Saamme paljon kysymyksiä valvontakameroistamme. Asiakkaitamme on askarruttanut turvakameroiden asentaminen ja etenkin Zmodon ulkovalvontakameran käyttöönotto on tuottanut harmaita hiuksia. Tämä juttu kertoo kattavasti tavallisen harrastaja-asentajan Vesa K:n valvontakamerajärjestelmän asentamiskokemuksista.

Esittelyssä turvakamerajärjestelmä

Tilasin e-villen verkkokaupasta 2 kpl:tta Zmodo 720p HD-laatua nauhoittavaa IP –valvontakameraa.

Lisäksi minulla oli ZMODO:n sisätiloihin tarkoitettuja IP-kameroita. (Katso tästä kaikki e-villen Zmodo valvontakamerat.) Kamerat asensin sopiviksi katsomilleni paikoille.

 


Järjestelmän asentaminen pöytäkoneelle lähti siitä, että menin Zmodon nettisivuille ja latasin sieltä kaikki mahdolliset softat ja manualit liittyen Zmodo WiFi valvontakameroihin. Nettisivulta välilehden Download alta löytyvät käyttöohjeet ja ohjelmat kyseisille tuotteille. Tuo englanninkielentaito kun on itsellä huononlainen, käänsin Google kääntäjällä manuaalit (jonkinlaiselle) suomen kielelle. Ensin täytyi synkronoida kameran sisältämä ohjelmisto toimimaan yhteen oman WiFi verkkoni kanssa. Asensin omalle koneelleni seuraavat ohjelmat:
IP Search Software
Zviewer_Windows2.0.0.9_Setup.exe

Ensin kamera pöydälle tietokoneen viereen. Sitten virtapiuha kiinni seinään sekä verkkopiuha kameran ja tietokoneen reitittimen välille. Verkkoasetukset kohdalleen, manuaalin ohjeiden mukaisesti.

Jos sinulla useampi kamera, muista laittaa eri IP-osoitteet. (Kaikki tekemäsi asetukset kannattaa myös laittaa ylös myöhempää tarkastelua varten. Itse tallensin tiedot Windowsin muistioon, niin oli kätevää käydä tarvittaessa varmistamassa, usean kameran ollessa kyseessä, mitkä asetukset oli tehty mihinkin kameraan.)

Valvontakameroissa huomasin sen ongelman, että kun ne tulivat minulla ensin sisätiloihin, niin synkemmällä ilmalla kamera räppää koko ajan päivä ja yökuvauksen välillä. Ongelman ratkaisuksi on kaksi vaihtoehtoa: Joko valvottavissa huoneissa on päiväsaikaan jatkuvasti valot päällä, tai sitten etäohjattava katkaisija (Smart Switch GSM-virtakytkin).

Katkaisija laitetaan seinäpistorasiaan, johon tulee ADSL-reitittimen virtajohto. Smart Switch GSM-virtakytkimen SIM-kortin numeroon soittamalla tai tekstiviestin lähettämällä voidaan kytkeä ADSL-reititin päälle ja pois päältä silloin kun halutaan. Nyt järjestelmäni toimii niin, että voin mistä tahansa soittamalla kytkeä virrat ADSL-reitittimeen päälle ja pois päältä. Valvontakuva rupeaa näkymään n. 1 minuutin kuluttua ADSL reitittimen päällekytkennästä.

Zmodo-valvontakamerat yhdistyvät helposti myös mobiililaitteeseen skannaamalla valvontakameran QR-kooditarran, jonka jälkeen valvonta voi alkaa.

Olen itse saanut järjestelmän toimimaan pöytätietokoneella ohjelmilla IPCSearch1.0.15 ja Zviewer2.0.0.9 sekä Onda V719  Android tabletilla ja Samsung SM-G313HN älypuhelimella ohjelmalla Zsight.

Plussat:

  • Langaton – ei tarvita verkkopiuhoja
  • Yhteys toimii etänä Android ja iPhone -puhelimiin
  • Tietokoneelle ohjelman asennettua voi tallennuksen tehdä tietokoneen kovalevylle tai tietokoneeseen liitettyyn muistikorttiin tai muistitikkuun
  • Yllättävän hyvä ja ajantasainen kuva n. 10m:n etäisyydelle asti
  • Kuvanlaatu on myöskin yllättävän hyvä pimeässä, joskin mustavalkoinen

Miinukset:

  • Jos seiniä välissä, valvontakamera ei toimi langattomana kuin n. 30 metrin etäisyydelle
  • Jos seinä välissä, kuva tulee pätkimällä ja viiveellä jo muutaman metrin etäisyydellä reitittimestä
  • Yökuva mustavalkoinen
  • Pakkasen kestävyys epäselvä, en suosittele käyttöä alle – 10 asteen

YouTube videoita: