Oletko kuullut fatbike-pyöräilystä? Olet varmaan ainakin nähnyt läskipyöriksikin kutsuttuja isorenkaisia polkupyöriä kaupungissa tai luonnossa? Pyöräily isorenkaisella polkupyörällä on äärimmäisen suosittu harrastus lasten, nuorten ja aikuisten kesken ja miksipä ei, sillä kyseessä on terveellinen liikuntamuoto koko perheelle, joka on vielä kaiken lisäksi erittäin nautinnollista!

Terveellisten pyöräilyretkien tai kuntopyöräilyn ei kuitenkaan tarvitse jäädä vain kesään, sillä läskipyöräily sopii erityisen hyvin juuri talvisen pyöräretken välinevalinnaksi. Pyörän suuret renkaat mahdollistavat turvallisen ajokokemuksen myös jäällä tai lumella. Fatbike-pyöräilyn aloittaminen tai harrastuksen laajentaminen talveen on hyvä valinta, sillä niin yhdistät talven riemut, kauniit maisemat ja pyöräilyn terveysvaikutukset. Lue tämä postaus ja nappaa parhaat vinkit ja välinevalinnat talviseen fatbike-pyöräilyyn!

Mikä on fatbike?

Fatbike on leveillä renkailla varustettu polkupyörä. Ulkomuodoltaan fatbike muistuttaa hyvin paljon tavallista maastopyörää. Iso ero tavalliseen maastopyörään, ja muihinkin polkupyöriin ovat nimenomaan leveät, esimerkiksi 4” kokoiset renkaat.

Fatbike, eli läskipyörä toimii kesällä ja talvella. Leveät renkaat auttavat vaikeissakin olosuhteissa, joissa tavallinen polkupyörä olisi vaikeuksissa, kuten esimerkiksi lumessa tai sohjossa. Läskipyörällä pystyy ylittämään kivet ja juurakot helposti ja pehmeästi, eli se on loistava valinta myös maastopyöräilyyn.

Fatbike on helppo ajettava, sillä renkaat ja kunnon jousitus tuovat ajoon vakautta. Pyörä sopii siis kaikille, aloittelijasta konkariin.

Miksi valita fatbike?

Fatbike on oiva valinta talviseen pyöräilyyn juuri leveiden renkaiden takia. Läskipyörän paksut renkaat tekevät siitä varman valinnan hyvin erilaisillekin tie- tai maasto-olosuhteille. Talvirenkaiden ostaminen ei ole pakollista, sillä leveät renkaat luovat pitoa ja tuovat varmuutta ajamiseen kelillä kuin kelillä.

Leveiden renkaiden ja niiden helposti säädeltävien ilmanpaineiden ansiosta fatbike sopii hyvin monenlaiseen talviajoon. Ilmanpainetta alentamalla renkaan kontaktipinta tiehen kasvaa, jolloin se on vakaampi esimerkiksi sohjossa tai paksussa lumessa ajamiseen. Ajamisesta tulee pehmeämpää, joskin hieman raskaampaa.

Kaupunkiajossa ei läskipyörän omistajan tarvitse aamuisin surkutella auraamattomia pyöräteitä, tai pelätä liukkaita kohtia. Läskipyörän renkaat on luotu lumisiin olosuhteisiin, joten kinokset ovat niille vain hyväksi. Liukkaimmat paikat tiellä voi ohittaa surutta lumisen pientareen kautta. Läskipyörä onkin sopiva valinta miltei kaikkiin haastaviin olosuhteisiin.

Vaikka läskipyörä ei ole ihanteellisin menopeli matka-ajoon sen verrattaisen raskauden vuoksi, voi fatbikesta olla kuitenkin hyötyä esimerkiksi työmatka-ajossa. Pyörän kanssa ei tarvitse ajella pelkästään puhtaaksi siivottuja katuja, vaan oikopolut esimerkiksi metsäpalstan tai puiston kautta onnistuvat talvellakin huoletta.

