Kaikki ovat kuulleet plasmapalloista ja plasmatelevisioista, mutta mikä on plasmasytytin? Kyseisiä sytyttimiä on löytynyt e-villen valikoimasta jo useamman vuoden ajan ja ne ovat olleet erittäin suosittuja. Samaan aikaan ne ovat kuitenkin herättäneet paljon kysymyksiä. Miten plasmasytkäri toimii? Voiko sitä käyttää tainnuttimena? Kuinka kuuma plasmasytkärin kaari on? Löydät vastaukset näihin polttaviin kysymyksiin tästä blogista.
Sähköllä toimiva plasmasytytin – Kuinka se toimii?
Plasmasytyttimen idea piilee kahden keraamisen elektrodin väliin syntyvässä plasmakaaressa. Kaari palaa yli 1000 asteen kuumuudella ja sytyttää käytännössä minkä tahansa elektrodien väliin laitetun, kuten tupakan, tuohen, paperin tai muun sytykkeen. Sytkäri saa virtansa Li-ioni -akusta, josta mallista riippuen riittää yleensä virtaa noin 40–80 sytytyskertaan.
Moni on kysynyt, että toimiiko plasmasytytin etälamauttimena ja lyhyt vastaus tähän on ei. Vaikka tämä toimiikin sähköllä, aiheuttaa plasmakaari lähinnä palovamman, mikäli tähän pistää jostain syystä sormen väliin. Tätä ei kuitenkaan voi käytännössä vahingossa tehdä ja plasmasytyttimissä on lisäksi turvakytkin, jonka myötä plasmakaari ei syty, ellei sytkärin kansi ole auki.
Luonteensa vuoksi plasmasytkäri sopii äärettömän hyvin mukaan esimerkiksi vaellukselle ja metsästys- tai kalareissulle, sillä sytkäri on säävarma ja se on helppo ladata vaikka varavirtalähteen avulla.
Kannattaako USB-sytkäriä ostaa? – Plussat ja miinukset
Plasmasytytin on yksinkertaisesti maailman siistein sytkäri. Kuvittele yhdistelmä plasmapalloa ja Zippo-sytkäriä: tuloksena on plasmasytytin. Sen lisäksi että purppuraiset plasmasytyttimien kaaret ovat näyttäviä, niissä on myös muitakin hyötyjä.
Plasmasytyttimet syttyvät ja sytyttävät säällä kuin säällä, oli sitten kovaa tuulen tuiverrusta tai lumimyräkkä. Plasmakaaret eivät myöskään ole moksiskaan kovasta tuulesta. Plasmasytkäreitä on testattu myrskysäällä, sateessa ja tuulten puhaltaessa pariakymmentä metriä sekunnissa ja sytytin vain jatkaa toimimistaan. Tämä on äärimmäisen hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi vaelluksella tai retkellä.
Ehkä parasta plasmasytkärissä kuitenkin on se, ettei se tarvitse erillistä kaasua tai polttonestettä. Kaasulla tai polttonesteellä toimivan sytkärin kanssa polttoaine loppuu aina juuri silloin, kun ei ole lähelläkään täydennysmahdollisuutta. Harva nimittäin kantaa sytkärikaasuja tai bensoja jatkuvasti mukanaan. Plasmasytyttimen voit kuitenkin ladata mistä tahansa USB-portista ja niitä on kaikkialla!
Yksi ainoista miinuksista sytkärissä on kaaren aiheuttama tinnittävä ääni, jonka plasmakaari aiheuttaa. Osalle tämä on ärsyttävän korkea ääni. Plasmasytyttimillä on myös hankala sytyttää mitään paksumpaa sytykettä. Pieni kaariväli tarjoaa suojaa, mutta samalla se rajoittaa sytytettävän esineen koon alle sentin paksuiseksi.
Plussat:
Miinukset:
- Ei puljausta kaasulla tai polttonesteillä
- Kätevä ladata mistä tahansa USB-portista
- Toimii kovallakin tuulella ja sateella
- Mielettömän siistejä malleja
- Erinomainen hinta-laatusuhde
- Hieman tinnittävä ääni käytettäessä
- Pieni kaariväli rajoittaa sytytettävän kappaleen kokoa
Kolme parasta plasmasytkäriä eri tarpeisiin
Kun kaikki plasmasytyttimen hyödyt ovat tiedossa, on vaikea perustella itselleen miksi tarvitsisi enää tavallista sytkäriä. Hyötyjen lisäksi, sytyttimiä on saatavilla myös monilla näppärillä ominaisuuksilla kuten langattomalla latauksella. Kuten nykypäivänä puhelimet, langattomat kuulokkeet sekä monet muut härvelit ovat saatavilla langattomalla latauksella – totta kai myös plasmasytkärit.
