Kiinassa joka vuonna marraskuun 11. päivänä juhlitaan sinkkujen päivää, sillä kiinaksi numero yksi tarkoittaa numeraalisen merkityksensä lisäksi yksinäistä ihmistä, eli sinkkua. Tätä on juhlittu Kiinassa jo pitkään, mutta Suomessa ja muissa länsimaissa tämä konsepti on melko tuntematon. 11.11. Singles’ Day -kampanjamme vuoksi avaamme tällä viikolla juhlan merkitystä blogissamme. Juhlan kunniaksi e-ville tarjoaa 11 tarkkaan mietittyä huipputarjousta. Tutustu tarjouksiin tarkemmin tämän blogin lopusta.

singles_day2

Juhlan oikeasta alkuperästä ei olla varmoja, mutta arvauksia on kahdenlaisia, joista molemmat alkavat Nanjing-yliopiston opiskelijoista. Yksi arvaus on, että ryhmä Nanjing-yliopiston opiskelijoista olivat erittäin innokkaita löytämään tyttöystäviä, joten he järjestivät sinkuille tarkoitetun tapahtuman aina marraskuun 11. päivänä. Tämän jälkeen sinkkupäivää on juhlittu joka vuosi, ja se levisi muihin kiinalaisiin yliopistoihin, ja vähitellen kauppojen toiminnan myötä koko Kiinan kulutusjuhlaksi.

Toinen teoria on se, että Nanjing-yliopistossa opiskelleen nuoren miehen tyttöystävä kuoli syöpään, jonka jälkeen mies sytytti kynttilän joka vuosi marraskuun 11. päivä menehtyneen rakkaansa muistoksi. Sanotaan että miehen nimi oli Guang Gun, joka on myös Singles’ Dayn tai tarkemmin sanottua sinkun kiinankielinen nimitys.

Juhlasta on tullut todella merkittävä täällä Kiinassa. Joka vuosi kyseisenä päivänä järjestetään tapahtumia ja juhlia sinkuille, myös niin sanottuja ”matchmaking”-tapaamisia järjestetään paljon, sillä juhlasta on tullut joillekin kiinalaisille eräänlainen kumppanin löytöjuhla. Singles’ Dayn kunniaksi osa liikkeistä antaa lisäalennuksen tuotteista, jos asiakas pystyy todistamaan myyjälle, että hän on sinkku. ”Sinkkuustodistuksen” voi pyytää esimerkiksi työkaverilta, joka voi allekirjoittaa lapun, jossa todistetaan asiakkaan sinkkuus. 

Romanssi ei kuitenkaan ole ainoa asia mikä liittyy tähän juhlaan. Singles’ Day on Kiinassa samantapainen päivä kuin Black Friday Amerikassa, jolloin liikkeillä, tavarataloilla ja verkkokaupoilla on huikeat alennukset. Kiinalaiset ovat tunnetusti kovia tekemään ostoksia, joten juhlasta on tullut erittäin suuri shoppailutapahtuma. Eikä pelkästään suuri, vaan maailman suurin. Vuonna 2015 Alibaba ilmoitti sinkkupäivän kampanjan kokonaismyynniksi 14 miljardia dollaria. Tämä summa ylitti kirkkaasti Amerikassa järjestettyjen Black Fridayn sekä Cyber Mondayn myynnin yhteenlasketun summan, joka oli 5,8 miljardia dollaria. Vuotta myöhemmin, 2016, sinkkupäivän myynti Alibaballa oli noussut jo 17,8 miljardiin dollariin.

Sinkkupäivästä on viime vuosina tulossa myös iso juttu lännessä. Hieman yllättäen ahdisteluskandaalissakin ryvettynyt ”USA:n presidentti” otti kantaa juhlaan Alibaban 2015 Singles’ Day -televisiogaalassa. Katso videotervehdys alla:

Myös e-villellä on olemassa erikoskampanja Single’s Dayn kunniaksi. Olemme valinneet 11 erikoistarjousta juhlistaaksemme tätä Kiina-kaupan ilon päivää.

 1. Oukitel K6000 Plus -älypuhelin 239,95€
 2. Anycubic I3 MEGA Ultrabase 3D-tulostin 439,95€
 3. Hydra Commander -pelituoli 129,95€
 4. Älykäs kodin valvontajärjestelmä 74,95€
 5. Lumina-heräämisvalo 19,95€
 6. 26″ Fatbike X-Treme 429,95€
 7. Irontria-otsalamppu 9,95€
 8. eDrift R8 -tasapainoskootteri 174,95€
 9. Arctic Mate FHD -riistakamera 74,95€
 10. Nubwo S1 -kuulokkeet 24,95€
 11. Star Wars TIE Fighter -drone 44,95€

Lisää siis nämä huipputuotteet ostoskoriisi odottamaan lauantaita. Hyvää sinkkujenpäivää kaikille tasapuolisesti!