Koska fatbike on maastopyöräilyn alalaji, on siinä yleensä aina kaikki tavallisen maastopyörän mukavuudet, kuten suuret vaihteistot ja kunnon jousitukset. Tästä syystä fatbike on nappivalinta myös talviseen maastopyöräilyyn. Tavalliseen maastopyörään verrattuna läskipyörän etu etenkin talvella on sen mukautuvuus. Renkaat eivät uppoa lumihankeen, joten metsässä voi edetä talvellakin huoletta.

Kuinka valita fatbike?

Pyörän valinnassa kannattaa aina lähteä liikkeelle omien tarpeiden ja budjetin kartoituksesta. Mikä on pyörän käyttötarkoitus? Minkä verran olet valmis maksamaan? Pyörään kannattaa panostaa, jos sille on paljon käyttöä.

Fatbike on hyvä, huoleton ja ennenkaikkea tyylikäs valinta, jos haluat ympärivuotisen pyörän lyhyempiä matkoja ja miltei kaikkia maasto- ja tieolosuhteita varten. Fatbike toimii näppärästi myös pitkän matkan pyöränä, jos hieman perinteistä maastopyörää hitaampi keskinopeus ei haittaa sinua.

Fatbikeissakin on kuitenkin eroja. Hinnat voivat vaihdella muutaman satasen ja tuhansien eurojen välillä, ja pyörät ovat ominaisuuksiltaan erilaisia.

Fatbiken valinnassa kannattaa miettiä aluksi, minkä kokoisen pyörän itselleen tarvitsee. Kokoja on erilaisia, kuten muissakin pyörissä. Fatbiken jousitukset voivat myös sopia eri painoluokille. Esimerkiksi kevyelle aikuiselle tai nuorelle X-Treme Titan täysjousitettu pyörä on loistovalinta, sillä sen jousitus on optimoitu 60–90 kiloisille henkilöille. Isommille henkilöille voimme suositella esimerkiksi ärhäkkään näköistä X-Treme Iron Fatbikea tai eritoten miehille suunniteltua X-Treme Classic Fatbikea. Näitä pyöriä suositellaan max. 185 cm pituisille henkilöille, mutta pidemmät fatbiken ostajat voivat tehdä pyöristään sopivamman ja ajokokemuksestaan mukavamman tankoa pidentävän lisäosan avulla.

Osa läskipyöristä on täysjousitettu, joka tarkoittaa, että pyörä on sekä etu- että takajousitettu. Jos pyörää käyttää paljon esimerkiksi metsäajoon, on täysjousitus varsin hyvä valinta. X-Tremen Titan täysjousitetussa läskipyörässä on myös hydrauliset jarrut, jotka antavat lisätehoa vaikeiden maastojen jarrutuksiin. Levyjarruissa on tehoa myös, mutta hydrauliset ovat erityisen sopivat haastaviin maasto-olosuhteisiin.

Etujousitettu pyörä on nopeampi, kuin täysjousitettu. Etujousitettu on myös kevyempi. Talviajoon voi etujousitettu siis olla jopa parempi vaihtoehto, sillä jousitus ei syö nopeudesta, kun lumi ja loska kuitenkin vievät vauhtia jonkin verran. X-Tremen Iron ja Classic ovat molemmat etujousitettuja läskipyöriä, joten ne ovat varsin soveliaita sekä talviseen maastopyöräilyyn että talviseen kaupunkipyöräilyyn.

Etenkin talvipyöräilyssä on tärkeää se, etteivät rapa ja loska sotke joka paikkaa, varsinkin, jos pyörää käyttää työmatkoilla. Fatbiken renkaat ovat paksut, joten niistä myös rapa roiskuu. Kaikissa edellä mainituissa, 4-tuumaisin renkain varustelluissa X-Tremen pyörissä mukaan tulee säädeltävät lokasuojat, joten kaikki kolme sopivat myös talviseen ajoon hyvin.

