Dronet ovat tulleet jäädäkseen. Valmistajat ympäri maailmaa kehittävät uusia Quad -koptereita sekä uusia sovelluksia niiden hyödyntämiseksi. Radio-ohjattava helikopteri on muuttunut perinteistä kopteria muistuttavasta lentävästä lennokista hieman ötökkää muistuttavaksi kapistukseksi, jossa on neljä moottoria sekä useimmiten kamera. Allekirjoittaneen on pakko todeta, että monesti termien kanssa menee helposti sormi keskelle suuta. Oheisessa blogikirjoituksessa käyn läpi Dronejen, jotka lähes aina tarkoittaa Quad-koptereita, perusanaston läpi.

Mikä on drone? Entä Quad -kopteri?

Aloitetaan perusasioista. Dronella tarkoitetaan miehittämätöntä lentävää laitetta tai robottia (UAV:ta). Periaatteessa kaikkia radio-ohjattavia voisi kutsua droneiksi, mutta yleisesti ottaen termi on vakiintunut tarkoittamaan Quad -koptereita tai Hexa-koptereita, kun puhutaan radio -ohjattavista. Quad -kopterilla tarkoitetaan radio-ohjattavaa lennokkia, joka toimii neljän moottorin sekä neljän propellin avulla. Hieman harvinaisempi Hexa -kopteri nousee ilmaan kuuden propellin voimin.

19658-86768
Syman W8G on toy grade kopteri, josta löytyy kuitenkin potkua jopa Action-kameran kantamiseen saakka. Lue tuotteesta lisää tästä!

Toy-grade, ammattilasikopteri vai kilpakopteri?

Koptereita on olemassa eri tasoisia. Karkeasti jaettuna kopterit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan.

Toy grade kopterilla tai dronella tarkoitetaan yleensä kopteria, jonka lentoaika on suunnilleen 10 minuuttia. Yleensä toy gradet on varustettu 0.3 – 2MP kameralla. Kameran kuvaa pystyy välittämään joko Wlanin välityksellä puhelimen applikaatioon, tai vaihtoehtoisesti tallennus tapahtuu kopterissa kiinni olevan kameran kautta MicroSD -kortille. Aika monessa Toy-grade kopterissa on myös ominaisuus, jonka avulla kopteria pstyy ohjaamaan täysin puhelimessa olevan applikaation välityksellä. Toy grade kopterit ovat täydellisiä heille, jotka haluavat harjoitella dronella lentämistä. Lentämistä kannattaakin harjoitella jonkin verran, koska ohjaaminen on varsinkin alkuun haastavaa. Suosittelen kokeilemaan pahimmat vikalennot alle 100EUR kopterilla, kuin yli tuhannen euron ammattikopterilla. Mitä isompi kopteri, sen helpompi se on yleensä lentää. Toy-grade koptereista löytyy hyviä malleja 100 euron molemmilta puolin.

 

Kuvauskopterilla tarkoitetaan lennokkeja, jotka kuvaavat todella tarkkalaatuista 4K -videota. Kuvauskoptereiden ohjaimen kantama voi olla useita satoja metrejä ja yleensä neon varustettu vähintään samoilla perusominaisuuksilla kuin Toy grade kopterit. Perusominaisuuksien lisäksi ammattilaiskoptereista löytyy sellaisia ominaisuuksia kuten Position hold tai GPS -paikannus. Näillä koptereita käytetään paljon yrityskäytössä tasaisen ilmakuvauksen tuottamiseksi. Lentoaika ammattilaiskoptereissa on yleensä puolesta tunnista ylöspäin. Ammattikopterit on suunniteltu kantamaan yli Gopron painoista kameraa, tosin tähän pystyvät jotkut Toy grade kopteritkin esim. Syman W8 -sarja.

17276-75962
Cheerson pathfinder voidaan laskea ammattitason kopteriksi sen kantokyvyn, sekä muiden ominaisuuksien perusteella. Ainoa miinus on 15min lentoaika. Tätä kompensoi kuitenkin tuotteen edullinnen hinta. Lue lisää täältä!

Kilpakoterit ovat myös nostamassa päätään suosionsa suhteen. Pitkin maailmaa on mahdollista löytää sarjoja joissa tällaisilla koptereilla ajetaan kilpaa. Kilpakopterien erikoisuutena on korkean nopeuden lisäksi FPV -ominaisuus. FPV:llä tarkoitetaan sitä, että kopteri on suunniteltu lennettäväksi pelkästään ohjaimessa olevan näytön avulla. Käytännössä lentäminen tuntuu ja näyttää siltä, että sinä olisi itse kopterin kyydissä.

Kopteritermistön ABC

Koptereihin liittyy termistöä, joka voi olla alkavalle kopteroijalle vierasta ja ennen kaikkea vieraskielistä. Olen koonnut tähän yleisimmät vastaan tulevat termit, jotka voivat aiheuttavat kummastusta.

Headless mode – Normaalisti kopteri pyörii 360 astetta kääntövivusta väännettäessä. Headless modessa kopteri ei pyöri ympäri, vaan kulkee kääntövivun mukaiseen suuntaan. Tämä nopeuttaa ja helpottaa huomattavasti kopterin ohjaamista, mutta hankaloittaa kuvaamista.
Position hold/Altitude hold – Position holdilla tarkoitetaan, että kopteri osaa pitää sille määritetyn korkeuden. Position holdin kanssa kannattaa olla varovainen, jos kyseessä on edullisen hintaluokan kopteri. Monesti korkeus otetaan infrapunalla. Äkilliset korkeuden muutokset tai esimerkiksi vesistöt saattavat sekoittaa tämän ominaisuuden. Kalliimman luokan kopterissa position hold toteutetaan GPS:n avulla, joka poistaa vesistöstä tai korkeuden muutoksista johtuvat ongelmat.
GPS tracking – Kalliimman luokan koptereissa ja droneissa on mukana GPS. GPS tracking eli suomeksi GPS -seuranta välittää ohjaimeen tietoa kopterin sen hetken sijainnista.
360 rotation – Lähes kaikissa toy-grade koptereissa on ominaisuus, jonka avulla kopteri tekee voltin nappia painamalla.
Home return/safe mode – Home return tarkoitta sitä, että kopteri osaa palata takaisin edelliseen lähtöpisteeseen napin painalluksella. Joissain koptereissa home return menee automaattisesti päälle silloin, kun kopterin akku on vähissä
FPV – FPV:llä tarkoitetaan sitä, että kopteri on suunniteltu ohjattavaksi näytön avulla ensimmäisestä persoonasta. Usein tällaisille koptereille myydään erikseen suojia, joilla estetään auringon vaikutus sekä muut häiriötekijät. Melko usein tämä tarkoittaa sitä, että lennät kopteria pää pussissa.
2,4GhZ/5.8Ghz – Nämä ovat kaksi yleisintä koptereiden käyttämää taajuutta. Mikäli ympärillä on paljon samoja taajuuksia käyttäviä laitteita, nämä saattavat sotkea kopterin lentoa. Jos kopterissa on erillinen kamera joka myös välittää videokuvaa, on tärkeää varmistaa etteivät molemmat käytä samaa taajuutta.
4-channel – Monesti koptereista mainostetaan niiden monikanavaisuutta. Monikanavaisuudella tarkoitetaan teknologiaa, jossa sekä kopterilla sekä ohjaimella täytyy olla samat protokollat, jotta ne voivat keskustella keskenään. Käytännössä kopterin taajuudet hyppivät kanavalta toiselle. Teknologian tarkoitus on ehkäistä sitä, että kopteri ottaisi häiriötä ulkopuolisista tekijöistä.

17855-78683-thickbox
Hubsan X4 107D+ suositelllaan ensimmäiseksi kilpadroneksi. 107D+ on pieni ja ketterä. Tämän lisäksi ohjaimeen välittyvään FPV-teknologiaan on panostettu. Lue lisää täältä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Siinä perusasiat koptereihin liittyen. Jäikö jokin asia askarruttamaan? Laita kommentti, me vastaamme. Ehdota myös mitä droneja meidän pitäisi hankkia seuraavaksi. Parhaat tuoteideat palkitaan lahjakortilla!