*Tämä artikkeli on päivitetty 15.02.2018

Tuotteet tulevat ja menevät, mutta toiset ovat jäädäkseen. Retro ei poistu muodista ja lähes vuosisata sitten kehitetty polaroid -kamera on nostalginen esimerkki ikivihreästä tuotteesta. Jokaisella älypuhelimen omaavalla on tuhansia kuvia puhelimessa tai muulla laitteella. Kuvia on mukava selata siihen saakka, kunnes ne hukkuvat bittimereen. Eli ennen kuin sukelletaan itse aiheeseen 5 syytä hankkia polaroid -kamera, paljastan jo yhden erinomaisen syyn kameran hankkimiseen: saat kuvasi sillä samalla hetkellä käsiisi, kun nappaat kuvan haluamastasi hetkestä. Eipä jää kuvat enää kiintolevysi syövereihin, vaan ne komeilevat aina iloisesti vaikkapa jääkaappisi ovessa.

Muutama vuosi sitten retro-trendien fillistely kulminoitui siihen, että lisäsimme Fujifilm Instax Mini 7S -pikakameran valikoimaamme, joka edustaa yhä lippulaivaa eville.com verkkokaupan polaroid -kameroille. Pian tämän jälkeen myös innostuin tekemään siitä tuotearvostelu, joka on edelleen vuosien jälkeen ajankohtainen – sillä eiväthän polaroid -kamerat mene koskaan muodista! Tämä artikkeli lukiessasi tiedät, onko tämä halpa polaroid -kamera hintansa väärti. Loppuun listasin vielä 5 eri käyttötarkoitusta tälle unohtamalle helmelle.

Jos haluat hypätä suoraan lukemaan 5-syytä hankkia polaroid -kamera, klikkaa tästä!

Fujifilm Instax Mini 7S
Fujifilm Instax Mini 7S -pikakamera on ulkoasultaan hieman lelumaisen näköinen, mutta sisältä täyttä rautaa!

Mikä on polaroid -kamera?

Pyysin reilu kuukausi sitten kollegaani hankkimaan valikoimiimme Fujifilmin pikakameroita. Pikakamera, tai tutummin puhekielessä polaroid -kamera on alunperin 1940-luvulla kehitetty kamera, joissa kamera heijastaa kuvan itsestään kehittyvälle valokuva-arkille, jolloin saat käsiisi fyysisen valokuvan minuutissa kuvan ottamisesta. Valkoreunaiset polaroid kuvat meinasivat jäädä jo historian hämärään Polaroidin lopetettua filmin valmistuksen 2000-luvulla, mutta innokas fanikunta sai pidettyä polaroid -kamerat hengissä ja myöhemmin Polaroid aloitti filmin valmistuksen jälleen. Nykyisin pikakameroita valmistaa pääasiassa Fujifilm sekä Polaroid.

Polaroid SX70 pikakamera
Polaroid valmisti SX70 -pikakameraa 1972-1981
Kuva: The Impossible Project

Itse ostin Fujifilmin Instax Mini -kameran reilu vuosi takaperin lahjaksi valokuvauksesta innostuneelle vaimolleni. Tämän jälkeen kamera on ollut mukana usein lomamatkoilla, joilla olemme ottaneet lähinnä maisema tai selfie -kuvia muistoiksi erilliseen albumiin. Tavallisesti kamera herättää aina ihmetystä sekä ihastusta muissa turisteissa, sillä Fujifilmin Instax -kamerat on ennenkaikkea suunnattu Aasian markkinoille ja en itse ainakaan ole näihin törmännyt Euroopassa.

Suurin rooli kameralla oli kuitenkin häissämme: Hankimme erikseen hääteemaisia filmikasetteja kameraa varten. Otimme kuvan yhdessä jokaisen häävieraan kanssa ja annoimme heille lisäksi lahjaksi pienen valokuvatelineen, johon kuvan pystyi asettamaan. Näin syntyi omaperäinen häälahja, joka ei maksanut maltaita.

Otimme kuvan yhdessä jokaisen häävieraan
kanssa ja annoimme heille lahjaksi
pienen valokuvatelineen, johon kuvan pystyi
asettamaan.

Käyttökokemuksia Fujifilm -kamerasta

Kameran käyttö itsessään on naurettavan helppoa, eikä vaadi käyttäjältään niin minkäänlaista kokemusta valokuvaamisesta tai pikakameroista. Filmi asetetaan sisään yhdestä luukusta, paristot toisesta ja tämän jälkeen kamera on käyttövalmis. Yhdessä filmikasetissa on aina 10 kuvaa. Kameran linssiosa vedetään eteen, joka kytkee kameraan virran. Tämän jälkeen kameran päältä valitaan kuvaustila, joita on neljä eri valaistustilanteiden mukaan.

Yksityiskohtia kamerasta
Virta kytketään päälle vetämällä objektiivista. Yksiselitteiset ikonit opastavat valitsemaan oikean kuvaustilan.