Verkkokauppamme plasmasytytinvalikoima on kasvanut huimasti hyvän menestyksen myötä vuosien varrella. Nykyisin valikoimastamme löytyy paljon erilaisia sytyttimiä, eri käyttötarkoituksiin ja tyyleihin sopivia. Sytyttimiä on saatavilla esimerkiksi pitkällä ja joustavalla varrella, jolla sytytät myös kynttilät ja kaari ylettyy vaikka minne. Grillimestarille tai takkaa paljon sytyttävälle, pitkävartinen sytytin on paras valinta. Myös taskulampulla varustettuja ja linkkuveitsen tapaan eri työkaluin varustettuja plasmasytkäreitä on tarjolla. Voit siis olla varma, että löydät tarpeeseesi sopivan sytyttimen laajasta valikoimasta.
Katsotaanpa seuraavaksi 3 suositustamme plasmasytyttimistä, jotka kukin palvelevat mainiosti omistajiensa erilaisia tarpeita:
ARX Elektra pitkä plasmasytytin
Kahden vuodenajan plasmasytkäri – ARX Elektra pitkä plasmasytytin takan ja grillin sytyttämiseen on ollut varsinainen suosikki niin tilausmäärissä kuin arvosteluissakin! Muita arvosanoja ei sitten olekaan, joten voitaneen todeta, että varsin hyvin ihmiset ovat pitkävartisesta plasmasytyttimestään pitäneet! Syyt sille, miksi ARXin pitkästä plasmasytyttimestä pidetään, ovat melko selkeät. Sen lisäksi, että muidenkin plasmasytyttimien tavoin se antaa alkuliekit tuulennopeudesta tai sateesta riippumatta, siinä on myös pitkä varsi, jonka avulla sillä sytyttää vaikeimmistakin paikoista ilman palovammoja sormenpäissä. Kun kaasugrillistä on kipinä sökönä, takkaa tai puusaunan kiuasta pitää ruveta lämmittelemään, moni joutuu varomaan sormiaan.
Plasmasytyttimessä ei ole liekkiä, joka ”nuolisi” sormia, sekä ARXin pitkän plasmasytyttimen pitkä varsi pitää huolen, että ahtaistakin paikoista laittaa leimut aluilleen ja ilman, että kämmenselkä on kaminan luukun mustaksi värjäämä.
ARX Elektra pitkä plasmasytytin
11,95 (norm. 17,95)
•Syttyy ja palaa kaikissa olosuhteissa
•Turvallinen pitkä malli
•Lataus usb-kaapelilla
Vedenkestävä ARX Tracker plasmasytytin taskulampulla
Erityisesti venelijöille, eräilijöille ja muille veden äärellä kikkaileville kansalaisille ARX Tracker -plasmasytytin on mitä loistavin työkalu, sillä se on vedenkestävä ja sillä sytyttää nuotion, vaikka sadevesi olisi ukon tai akan läpikotaisesti kastellut. Vedenpitävä plasmasytytin ei pahoita mieltään, vaikka juuri Busterista noustessa se lipsahtaisi taskusta rantaveteen. Tarvittaessa kalamies voi myös vailla huolta keskittyä kurottelemaan vonkaletta laidan yli paljain käsin, sillä rintataskun sijaan sytyttimen voi sen mukana tulevalla kantohihnalla ripustaa kaulalle tai sitoa vaikka vyölenkkiin.
ARX Trackerissa on myös näppärä taskulamppu, jossa on valotehoa 100 lumenia, joten sillä näkee hyvin tepastella yöllä esimerkiksi huussiin tai jääkaapille. Mistään erityisen tehokkaasta lampusta ei kuitenkaan voida puhua, vaan ennemminkin näppärästä lisäominaisuudesta hätätilanteisiin. Taskulampussa on kolme tehotilaa eli kirkas, himmeä ja vilkkuva hätävalo. Tilan vaihtaminen tapahtuu virtanappia painelemalla.
ARX Tracker plasmasytytin taskulampulla
18,95
•Integroitu taskulamppu
•Vedenpitävä
•USB-lataus
ARX Festiva 4-in-1 plasmasytytin
ARX Festiva 4-in-1 plasmasytytin on erittäin tyylikäs ja monikäyttöinen sytytin. Metallinhohtava musta pinta hivelee silmiä, ja avattuna siitä paljastuu työkaluja moneen tarpeeseen. Koko homman kruunaa sen kärjestä paljastuva kirkkaan violetti plasmakaari.
Pullonavaajien avulla avaat niin olut-, limu- tai viinipullot ja pieni saha leikkaa vaikka juustot kätevästi. Täydellinen valinta juhliin ja kynttiläillallisiin!
ARX Festiva 4-in-1 plasmasytytin
19,95
•4 eri toimintoa
•Lataus USB:lla
•Täydellinen juhliin ja iltamiin
Laaja valikoima plasmasytyttimiä & varusteita
Laajasta valikoimastamme löydät myös muut tarvikkeet ja työkalut eräilyyn ja retkeilyyn. Käy katsomassa tarjonta ja löydä itsellesi sopivat varusteet, oli tarve sitten teltalle, retkeilytyökaluille, metsästysvarusteille tai taskulampulle.
Mikäli sinua kiinnostaa kuumennetun metallin sateenkarivärit tai muutenkin plasmasytytintarjonta, niin löydät suuren määrän myös muita, erilaisia plasmasytytinvaihtoehtoja.
Tommi
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.