Lähetimme vähän aikaa sitten Ilmailuliiton Ilmailu-lehteen testattavaksi pari suosittua dronea valikoimastamme, JYU Hornet 2:n (nyt valitettavasti loppuunmyyty) sekä Hubsan H501S:n. Lehti teki jutun dronejen lennättämisestä aloittelijan näkökulmasta, ja toimittaja pitikin kokeilemastaan kovasti. Koska artikkelin lukeminen vaatii Suomen Ilmailuliiton jäsenyyden ja sisäänkirjautumisen, esittelemme tässä blogissa lyhyen referaatin jutun pääpointeista.
Kokoaminen yllättävän helppoa
Lehden toimittaja on taustaltaan valokuvaaja, mutta ei ollut kokeillut dronejen lennätystä ennen tuotetestejä, joten pystyi lähestymään jutun tekemistä täysin drone-aloittelijan näkökulmasta. Ensialkuun paketeissa tulleet moninaiset osat hämmensivät, mutta kasaukseen oli hyvät ohjeet ja lopulta kaikki palikat sujahtivat paikoilleen loogisesti ja helposti.
Osat ulos pakkauksesta, propellit pyöritetään sormin paikoilleen, akut latautumaan ja sitten koelento saattoi alkaa.
Käyttöönotossa kaikki oli yleisesti melko sujuvaa, mutta kalliimmissa hintaluokissa olevien koptereiden GPS-paikannustoiminnon ja kompassin kalibrointi ennen lentoonlähtöä tuottivat pienoista ihmetystä. Lopulta ohjeiden tarkemmalla syynillä ja koneen oikeanlaisella pyörittelyllä kädessä sekin onnistui.
Lennettäessä dronen vauhti hirvitti aluksi toimittajaa, erityisesti tilaltaan melko rajatulla piha-alueella. Monista laitteista löytyy tosin eri nopeusvalintoja, jotta laitteen vauhti voidaan rajoittaa aloittelijoille sopivammaksi. Suosittelemmekin että ensilento tehtäisiin melko avarassa paikassa, esimerkiksi ruohikolla tai jalkapallokentällä.
Laite karkasi kertaalleen
metsäänkin, mutta onneksi putoaminen
sammalikkoon ei rikkonut laitetta.
Toimittaja onnistui kadottamaan dronen ”kertaalleen metsäänkin, mutta onneksi putoaminen sammalikkoon ei rikkonut laitetta”. Haluamme kuitenkin muistuttaa, että onnekkaat hätälaskeutumiset ovat enemmänkin poikkeus kuin sääntö, ja dronen lennätyksessä tulisikin noudattaa erityistä varovaisuutta ympäristön, sääolosuhteiden, akun varauksen ja muiden tilanteiden mukaan.
Monipuoliset toiminnot ilahduttivat
Kalliimpien hintaluokkien kuvausdroneille ominaiset toiminnot, kuten automaattinen paikallaan pysyminen hieman tuulisellakin säällä (GPS-lukitus) sekä yhdestä napista tapahtuva kotiinpaluu, olivat iloinen yllätys erityisesti aloittelevalle pilotille.
Myös se, että drone osaa seurata lentäjää (käytännössä kauko-ohjainta) GPS:n avulla, oli hyödyllinen toiminto liikkuessa. Kameran kuvanlaatu oli tyydyttävä. Kalliimmassa JYU:ssä jopa yllättävän hyvälaatuinen myös valokuvauksen harrastajalle.
Lentoturvallisuus kaiken a ja o
Jutussa käsiteltiin myös paljon yleistä dronen lennättämiseen ja drone-kuvaukseen liittyviä pelisääntöjä. Kaikkein tärkeimpänä on lentäjän ja muiden ihmisten sekä omaisuuden turvallisuus, kuten yllä jo aihetta sivuttiin. Lisätietoja lentoturvallisuuteen liittyen löytyy Liikenteen turvallisuusviraston (Trafi) ylläpitämältä Droneinfo.fi-sivustolta.
Puraisiko drone-kärpänen? Tekeekö mieli surista ison sudenkorennon lailla taivaalla? Tutustu e-villen monipuoliseen drone-valikoimaan, joista löytyy Ilmailu-lehden testaamien laitteiden lisäksi varmasti sopiva malli jokaiselle, joko itselle tai lahjaksi. Valinnanvaraa on aina halvoista parinkympin nanokoptereista monen sadan euron kuvaus- ja FPV-kisakoptereihin, joista löytyvät kaikki viimeisimmät herkut!
Lue myös blogiartikkelimme drone-lennätyksestä harrastajan näkökulmasta.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.