Saksanseisoja Nita, bostoninterrieri Onni, griffon-tytöt Mindy ja Lissu sekä staffineiti Lulu pääsivät omistajineen testaamaan, olisiko e-villen lemmikkitarvikkeista apua arjen hyvin tavanomaisiin ongelmiin. Mukaan mahtui myös Ilpo-varsa.

testaajat

Ilmassa leijuu märän koiran tuoksu – tai pitäisikö sanoa haju. Lattialla on kuraisia tassunjälkiä. Lisäksi talossa näyttää asuvan villakoiria kuin kennelissä, vaikka koskaan ei olisi ainakaan omasta mielestään villakoiraa ostanut. Missä se omastakin mielestä ostettu koira edes on? Varsinkin juuri nyt, kun pihalla näyttää olevan tunkeilija, joka pitäisi hätistellä pois. Ei viitsisi lähteä autollakaan tunkeilijaa karkuun, saati hakea apua karanneen koiran etsintöihin, kun takapenkki itsessään muistuttaa irtokarvoineen jo sitä kadoksissa olevaa koiraa. Koiralle on taitanut tulla vain jano, jota se nyt tyrehdyttää naapurin uima-altaalla. Olisiko e-villen lemmikkitarvikkeista apua näihin arjen hyvin tavanomaisiin ongelmiin?

Nro 1 – Märkä koira ja kuratassut

Metsästyskoira Nita on tottunut rankkaan ja kosteaan menoon eikä se pelkää esimerkiksi vettä tai pakkasta. Toisaalta Nita ei ole tottunut koirien vaatteisiin ja syksyn metsästyskaudella rapa saattaa roiskua paljonkin. Maastossa koiralle ei voi myöskään pukea juuri muuta kuin tutkapannan ja huomioliivin, jotta kulku on turvallista mutta vaivatonta.

Auton suojapeite onkin paras ratkaisu mutaisen koiran kanssa matkustaessa. Vaikka koira ei olisikaan yltäpäältä kurassa, suojapeite pitää auton penkit puhtaina muulloinkin – myös irtokarvoista. Jotta kura ja karvat eivät leviäisi takapenkiltä muualle autoon, voi koiran kytkeä lemmikin turvavyöhön! Jos taloudesta taas ei löydy autoa, voi lemmikin suojata sateelta tälle suunnitellun sateenvarjon avulla!

kuralta-suojassa

Auton suojapeite

+ Helppo asettaa paikalleen ja tarvittaessa ottaa pois
+ Penkit ovat puhtaat ja autossa kehtaa vihdoin kuljettaa muitakin kuin eläimiä
Autossa haisee yhä märkä koira

Lemmikin turvavyö

+ Koira malttaa kerrankin istua paikallaan autossa
Kytketään auton turvavyön lukitukseen, joten lemmikin turvavyö vie paikan auton omilta turvavöiltä

Sateenvarjo

+ Helppokäyttöinen, toimii talutushihnan tyylisesti
Varjoa ei voi liittää muuhun taluttimeen

Mindyllä ja Lissulla ongelmaa kurapuvun tai sadetakin käytön kanssa ei ole. Oikeastaan nämä pienet ”prinsessat” eivät tohtisi lähteä ulos varsinkaan silloin, kun on kylmä, sataa vettä, tiellä on loskaa tai muuta märkää ja inhottavaa. Sopivat kuratossut ovat oiva ratkaisu saada koirat ulos myös vesikelillä. Mindyllä tosin oli alkuun hieman opettelemista tossujen kanssa…

Sadetossut

+ Lattiat ovat kerrankin puhtaat myös lenkin jälkeen!
Tossun varren toivoisi olevan pidempi, jotta tossu asettuisi paremmin tassuun
Lenkillä vastaantullut koirakaveri ei ollut tunnistaa uusien tossujen kanssa kulkevaa Mindyä ja riitahan siitä meinasi syntyä

Nro 2 – ”Villakoirat”, pahanhajuinen hengitys ja vuotavat silmät

Lemmikin irtokarvat ovat tuttu näky monessa kodissa ja karvoja päätyy milloin minnekin – toisinaan myös omalle ruokalautaselle. Parrakkaan koiran mukana sohville päätyy helposti myös ruokaa: Ruoka tarttuu kupista partaan ja koira puhdistaa ja pyyhkii leukansa sopivaa alustaa vasten: siis sitä sohvaa.

