Oletko ajatellut uuden menopelin hankintaa? Tykkäätkö pyöräillä maastossa, vai oletko sellainen pyöräilijä, jonka työmatkalle mahtuu satunnaisesti vaikeampaakin maastoa? Olet ehkä kuullut fatbikestä tai jopa kokeillut sellaista, mutta nyt kun uuden fillarin hankinta on edessä, et enää tiedä, millainen valita. Hankkiako fatbike vai maastopyörä? Mikä oikeastaan on fatbike? Miten se eroaa perinteisestä maastopyörästä ja kumpi olisi kannattavampi valinta?

Mikä on fatbike?

Fatbike on totuttua leveämmillä renkailla varustettu räväkän näköinen polkupyörä. Pyörä näyttää melko paljon maastopyörältä, mutta fatbike on usein varustettu jopa 4″ leveillä renkailla. Isot renkaat tekevät ajamisesta pehmeää ja helppoa jopa vaativimmissa olosuhteissa, etenkin pehmeällä alustalla kuten lumella tai hiekalla. Fatbike eli läskipyörä onkin loistava valinta silloin, kun pyöräilijän tulee edetä maastossa.

Läskipyörä toimii maastossa kesällä ja talvella. Sillä voi ajaa lumessa tai vaikkapa pehmeällä, upottavalla hiekalla. Sillä voi toki ajaa myös aivan tavallisella maantiellä ja tiellä ajaminen on laadukkaiden vaihteiden ja hyvien jarrujen ansiosta yhtä turvallista kuin millä tahansa pyörällä.

Fatbikestä tekee fatbiken juuri sen isot ja näyttävät renkaat sekä leveät haarukat. Läskipyörä on oiva vaihtoehto perinteiselle maastopyörälle, mutta ei voida sanoa, että se olisi parempi kuin perinteinen maastopyörä. Paras pyörä riippuu täysin sen käyttötarkoituksesta.

X-treme fatbike on räyhäkän näköinen pyörä.
X-treme fatbike on räyhäkän näköinen pyörä.

Millainen on perinteinen maastopyörä?

Perinteinen maastopyörä eroaa tavallisesta kaupunkipyörästä monin eri tavoin. Istuma-asento on erilainen ja usein esimerkiksi vaihteiden määrä on maastopyörässä huomattavasti suurempi. Maastopyörä on hyvä yleispyörä, sillä sen avulla pärjää niin asfaltilla kuin maastossakin, joten myös kaupunkiajaminen onnistuu hyvin. Maantieajossa kannattaa suosia ennen kaikkea maantiepyörää, joka on huomattavasti kevyempi ajaa. Muussa yleiskäytössä maastopyörällä pärjää vallan mainiosti.

Maastopyöriä on erilaisia ja yksi iso ero eri tyyppien välillä on se, että pyörä voi olla joko jousittamaton, etujousitettu tai täysjousitettu. Mitä aggressiivisemmalla ja kovemmalla käytöllä pyörä on, sitä enemmän joustoa siinä kannattaa olla.
Maastopyörissä on erilaisia vaihteistoja hieman erilaisilla ominaisuuksilla, mutta yhteistä pyörille on se, että vaihteita on reilusti. Kattava vaihteisto auttaa etenemään maastossa ja näin ollen sen tärkeys korostuu juuri maastopyörissä.

Maastopyörien rengaskoot vaihtelevat. Maastopyöriä on yleisesti saatavilla 26″, 27,5″ ja 29″ koossa. 26 tuumainen on ketterä, kiihtyy nopeasti ja helppo ajaa, kun taas 29 tuumainen maastopyörä rullaa vauhtiin päästessään parhaiten. 27,5″ koko on taas jotain näiden väliltä ja siinä yhdistyy nopeus sekä vakaus. Renkaan koon valintaan vaikuttaa moni asia, kuten ajajan koko ja maaston luonne.

Useimmissa maastopyörissä on tehokkaat, joko mekaaniset- tai hydrauliset levyjarrut. Mekaaniset levyjarrut toimivat vaijerin välityksellä, ja siten hieman helppohuoltoisemmat. Hydrauliset levyjarrut ovat vieläkin tehokkaammat ja vaativat vain vähän voimaa. Tällaiset löytyvät usein jo keskihintaisista maastopyöristä mutta niiden huoltaminen vaatii kuitenkin jo hieman asiantuntemusta.

