Alkuvuodesta rupesin taittamaan kilometrejä e-ville.com:n verkkokaupasta saapuneella X-Treme:n 29″ fatbikella ja olen päässyt hyvin sinuiksi kyseisen läskipyörän kanssa. Ensimmäiset kilometrit tulivat helmikuun puolivälissä ja sen jälkeen olen ajanut tällä pyörällä yhteensä jopa 1000 kilometriä. Tässä on fiiliksiäni ja kokemuksia, kuinka fatbike on toiminut minulla eri maastoissa ja tilanteissa.

INBIKE:n langaton 2.1″ näytöllä varustettu pyörämittari on ajanut asiansa ja siitä näkee hyvin päivän kilometrit ja paljon muutakin hyödyllistä dataa siinä sivussa.

Moni varmasti miettii heti alkuun, että voiko tuon hintainen fatbike kestää edes yhtä reissua. Jotkut saattavat jättää pyörän kaupan hyllylle, koska hintalappu mietityttää liikaa ja rupeaa kaikki tuollaiset ajatukset pyörimään päässä. e-villeltä saadun tiedon mukaan edullisetkin fatbiket kestävät ja tässä on hyvä todiste siitä! Myös asiakkaiden antamat tuotearvostelut antavat osviittaa pyörien laadusta.

Miksi aloitin pyöräilyharrastuksen?

Ennen testitarinoita, niin tässä on poiminta aikaisemmasta jutustani, joka kertoo miksi olen ylipäätänsä aloittanut pyöräilyä harrastamaan.

Kaikki alkoi hieman vajaa pari vuotta sitten, kun vasemmassa polvessani tuli kilometrit täyteen. Kumpikin jalkani ovat 7 astetta vinossa normaalin ihmisen jaloista ja se vinous kuluttaa melkoisesti polviani. Siitä alkoi puolentoista vuoden mittaiset tutkimukset, fysioterapiakäynnit, liikkumattomuus ja unettomat yöt.

Lue tarina, kuinka päädyin kuntoilemaan fatbikella.

No mutta, ruvetaanhan käymään läpi, kuinka 1000km on taittunut tällä läskipyörällä. Luvassa on kokemuksiani fatbikesta ja vinkkejä läskipyörää harkitsevalle.

Toimii kaikenlaisessa maastossa!

Ei ole kaikilla alustoilla parhaimmillaan, mutta suorittaa homman, kun vaan polkijalla riittää jaloissa potkua.

Läskipyörä on monikäyttöinen, koska soveltuu kaikista pyörävaihtoehdoista ehkä monipuolisemmin eri ajoalustoille. Ei ole kaikilla alustoilla parhaimmillaan, mutta suorittaa homman missä tahansa. Toki polkijallakin pitää jaloissa riittää potkua! Tämä oli myös samalla itselleni tärkeä asia pyörää hankkiessa, eli monipuolisuus.

Fiilistelykuva jättimäisestä fattysta!
Fiilistelykuva jättimäisestä fattysta!

Toki kun on alkanut kilometrejä tulemaan, niin olen ruvennut kuolaamaan kunnon maantiekiitäjiä.

Fatbike talvella

Aloitin pyöräilyurakkani kun maa oli vielä valkoisena lumesta, mutta 29″ fatbike liikkui lumessa vaivattomasti. 3″ leveä rengas ei ota kapeisiin uriin kiinni, jossa tavallisella pyörällä oltaisiin nurin. Muutenkin lumisilla ja liukkailla teillä liikkuminen oli huolettoman helppoa. Renkaissa ei ole nastoja, eikä muutenkaan suuria kuvioita, mutta jäälläkin pito oli erittäin hyvä.

Itse yllätyin siitä, että vaikka pyörä on melko massiivisen kokoinen ja painava, niin se liikkui melko helposti lumessa ja jäällä yllättävän vaarattomasti. Nämä olivat itselleni myös ensimmäiset kilometrit ikinä tällaisella läskipyörämäisellä maastopolkupyörällä.

Fatbike näyttää sopivan hyvin talviseen lumimaisemaan.
Fatbike näyttää sopivan hyvin talviseen lumimaisemaan.

