TuomoOlin päättämässä vaihto-opiskelujaksoa Hongkongin Teknillisessä Yliopistossa 2010 ja olin kiintynyt kaupunkiin siinä määrin, että halusin myös suorittaa opintoihin kuuluvan työharjoittelun ”Honkkarissa”. Hain harjoitteluun pieneen suomalaiseen verkkokauppaan, e-villeen, joka oli tuolloin vielä e-ville.hk -domainin alla.

Viiden hengen voimin toiminut verkkokauppa piti päämajaansa Hongkongissa, jossa sijaitsi myös kaupan varasto. Muistan elävästi vielä saapumiseni toimistolle ensimmäistä kertaa. Varasto ja toimisto sijaitsivat teollisuusrakennuksen kuudennessa kerroksessa, jonka ruosteiset hissinovet narisivat ja suurilla metallilaatoilla päällystetty käytävän lattia notkui joka askeleella. Ihmettelin, olinko todella saapunut oikeaan paikkaan. Itse haastatettelutilanteesta en muista paljoa, mikä menee varmaan jännityksen piikkiin.

Haastattelun jälkeen en hoksannut kysellä itse aktiivisesti harjoittelupaikan perään ja lähtö Hongkongista opintojen päätteeksi vaikutti jo todennäköiseltä. Kuitenkin joitain päiviä ennen kuin minun olisi pakko varata lento, sähköpostiini saapui viesti Villeltä. ”Hei, etsitkö vielä harjoittelupaikkaa kesäksi? Millainen tilanteesi on, voisitko aloittaa jo maanantaina”

En tuolloin arvannut, että 3½ kuukauden mittainen työharjoittelujakso venyisi lopulta yli vuosikymmenen mittaiseksi uraksi, jonka aikana tekisin töitä Villen lisäksi noin 200 työntekijän kanssa rakentaen e-villen verkkokaupasta sitä, mitä se on nykyisin. Siirryn itse uusiin haasteisiin toukokuun puolivälissä sekä jännittynein että haikein mielin. Kollegoita tulee varmasti ikävä. e-ville on ollut osa arkea yli kolmanneksen koko elämästäni, joten muutos on suuri. Nyt on kuitenkin mukava katsoa taaksepäin ja miettiä mitä kuluneen 11 vuoden aikana on tapahtunut ja miten e-ville on vuosien varrella muuttunut.

6 asiaa, jotka ovat muuttuneet 11 vuodessa?

1. Tiimiläisiä ympäri maailmaa

Liittyessäni harjoittelijana remmiin mukaan toukokuussa 2010 meitä oli yhteensä 6: Esther toimi operatiivisena johtajana, Steve pakkasi tuotteita, Miksu pyöritti asiakaspalvelua ja markkinointia Villen kanssa, Charlton lisäsi tuotekuvia ja videoita ja minä kirjoitin tuotekuvauksia. e-villellä oli tuolloin toimisto pelkästään Hongkongissa ja kaikki tuotteet lähetettiin Hongkongin varastolta, josta pakettiauto tuli noutamaan päivän tilaukset joka iltapäivä. Tällä hetkellä e-villen tiimissä taitaa olla freelancerit ja osa-aikaiset mukaan laskien reilu 40 henkeä ja toimistoja on kolmessa maassa: Kiinassa, Thaimaassa ja Suomessa.

Villen kanssa sivuston ilmettä miettimässä

2. Enemmän paketteja päivässä kuin ennen lähti kuukaudessa

Aikanaan paketteja pakkasi Hongkongin toimistolla yksi täysipäiväinen työntekijä, jolla riitti aikaa myös kuvata tuotevideoita tai avustaa tuotteiden hankinnassa. Paketteja lähti päivässä 1-2 postisäkillistä kohti Hongkongin kansainvälistä lentokenttää. Tänä päivänä sesonkiaikaan Mäntsälän varastolla käy kuhina aina aamusta iltaan asti ja enimmillään lähetyksiä on lähtenyt päivässä ovesta ulos enemmän kuin vuosikymmen sitten niitä postitettiin kokonaisen kuukauden aikana.

Kontti täytetään Shenzhenin päädyssä

3. Hongkongista Shenzheniin ja lopulta Mäntsälään

Vielä 2011 e-ville lähetti ison osan tuotteista Hongkongin varastolta. Kuitenkin tavarantoimittajien sijaitessa Kiinassa siirsimme lopulta varaston sekä asiakaspalvelutiimimme tuotteita lähemmäs Kiinan Shenzheniin, joka toimi e-villen keskusvarastona vuosien ajan. Avasimme 2014 varaston Mäntsälään, joka kasvatti suosiotaan nopeampien toimitusten vuoksi ja lopulta keskeytimme toimitukset varastoltamme Shenzhenistä viime kesänä ja siirsimme kaikki tuotteet Mäntsälän varastolle, josta toimitukset ovat nopeampia, eikä asiakkaan tarvitse huolehtia tuotteiden tullaamisesta.

