Kannattaako ilmasohvaa ostaa? Lue tämä ennen ostoa

Ilmasohvat tulivat ryminällä markkinoille viime kesänä. Oli kyseessä sitten AirLounger, Laybag, Ilmatuuba, Baussi tai Röhnö, pääperiaatteeltaan kaikki ovat samoja: Pussin sisään kahmitaan ilmaa ja suu rullataan kiinni. e-villessä myynnissä ollut Airmate Chill -ilmasohva sai suuren suosion asiakkaiden keskuudessa ja tänä vuonna päätimme löytää paremman vaihtoehdon jo suositulle sohvalle.

Ilmasohva testissä - Mitä kannattaa tietää ennen ostoa

Toimiiko sohva ja jos kyllä, niin miten? Vastaako se Facebookissa ja Youtubessa näkyviä mainosvideoita ja kannattaako sitä ostaa? Pyrin vastaamaan näihin kysymyksiin tässä blogissa.

Ilmalla täytettävä rantasohva – Toimiiko se oikeasti?

Kuten mainitsinkin, ilmasohva toimii teoriassa kauhomalla ilmaa sisään kunnes pussi on riittävän täysi. Tämän jälkeen pääty rullataan kiinni ja ilma pakkaantuu tiiviimmin. Sohvan ollessa riittävän täysi, suljetaan suuaukon klipsi ja sohva on valmis. Vedenpitävät pussit, joita näkee kesäisin rannalla toimivat käytännössä samalla periaatteella.

Ilmasohva on helppo avata ja sulkea

Miten ilmasohva toimii oikeasti sitten käytännössä? Olen itse testannut kenties viittätoista erilaista ilmasohvaa ja näistä en ole saanut yhtäkään täyteen paikallani seisten. Voisi olettaa, että vika on tekijässä, mutta puolen tusinaa kollegaani on koittanut samaa. Käytännössä tämä vaatii pienen tuulen tai vaihtoehtoisesti sohvan kanssa kannattaa ottaa muutama rivakka juoksuaskel. Myös pussin suu tulee rullata nopeasti kiinni, ettei kauhottu ilma pakene sohvan sisältä ennen aikojaan.

Mitä eroa eri ilmasohvilla on?

Ilmasohvia on tosiaan eri nimillä myynnissä kymmeniä ja näistä osa näyttää ulkoisesti identtisiltä, mutta hinta vaihtelee aina parista kympistä jopa viiteen kymppiin. Mistä tämä ero sitten johtuu? Kerroinkin testanneeni yli kymmentä ilmasohvaa ja näissä on selkeitä laatueroja. Ensinnäkin halvimman mahdollisen materiaalin sohvat ovat hieman riskialttiita repeämille, mikäli haluaa leiriytyä hieman kivikkoisemmassa maastossa. Myös malli itsessään vaikuttaa sohvan hintaan. Kaksikerroksinen ilmasohva pitää sisällään erillisen pussin, jonka ansiosta pieni reikä sohvan ulkopinassa ei tärvele sohvaa.

Mitä sliipatumpi ja brändätympi sohva on kyseessä,
sitä enemmän hinta sisältää samaa kuin sohva itse: Ilmaa.

Uusi, paranneltu ilmasohva

Valitsin tässä itse sohvalle materiaaliksi telttakankaana usein käytetyn 190T polyesterin ja vielä vahvempaan versioon nailonin. Koin, että tämä on sopiva kompromissi laadun ja hinnan välillä. Malliksi puolestaan valitsin neliskulmaisella päädyllä varustetun version, joka on hieman tukevampi kuin viimevuotinen Airmate Chill -ilmasohva.

Materiaalin ja mallin lisäksi näkisin, että muuten hintaero selittyy brändilisällä. Mitä sliipatumpi ja brändätympi sohva on kyseessä, sitä enemmän hinta sisältää samaa kuin sohva itse: Ilmaa.

Mihin ilmasohva soveltuu?

