Olet luvannut grillata ja tottakai haluat tehdä iltamista osallistujille mitä miellyttävimmän. Tästä blogista et löydä paisto-ohjeita kananrintafileelle, vaan tässä käydään läpi 5 tärkeää asiaa, joilla saat vieraasi hymyssä suin ja vatsa täynnä kiittämään onnistuneesta illasta!

Suomalaiselle lämpimässä ulkoilmassa kokkaaminen ja ruokailu ei ole ympärivuotista herkkua, joten siitä on hyvä ottaa kaikki ilo irti silloin kun se on mahdollista. Ja mikäs sen parempi ilo kuin jaettu ilo? Kutsu siis vieraat kylään ja pidä hauskaa. Grillaaminen voi kuitenkin olla ja monesti onkin sosiaalinen tapahtuma, jossa porukalla nautitaan kesästä . Ota tästä muutama vinkki vastaan ja pidä huoli, että sinä ja vieraasi olette illan päätteeksi hyvillä mielin hienoista illanistujaisista.

Vinkki: Parhaiten grillaaminen isommalle porukalle onnistuu juuri valikoimaamme saapuneilla Kamado grilleillä.

1. Valmistaudu jo eilen

Sanonta kuuluu, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Mikä ei ota grillatessa enemmän pattiin kuin laittaa paikat valmiiksi ja todeta, että grillistä on kaasu loppu, kipinä rikki tai hiilipussissa ei ole kuin muutama kekäle pohjalla. Sytytysnesteiden, hiilien ja kaasujen tilanteen voit tarkistaa ravistamalla säiliötä tai kurkkaamalla pussiin ja varautua ostamalla lisää, mutta kaasugrillin kipinän paukahtaessa se ei olekaan pakosti niin yksinkertainen vaihtaa. Siihen suosittelen pitkänokkaisen plasmasytyttimen hankkimista, mikä syttyy kovemmankin puhurin puhaltaessa, eivätkä näppisi pala, kun yrität tulitikkujen ja refleksien varassa säästyä palovammoilta. Taipuvan varren ansiosta myöskään sormesi eivät ole suoraan tulilinjalla syttyvän liekin yläpuolella.

Monet ruoat tarvitsevat valmisteluja edellisenä päivänä ja ne kannattaa vähintään käydä hakemassa kaupasta, jotta grillamistapahtumaan ei tarvitse käyttää koko päivää juosten pää kolmantena jalkana! Kaikki kokit (paitsi television einesmainoksissa) vannovat itse tehdyn marinadin perään. Lihat myös usein kannattaa marinoida niin, että ne jättää yöksi tekeytymään jääkaappiin, jotta maku pääsee muuallekin kuin lihan pintaan. Suositeltavaa on poistaa marinadi lihan pinnasta suurimmilta osin, jotta se ei pala lihan pintaan grillatessa.

Suunnittele myös, mitä ruokia aiot tarjota vieraillesi. Moniin suomalaisiin grilleihin päätyy tirisemään vain makkaraa ja punaista lihaa, mutta oletko kokeillut grillata erikoisempia lihoja, mereneläviä tai kasviksia? Lähes kaikesta saa erinomaista, kun sen grillaa! Suomalainenkin ruokakulttuuri monipuolistuu jatkuvasti ja ihan syystä. Ehkä sinunkin kannattaisi kokeilla grillata katkarapuja, pekoniin käärittyjä herkkusieniä tai vaikka riisiä kasviksilla?

Nyt mietit varmasti, miten grillata riisiä, kun grillissäni ei ole levyä, vaan pelkkää ritilää? Tähän ongelmaan löytyy ratkaisuna loistava keksintö, nimittäin Grillimatto! Teflonista valmistettu grillimatto säästää sinut vartaiden kanssa pelaamiselta, mutta myös pitää grillisi puhtaana ja mahdollistaa wokkien tai muiden hässäköiden grillaamisen vaivattomasti ja siististi.

Myös pihvit paistuvat kivasti grillimatolla ja raidat kyllä tulevat läpi, mutta rasva ei valu grilliin aiheuttamaan sotkua. Pahimmassa tapauksessa, kun grillaa isommalle porukalle, niin sitä rasvaa tosiaan kertyy. Kesällä 2017 olimme grillijuhlia viettämässä ja syöjiä oli 15+. Hetken päästä ihmettelimme, että lyökö grilli takaosasta ajoittain lieskaa ja grillimestarin vuorossa ollut kaverini meinasi menettää päänsä karvoituksen, kun luukun auetessa pihalle syöksyi valehtelematta 1,5 metriä korkeat lieskat!

Viimeinen sääntö valmisteluissa on, että hyvä isäntä/emäntä kysyy (jos ei valmiiksi ole varma) vieraiden erityisruokavaliot, sillä se saattaa vaikuttaa valikoimaan tai ruoanlaittojärjestykseen.

2. Jäikö valmistelut kuitenkin viime hetkeen?

Mikäli jäi, niin tilanne ei tietenkään ole optimaalinen, mutta kuitenkin useimmilta osin korjattavissa. Kaupat ovat nykyään kattavasti auki ja hiilet ynnä kaasut saa jokaiselta huoltoasemalta hädän hetkellä. Suurin haaste on saada lihaan makua, jos marinointi jää viime tinkaan, sillä se tapahtuu yleisesti vain imeytymällä ajan kanssa. Tähän on olemassa kaksi vaihtoehtoa riippuen siitä, kuinka paljon aikaa on käytettävissä.

Esimerkki 1: Pekka Pouta veti sinua höplästä ja rankkasateiden sijaan paistaa aurinko, ja päätätkin, että tänään on hyvä sää grillata. Siinä tilanteessa voit vielä useamman tunnin peliajalla tehdä pihveillesi sellaisen tempun, että käytät lihanmureuttajaa, joka avaa lihan syitä ja nopeuttaa marinadin imeytymistä lihan sisälle. Mureuttaja on muutenkin kätevä väline, sillä se tekee nimensä mukaisesti lihasta mureampaa, jolloin pihvisi ei kuivu ja kutistu kasaan jääden sitkeäksi. Liha myös paistuu nopeammin, mutta jos tykkäät syödä pihvisi verisenä, niin sitten kannattaa jättää käyttämättä, koska mureuttaja nopeuttaa lihan kypsymistä sisältä. Suositeltavissa käytettäväksi erityisesti kookkaampien lihanpalojen kanssa, jotta yhden kimpaleen grillaamiseen ei mene suurin osa ajasta.

Esimerkki 2: Kohta pitäisi alkaa jo lihoja paistella ja tarvitset nopeaa ratkaisua marinointiin, niin silloin arvoon arvaamattomaan nousee marinadiruisku, jolla tuikkaat marinadin suoraan lihan sisään! Tämä on nopea ja helppo tapa saada lihaan makua aivan viime hetkellä. Pidäthän kuitenkin huolen, ettet tuikkaa vain ruutan täydeltä kaikkea marinadia yhteen kohtaan?

3. Tunnelmallinen valaistus fiilistä luomaan illan hämärtyessä

Kun aurinko alkaa laskea horisonttiin ja ilta alkaa hämärtyä, niin tunnelmallinen valaistus tuo suuren lisän illanistujaisiin tehden miljööstä huomattavasti miellyttävämmän. Ruokailu ja seurustelu tunnelmallisessa ympäristössä on huomattavasti mukavampaa kuin ”kovassa” valossa tai liian pimeässä. Grilli-illan teemaan sopii mitä parhaimmin esimerkiksi pöydän koristelu kynttilöillä ja sujauttamalla ympäristöön muutamat LED-liekki pihavalot! Tästä lopputalvesta kauppaan lisätystä hittivalosta on annettu kirjoitushetkellä 9 arvostelua, joista 7 kpl on 5/5 ja ne loputkin 4/5! LED-pihavalo on myös turvallinen vaihtoehto jätkänkynttilöille ja muille avotulille.

Valaistuksella voi olla myös käytännöllisiä tarkoituksia. Jos hyttyset ja muut ötökät meinaavat käydä riesaksi, voit ryydittää perinteisten hyttysansojen lisäksi ulkovalosi hyttysansa led-polttimoilla tai jos ei polttimolle ole paikkaa, niin langaton hyttysansa LED-lamppu voi tulla kyseeseen. Mikäli valaistus on jo muuten kunnossa, voi näitä kahta pitää pelkkänä hyttysansana päällä, jotta perimmäisestä ongelmasta päästään eroon.

Valikoimastamme löytyy monia muita ratkaisuja tunnelmallisen valaistuksen luomiseen terassille, parvekkeelle tai grillikotaan. Käy kurkkaamassa vaihtoehdot tästä.

4. Ruoanjälkeinen tarjoilu –  Älä jätä iltaa kylmäksi loppusuoralla

Kun grilli on jäähtynyt, niin se ei tarkoita, että ilta olisi vielä ohi! Varaudu siihen, että ihmiset jäävät seurustelemaan ja pidä huoli, että tarjoilu pelaa iltamyöhään. Tee siis hyvä vaikutus vieraisiin kruunamalla ilta kestitsemällä loppuun saakka. Tässä vaiheessa voit kuitenkin jo huokaista, sillä isoin työ on takana päin ja voit vain keskittyä olemaan hyvää seuraa ja hyvä isäntä/emäntä vieraillesi.

Monet varmasti joivat jo oluen tai lasin viiniä ruuan kanssa, mutta ei ole väärin pitää olutta kylmässä, sekä puna- ja valkoviinit valmiina. Lasi tai pari on kuitenkin monesti sopiva keskustelun virittäjä suomalaisten keskuudessa. Jotta viini pysyy hyvänä ja viileänä, vaikka se muutaman tunnin jo pöydällä aukinaisena olisikin ollut, voit käyttää Auberge viininjäähdyttäjää ja -kaatonokkaa. Näin viini tulee tarjoiltua hyvänä ja kasvatat myös todennäköisyyksiä sille, että pöytäliinasi on valkoinen vielä huomennakin.

Alkoholin mukanaan tuomia ei-niin-toivottuja lieveilmiöitä voi myös helposti välttää sillä, että pöydässä on kokoajan naposteltavaa, jotta juomatiheys vähenee kupujen pysyessä täytenä, ja että suulla ja käsillä olisi muuta tekemistä kuin juomalasiin tarttuminen. Jos seurueeseen kuuluu viininystäviä, voi juustolautanen todennäköisesti olla jymymenestys! Kauniiseen asetteluun et tarvitse muuta kuin puisen leikkuulaudan, valikoiman juustoa, suolakeksejä tai pieniä paloja vaaleaa leipää juustolle ja muutaman veitsen. Tähän tarkoitukseen on tehty myös Auberge juustoveitsisarja, jossa on kaikki oleelliset veitset juustojen tarjoiluun. Kaveriksi voit harkita esimerkiksi suolaisia lihoja, viinirypäleitä, suolakurkkusuikaleita jne.

Grilli-iltamille on usein jokin juhlittava syy, joten skumppa tullee varmasti kyseeseen. Ja vaikka ei juhlan aihetta sen suuremmin olekaan, voi aina korkin pamauttaa hienon illan kunniaksi. Siihen tarkoitukseen suosittelen täysin sydämin LED-valoilla varustettuja skumppalaseja, joita parempaa vaihtoehtoa en henkilökohtaisesti keksi erityisesti hämärtyvään iltaan! Laseissa on eriväriset valot ja ne syttyvät, kun lasia täytetään. Meillä e-villellä käytetään näitä aina, kun juhlan aihetta on!

Tärkeää illan edetessä on muistaa kysyä osallistujilta, että onhan heillä lasit täynnä ja kaipaavatko he vielä jotain. On kohteliasta olla tyrkyttämättä, jos tyhjän viinilasin tai oluttuopin täyttämisestä kuitenkin kieltäydytään. Silloin voit tarjota alkoholittomiakin vaihtoehtoja, kuten vettä, mehua tai limpparia. Muistathan varata näitä myös siitä syystä, että joku tulee autolla tai ei halua muuten nauttia alkoholia.

5. Tänään on se eilinen (kts. kohta 1)

Grilli-iltamien järjestäminen voi tuntua työläältä ja niitä ei haluaisi usein järjestää. Toki onnistunut grilli-ilta vaatii valmistelua ja monet stressaavat, että onhan kaikki ok kokoajan. Monilta osin tässä on kyse kuitenkin vain tunteesta, joka johtuu joko huonosta valmistautumisesta, huonosta paikkojen korjaamisesta tai molemmista.