Punainen Sunpeed Zero maastopyörä sivulta kuvattuna
Sunpeed Zero maastopyörä on näyttävä peli.

Maastopyöristä puhuttaessa ei myöskään sovi unohtaa sähkömaastopyöriä, jotka tekevät pyöräilystä vielä entistäkin helpompaa ja vaivattomampaa perinteiseen maastopyörään verrattuna, tarjoten kuitenkin muuten samat ominaisuudet. Maastopyöräilyssä itsessään on runsaasti alalajeja ja pyörätyypit vaihtelevat eri lajien välillä. Fatbike eli läskipyörä on oikeastaan yksi maastopyöräilyn alalaji ja näin ollen maastopyörä ja fatbike eivät ole varsinaisesti suoraan verrattavissa.

Mikä on fatbiken ja maastopyörän ero?

Sekä perinteinen maastopyörä, että läskipyörä sopivat hyvin maastoon ja kaupunkiajoon, mutta pitkän matkan ajoon niitä ei suositella. Suurin ero pyörissä on renkaat, sillä fatbiken renkaat ovat jopa 4″ leveät, kun taas tavallisen maastopyörän rengas on usein 2–2,4″ levyinen.

Fatbiken renkaissa on niiden koosta johtuen huomattavasti enemmän pitoa ja pyörällä pääsee paremmin vaikkapa juurakoissa tai kivikkoisilla poluilla. Läskipyörä on kuitenkin jonkin verran raskaampi ajettava ja luonnollisesti myös painavampi, kuin osa erittäin kevyistä maastopyöristä.

Fatbike on helppo ajettava, joten sillä pääsee hyvin vaikka olisi vasta aloitteleva maastopyöräilijä. Läskipyörä myös joustaa erittäin hyvin, joten esimerkiksi alamäessä, jossa on kiviä, on fatbike huomattavasti mukavampi ajettava kuin perinteinen jäykkäperäinen maastopyörä.

mies ajaa fatbikellä juurakossa metsäpolulla
Fatbike toimii loistavasti metsässä.

Läskipyörä kantaa paremmin pehmeässä maastossa, mutta kovemmassa maastossa ja esimerkiksi tasaisella maalla maastopyörä voittaa läskipyörän, sillä se on kevyempi ajettava.
Oikean pyörän valinta riippuu aina ihmisestä ja fillarin käyttötarkoituksesta. On ihmisiä, jotka tarvitsevat sekä fatbiken, että maastopyörän, mutta usein etenkin säilytyksen kannalta vain yhden pyörän valinta kannattaa.

Kumpi siis valita, fatbike vai maastopyörä?

Markkinoilla on erittäin suuri valikoima erilaisia pyöriä erilaisiin tarkoituksiin. Pyörän valinnassa kannattaakin aina lähteä liikkeelle omasta tarpeesta ja siitä, minkälainen budjetti on käytettävissä.

Mieti valinnassa aina pyörän käyttötarkoitusta. Ajatko pyörällä esimerkiksi työmatkaa ja ulkoilureittejä? Ajatko toisinaan satunnaisia metsälenkkejä tai maastoajoa? Oletko aktiivinen pyöräilyn harrastaja? Onko pyörän tyyli kuinka tärkeää? Oman tarpeen kartoittaminen kannattaa tehdä harkiten, sillä juuri se määrittää sen, millainen pyörä juuri sinulle sopii.

Mikäli pyöräilet paljon teillä ja helpoilla metsäpoluilla, kannattaa ehkä hankkia perinteinen maastopyörä. Perinteinen maastopyörä on usein kevyempi ja päihittää nopeudessa fatbiken. Maastopyörän yleisyydestä johtuen, usein myös huolto ja varaosat ovat edullisempia verrattuna läskipyörään. Perinteinen maastopyörä sopii monipuolisesti kaikenlaiseen käyttöön, joten jos aiot hommata vain yhden pyörän, on maastopyörä yleensä varma valinta.

oranssi Sunpeed maastopyörä
Perinteinen maastopyörä sopii monipuoliseen käyttöön.