Loskakelillä sitten sain kyllä kunnon suolihuuhtelun. Fatbiken lokasuojat ovat sellaiset, että takapyörä heittää kaiken loskan suoraan hanuriin ja kerran jos toisenkin tule kerättyä matkalta kaikki loskalumet mukaan. Tähän olen jo alkanut suunnitella jotain konstia millä saisi tämän estettyä. Parempi lokasuoja tai kurahousut. Yritän ensiksi parempaa lokasuojaa. Tästä lisää myöhemmin, joten pysy kanavalla!

Fatbike asfaltilla

Suurimman osan kilometreistä olen suorittanut asfaltilla ja eihän tätä voida ruveta vertaamaan mihinkään maantiepyöriin. 29″ X-Treme fatbike liikkuu hyvin asfaltilla ja alamäessä rullaa nätisti.

fatbike nojaamassa sillan kaiteeseen
Kesäinen fiilistelykuva sillalta.

Polkija saa kuitenkin tehdä enemmän töitä kuin maantiepyörällä ajaessa, eli kuntoilijalle hyvä ratkaisu. Kuntoilun kannalta tämän otinkin, joten hyvä ratkaisu minulle! Pyörä painaa sen 20 kiloa, joten siinä on ihan mukavasti liikutettavaa. Itselläkin kun on painoa 95 kiloa, niin siinä alkaa olla melkoisesti kiloja liikenteessä. Ei paljon kannata mopoautolla eteen tulla! 🙂

Voin sanoa, että hanuri kiittää!

Ajoin ”kevyen” 50km lenkin, jossa pääsin 25 kilometrin tuntivauhtiin ja voin sanoa, että siihen joutui tekemään melkoisesti hommia. Asfaltissa olevat montut ja töyssyt eivät tämän pyörän alla tunnu oikeastaan yhtään miltään. Tämän tajuaa vasta sitten, kun käy heittämässä lenkin jollain muulla pyörällä. Sitten huomaa, kuinka pehmeät kyydin läskipyörä antaa. Voin sanoa, että hanuri kiittää!

Fatbike maastossa

Mäkisillä maastoreitillä tämä pyörä pääsee oikeuksiinsa. Ala- ja ylämäet taittuvat mainiosti, eikä pidon kanssa tule missään vaiheessa ongelmia. Polulle sattuvat oksat, kivet, kävyt ja juuret eivät oikeastaan tunnu missään, kun on tämmöinen pyörä alla. Pyörän suuri paino tulee vastaan ylämäessä ja silloin saa kyllä melkoisesti polkea ja pistää pienempää vaihdetta silmään, arvatenkin. X-Treme 29″ fatbike on myös kooltaan erittäin suuri, joten pienemmillä poluilla se on hieman kömpelö ajettava.

punamusta fatbike metsikössä
Näillä jättimäisillä renkailla kun painaa menemään, niin ei haittaa jos eteen sattuu risuja tai männynkäpyjä.

Maastoajelut ovat itsellä jääneet melko vähälle, koska polveni ei kestä paljoa seisaaltaan polkemista. Tarkoituksena olisi saada polveen kestävyyttä, koska onhan nuo maastopolut kaikkein siistein paikka ajella. Ensi kesänä toivottavasti sitten kunnolla maastopolut haltuun.

Fatbike soralla

Soraisilla teillä olen ajanut muutamia kymmeniä kilometrejä ja siellä pito-ongelmat tulevat vastaan kun vähänkin alkaa olla irtosoraa tiellä. Renkaiden kuviointi on sen verran hentoa, ettei se pureudu kunnolla soraan. Sorapätkillä kyllä pääsee eteenpäin, mutta ei siinä pääse kunnolla revittelemään ja fiilistelemään fatbiken ominaisuuksia.

Huom. Muista säätää fatbiken rengaspaineet oikeiksi eri reiteille sopiviksi. Pitoa olisi todennäköisesti saanut paremmaksi säätämällä paineet pienemmäksi. Kuitenkin aika harvoin tulee ajettua soralla, niin mentiin kovilla renkailla.