Verkkokauppa-ala ja asiakkaiden odotukset esimerkiksi asiakaspalvelun tai toimitusten osalta ovat myös muuttuneet merkittävästi. Muistan vielä kuinka sain asiakaspalvelussa kiitoksia siitä, että vastasimme alle vuorokaudessa ja tuolloin lupaamamme 2-4 viikon toimitusaika ei ollut asiakkaille haaste.

Uusi toimitusjohtaja Mikko toivotettiin tervetulleeksi e-villeen Mäntsälän varastolla.

Jaa mikä ville?

4. e-ville ei ole enää tuntematon Kiinakauppa

Jos kerroin kymmenkunta vuotta sitten työskenteleväni verkkokauppa e-villessä, sain yleensä vastaukseksi kyselyitä ja ihmettelyä. Mikä se on? Mitä te myytte? Jaa mikä ville? Ehkä joka kymmenes ihminen oli kuullut e-villestä ja silloinkin kyseessä oli tavallisesti ihminen, joka harrasti Kiinakaupoista tilaamista. Aliexpressin ja Wishin kaltaiset jättikaupat eivät olleet vielä arkipäivää ja moni vierasti ulkomailta tilaamista. Vaikka e-ville ei vieläkään ole kenties arkisin kauppa, jossa ihmiset shoppailevat päivittäin, on tilanne kuitenkin varsin eri. Moni on vähintään kuullut meistä ja osa osaa nimetä tuotteita tai tuoteryhmiä nimeltä tai on itse tilannut tai tietää, että isä tai veli tai muu tuttu on tehnyt tilauksen. Vuosien varrella noin joka neljäs suomalainen internetshoppailija on ostanut e-villestä. Myös verkkokauppaostaminen on kokenut täydellisen murroksen ja puhelimella shoppailu on monelle nyt yhtä arkista kuin lähikaupassa käynti.

Parin vuoden takaisia itsenäisyyspäivän tunnelmia e-villen suomalaisten kesken

5. Kiinakaupan noviiseista hankintapalveluksi

Vielä vuosikymmen takaperin moni päätös ja tuotelisäys saattoi tapahtua ns. fiilispohjalta sen mukaan mikä tuntui oikealta ja hyvältä ilman sen suurempaa asiantuntemusta. Tuotteiden joukkoon osui välistä sekundaa, jota sitten hyvitettiin asiakkaille. Olimme vielä suhteellisen kokemattomia Kiinakaupan sudenkuoppien osalta ja esimerkiksi tuotetietojen kanssa luotimme usein sokeasti tavarantoimittajien rehellisyyteen. Sittemmin toimintaa on kehitetty aktiivisesti vuosi vuodelta ja meillä työskentelee Kiinassa tiimillinen suomalaisia tuotepäälliköitä, jotka testaavat tuotteita ennen lisäämistä ja auditoivat tavarantoimittajia, sertifikaatteja ja tuotteiden laatua säännöllisesti.

Toiminta on kehittynyt siinä määrin, että tarjoamme nykyisin hankintaa ja siihen liittyviä oheispalveluita erikseen myytävänä palveluna yrityksille Polarpanda-hankintapalvelun kautta.

Välillä oppeja on käyty hakemassa erilaisista seminaareista

6. Vaihtuvat tuotetrendit

Hittituotteet ja verkko-ostaminen on muuttunut yli vuosikymmenen aikana monta kertaa. Liittyessäni e-villeen suurimpia hittituotteita olivat MP3-soittimet ja ensimmäiset kosketusnäytölliset puhelimet. Puhelinten käyttö vaati kuitenkin usein erillisen stylus-kynän, sillä niiden näyttö ei ollut kapasitiivinen, vaan resistiivinen. 2015 toi mukanaan tasapainoskootterit ja Segway-tyyliset sähkökulkuneuvot, jotka nousivat nopeasti suosioon, mutta joita kohtaan kiinnostus laantui lähes yhtä nopeasti. Kenties nopeiten nouseva trendituote oli 2016 vuonna sormihyrrä, eli fidget spinner. Jenkeistä hitiksi kasvaneet sormihyrrät nousivat muutamassa kuussa supersuosituiksi, mutta kesään mennessä spinnereitä löytyi jo jokaisesta kaupasta ja kioskista aina liiaksi asti.