Kaikissa edellä mainituissa X-tremen pyörissä on laadukkaat SHIMANOn 21-portaiset vaihteistot. Niiden avulla polkemisen raskautta voi talvisessa ajossa säädellä hyvin ketterästi keventämällä erityisen lumisissa kohdissa ja heittämällä isompaa silmään, kun matka käy kohti horisonttia.

26×4″ X-Treme Titan täysjousitettu fatbike

699,95 tai 64€/kk

•Täysjousitettu läskipyörä

•Hydrauliset 160mm jarrut

•Muhkeat renkaat joka maastoon

26×4″ X-Treme Iron fatbike

449,95 tai 79€/kk

•26×4″ maastorenkaat

•21-portainen SHIMANO-vaihteisto

•Säädettävät etujouset

26×4″ X-Treme Classic fatbike

559,95 tai 52€/kk

•Kevyt alumiinirunko

•26×4″ maastorenkaat

•21-portainen SHIMANO-vaihteisto

Miten varustautua fatbike-retkelle talvella?

Läskipyörät mahdollistavat pyöräretket myös talven kauniin valkoisissa ja tunnelmallisissa metsissä. Pyörä vie sinut mihin vain uskalluksesi riittää lähtemään! Talvisessa pyöräilyssä on kuitenkin syytä muistaa, että suojaa ei juurikaan ole, ja varustuksen täytyy olla kunnossa.

Talvipyöräilyyn, kuten muuhunkin talviurheiluun suosittelemme tarpeeksi lämmintä kerrospukeutumista. Aloita pukeutuminen lämpimästä, mutta hengittävästä ja kosteutta siirtävästä aluskerrastosta. Vältä puuvillaa, sillä se ei siirrä kosteutta, ja tuntuu hikoillessa kylmältä. Suosi keinokuituja, merinovillaa, tai niiden yhdistelmää.

Pue aluskerroksen päälle kevyt välikerros, esimerkiksi fleecetakki ja lämpimät, mutta hengittävät housut. Kun alimmat kerrokset pitävät sinut lämpimänä, on uloin kerros se, joka suojaa luonnonoloilta, kuten tuulelta ja lumelta. Uloimman kerroksen tulisi olla sen verran väljä, että kosteus pääsee poistumaan alimmista kerroksista. Talvisella retkellä on hyvä pitää huoli siitä, ettei lumi pääse vaatteiden sisälle, vaikka pyörällä päästelisi isommankin kinoksen läpi. Varmista siis, että toppahousujen lahkeensuut saa tiukennettua kunnolla.

Talvipyöräilyssä käsineillä on iso rooli. Käsineiden täytyy toisaalta suojata hyvin, mutta niiden täytyy olla sen verran ketterät, että vaihteita pystyy vaihtelemaan ongelmitta. Esimerkiksi kolmisormihanskat on suunniteltu talvipyöräilyä varten, ja niiden alle voi pukea lämmittävät alushanskat, jotta kädet pysyvät lämpiminä.

Muista myös suojata pään alue kunnolla kypärän alla, sillä jos lämpöä pääsee poistumaan pään kautta, ei sitä riitä tarpeeksi ääreisverenkiertoa lämmittämään! Jalkojen suojaamiseksi villasukat ovat täydellinen valinta, mutta laita niiden alle hengittävät ja kosteutta siirtävät keinokuituiset sukat. Kengät ovat hyvät, kun ne ovat riittävän väljät, hylkivät kosteutta ja pitävät lämmön sisällä.

Ota talviselle läskipyöräretkelle mukaan myös lämmintä juotavaa ja syötävää, jotta kehossasi on riittävästi energiaa lämmön ylläpitämiseksi. Mikäs onkaan sen parempaa, kuin lämmin kaakao ja tuore pulla talvisen metsän siimeksessä!