Fatbiken leveät renkaat syövät luonnollisesti hieman vauhtia. Pitoa löytyy ja pyörällä kiipeää kyllä mainiosti korkeallekin, mutta matka-ajossa se ei ole kaikista vikkelin. Se on kuitenkin leveisiin renkaisiin ja runkoon suhteutettuna yllättävän nopea pyörä. Saatavilla on myös sähköfatbikejä, jotka pystyvät selättämään leveiden renkaiden tuoman hieman raskaamman tuntuman sähköavustuksen avulla. Lue blogistamme lisää sähköfatbikeistä.

Fatbike on istumisasennoltaan erilainen, kuin perinteinen maastopyörä, joten sillä pyöräily ottaa aivan eri tavalla myös lihaksiin. Näin ollen hieman hitaampi, mutta varma eteneminen maastossa onnistuu pyörällä, mutta samalla sen kanssa eteneminen vaatii lihasvoimia. Mitä enemmän hankalaa ja pehmeää maastoa etenet, sitä suurempi on renkaiden leveyden merkitys ja fatbiken etu maastopyörään nähden kasvaa. Yhtenä seikkana valintaan voi toki vaikuttaa myös pyörän ulkonäkö. Läskipyörän ärjy ja leveä ilme herättää varmasti huomiota missä ikinä kuljetkin.

punamusta X-Treme fatbike metsän laidalla parkissa
Fatbike on erittäin tyylikäs valinta.

Vinkkejä pyöräilyyn

Mikä ikinä onkaan pyörävalintasi, pyöräily on kivaa, kun on tarkoitukseen sopiva pyörä ja varusteet. Huonoilla ja sopimattomilla vehkeillä ei saa monesti ajoiksi, kun vain pahan mielen. Läskipyöräily on hieman erilaista, kuin maastopyöräily, joten pyörään kannattaa tutustua ja totutella rauhassa.

Pyöräilyssä tärkeää on ennakointi ja tunnusteleva ajotyyli. Vaihdetta voi vaihtaa vain pyörän liikkuessa ja vaihteet tulee vaihtaa yksi kerrallaan. Mikäli vaihteita hyppää yli, voi pyörä kärsiä suuriakin vahinkoja. Ennakoi siis vaihteiden vaihto ja toimi rauhallisesti.

Vaihteita vaihdettaessa polkuvoimaa tulee keventää, jotta vaihteet vaihtuvat jouhevasti. Jarrukahvaa kannattaa tunnustella melko rauhallisesti, että totut jarrujen tehokkuuteen. Pyöräilyharrastuksen alussa kannattaa ajamista harjoitella ensin jollain helpolla paikalla, että saat hyvän tuntuman hommaan. Myös ajovarusteet kannattaa olla kunnossa, sillä esimerkiksi liian löysä vaatetus voi tarttua pyörän paljaisiin rattaisiin ja aiheuttaa onnettomuuden. Suojaava vaatetus voi muutenkin pelastaa naarmuilta ja haavereilta, mikäli sattuu kuitenkin kaatumaan.  Muista aina käyttää kypärää!

Katso alta valikoimamme suosituimmat fatbiket ja maastopyörät!

Sunpeed Zero maastopyörä

499,95 (norm. 599,95) tai 88 € / kk

• Kevyt alumiinirunko

• Etujousitettu

• Shimano 24-portainen vaihteisto

26×4″ X-Treme Iron fatbike

549,95 

•26×4″ maastorenkaat

•Säädettävä etujousitus

•Shimano-vaihteisto

26×4″ X-Treme Bronze fatbike

499,95 

•26×4″ maastorenkaat

•Shimano-vaihteisto

•Tehokkaat levyjarrut

Tutustu valikoimamme kaikkiin polkupyöriin. e-villen monipuolisesta valikoimasta löytyy varmasti sopiva pyörä jokaiselle! Mikäli tulee valinnanvaikeus, ota yhteyttä! Katso myös kattavat arvostelut ja tutustu muiden asiakkaidemme kokemuksiin.