Sähköfatbike on loistava pyörä, jonka voi valita alle vaikkapa talvipyöräilyreissulle tai kesällä hankalaan maastoon. Fatbike-harrastus on kaiken kaikkeaan Suomessa nostamassa päätään. Fatbike eli läskipyöräily on paitsi kelpo keino kuntoilla, myös mukava tapa taittaa perheretki vaikkapa rannalla tai luonnossa. Fatbike on kuitenkin ennen kaikkea myös loistava valinta pyöräksi Suomen hiekkateille, kinttupoluille ja jäisille kaupunkien kaduille. Fatbikea on myynnissä niin sanotusti tavallisena karvalakkiversiona, mutta myös monipuolisilla ominaisuuksilla varustettuna. Saatavilla on myös sähköfatbike, jonka voit löytää esimerkiksi valikoimastamme edulliseen hintaan.

Mutta onko halpa sähköfatbike pelkkä lelu ja kestääkö se Suomen vaativia olosuhteita? Lue tästä artikkelista kaikki se, mitä sähköfatbikestä tulee tietää!

Mikä on sähköfatbike

Fatbike eli läskipyörä on varmasti tuttu katukuvasta, sillä paksurenkaisia massiivisia polkupyöriä näkee silloin tällöin teillä ja kanssaihmisten some-kuvissa. Läskipyörä on ekstraleveillä renkailla varustettu maastopyörä, jonka massiiviset renkaat mahdollistavat hieman tavallisesta pyörästä poikkeavan käytön. Läskipyörä soveltuu nimittäin hyvin sellaiseen paikkaan, jossa maasto on epätasaista, eikä pyörän ajaminen vaikkapa juurakossa tai pehmeällä alustalla ole kovinkaan epävakaista tai epämukavaa.

Raskasta se voi kuitenkin olla, sillä läskipyörää ajetaan hieman tavallisesta pyörästä poikkeavassa asennossa ja etenkin aluksi pyöräily saattaa ottaa jalan lihaksiin tavalla, jota tavallinen pyörä ei tekisi. Esimerkiksi tunturin laskettelu läskipyörällä on todella mukavaa, mutta jotenkin pitää päästä ylöskin, eikö vain? Sitä tarvetta varten on luotu sähköfatbiket, joiden sähköavustus auttaa kapuamaan mäen kuin mäen rasittamatta ajajan keuhkoja liikaa.

Sähköfatbike on siis käytännössä läskipyörä, jossa on pieni sähkömoottori avustamassa menoa. Pyörän akku on yleensä irrotettava ja se voidaan ladata kotona käyttöjen välillä. Kantamaa on akun koosta ja ominaisuuksista riippuen yleensä parista kymmenestä kilometristä ylöspäin.

Mikään mopo sähköfatbike ei kuitenkaan ole, vaan tarkoitus on polkea pyörää itse sähköavustimen tehdessä ajamisesta kevyempää. Avustuksen tason eli sen, kuinka paljon voimaa akku tuottaa pyöräilijän avuksi voi itse valita ja avustimesta voi ottaa enemmän irti silloin kun siltä tuntuu. Esimerkiksi juuri mäkien kiipeäminen onnistuu kevyesti sähköavustimen avulla, mutta tasaisella maalla sen voi kytkeä pois ja nauttia omien jalkalihasten tuomasta vauhdista ja siitä seuraavasta onnellisuuden tunteesta.

Millainen sähköfatbike valita ja mitä tulee ottaa huomioon

26×4″ X-Treme Volt sähköinen fatbike on valikoimastamme löytyvä edullinen sähköinen läskipyörä. X-Treme on tuottanut e-villen läskipyöriä vuodesta 2015 asti ja yhteistyö jatkuu edelleen. X-Tremessä valmistajana on parasta se, että se tuottaa Euroopan markkinoille laadun ja ulkonäön puolesta sopivia läskipyöriä, mutta kuitenkin niin, ettei niiden hinta kohoa tuhansiin euroihin.

Suuri osa Euroopan markkinan pyöristä tulee Amerikasta, mutta me teemme toisin, sillä tunnemme Kiinan toimintatavat ja toimimme itse paikan päällä. Näin kiinalaisen tuotteen laadunvalvonta onnistuu ja tiedämme aina mitä asiakkaamme Suomen päässä paketista saakaan. Kuten kaikki valikoimamme tuotteet – myös sähköfatbike on suomalaisten tuotepäälliköiden testaama ja hyväksi havaittu.

Se, että X-Treme Volt sähköpyörä ei pakota kiristämään kukkaron nyörejä loputtomiin, ei siis tarkoita sitä, etteikö pyörä olisi hyvin ja laadukkaasti tehty. Kyseessä onkin loistava tuote niille pyöräilijöille, jotka haluavat lisää vauhtia pyörälenkeille ja helpotusta mäkien selättämiseen.

Sähköfatbike kannattaa valita oman tarpeen mukaan. Useimmat Suomessa myytävä mallit kestävät Suomen sääoloja vähintäänkin kiitettävästi, mutta pakkasrajoituksia saattaa olla, joten niihin kannattaa tutustua tuotetta valittaessa.

X-Treme Volt on sähköisten läskipyörien kategoriassa kaiken kaikkiaan potentiaalinen tuote, sillä sen hinta-laatusuhde on vähintäänkin hyvä. Siinä on 250 wattinen harjaton moottori ja siltikin se painaa vain 25 kilogrammaa joten pyörää voi näppärästi ajaa myös käyttämättä sähköavustinta ja sitä on tarvittaessa helppo nostella paikasta toiseen. X-Treme Volt on varustettu 4″ leveillä renkailla ja 21-portaisella SHIMANO –vaihteistolla. Pyörässä on kevennetyt kaksikerrosvanteet ja tehokkaat levyjarrut, joten se on paitsi toimiva, myös hyvin näyttävän näköinen, jolla varmasti kerää vastaantulijoiden ihailevat katseet.

Pyörässä on Samsungin laadukas akku, joten akun puolesta se ei häviä yhtään vaikkapa Amerikan tuotannolle. Pyörässä on kaikki tarvittava, jonka lisäksi se on varustettu muun muassa ajotietokoneella ja kantokahvalla. Pyörällä voi ajaa 120 kg painoinen pyöräilijä, joten bulkimpikin salihai voi taittaa treenimatkan tyylillä ja turvallisesti tällä sähköavusteisella läskipyörällä.

Sähköfatbike vai tavallinen fatbike?

Kun puhutaan sähköfatbikestä verrattuna niin sanottuun tavalliseen fatbikeen, alkaa keskustelu yleensä kääntymään siihen suuntaan, että toinen osapuoli ei kannata sähköpyöriä, sillä niillä ajaminen ei enää edes muistuta pyöräilyä. Tässä tulee kuitenkin huomioida se, että sähköfatbike ei ole oikeastaan sähköpyörä vaan sähköavusteinen pyörä. Erona puhtaaseen sähköpyörään on se, että tässä pyörässä ei ole käsikaasua, jota painamalla ajoneuvo säntää liikenteeseen vaan sähkömoottori toimii ainoastaan polkemisen kanssa ja tuottaa lisävoimaa kun pyörä on liikenteessä.

Tämän vuoksi sähköavusteisten pyörien moottorin tehoja on lakisääteisesti rajoitettu niin, että maksimiteho saa olla 250W. Näin ollen X-Treme Volt käyttää Suomen lain mukaan maksimitehoista moottoria, joten parempaa ei markkinoilta voi edes löytää. Mikäli moottori olisi tehokkaampi tai laitteessa olisi kaasu, tulisi se rekisteröidä.

Mutta kun palataan asiaan ja mietitään sitä, että kannattako valita sähköfatbike vai sähkötön versio niin päättävä tekijä on se, tarvitseeko sähköavustinta ja paljonko siitä on valmis maksamaan. Fakta on se, että sähköavustin nostaa pyörän hintaa, mutta mikäli ajatuksena on pyöräillä paljon mäkisessä maastossa tai vastaavasti todella pitkiä matkoja, tekee avustin pyöräilystä huomattavasti mukavampaa, ja jopa mahdollistaa sellaiset reissut, joita ei ilman avustinta pystyisi tekemään. Jotta päätöksen voi tehdä, kannattaa toki kokeilla ensin molempia versioita. Läskipyörää ei muutenkaan kannata ostaa kuin sikaa säkissä, sillä sillä ajaminen eroaa tavallisesta pyörästä eikä sovi kaikille. Kokeile siis ennen ostopäätöstä erilaisia vaihtoehtoja ja tee sen jälkeen hyvä ja harkittu päätös!

Miten saada fatbikesta kaikki irti?

Kun olet tehnyt päätöksen ostaa sähköinen tai perinteinen läskipyörä tai tarvitset vielä lisäsyitä sille, miksi tarvitset sellaisen, on hyvä katsoa hieman mitä kaikkea hienoa pyörällä voi tehdä. Toki sähköpyörä voi olla myös työmatkojen valinta, mutta useimmat asiakkaistamme ostavat sen ennen kaikkea vapaa-ajan käyttöön ja ihmiset tekevät toinen toistaan huikeampia päiväretkiä ja –matkoja pyörällä niin talvella kuin kesälläkin.

Aloita ensinnäkin läskipyöräily tarkistamalla pyörän kunto ja kokeile sitä ennen kuin päätät huiputtaa läheisen vuoren tai tunturin. Parasta pyörässä on se, että sähköavustin ja isot renkaat tekevät polulla ajamisesta helppoa, joten voit käytännössä kiivetä sellaisillekin nyppylöille, joihin ei mene tietä. Pääset kokeilemaan kunnon off-road ajoa ennen kaikkea alas tullessa.

Fatbike-loma Lapin tuntureilla, järvisuomen kesäisillä harjuille tai vaikkapa pitkällä hiekkarannalla on hieno tapa kokea aitoa suomalaista luontoa ilman, että kävelymatkaa tulee kilometrejä. Läskipyöräilyn huipentaa nokipannukahvit tai vaikkapa piknik jossain sopivassa paikassa ja voihan pyöräreissuun yhdistää vaikkapa telttailua jossain kuvankauniissa laaksossa tai rannalla.

Läskipyöräily ei ole vain kokeneiden pyöräilijöiden laji vaan sopii kaikille. Pyöriä on saatavilla lapsillekin ja se on oiva tapa hurahtaa liikuntaan ja luonnossa liikkumiseen. Kaiva kartta esiin, suuntaa vaikkapa luonnonpuistoon ja nauti!

26×4″ X-Treme Volt sähköinen fatbike

1499,95 tai 92€/kk

•Huima 60-75 km akkukesto

•Leveät Kenda 4″ fat-renkaat

•7 Shimano-vaihteet

Insera Bronco 26″ -sähköfatbike, 19″

1994,95 tai 73 €/kk

•Leveät 26 x 4.8″ renkaat

•Integroitu 500 Wh akku

•9 Shimanon vaihdetta

GZR Black Raw 26″ sähköfatbike, 19″

2499,95 tai 92€/kk

•40-60 kilometrin kantama

•250 W Bafang-moottori

•LCD-pyörätietokone