Fatbike – Läskipyörä tosiaan

Kokoahan tällä pyörällä on melkoisesti. Fatbiken 29 tuuman renkaat jo itsessään tekevät tästä melkoisen mörön ja ajelut tapahtuvat korkealla. Isot pyörät reagoivat vahvasti sivuttaiseen tuuleen, joten välillä viskoo vahvasti sivuttain. Runko on jämäkkä ja siitä kertoo myös se, että painoa pyörällä on 20 kiloa. Viimeisenä tästä pyörästä runko pettää, koska sen verran tiukkaa tekoa se on. Kuntoilutarkoituksessa tämä pyörä antaakin sitten painonsa takia melkoisesti vastusta. Kun hiki on kilometrejä tärkeämpi juttu, niin silloin tämä toimii parhaiten!

Vaihteisto

Tässä X-Treme 29″ fatbikessa on SHIMANO:n 21-portainen Tourney -vaihteisto. Kyseessähän on SHIMANO:n edullisin vaihteistomalli, joka on tullut välillä esille myös käytettävyydessä. Vaihteistoa saa olla säätämässä säännöllisesti. Säätöä on joutunut tekemään noin 200km välein, kun rupeaa pitämään melkoista ääntä ja ei pykälät meinaa mennä kunnolla sisään. Vaihteisto kuitenkin pelittää edelleen ja ihan hyvä sitä pyörää on välillä rassata / huoltaakin.

Aikaisempaa kokemusta vaihteiden säätämisestä minulla ei ollut, mutta YouTuben kautta olen sen joutunut opettelemaan. Tämä johtuu siitä, ettei monikaan polkupyörähuoltoliike huolla pyöriä, jotka on verkkokauppojen kautta tilattu. Suurin syy on se, että liikkeellä on paljon huonoja pyöriä joihin huoltoliikkeet eivät halua koskea, koska vastuu alkaisi siirtyä huoltoliikkeen suuntaan. Eli jos tilaat netistä pyörän, niin sen huoltaminen ei aina välttämättä onnistu ongelmitta.

Fatbiken renkaat

Fatbiken rengas on ainut asia, joka on kosketuksissa maahan. Luonnollisesti niitä menee välillä myös rikki. Itsellä kerran puhkesi takarengas, mutta onneksi ei kesken lenkin. Pyöräilylenkin jälkeen laitoin pyörän paikalleen ja myöhemmin kävin katsomassa, niin takakumi oli tyhjä. Pyöräliikkeestä onneksi löytyi sopiva sisäkumi.

fatbiken renkaan korjaus
Renkaan fiksaus ei ole mitään rakettitiedettä.

HUOM! Näitä kannattaa olla sitten jemmassa ja pyörälenkillä mukana, koska aina ei käy yhtä onnekkaasti kuin minulla. Joskus voit olla pyöräilemässä vaikka missä mörön persiissä, kun rengasrikko tulee ja silloin on hyvä olla mukana uusi sisäkumi ja sopivat työkalut. Kannattaa myös opetalla vaihtamaan kumi, ettei eka kerta tule jossain keskellä metsää. Toisena huomiona; Fatbiken renkaat ovat isot 29″x3”, joka ei ole kaikkein yleisin rengaskoko, joten sitä ei aivan kaikkialta löydä.

Rengas oli tyhjentynyt pyöräkeikan jälkeen...
Rengas oli tyhjentynyt pyöräkeikan jälkeen…

Rengasongelmilta ei vaan yksinkertaisesti voi välttyä millään tavalla, kun kilometrejä tulee pyörään reilusti. e-villen porukka otti asian hoitaakseen ja sisäkumeja on pyydetty tehtaalta.

Fatbiken rengaspaineet

Fatbiken rengaspaineet eroavat täysin kaikista muista polkupyöristä. Kumit kun alkavat olla pyörän alla kuin uimarenkaat, niin ilmaa menee niihin melkoisesti. Rengaspaineet eivät kuitenkaan nouse useisiin bareihin, vaan mennään melko pienillä arvoilla. Tähän väliin vinkki, jossa itse tein virheen. Kannattaa ostaa itselle pumppu, jossa on tarkka mittari. Mittarin kannattaa olla sellainen, jossa asteikko on tarkempi kuin puolen barin välein, johonkin seitsemään asti.