Vihreä valo ilmoittaa, että kamera on valmis kuvaamaan. Kuvan räpsäistyäsi kamera syöttää valokuvan ulos ja kuva kehittyy noin minuutin kuluessa. Toisin kuin vanhoissa Polaroid -kameroissa, kuvaa ei tarvitse erikseen ravistella.

Kameran käyttö itsessään on naurettavan helppoa,
eikä vaadi käyttäjältään niin minkäänlaista
kokemusta valokuvaamisesta tai pikakameroista

Kamera voi ottaa uuden kuvan hetken odottamisen jälkeen. Itse olen tykästynyt kameraan ja vaikka filmit eivät olekaan aivan huokeita, niin näiden ottamat kuvat ovat rahan arvoisia. Harmillisesti ostimme aiemmin filmejä säästöön toistakymmentä pakettia ja tajusimme tänä vuonna, että muutamat näistä olivat jo vanhenneet. Testatessa joihinkin vanhentuneista filmeistä ilmestyi valotusvirheitä kuvatessa, joten kannattaa pitää silmällä filmien käyttöikää, joka on noin 1½-2 vuotta. Järkkäri- tai pokkarikameraa tämä kamera ei korvaa ja monia kameroista tuttuja ominaisuuksia, kuten zoomia tästä ei löydy, mutta kamerassa on silti sitä jotain, joka vetää puoleensa samaan tapaan kuin LOMO -valokuvauksessa. Lopputulos on siis hyvä polaroid -kamera halvalla, tykkään!

Hyvää

+ Todella hauska käyttää
+ Yksinkertainen suunnittelu
+ Saatavilla paljon erilaisia filmejä eri tilanteisiin
+ Ei erillistä akkua, patterit kestävät pitkään
+ Salama mahdollistaa yökuvauksen

Huonoa

– Käyttämätön filmi vanhenee noin 1½ vuoden kuluessa. Tämän jälkeen kuviin saattaa ilmestyä väri- tai valotusvirheitä
– Etsin on hieman pieni
– Ei zoom -ominaisuutta

Kamera löytyy täältä: Fujifilm Instax Mini 7S -pikakamera
Yhteensopivia filmejä löytyy lisäksi täältä: Instax Mini 7S -filmit

Valikoimasta löytyy myös uusia tuttavuuksia, kuten kalliimpaa hintaluokkaa edustava FujiFilm mini 90 Neo Classic -kamera.

Fujifilm Instax Mini -kamera

5 parasta käyttökohdetta pikakameralle:

1. Häälahjat tai hääkuvaus polaroid -kameralla

Tavallisesti hääparin tulee kiittää osallistujia pienellä lahjalla. Yleensä tämä on jotain syötävää, konvehteja tai esimerkiksi nimikoitu saippua. Polaroid -kameran avulla voit antaa vieraille uniikin muiston häistäsi pikkurahalla. Yhdistä kuvaan esimerkiksi pieni kehys tai valokuvateline. Toisaalta voit pyytää hääkuvaajaa myös ottamaan osan hääkuvista polaroid -kameralla ja luoda näistä erillisen hääalbumin.

2. Perhealbumi polaroid -kuvista

Perhealbumi polaroideista - Miksi ei
Tee polaroid kuvista kokonainen perhealbumi

Tee kokonainen perhealbumi, johon keräät erilaisia polaroid -kameralla otettuja kuvia. Kuvaa vaikka lapsesi kasvu pienestä vauvasta aina murrosikäiseksi asti (Tämän jälkeen kuvattavaa ei välttämättä saa vapaaehtoisesti kuvaan)

3. Pikakameralla otetut kaverikuvat

Kaverikuvat polaroid -kameralla
Kameraan on tarjolla läjäpäin erilaisia filmejä eri tilanteisiin

Etenkin Japanissa, Koreassa ja Hongkongissa polaroid -kameroilla otetut kaverikuvat ovat suosittuja nuorten keskuudessa. Pikakameroiden lisäksi erilliset kamera-automaatit, joissa kuvia saa muokata piirtämällä ja leimoja käyttämällä ovat suosittuja.

4. Hauska muisto lemmikistä

Koira polaroidkuvien keskellä
Koira vieköön! Lemmikit ovat erinomainen kuvauskohde.

Onko sinulla kissa tai koira tai vaikka molemmat? Pikakameralla saat loistavia muistoja lemmikistäsi. Harmi, että kissaa ei tavallisesti saa tosin komennettua pysymään aloillaan kuvan ottamisen ajan.

5. Valokuvien käyttäminen sisustuksessa

Polaroid kuvien käyttö sisustuksessa
Tussaa kuvien henkilöt tai päivämäärät kuviin ja ripusta seinälle. Helppoa ja hyvännäköistä.

Teippaa pikakameralla otettuja valokuvia esimerkiksi jääkaapin oveen tai sisusta kokonainen seinä eri otoksilla. Erilaisia filmejä käyttämällä saat aikaiseksi värikkään ja varmasti näyttävän, mosaiikkimaisen seinän.

Hauskoja kuvaushetkiä!

– Tuomo