Kuolaiset ja haisevat pusut ovat monelle koiraihmiselle tuttuja. Varsinkin Nitalla on tapana pusutella talon emäntää juuri silloin, kun hengityksessä haisee tuore hirvenluu. Helposti mukaan tarttuvien kilokaloreiden pelossa varsinkaan ylipainoiselle koiralle ei myöskään tohtisi antaa hampaiden puhdistukseen tarkoitettuja herkkuluita.

hampaanpesu

Lemmikin hammasharja

+ Helppo ohjata harja oikeaan paikkaan sormen avulla
Mindyn mielestä käyttöön otettu harja maistuu turhankin hyvälle
(Päätellen päivän päätteeksi harjan kylkeen ilmestyneistä hampaanjäljstä)
Lopputulos: Syödyn hammasharjan käyttökerrat jäivät lyhyeen

Huoltokitti lemmikin turkille

+ Koira näyttää vielä trimmauksenkin jälkeen tyylikkäältä
+ Tassukarvat lyhennettiin suorilla saksilla ja koira pysyy jälleen pystyssä myös sisällä liukkaalla lattialla
+ Metallikamman ansiosta sohvalta ei löytynyt yhtään ruuanmurua ja koiran partakaan ei ole juuri nyt takussa
 Säilytyslaukku voisi olla pienempi

Lemmikin aurinkolasit

Koiran hengitys haisee ja naamalle höngitty ilma saa omistajan silmät vuotamaan. Silmät voivat toki vuotaa myös muista syistä niin kissoilla, koirilla kuin meillä omistajilla. Mindyn ja Lissun silmät vuotavat varsinkin keväällä katupölyn vallatessa ilmastoa. Nita puolestaan kärsii rähmivistä silmistä pääsääntöisesti kesällä vauhdikkaan moottoriveneen nokassa ja talvella taas moottorikelkan taakse asetetun ahkion kyydissä – viiman vaikutukset tuntuvat niin koirien kuin omistajienkin verkkokalvoilla.

Lemmikin aurinkolasit

+ Pysyvät hyvin päässä pään taakse tulevan nauhan ansiosta
+ Katu-uskottavuus taattu!
Aluksi käyttö vaatii varsinkin koiran puolesta totuttelua

Nro 3 – Karkuri

Metsästyskoirana Nitalla veri vetää pusikkoon, metsikköön, pellolle, rämeikköön – sinne missä maasto on epätasaista, tuoksut ovat eläimelliset ja itikoita on riesaksi asti. Metsästysreissuilla Nita saa yleensä juoksennella vapaana, mutta koiran kiinnipitoaikanakin Nita on tottunut kulkemaan pitkin pusikoita. Metsästysreissut hoidetaan yleensä isännän toimesta ja Nitan emäntsä puolestaan ei tohtisi koskea metsikköön varpaallaankan. Syksyä lukuunottamatta koiran lenkitys ja ulkoilutus hoituukin lähinnä tämän talouden naisvoimin, joten flexiä muistuttava kelatalutin on pensaikkoon hamuavalle koiralle ja sitä inhoavalle ulkoiluttajalle sopiva talutushihna.

Kelatalutin

+ Vaikutelma kelataluttimesta on laadukas ja kestävä
Sopii enintään n. 15 kg painoiselle koiralle (Nita painaa lähemmäs 30 kg).
Saatiin lahjoitettua tämä eteen päin Mindyn ja Lissun talouteen, sieltä kuului kiitosta!

Vaikka Nita onkin tottelevainen koira, se voi jatkaa matkaansa hyvän vainun perässä pitkällekin. Koira näkyy tutkapantansa ansiosta myös puhelimessa, mutta tieto koirasta onkin oikeastaan vain isännällä. LED-kaulapannan ansiosta koira näkyy pimeällä myös hieman kauempaa ja koiran havaitsevat muutkin kuin omistaja. Panta on helppo laittaa myös hihnassa kulkevan koiran kaulaan ja se lisää huomattavasti turvallisuutta ja näkyvyyttä pimeässä – varsinkin syksyllä ja talvella, kun illat ja myös päivät ovat hämäriä tai pimeitä.

