Dronet ovat tulleet jäädäkseen. Valmistajat ympäri maailmaa kehittävät uusia Quad -koptereita sekä uusia sovelluksia niiden hyödyntämiseksi. Radio-ohjattava helikopteri on muuttunut perinteistä kopteria muistuttavasta lentävästä lennokista hieman ötökkää muistuttavaksi kapistukseksi, jossa on neljä moottoria sekä useimmiten kamera. Allekirjoittaneen on pakko todeta, että monesti termien kanssa menee helposti sormi keskelle suuta. Oheisessa blogikirjoituksessa käyn läpi Dronejen, jotka lähes aina tarkoittaa Quad-koptereita, perusanaston läpi.
Mikä on drone? Entä Quad -kopteri?
Aloitetaan perusasioista. Dronella tarkoitetaan miehittämätöntä lentävää laitetta tai robottia (UAV:ta). Periaatteessa kaikkia radio-ohjattavia voisi kutsua droneiksi, mutta yleisesti ottaen termi on vakiintunut tarkoittamaan Quad -koptereita tai Hexa-koptereita, kun puhutaan radio -ohjattavista. Quad -kopterilla tarkoitetaan radio-ohjattavaa lennokkia, joka toimii neljän moottorin sekä neljän propellin avulla. Hieman harvinaisempi Hexa -kopteri nousee ilmaan kuuden propellin voimin.
Toy-grade, ammattilasikopteri vai kilpakopteri?
Koptereita on olemassa eri tasoisia. Karkeasti jaettuna kopterit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan.
Toy grade kopterilla tai dronella tarkoitetaan yleensä kopteria, jonka lentoaika on suunnilleen 10 minuuttia. Yleensä toy gradet on varustettu 0.3 – 2MP kameralla. Kameran kuvaa pystyy välittämään joko Wlanin välityksellä puhelimen applikaatioon, tai vaihtoehtoisesti tallennus tapahtuu kopterissa kiinni olevan kameran kautta MicroSD -kortille. Aika monessa Toy-grade kopterissa on myös ominaisuus, jonka avulla kopteria pstyy ohjaamaan täysin puhelimessa olevan applikaation välityksellä. Toy grade kopterit ovat täydellisiä heille, jotka haluavat harjoitella dronella lentämistä. Lentämistä kannattaakin harjoitella jonkin verran, koska ohjaaminen on varsinkin alkuun haastavaa. Suosittelen kokeilemaan pahimmat vikalennot alle 100EUR kopterilla, kuin yli tuhannen euron ammattikopterilla. Mitä isompi kopteri, sen helpompi se on yleensä lentää. Toy-grade koptereista löytyy hyviä malleja 100 euron molemmilta puolin.
Kuvauskopterilla tarkoitetaan lennokkeja, jotka kuvaavat todella tarkkalaatuista 4K -videota. Kuvauskoptereiden ohjaimen kantama voi olla useita satoja metrejä ja yleensä neon varustettu vähintään samoilla perusominaisuuksilla kuin Toy grade kopterit. Perusominaisuuksien lisäksi ammattilaiskoptereista löytyy sellaisia ominaisuuksia kuten Position hold tai GPS -paikannus. Näillä koptereita käytetään paljon yrityskäytössä tasaisen ilmakuvauksen tuottamiseksi. Lentoaika ammattilaiskoptereissa on yleensä puolesta tunnista ylöspäin. Ammattikopterit on suunniteltu kantamaan yli Gopron painoista kameraa, tosin tähän pystyvät jotkut Toy grade kopteritkin esim. Syman W8 -sarja.
Kilpakoterit ovat myös nostamassa päätään suosionsa suhteen. Pitkin maailmaa on mahdollista löytää sarjoja joissa tällaisilla koptereilla ajetaan kilpaa. Kilpakopterien erikoisuutena on korkean nopeuden lisäksi FPV -ominaisuus. FPV:llä tarkoitetaan sitä, että kopteri on suunniteltu lennettäväksi pelkästään ohjaimessa olevan näytön avulla. Käytännössä lentäminen tuntuu ja näyttää siltä, että sinä olisi itse kopterin kyydissä.
Kopteritermistön ABC
Koptereihin liittyy termistöä, joka voi olla alkavalle kopteroijalle vierasta ja ennen kaikkea vieraskielistä. Olen koonnut tähän yleisimmät vastaan tulevat termit, jotka voivat aiheuttavat kummastusta.
Headless mode – Normaalisti kopteri pyörii 360 astetta kääntövivusta väännettäessä. Headless modessa kopteri ei pyöri ympäri, vaan kulkee kääntövivun mukaiseen suuntaan. Tämä nopeuttaa ja helpottaa huomattavasti kopterin ohjaamista, mutta hankaloittaa kuvaamista.
Position hold/Altitude hold – Position holdilla tarkoitetaan, että kopteri osaa pitää sille määritetyn korkeuden. Position holdin kanssa kannattaa olla varovainen, jos kyseessä on edullisen hintaluokan kopteri. Monesti korkeus otetaan infrapunalla. Äkilliset korkeuden muutokset tai esimerkiksi vesistöt saattavat sekoittaa tämän ominaisuuden. Kalliimman luokan kopterissa position hold toteutetaan GPS:n avulla, joka poistaa vesistöstä tai korkeuden muutoksista johtuvat ongelmat.
GPS tracking – Kalliimman luokan koptereissa ja droneissa on mukana GPS. GPS tracking eli suomeksi GPS -seuranta välittää ohjaimeen tietoa kopterin sen hetken sijainnista.
360 rotation – Lähes kaikissa toy-grade koptereissa on ominaisuus, jonka avulla kopteri tekee voltin nappia painamalla.
Home return/safe mode – Home return tarkoitta sitä, että kopteri osaa palata takaisin edelliseen lähtöpisteeseen napin painalluksella. Joissain koptereissa home return menee automaattisesti päälle silloin, kun kopterin akku on vähissä
FPV – FPV:llä tarkoitetaan sitä, että kopteri on suunniteltu ohjattavaksi näytön avulla ensimmäisestä persoonasta. Usein tällaisille koptereille myydään erikseen suojia, joilla estetään auringon vaikutus sekä muut häiriötekijät. Melko usein tämä tarkoittaa sitä, että lennät kopteria pää pussissa.
2,4GhZ/5.8Ghz – Nämä ovat kaksi yleisintä koptereiden käyttämää taajuutta. Mikäli ympärillä on paljon samoja taajuuksia käyttäviä laitteita, nämä saattavat sotkea kopterin lentoa. Jos kopterissa on erillinen kamera joka myös välittää videokuvaa, on tärkeää varmistaa etteivät molemmat käytä samaa taajuutta.
4-channel – Monesti koptereista mainostetaan niiden monikanavaisuutta. Monikanavaisuudella tarkoitetaan teknologiaa, jossa sekä kopterilla sekä ohjaimella täytyy olla samat protokollat, jotta ne voivat keskustella keskenään. Käytännössä kopterin taajuudet hyppivät kanavalta toiselle. Teknologian tarkoitus on ehkäistä sitä, että kopteri ottaisi häiriötä ulkopuolisista tekijöistä.
Siinä perusasiat koptereihin liittyen. Jäikö jokin asia askarruttamaan? Laita kommentti, me vastaamme. Ehdota myös mitä droneja meidän pitäisi hankkia seuraavaksi. Parhaat tuoteideat palkitaan lahjakortilla!
8 Comments
Vastaa Peruuta vastaus
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Maailman parhain: Phantom 4
DJI on kyllä hyvä, mutta valitettavasti se ei ihan sovi meidän strategiaan. Pyrimme tuomaan vaihtoehtoisia tuotemerkkejä. DJI:lla on aika vakiintunut asema maailman kopterimarkkinoilla. Varaosat sekä muut tarvikkeet olisivat toki aika mielenkiintoinen kuvio.
-Mika
Tervehdys
Kannattaa varmankin käydä läpi Trafin ilmailumääräykset kopterien/lennokkien lennättämisestä. Esim. Pienois ilma-aluksia käyttävän tulee tehdä Trafille kirjallinen ilmoitus sen käyttämisestä ja joka käyttökerta täyttää ”päiväkirjaa”, joka säilytettävä 3 kuukautta. Varmaankin siksi että mahdollisten vahinkojen tapahtuessa löytyy syyllinen. Vakuutukset droneissa/koptereissa maksuiltaan eri luokkaa kuin perinteisessä lennokkiharrastuksessa jota ei ole säännöstelty yhtä tiukaksi kuin koptereita. Trafin sivuilta löytyy tietoa esim .noita varten tehdystä ilmailumääräyksestä OPS M1-32. Monikaan ei noista määräyksistä tiedä, mutta kun se tiedon puute ei mahdollisessa vahinkotapauksessa ja käräjäjutussa auta.
terv Martti P
Hei Martti!
Todella hyvää ja asiaan liittyvää kommenttia aiheesta! Jokaisesta Drone -lennosta ei itse asiassa tarvitse tehdä erikseen ilmoitusta. Ilmoituksen tekeminen riippuu kopterin käyttötarkoituksesta. Harraste- sekä urheilukäytössä olevat dronet, eli viratokielellä pienlennokit eivät ole ilmoitusvastuun alla. Jos kopteria käytetään ns. ammattikäytössä, pitää ilmoitus tehdä. Ammattitasoiseen ilmakuvaukseen kykenevä kopteri voi olla myös harrastekäytössä.
Raja ei ole ihan selkein mahdollinen. Nyrkkisääntönä kannattaakin pitää sitä, että ilmoituksen tekee aina kun vähäsenkään epäilee käyttötarkoituksen menevän ammattimaisen kopterikuvauksen puolelle.
Lue lisää Trafin säännöksistä täältä: http://www.trafi.fi/ilmailu/miehittamaton_ilmailu
-MA
Heissan! Kiinnostais ajatus kuvata tollaisella kapineella taitoluisteluohjelmaa jäällä…onko mahdollista ja mitä (edullista)laitetta vois ajatella….
Hei!
Tällaisessa kuvauksessa tasaisuus taitaa olla aika tärkeä ominaisuus. Kannattaa tavoitella mallia, jossa korkeuden lukittaminen on mahdollista. Kuinka kauan yksi esitys kestää? Todennäköisesti akkukestollekin pitäisi olla omat vaatimuksensa. Tällä hetkellä meidän valikoimasta parhaiten tähän tarkoitukseen sopii Cheerson Pathfinder: http://www.e-ville.com/fi/3126-suomi-varasto/17276-cheerson-cx-20-pathfinder-quad-kopteri.html
Mukaan kannattaa hankkia muutama vara-akku.
-Mika
Quad-kopteria kutsutaan mm. monissa uuden teknologian keskusteluryhmissä ja kaupoissa nelikopteriksi. Myös nimitystä multikopteri käytetään. Nimitys on varsin vakiintunut, mikä varmistuu googlaamalla.
Hei!
Oikeassa olet nelikopterin suhteen. Kyseinen termi on vakiintunut Suomen kieleen aika hyvin. Kyseistä termiä haetaan Suomen Googlen kautta noin 30 000 kertaa kuukaudessa. Halusin kuitenkin tuoda tässä kirjoituksessa enemmän esille termiä drone. Kyseisellä hakusanalla tapahtuu melkein kaksi miljoonaa hakua kuukaudessa. Yksi yleisimmistä hakuyhdistelmistä on ”what is drone” 🙂
-MA