Fatbikessa käytetään alhaisia rengaspaineita ja pienet rengaspaineiden heittelyt tekevät suuren vaikutuksen ajettavuuteen. Renkaassa on iso tilavuus ja se mahdollistaakin ajamisen pienemmillä paineilla. Huom. Lämpötilan laskiessa myös rengaspaine pienenee. Tavallisella polkupyörällä rengaspaine voi olla esimerkiksi 3 baria joten ei ole suurta merkitystä, jos rengaspaine muuttuu 0.2 – 0.4 baria. Fatbikella kuitenkin tuollainen tiputus on jo erittäin suuri ja samalla myös vaikutukset suuret. Jos esimerkiksi mennään normaalisti 0.3 – 0.6 barin rengaspaineilla, niin voitte helposti laskea, kuinka radikaali tuo rengaspaineen muuttuminen on.

Pidä rengaspaineet kunnossa, niin se auttaa pidossa ja rullauksessa.
Pidä rengaspaineet kunnossa, niin se auttaa pidossa ja rullauksessa.

Suurimmat ongelmat tulevat silloin, kun säilytät fatbikea sisätiloissa ja paineet ovat kunnossa. Sitten heität pyörän pihalle ja pakkasta sattuu olemaan -20 astetta. Voit olla varma, että hetken päästä ajettavuus on aivan eriluokkaa, kun reissun alussa. Itsellä pyörä on ulkosäilytyksessä, niin helpompi hallita, vaikka lämpötilat elävät ulkona melkoisesti. Talvikelillä sisäsäilytyksessä kannattaakin pistää reilummin rengaspainetta (esim. 1.6 baria), niin silloin pakkaseen lähtiessä kumit eivät ole hetken päästä aivan tyhjänä.

Fatbiken rengaspaineisiin on Internetin syöväreissä lukuisia eri sääntöjä, mielipiteitä ja muitakin heittoja. Mitä olen tässä 1000 km aikana kokenut, kun liikutaan siinä 0.5 – 1.5 barin välimaastossa, niin ei tule juurikaan ongelmia. Perussääntö on se, että asfaltilla korkeammat paineet, niin rullaa hyvin. Samalla tietysti pito huononee. Sitten metsässä / lumella pienemmät paineet tuovat sitten sitä pitoa, mutta ei tietenkään rullaa hyvin. Siinä sitten kokeilemalla hakemaan se kultainen keskitie, jossa kumpikin ominaisuus olisivat mahdollisimman hyvät.

Onko tällainen 29″ fatbike minulle / sinulle sopiva?

Tämä aihe on sellainen asia, joka tulee ottaa jokaisen pyöräilijän huomioon jo pyörän hankkimisvaiheessa. Siinä punnitaan, miksi on hommaamassa pyörää ja minkälaisessa maastossa sillä pääasiassa ajelee. Itselläni on polvileikkaus takana ja jalat sellaisessa kunnossa, että täytyisi saada lihaskunto jalkoihin paremmaksi. Kumpikin jalka on 7 astetta liian vinossa ja sellainen astelukema kuluttaa polviani.

Tämä olikin itselleni se oma pääperuste pyörän hankinnalle, eli kuntoutustarkoitus ja silloin 29″ fatbike olikin itselleni oiva valinta.

Jotta virheasento voitaisiin korjata, niin edessä olisi vaativampia leikkauksia. Kukaan ei sellaista halua. Paremmalla jalkojen lihaskunnolla tällainen leikkaus voidaan siirtää lukuisia vuosia eteenpäin. Tämä olikin itselleni se oma pääperuste pyörän hankinnalle, eli kuntoutustarkoitus ja silloin 29″ fatbike olikin itselleni oiva valinta. Kerta pyörä toimii maastossa kuin maastossa ja säällä kuin säällä, niin silloin ei ole tekosyitä; ”en voi suhauttaa pyörällä töihin yhyy”. Hah. En niinkään tavoittele pitkiä pyörälenkkejä, vaan tarkoitukseni on päästä liikkumaan. Liike on toipuvalle polvelleni se ainut lääke ja sitä kautta myös vähitellen saan lihakset kuntoon jaloissa, jotka sitten myös tukevat paremmin polvea.

