Olet varmasti jo tähän mennessä törmännyt Facebookissa, Youtubessa tai muualla 360° -videoihin. Ominaisuus on ollut käytössä esimerkiksi Youtubessa jo lähes 1½ vuotta, mutta 360-videot ovat harvassa ja harvalla on ollut mahdollisuus tehdä näitä itse. Nyt useista upeista puhelimistaan tunnettu kiinalaisvalmistaja Elephone on tuonut markkinoille kuluttajaystävällisesti hinnoitellun EleCam 360-kameran ja halusin valottaa hieman 360-kuvauksen taustoja ja kameran ominaisuuksia tässä blogissa. Laitoin loppuun lisäksi muutaman siistin 360-videon.

Mikä on 360-kamera ja miten se toimii?

Panoraamakuvaus on jo arkipäivää älypuhelimissa, mutta mitä jos voisit ottaa panoraamavideota, jota voit pyörittää miten päin tahansa 360 astetta? Ensimmäiset 360°-kamerat markkinoilla olivat kömpelöitä yhdistelmiä esimerkiksi GoPro-tyyppisiä kameroita, joita oli asetettu vieri viereen. Jokainen kamera kuvaa omaa videotaan, jonka keskusyksikkö yhdistää yhdeksi kuvaksi.

Mikä on 360-kamera + testissä EleCam 360

Elephonen EleCam-kamerassa on kaksi kameraa, joissa on kummassakin 220° linssi. Näin kamera ottaa samanaikaisesti kahta kuvaa ja kameran kuvankäsittely-yksikkö muuntaa tämän yhdeksi, saumattomaksi kuvaksi. Näin saat aikaiseksi valokuvia ja videoita, joita voi pyörittää ylös, alas ja sivulle mielinmäärin ja saat aivan uuden ulottuvuuden kumpaankin. Yksinkertaisimmissa malleissa kameroita on vain yksi, joka osoittaa ylöspäin, mutta karvalakkimallilla ei saa valitettavasti oikeaa 360-kuvaa. Ammattikameroissa puolestaan kameroita voi olla toistakymmentä tai enemmänkin, jolloin kuvassa on vähemmän kalansilmäefektiä ja kuva on yleisesti tarkempi.

Elecam 360 arvostelu lyhyesti – Plussat ja miinukset

EleCam 360

Kuten mainitsin, EleCam 360 on kaksikamerainen 360° action-kamera. Kamerassa on pieni, 0.96″ näyttö, jolta näkee esimerkiksi akun varaustasoa ja kuvausmoodin. 5 megapikselin OmniVision kenno on riittävän hyvä FullHD-kuvaukseen. Akku on noin kaksinkertainen verrattuna tavalliseen action-kameraan ja tämä pitää kahta kameraa yhdellä latauksella noin tunnin. Suurta plussaa tulee kameran WiFi-tuesta, jolla kuvan saa semi-reaaliajassa kännykän näytölle. Miinusta kamera saa puuttuvasta PC-tuesta, johon on tulossa korjaus syyskuussa. 32GB SD-kortti voi myös käydä pieneksi paljon kuvaavalla, joten olisi ollut hyvä jos kamera tukisi 64GB tai 128GB kortteja.

+ Hinta
+ Riittävän hyvä kuva
+ Universaali kolmijalkakiinnitys
+ Helppo mobiilisofta
+ WiFi
+ Pieni koko

+ Todella siisti tuote (Ei varsinainen ominaisuus, mutta listasin sen silti)
– Kalansilmäefekti
– 32GB SD-korttituki
– 360° valokuvaa ei saa tietokoneelle (sovellus tulossa syyskuussa)

Yleisesti kyseessä on ehkä ensimmäinen oikeasti kuluttajahintainen 360-kamera ja hyvä entry-malli. Annan tälle neljä peukaloa viidestä (vaikka minulla onkin vain kaksi peukaloa)

Kannattaako hankkia 360°-kamera?

Tähän kysymykseen on hyvin vaikea vastata, mutta yritän silti. 360°-kuvaus on tullut jäädäkseen ja kameroita on ollut saatavilla jo pitkälti yli vuoden päivät. Tätä myötä alun kompuroinnista on jo päästy yli ja kamerat rupeavat olemaan käyttöliittymiltään ja laadultaan hyviä. 360-kameralla saa otettua todella siistejä kuvia ja videoita ja etenkin yhdistämällä kameran 3D-virtuaalilaseihin, saa videoihin sen fiiliksen kuin olisi itse paikalla. Persaukisen ei varmaan kannata kameraa hankkia, mutta mikäli harrastaa valo- tai videokuvausta tai haluaa ratsastaa teknologian aallonharjalla, niin suosittelen kyllä ehdottomasti tutustumaan.

Samsungin ja Ricohin 360-kamerat

2015 vuoden loppupuolella Ricoh toi markkinoille Ricoh Theta S -kameran, jossa on kaksi linssiä ja tänä vuonna Samsung toi markkinoille pallonmuotoisen Gear 360 -kameran. Ricoh maksaa kirjoitushetkellä Suomessa 349€ ja Gear 360 leikkaa hieman syvemmän loven lompakkoon 399€ hintalapullaan, joten ihan jokamiehen kameroita ei ole tätä ennen ollut markkinoilla. Elephonen EleCam on itselleni ainakin ensimmäinen selkeästi kuluttajaystävällisesti hinnoiteltu kamera, joka tuo mieleen elävästi SJCAM-actionkamerat, jotka tarjoavat käytännössä samat ominaisuudet kuin GoPro, mutta puolta pienempään hintaan.

EleCam 360 -kamera

PSST! Elephonen EleCam 360 on kuukauden tuotteen elokuussa! Testaa kameraa ensimmäisten joukossa Suomessa ja säästä samalla 35€ kameran hinnassa! Kurkkaa tuote kaupassa täältä.

Revontulia timelapse-kuvattuna 360-kameralla:

360-kuvaa varjoliitämisestä:

Antoisia kuvaushetkiä!


Mitä pidit kirjoituksesta? Jäikö jotain puuttumaan? Anna risuja, ruusuja tai ananaksia kommenteissa!