Viime vuosikymmenen loppupuoliskolla iskun- ja vedenkestävät puhelimet ja puhelimet, joilla oli pitkä akkukesto löysivät asiakaskuntansa. Solmimme yhteistyön sekä Oukitel- että Ulefone -puhelinvalmistajien kanssa puhelinten maahantuonnista ja huollosta ja mainostimme puhelimia etenkin eränkävijöille ja luonnossa liikkuville. Puhelimet ovat säilyttäneet statuksensa ja 3-4 päivän akkukestolla varustetut kestävät puhelimet ovat yhä yksi e-villen suosituimpia tuoteryhmiä. Viime vuonna alkanut koronapandemia nosti suojaintuotteiden lisäksi erilaisten vapaa-ajantuotteiden kysyntää. Airtrack-ilmapatjat, polkupyörät, teltat, ulkoiluvarusteet ja grillit ovat olleet kovassa huudossa aina viime keväästä lähtien ja kysynnälle ei tunnu olevan loppua. Moni viettää kesälomat ulkoillessa ja mökkeillessä ulkomaanmatkojen sijaan tänäkin kesänä.

Tuoteideoita ja yhteistyökumppaneita käytiin usein etsimässä paikallisilta hankintamessuilta

Kiitokset sekä kollegoille että asiakkaille

Olen toiminut viimeiset 2 vuotta e-villen verkkokauppajohtajana. Vastuullani on ollut kaupan ja mainonnan kehityksen ohella laajentaa e-villen markkinoita länsinaapurissa ja parantaa e-villen tuotevalikoimaa niin määrän kuin laadun osalta sekä nostaa e-villen asiakastyytyväisyyttä. Apuna minulla on ollut tässä noin kaksi tusinaa verkkokaupan ammattilaista, jotka ovat pistäneet kaikkensa peliin yhteisten tavoitteiden eteen. Töitä on tehty hampaat irvessä ja välillä haastavissa olosuhteissa ja viime vuonna iskenyt koronapandemia on tehnyt työskentelystä haastavaa. Ulkosuomalaisille ja -ruotsalaisille kollegoille tärkeät visiitit kotimaahan ovat olleet mahdottomuus ja töitä on täytynyt tehdä pandemiarajoitusten puitteissa.

e-villen tiimiä Bangkokissa

Vuosiin on mahtunut paljon epäonnistumisia, ilon hetkiä, surua ja asioita, jotka toivoisi voivansa pyyhkiä muistista tai joista saatuja oppeja ei halua koskaan unohtaa. Tästä huolimatta yksi asia ei ole järkkynyt, mikä on ollut kenties e-villen suurin vahvuus läpi sen pian 14-vuotiaan historian: e-villen tiimihenki ja tiimin omistautuminen asioiden kehittämiselle ja parantamiselle. Entinen tuotejohtajamme Lasse kuvaili aikanaan, että e-ville ei ole vain työpaikka, vaan elämäntapa. Tämän minä allekirjoitan täysin.

Olemme halunneet aina viestiä asiakkaille, että Ville on heidän kauppiaansa maailmalla. Että Ville etsii jännimpiä uutuuksia ja siisteimpiä tuotteita ja tuo niitä suoraan kuluttajien saataville ilman välikäsiä, mutta todellisuudessa meitä on maailmalla kokonainen tiimillinen. Joka aamu päivän starttaa yli 40-päinen joukko ostajia, tuotepäälliköitä, asiakaspalvelijoita, huoltomiehiä, markkinoijia, koodareita ja muita alansa ammattilaisia, jotka tekevät töitä sen eteen, että asiakkaat saavat entistä parempia tuotteita, entistä parempaan hintaan ja entistä nopeammin.

Meitä on vuosien varrella auttanut tässä työssä suunnattomasti asiakkailta saatu palaute ja tuotearvostelut. Haluankin nyt kiittää myös kaikkia asiakkaita siitä luottamuksesta ja palautteesta, mitä olemme vuosien varrella Teiltä saaneet. Linkkaamme yhä hyviä arvosteluita, palautteita ja arvosteluita koko tiimin luettavaksi ja jokainen on mielissään jos hommat ovat menneet putkeen ja tästä on tullut positiivinen kokemus asiakkaalle.

Haluan vielä lopuksi kiittää kaikkia, joiden kanssa olen saanut vuosien varrella työskennellä. On ollut ilo oppia ja rakentaa yhdessä <3

Lue myös entisen tuotejohtajan blogikirjoitus: Elämäntapana e-ville – Tuotejohtajan tilitys

e-villen tiimi


Haetko töitä verkkokauppa-alalla? Oletko ohjelmoinnin, asiakaspalvelun, markkinoinnin tai tuotteiden erikoisosaaja tai vasta-alkaja? Lähetä meille vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen [email protected]