29" fatbike näyttää maastossa erittäin hyvältä ja siellä kruisailu on kuin tehty isorenkaiselle fattylle!
29″ fatbike näyttää maastossa erittäin hyvältä ja jos haluaa oikaista metsän kautta, niin läskipyörällä se onnistuu!

Tänä vuonna olen kaikkiaan polkenut jo 1782 kilometriä ja lisää tulee tasaisen varmasti koko ajan.

Mitä sitten olen tämän vuoden aikana huomannut, niin olen löytänyt pyöräilystä itselleni uuden harrastuksen. Aikaisemmin pyöräily on itselleni ollut ainoastaan tapa siirtyä paikasta toiseen ja sitä olen käyttänyt vain silloin, kun ei pysty autolla ajamaan (huollossa tai Skeida jättänyt kotipihaan). Nykyisin minulla saattaa mennä viikko tai parikin, etten edes aja autolla, kun haluan mieluummin polkea pyörällä. Tänä vuonna olen kaikkiaan polkenut jo 1782 kilometriä (tammikuu meni kuntopyörällä nitkuttaessa) ja lisää tulee tasaisen varmasti koko ajan.

1000km kestotestin yhteenveto

X-Treme 29″ fatbike on läskipyörämarkkinoiden edullisemmasta päästä. Vaikka tämän fatbiken saat edullisesti, kyseessä ei kuitenkaan missään nimessä ole huono polkupyörä. Minulla ei ole vertailukohtia tai kokemuksia muista fatbikeista, mutta kyseinen läskipyörä on hoitanut tehtävänsä erittäin mallikkaasti. Niin kuin kaikessa, niin myös pyörämaailmassa rahalla saa tietysti aina ”parempaa” ja kiiltävämpää kalustoa, mitä vaan jaksaa / pystyy setelirahaa tiskiin iskemään. Tässä hintaluokassa X-Treme 29″ fatbike kuitenkin tarjoaa rahoille vastinetta.

x-treme fatbike suurilla renkailla jokimaisemissa
Tällä kelpaa kruisailla kesäpäivinä.

29″ fatbike on mielestäni pyöräilyharrastusta aloittavalle oiva ratkaisu (minä mukaan lukien), koska pienellä rahalla pääsee harrastukseen kiinni ja jos samalla tavalla pyöräilykärpänen puraisee, niin paluuta ei ole. 29″ fatbike on tarkoitettu keskivertoa pidemmälle henkilölle, pienikokoisen on syytä harkita hieman pienempää mallia.

Hyviä pyöräilyhetkiä!

Jaakko Matikainen – JaskanKaljat.fi & JaskanTestit.fi

e-villen fatbikesuositukset

Tutustu valikoimamme suosituimpiin X-Treme läskipyörämalleihin!

X-Treme Iron fatbike

549,95 tai 51 € / kk (Klarna-osamaksu)

• 26×4″ maastorenkaat

• Säädettävä etujousitus

• Shimano-vaihteisto

X-Treme Classic musta-vihreä fatbike

X-Treme Classic fatbike

649,95 tai 60 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Kevyt alumiinirunko

• 26×4″ maastorenkaat

• Säädettävät etujouset

X-Treme pro punamusta fatbike

X-Treme Pro fatbike

999,95 tai 92 € / kk (Klarna-osamaksu)

• Kevyt alumiinirunko

• Hydrauliset jarrut

• 27-portainen Shimano-vaihteisto

Katso monipuolinen valikoima fatbikejä

e-ville.com on X-Treme polkupyörien maahantuoja ja virallinen jälleenmyyjä. Löydät valikoimastamme runsaan määrän myös muita fatbikejä ja polkupyörävaihtoehtoja. Käy valitsemassa tarpeisiisi sopiva pyörä ja ota yhteyttä, mikäli iskee valinnanvaikeus! Lue myös arvostelut ja muiden asiakkaiden kokemukset pyöristä.