LED-kaulapanta

+ Laadukkaasti ommeltu panta, kestävän tuntuinen klipsikiinnitys
+ Erittäin helppokäyttöinen ja helppo pukea koiralle
+ Näkyy hyvin pimeässä (testattiin sisätiloissa)

Nro 4 – Metsästyssaalis? Janoinen koira.

Metsässä aikaa viettävä Nita on tottunut juomaan puroista ja joista, mutta usein apajat ovat paremmat riistan kuin vesistöjen suhteen. Vettä voi antaa pullosta (Nita ei vieläkään osaa juoda pullosta) ja mukana on tavallisesti ollut myös tilaa vievä metallikuppi. Metsästysrepun on tarkoitus olla tyhjillään mukaan saatavaa saalista varten, mutta toisinaan mukana on kulkenut vain isännän ja koiran eväät –  sekä se metallikuppi.

Koiran selkäreppu

Koiran selkäreppu

+ Paljon taskuja, joten reppuun mahtuu paitsi omistajan, myös koiran tavarat (juomakuppi, lelu, makupaloja…)
 Käy nopeasti pieneksi varsalle
Vesipullo ja -kuppi ovat nyt koiran repussa, joten metsästysreppu ammottaa tyhjyyttään (Ei olla saatu edes saalista)

Lemmikin matkakuppi

Koiranäyttelyissä kiertävät Mindy ja Lissu taas ovat tottuneet ravaamaan kehän laidalta näyttelyalueen juomapisteelle ja takaisin kehän laidalle. Koiranäyttelyissä pöpöjen leviämisvaara on myös suurempi, joten virkistyksen tarjoaisikin mieluiten omasta vesikupista. Lulu puolestaan lenkkeilee pitkiä matkoja, joten nesteytys on tarpeen myös urheillessa! Lenkille ei vain oikein saa kuppia mukaan.

Taittuva ruoka- tai juomakuppi

+ Helppokäyttöinen avaus- ja sulkemismekanismi, teleskooppimainen
+ Toimii myös frisbeenä
+ Kevyt ja pieneen tilaan mahtuva: saa mukaan esimerkiksi avaimenperään tai taskuun
Miksi en ole hankkinut tätä jo aiemmin?

Nro 5 – Tunkeilija. TUNKEILIJA!

Toisinaan voi pelottaa olla yksin kotona. Varsinkin mitä syrjemmässä ja lähempänä Lapin erämaata asuu. Vahtikoira voi olla vastaus kodin vartiointiin. Nita osaa olla halutessaan pelottava, vaikkei se varsinaisesti vahtikoira olekaan. Mindy ja Lissu osaavat myös räksyttää, mutta kyllähän tuo hieman epätoivoiselta kuulostaa… Staffi Lulu on luonteeltaan varsin lempeä, kiltti ja lapsirakas koira, mutta syystä tai toisesta sen ei tarvitse kuin olla ja sen olemus sellaisenaan voi herättää kanssakulkijoissa tietynlaista pelkoa ja varovaisuutta.

Kaikki meistä eivät kuitenkaan pidä koirista. Osa pitää, muttei voi hankkia koiraa esimerkiksi allergian takia. Toisaalta koiran voisi hankkia, mutta elämäntilanne tai asuinpaikka ei anna vihreää valoa ajatukselle. Toiset taas ovat enemmän kissaihmisiä. Kaikki eivät kuitenkaan ole niitäkään – eikä tarvitsekaan olla. Tunkeilijan voi antaa olla tai sen voi pelotella muillakin tavoin pois – Nyt jokainen voi hankkia itselleen leijonan!

Vaatteet lemmikille

Leijonanharja isolle koiralle / Leijonanharja kissalle tai pienelle koiralle

+ Sopii pienelle tai isolle koiralle
+ Pelottelee pois tunkeilijan jos toisenkin
+ Hauska asuste esimerkiksi halloweenin tai naamiaisten juhlintaan
+ Kyllä kai tämän pukisi omaankin päähän tarvittaessa…
Pihalla ei ole enää näkynyt kiikaroitavaa, minne lie kaikki kadonneet

 

Millaisia ongelmia tai pulmia sinä ja lemmikkisi kohtaatte arjessa? Kommentoi alle!