Ensisijaisen tärkeää on olla jättämättä siivoustyötä seuraavalle päivälle, sillä se kyllä onnistuu luontevasti illan mittaan hiljalleen. Silloin vasta juhlien järjestäminen tuntuukin raskaalta, kun jätät siivoustyön roikkumaan. Astiat valmiiksi koneeseen ja pöytien pyyhkiminen välissä jne. Jos olet vieraana grilli-iltamissa, niin on suositeltavaa tarjoutua auttamaan kestitsijää tai olet jos itse pyörität show’ta, ei ole väärin pyytää apua. Kunhan nimenomaan pyydät vieraita auttamaan, etkä vain käskytä heitä tekemään niitä asioita, joissa apua tarvitset. Lähes kaikki auttavat mielellään, kun kysyt: ”Hei viitsittekö hieman auttaa tuomalla astiat sisälle, niin päästään pöytä pyyhkimään ja tuomaan naposteltavat?” Ilta on kaikille miellyttävämpi viettää, kun tavarat eivät ole levällään pitkin poikin.

Grilli on myös tärkeää putsata vielä silloin, kun se on lämmin, jottei kaikki rasvainen möhnä jämähdä ritilään kiinni. Etukäteen sitä työmaata voi helpottaa käyttämällä aiemmin mainittuja pesukoneessa pestäviä grillimattoja ja viimeistellä työ 3-in-1 -grilliharjalla ja talouspaperilla.

Siivoa paikat siis illan mittaan, sillä se tuntuu silloin huomattavasti vaivattomammalta, paikalla on luultavasti auttajia ja välineet ovat valmiita taas seuraava käyttökertaa varten.

Yhteenveto + bonusvinkki loppuun lukeneille

Kun seuraat näitä ohjeita, niin iltasi tulee todennäköisimmin olemaan mitä onnistunein! Ihmiset on kestitty, tunnelmaan on panostettu ja sen jälkeen voit vain keskittyä suomalaiseen tapaan olemaan nöyrä ja vaatimaton, kun sinulle satelee kiitoksia maittavasta ateriasta ja loistavasta illasta! ”No ei tuo nyt niin iso vaiva ollut”, ”no mitä nyt äkkiä sutaisin jotain kasaan”, ”oli tossa monta juttua, mitkä ois voinu mennä paremmin”…

Ohessa vielä nopea muistilista grillijuhlien järjestäjälle:

  1. Varmista, että hiilet/kaasut yms. välttämättömyydet on hallussa ja varaudu ongelmatilanteisiin.
  2. Suunnittele ruokalista valmiiksi ja käy kaupassa edeltävänä päivänä. Muista selvittää erityisruokavaliot!
  3. Kokeile uusia grillattavia punaisen lihan ja makkaroiden kaveriksi, kuten mereneläviä, kasviksia ja sieniä.
  4. Muista marinointi hyvissä ajoin!
  5. Sopiva valaistus luo ympäristöstä tunnelmallisen ja nautittavan.
  6. Valmistaudu sotaan hyttysiä ja muita pienhyönteisiä vastaan!
  7. Siirry grillimestarista kestitsijäksi ja pidä huoli, että vierailla on lasit täynnä ja naposteltavaa riittävästi.
  8. Siivoa illan mittaan, jolloin se on vaivattomamman tuntuista äläkä pelkää pyytä apua, varsinkin jos sinulla on useampi vieras.
  9. Ota suomalaisittain vaatimattomasti vastaan kiitokset ja onnittelut onnistuneen illan järjestämisestä 🙂

Loppuun asti lukeneille vielä bonusvinkki: Illan mittaan on myös hyvä olla jotain ohjelmaa. Siihen sopivat monet piha-, lauta- ja korttipelit. Parhaimmissa pippaloissa on parit tai joukkueet, jotka kilpailevat keskenään erilaisissa hupilajeissa, kuten mölkky tai pihakroketti. Myös pussijuoksu ja muita helppoja, mutta hauskoja ohjelmanumeroita on netti pullollaan! Jos taas ohjelmasta haluaa korttipelipainotteisempaa, niin meiltä löytyvät kullatut pelikortit ovat takuuvarma keskustelun aihe, sillä ne tulevat laadukkaassa ja tyylikkäässä puulaatikossa. Mukana tulee myös aitoustodistus kultauksesta!