maisema- tai makrokuva, ja pystyn lähettämään äidille kuvaterveiset maailman laidalta. Takakamerassa on kaikenlaisia vaihtoehtoja, joilla saa otettua passelin kuvan tilanteessa kuin tilanteessa, eikä tupla-LED-salama jätä mitään pimentoon (ja on muuten hyvä taskulamppuna). Etukameralla puolestaan saa kerrankin hyvälaatuisia selfieitä: 5 megapikselin lisäksi etukamerassakin on kasvokuvaustoiminto (ks. Terkkuja kotiin -kuva). Olemmekin leikillään nimenneet puhelimen selfie-puhelimeksi. Lisäksi puhelimen 64 GB:n jättimäiseen muistiin mahtuu kyllä tallettamaan kuvan jos toisenkin. Alla muutama OnePlus One puhelimella otetta kuva. Eivätkö olekin upeita?

Terkkuja kotiin!

Muita huomioita OnePlus Onesta:

+ Puhelin on englanniksi, mutta siihen saa helposti myös skandinaavisen näppäimistön ja suomenkielisen tekstin arvauksen, joten kielikysymyskään ei tuota ongelmia.

+ 3100 mAh:n akun kanssa ei tarvitse pelätä, että se ensimmäiseksi loppuisi kesken.

+ Kokonsa puolesta luuri on aika iso, mutta pysyy hyvin kädessä jännittävän rosoisen takakuorensa ansiosta.

Ei Nokian mahtavaa karttapalvelua, vaan Google Maps, joka toimiakseen täytyy olla yhdistettynä nettiin

Ei muistikorttipaikkaa (jota 64 GB muisti tosin kompensoi)

Yhteenvetona puhelimesta sanoisin, että aivan maailmanluokan luuri tuli valittua!

Tekniset tiedot:

  • GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900MHz
  • 3G WCDMA 850/900/1900/2100MHz
  • 4G LTE FDD 1800/2100/2600MHz
  • Micro-SIM
  • Näyttö: 5.5″ 1080p Full HD 1920×1080, 401 ppi
  • Gorilla Glass 3 naarmunkestävä näyttö
  • Prosessori: 4-ydin, Qualcomm© Snapdragon™ 801, 2.5GHz
  • GPU: Adreno 330, 578MHz
  • Käyttöjärjestelmä: Color OS, Android 4.3 Jelly Bean
    (Cyanogen 11S, Android 4.4 KitKat asennettavissa)
  • RAM: 3 GB
  • Sisäinen tallennustila: 16GB / 64GB
  • Kamera: 13Mpix – Sony Exmor IMX 214
  • Etukamera: 5Mpix
  • WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Hotspot
  • Bluetooth 4.0
  • NFC: Kyllä
  • GPS + GLONASS + kompassi
  • JAVA: Kyllä Java MIDP-emulaattorin avulla
  • USB: micro-USB v2.0, USB OTG Host
  • Akku: 3100 mAh Li-Po
  • Mitat: 152.9mm x 75.9mm x 8.9mm
  • Paino: 160 g
  • Play kauppa: Ei valmiiksi asennettuna
  • Kielet: englanti, kiina

Tästä pääset tutustumaan OnePlus One 5.5″ 4G-älypuhelimeen verkkokaupan puolella.