Ilmasohva painaa pakattuna noin kilon ja vie tilaa saman verran kuin pieni makuupussi. Tämän myötä se on täydellinen mukaan festareille, vaellukselle, piknikille, mökille, rannalle tai vaikka kotipihalle. Itse näkisin sohvan myös hyvänä lisäistuimena pienessä asunnossa. Sohvalle mahtuu hyvin kaksi aikuista tai kolme lasta ja painoraja paukkuu rikki vasta 200kg kohdalla. Tästä huolimatta en suosittele tätä alastulopatjaksi tai pomppulinnaksi.

täydellinen mukaan festareille, vaellukselle,
piknikille, mökille, rannalle tai vaikka kotipihalle

Pirteän väriset ilmasohvat

Olen myös nähnyt videoita, joissa ilmasohvaa suositellaan kelluntapatjaksi veteen, mutta tätä välttäisin itse: Mikäli sohva tyhjenee äkisti vedessä, on ympärilläsi yhtäkkiä 200x100cm kokoinen kangasriekale ja tämä voi olla vaarallista. Rantavedessä tämä lienee turvallista, mutta järki käteen, mikäli haluat läträtä vedessä. Yleisestikin antaisin tämän ohjeen sohvan käyttöön: Älä hölmöile, niin kaikilla on kivaa. 😀

Kannattaako ilmasohvaa ostaa?

Vaikka olenkin lisännyt sohvan kauppaan itse, niin haluan olla arvostelussani puolueeton. Kaikissa hittituotteissa on omat miinuksensa, eikä ilmasohva ole tässä poikkeus, vaikka markkinointiväki muuta väittääkin.

Sohvan ehdoton valtti on sen keveys ja pieni olemus. Kilon painoisena se kulkee missä tahansa repussa mukana, enkä tiedä miten muuten saisi mukavan istuimen kahdelle aikuiselle alle kilon painoisena. Sohva on äärimmäisen mukava ja siihen on kiva kellahtaa kesätuulen hyväillessä kasvoja. Viime vuotisesta sohvasta poiketen sohva ei ole yhtä kiikkerä kuin edeltäjänsä. Kuitenkin suurimmat risut sohva saa täytön ja pakkaamisen haasteista. Täyttö vaatii joitain juoksuaskelia ja usein muutaman yrityksen ja purkaminen puolestaan on hieman pitkäjänteistä hommaa, sillä suojapussi on suhteellisen nafti.

Limen värinen on oma suosikkini

Flingi Air -ilmasohva on tämän kuun ajan kuukauden tuotteena 19,95€ ja vaikka en olekaan testannut kaikkia kilpailijoiden sohvia, niin kehtaisin melkeinpä väittää, että hinta-laatusuhteessa Flingi on lyömätön.

+ Äärimmäisen mukava (Kollegani Jukka nukahti sohvalle minuuteissa)
+ Sikamaisen halpa
+ Mahtuu pieneen tilaan
+ Kevyt (kilon painoinen sohva!?!)
+ Yllättävän kestävä
– Likaantuu herkästi
– Ei sovellu vesileikkeihin
– Ei yhtä helppo kuin videot antavat ymmärtää
– Vaikea pakata

LOPPUARVOSANA: Näin vuoden jälkeenkin sanoisin, että ilmasohva on nerokas keksintö. Lapsikin jaksaa siirtää kilon painoista sohvaa ja pakattuna se vie olemattoman vähän tilaa. Miinuksistaan huolimatta tämä saa silti minulta yhä arvosanaksi lähes täydet, eli 4½ / 5. Erittäin hyvä ja maailmanluokan hinta-laatusuhde.

PSST: Tuote on tarjouksessa kesäkuun ajan 19,95€! Katso tuote e-villen kaupassa tästä.

Muut lukijat olivat kiinnostuneita myös näistä...

2 kommenttia

 1. Erkki Antero sanoo:

  Siis painaa kilon ja tuulipintaa 4 m²

  Tuli ensimmäisenä mieleen että keveyden takia on tuuliongelma. Esim meren rannalla on ongelma että siitä tulee helposti tyhjänä (siis kukaan ei istu siinä) lentosohva. Merellähän tuulee usein tosi rankasti

  Voisko olla alareunassa esim lipareet joiden päälle voi laittaa vaikka kiviä painoksi tai vaikka lipareiden reikiin telttapuikkoja joilla teltat pysyvät koossa. Ei karkailis niin helposti

  • Tuomo Tuomo sanoo:

   Käytännössä keskiöön on mahdollista asettaa jonkinlainen paino. Tämä on kyllä hyvä pointti, että jonkinlainen vaarnajärjestelmä voisi olla näppärä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Liity seuraajaksi

Saat tiedon uusista blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Liity muiden seuraajien joukkoon: