Luuletko, että et voi ajaa pyörällä talvella auraamattomilla teillä? Fatbike-pyöräily on täällä todistamassa, että olet väärässä!
Yleisen harhakäsityksen mukaan fatbike-pyörällä ajaminen on vaikeampaa ja todella paljon raskaampaa kuin ”tavallisella” pyörällä ajaminen. Kuitenkaan tämä ei ole totuus ja tietyissä tilanteissa fatbike on normaalia pyörää helpompi ja näppärämpi ajettava. Talvi on juurikin se aika vuodesta, jolloin fatbike-pyörät ovat omassa elementissään. Läskipyöräily on äärimmäisen suosittu harrastus lasten, nuorten ja aikuisten kesken ja miksipä ei, sillä kyseessä on terveellinen liikuntamuoto koko perheelle, joka on vielä kaiken lisäksi erittäin nautinnollista!
Fatbiken suuret renkaat mahdollistavat turvallisen ajokokemuksen myös jäällä tai lumella. Läskipyöräilyn aloittaminen tai pyöräilyharrastuksen laajentaminen talveen on hyvä valinta, sillä niin yhdistät talven riemut, kauniit maisemat ja pyöräilyn terveysvaikutukset. Lue tämä postaus ja nappaa parhaat vinkit ja välinevalinnat talviseen fatbike-pyöräilyyn!
Mikä on fatbike?
Fatbike on leveillä renkailla varustettu polkupyörä. Ulkomuodoltaan fatbike muistuttaa hyvin paljon tavallista maastopyörää. Iso ero tavalliseen maastopyörään, ja muihinkin polkupyöriin ovat nimenomaan muhkeat, esimerkiksi 4” leveät renkaat.
Fatbike, eli läskipyörä on loistava menopeli niin kesällä kuin talvellakin. Leveät renkaat auttavat selättämään vaikeatkin olosuhteet, joissa tavallinen polkupyörä olisi vaikeuksissa, kuten esimerkiksi lumessa tai sohjossa. Läskipyörällä pystyy ylittämään kivet ja juurakot helposti eikä kinoksista ole vastusta pyörän menohaluille.
Fatbike on helppo ajettava, sillä renkaat ja kunnon jousitus tuovat ajoon vakautta. Pyörä sopii kaikille, aloittelijasta konkariin.
Fatbike on fillareiden maasturi
Fatbike on oiva valinta talviseen pyöräilyyn juuri leveiden renkaiden ansiosta. Läskipyörän paksut renkaat tekevät siitä varman valinnan hyvin erilaisillekin tie- tai maasto-olosuhteille. Talvirenkaiden ostaminen ei ole pakollista, sillä leveät renkaat luovat pitoa ja tuovat varmuutta ajamiseen kelillä kuin kelillä. Valikoimastamme löydät toki myös tavalliset- sekä nastarenkaat erilaisiin maasto-olousuhteisiin.
Leveiden renkaiden ja niiden helposti säädeltävien ilmanpaineiden ansiosta fatbike sopii hyvin monenlaiseen talviajoon. Ilmanpainetta alentamalla renkaan kontaktipinta tiehen kasvaa, jolloin se on vakaampi esimerkiksi sohjossa tai paksussa lumessa ajamiseen. Ajamisesta tulee pehmeämpää, joskin hieman raskaampaa. Kokeilemalla ja testaamalla löydät itsellesi parhaat mahdolliset rengaspaineet, mutta nyrkkisääntönä talvisiin olosuhteisiin suosittelemme 0.4-0.6 bar:in rengaspaineita.
Läskipyörän omistajan ei tarvitse aamuisin surkutella auraamattomia pyöräteitä, tai pelätä liukkaita kohtia. Läskipyörähän keksittiin ja suunniteltiin alunperin Alaskassa lumisiin ja vaikeakulkuisiin olosuhteisiin, joten fatbike on kuin kotonaan lumisilla ja haastavilla reiteillä. Läskipyörän renkaat on luotu lumisiin olosuhteisiin, joten kinokset ovat niille vain hyväksi. Liukkaimmat paikat tiellä voi ohittaa surutta lumisen pientareen kautta. Tavalliseen maastopyörään verrattuna läskipyörän etu etenkin talvella on sen mukautuvuus. Renkaat eivät uppoa lumihankeen, joten metsässä voi edetä talvellakin huoletta. Läskipyörä onkin sopiva valinta pitkälti kaikkiin haastaviin olosuhteisiin.
Läpi kinosten hymy korvilla
Vaikka läskipyörä ei ole ihanteellisin menopeli matka-ajoon sen verrattaisen raskauden vuoksi, voi fatbikesta olla kuitenkin hyötyä esimerkiksi työmatka-ajossa. Pyörän kanssa ei tarvitse ajella pelkästään puhtaaksi siivottuja katuja, vaan oikopolut esimerkiksi metsäpalstan tai puiston kautta onnistuvat talvellakin huoletta. Mikäpä sen mukavampaa kuin töistä kotiin palatessa ottaa pieni oikopolku lähimetsän halki.
Tällä pyörällä voit ajaa ulkona läpi koko talven. Kuntopyörällä tai harjoitusvastuksen kanssa sisällä suhaaminen talven ylitse on yksinkertaisesti vanhanaikaista, sillä nykyään talvipyöräily on miltei yhtä helppoa kuin kesälläkin pyöräily – välineiden tulee vain olla kohdallaan. Ulkona ajaminen saa kaiken lisäksi ajan kulumaan nopeasti, toisin kuin kotosalla paikallaan polkeminen.
Sopiiko sähköavusteinen fatbike talviajoon?
Ilman muuta! Varmista vain ensin, että akku on ladattu täyteen. Osa sähköpyöräharrastajista suosittelee lataamaan akun juuri ennen sen ulosviemistä. Lämmin akku soveltuu tehokkaaseen ajoon, ja lämpimällä akulla on todennäköisemmin täysi kapasiteetti kuin kylmällä, joka on tärkeää varsinkin talvella.
Kannattaa myös käydä sähköfatbike läpi samalla tavalla kuin kävisit minkä vain pyörän läpi ennen lenkille lähtöä. Varmista esimerkiksi, että renkaissa on riittävästi ilmaa (rengaspaineita on helppo kuitenkin laskea tien päällä), ketjut on voideltu ja että kaikki on silmämääräisesti kunnossa. Tämä ei ainoastaan paranna ajokokemustasi, vaan voit myös auttaa suojaamaan itseäsi jäätymiseltä.
Muista vielä, että talvella akun kapasiteetti ei välttämättä riitä yhtä pitkiin ajomatkoihin kuin kesällä, joten suunnittele reittisi tämä mielessä!
Miten varustautua fatbike-retkelle talvella?
Läskipyörät mahdollistavat pyöräretket myös talven kauniin valkoisissa ja tunnelmallisissa metsissä. Pyörä vie sinut mihin vain uskalluksesi riittää lähtemään! Talvisessa pyöräilyssä on kuitenkin syytä muistaa, että suojaa ei juurikaan ole, ja varustuksen täytyy olla kunnossa.
Aloita pukeutuminen lämpimästä, mutta hengittävästä ja kosteutta siirtävästä aluskerrastosta. Vältä puuvillaa, sillä se ei siirrä kosteutta, ja tuntuu hikoillessa kylmältä. Suosi keinokuituja, merinovillaa, tai niiden yhdistelmää.
Pue aluskerroksen päälle kevyt välikerros, esimerkiksi fleecetakki ja lämpimät, mutta hengittävät housut. Kun alimmat kerrokset pitävät sinut lämpimänä, on uloin kerros se, joka suojaa luonnonoloilta, kuten tuulelta ja lumelta. Uloimman kerroksen tulisi olla sen verran väljä, että kosteus pääsee poistumaan alimmista kerroksista. Talvisella retkellä on hyvä pitää huoli siitä, ettei lumi pääse vaatteiden sisälle, vaikka pyörällä päästelisi isommankin kinoksen läpi. Varmista siis, että toppahousujen lahkeensuut saa tiukennettua kunnolla.
Talvipyöräilyssä käsineillä on iso rooli. Käsineiden täytyy toisaalta suojata hyvin, mutta niiden täytyy olla sen verran ketterät, että vaihteita pystyy vaihtelemaan ongelmitta. Esimerkiksi kolmisormihanskat on suunniteltu talvipyöräilyä varten, ja niiden alle voi pukea lämmittävät alushanskat, jotta kädet pysyvät lämpiminä.
Muista myös suojata pään alue kunnolla kypärän alla, sillä jos lämpöä pääsee poistumaan pään kautta, ei sitä riitä tarpeeksi ääreisverenkiertoa lämmittämään! Jalkojen suojaamiseksi villasukat ovat täydellinen valinta, mutta laita niiden alle hengittävät ja kosteutta siirtävät keinokuituiset sukat. Kengät ovat hyvät, kun ne ovat riittävän väljät, hylkivät kosteutta ja pitävät lämmön sisällä.
Ota talviselle läskipyöräretkelle mukaan myös lämmintä juotavaa ja syötävää, jotta kehossasi on riittävästi energiaa lämmön ylläpitämiseksi. Mikäs onkaan sen parempaa, kuin lämmin kaakao ja tuore pulla talvisen metsän siimeksessä!
Millainen fatbike kannattaa hankkia?
Pyörän valinnassa kannattaa aina lähteä liikkeelle omien tarpeiden ja budjetin kartoituksesta. Mikä on pyörän käyttötarkoitus? Minkä verran olet valmis maksamaan? Pyörään kannattaa panostaa, jos sille on paljon käyttöä.
Fatbike on hyvä, huoleton ja ennenkaikkea tyylikäs valinta, jos haluat ympärivuotisen pyörän miltei kaikkia maasto- ja tieolosuhteita varten. Fatbike toimii näppärästi myös pitkän matkan pyöränä, jos hieman perinteistä maastopyörää hitaampi keskinopeus ei haittaa sinua.
Fatbikeissakin on kuitenkin eroja. Hinnat voivat vaihdella muutaman satasen ja tuhansien eurojen välillä, ja pyörät ovat ominaisuuksiltaan erilaisia.
Perusajoon suosittelemme lämpimästi jäykkärunkoista X-Treme Bronze -mallia joka on loistovalinta, kun hakusessa on perus fatbike todella lompakkoystävälliseen hintaan.
Edullinen etujousitettu X-Treme Classic on vuosi toisensa jälkeen valikoiman suosituin fatbike. Eikä tämä ole mikään ihme, onhan kyseessä kuitenkin erinomaisella hinta-laatusuhteen omaava, kevyt alumiinirunkoinen malli joka ei ulkonäkönsäkään puolesta jätä ketään kylmäksi.
Täysjousitettua fatbikeä etsiville valikoimasta löytyy X-Treme Titan malli, joka on suunniteltu pehmittämään kulkua napakan etu- että takajousituksen avulla. Täysjousitus takaa sulavan ajon mäkisessä ja röykkyisessäkin maastossa. Jos pyörää käyttää paljon esimerkiksi metsäajoon, on täysjousitus varsin hyvä valinta.
Kaikki yllämainitut mallit ovat varustettu levyjarruilla, jotka antavat lisätehoa vaikeiden maastojen jarrutuksiin. Näitä pyöriä suositellaan max. 185 cm pituisille henkilöille, mutta myös oman elämänsä Lauri Markkaset voivat tehdä pyöristään sopivamman ja ajokokemuksestaan mukavamman tankoa pidentävän lisäosan avulla.
Etujousitettu pyörä on yleensä nopeampi, kuin täysjousitettu. Etujousitettu fatbike on myös kevyempi. Talviajoon voi etujousitettu siis olla jopa parempi vaihtoehto, sillä jousitus ei syö nopeudesta, kun lumi ja loska kuitenkin vievät vauhtia jonkin verran.
Sähköistä fatbikeä etsivälle puolestaan suosittelemme Nioki e-Trail mallia, jonka huimalla 60-75km akkukestolla pyöräytät pidemmätkin lenkit käden käänteessä. Menovettä pyörälle tarjoilee harjaton RKS 250W sähkömoottori, jonka avulla 25 km/h huippunopeus saavutetaan vikkelästi. 7-portainen Shimano-vaihteisto, takaa oikean vaihteen löytymisen tilanteeseen kuin tilanteeseen olipa sitten matka kohti työpaikkaa tai luonnon helmaan suuntaavilla maastoisella pyöräretkellä.
Talvikelit ovat tällä hetkellä kauneimmillaan, joten nyt on oivallinen aika hankkia itselle fatbike talviajoon. Katso alta suositukset tai klikkaa itsesi suoraan fatbike tai sähköfatbike kategoriaan.
26×4″ X-Treme Bronze fatbike
499,95
•Edullisin fatbike-malli
•Shimano-vaihteisto
•Tehokkaat levyjarrut
26×4″ X-Treme Classic fatbike
599,95
•Kevyt alumiinirunko
•26×4″ maastorenkaat
•21-portainen SHIMANO-vaihteisto
Nioki e-Trail sähköfatbike 26×4″
1499,95
•Huima 60-75 km akkukesto
•Leveät Kenda 4″ fat-renkaat
•7 Shimano vaihteet
Markus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.